Nov-20: GigaGrutter

Vanavond bekeek ik een documentaire van Frontline over Wal-mart. De grootste winkelketen van de USA. Neem een V&D, een grote Albert Hein, een MediaMarkt een Aldi en het Kruidvat en bij elkaar krijg je een Wal-mart. Wal-mart heeft (nog) geen winkels in Nederland, maar is vooral super groot in de USA. Sterker nog het is het grootste bedrijf in de USA (dus groter dan Coca Cola, Boeing, MicroSoft of MacDonalds) en heeft in een jaar of 10 op alle terreinen ruim gewonnen van de concurrentie.

Dat hebben ze gedaan op een Aldi-manier, door zeer voordelig in te kopen en de spullen het goedkoopste aan te bieden. Dat goedkoop aanbieden lukt ze inmiddels alleen door 80% van de spullen uit China te halen. Werknemers zijn daar goedkoop en doen wat Wal-mart ze opdraagt. Wal-mart droeg inmiddels ook alle andere leveranciers op wat ze moeten maken en tegen welke prijs. Dat kunnen ze omdat ze de grootste afnemer ter wereld zijn.

Dat zorgde ervoor dat Amerikaanse leveranciers ook delen van hun productie in China laten doen. Anders komen ze bij Wal-mart niet aan de bak of leiden ze verlies. De documentaire draait er om dat dit goed mag zijn voor de Amerikaanse consument, maar aan de andere kant slecht is voor de economie en werkgelegenheid in de USA.

Zelf ben ik een anti-globalist. Regionale economieën zijn slecht verenigbaar en kunnen elkaar prima uitwonen. Wal-mart heeft zo’n uitwoon-methode ontdekt. Nou maak ik me dus niet zo druk om die Amerikaanse arbeiders die hun banen kwijtraken. Een veel groter probleem is de schade voor het milieu en de aanslag op de grondstoffen.

Chinezen worden met het jaar 8% rijker. Dat komt niet alleen door Wal-mart, maar ook door de Chinese regering die een jaar of 10 terug bang was voor een revolutie. Die revolutie houden ze buiten de deur door een enorm sterke economische groei toe te laten. Kortom inwoners die het stukken beter krijgen zeuren niet over censuur.

Maar die 8% groei zorgt ook voor 8% meer auto’s per jaar en 8% meer airco’s en koelkasten. En dat bij een inwoner-aantal van ruim 1,3 miljard. Dat gaat de aarde dus niet trekken. Onze inspanningen op milieu- en grondstoffen-gebied worden op deze manier dubbel en dwars te niet gedaan.

Met ons bedoel ik niet het dorp Nederland, maar het ‘Westen’. Dus de USA, West-Europa en nog wat verwesterde landen als Japan. Bij elkaar is dat inwoner-aantal nog steeds minder dan dat van China. En de ‘lol’ is dat het bij China niet ophoud. India komt er net zo snel aan met ruim 1 miljard inwoners. Zij doen inmiddels onze administraties (bijvoorbeeld van de grote Nederlnadse banken) wat ook daar de rijkdom doet toenemen. Als China niet meer zo goedkoop is, dan verschuiven bedrijven als Wal-mart of Philips ook hun blik naar India, Pakistan, Indonesia en VietNam.

China zelf heeft inmiddels Angola geadopteerd. Dat land geven ze extra steun in ruil voor olie dat ze hard nodig hebben. Kortom de economische groei is wereldwijd aan een kettingreactie begonnen. Wij merken dat de laatste 10 jaar aan de steeds lagere prijzen voor electronica als computers. In China merken ze dat aan de flatgebouwen die per dozijn de grond uitschieten.

Westerse regeringen kunnen die smeltende poolkappen echt niet tegenhouden als China en India zich in zo’n sneltreinvaart ontwikkelen. Mogelijk kunnen de consumenten het in het Westen er meer tegen doen, als ze voor dezelfde prijs minder producten zouden accepteren. De allerbeste oplossingen is kappen met de globalisering. Koop wat je nodig hebt en haal het uit de eigen omgeving.

Ik weet niet of deze documentaire op de Nederlandse TV geweest is of nog komt. Zal te maken hebben dat ‘wij’ niet weten wat Wal-mart is. De uitzending bestaat uit 5 x 12 minuten.

Advertentie

Geplaatst op 2006-11-20, in RTV-matig, Shopmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Lijkt me wel handig zo’n grote winkel, als die ook nog goedkoop is, dan kun je bij 1 winkel je boodschappen doen.

 2. Leuke reactie hierop heb je gekregen Xinix! Geloof toch niet dat je dit met je verhaal beoogde.

 3. Er zal wel iets gebeuren, als het niet meer zo verder kan, Xiwel. Dat is altijd al zo geweest in de geschiedenis.

 4. Al die geimporteerde consumptie en uitbesteed werk is precies de reden waarom ik nav van de kreet van Verdonk dat het met de vervuiling in/door Nederland best meeviel er even op meende te moeten wijzen dat we voor heel wat meer verantwoordelijk zijn dan voor alleen wat hier terplaatse ontstaat.

 5. @Eline: Het is een reactie die aangeeft waarom dit soort zaken een kans maken. Ik laat ‘m mooi staan. In Nederland hebben we dit soort winkels bijna niet. Dit zit in onze ionfrastructuur. Je kan ze wel vinden in Frankrijk (Super-U en Le Clerq) die allemaal een stuk buiten de grote steden ligt met een loeder van een parkeerterrein er om heen. Niet handig om even op de fiets een pak melk te halen.

 6. @Vedat: Probleem is dat dat net als bij bliksem of aardbevingen gaat. Hoe langer de klap op zich laat wachten, des te harder wordt de klap. Dit proces is al een jaar of 40 gaande. Eerst met de ontwikkeling van Japan, daarna Taiwan en Zuid-Korea. Maar die van China en India gaan op een veel grotere schaal. Dat proces is bijna niet te stoppen. Chinesen denken ons (het Westen) er ook een plezier mee te doen, we nemen hun goederen immers gretig af. Echte politici zouden zich hier eens over uit moeten laten ipv van een burqa-verbodje.

 7. @Frans: Op dit moment wordt er nog erg veel in China en India vervuilt en dat gebeurt inderdaad om ons bijvoorbeeld batterijen te leveren. Maar zelfs al zouden ze net zoveel als het Westen vervuilen of zelfs minder, dan noch wordt het een gigaramp en dat zit vooral in de omvang van hun volk. China zag dit een jaar of 30 terug goed in en begon met hun 1-kindspolitiek. Nu wordt dat op de achtergrond geschoven, want flirten met het Westen is belangrijker.

 8. @Xi: punt is dat de vervuiling niet even groot zal worden in landen als China e.d. als ze op hetzelfde welvaartsniveau komen als het Westen. Die zal waarschijnlijk zelfs veel groter (per hoofd van de bevolking) zijn omdat ze ook die produktie t.b.v. het Westen zullen willen behouden. En dan kan het Westen zich net als R.V. op de borst kloppen dat ze het toch zo slecht niet doen. Vandaar dat ik zou willen dat ook de op afstand veroorzaakte vervuiling en natuurvernietiging wordt meegenomen in de beoordeling hoe goed of slecht een land het doet op dit gebied.

 9. Niet dat ik zo’n vegetariër ben die iedereen wil bekeren, maar in dit verband (“eten uit de regio”) wil ik even opmerken dat in Argentinië het tropisch regenwoud moet wijken voor de sojateelt opdat onze veestapel gevoed kan worden. Omdat Nederland domweg te klein is om hier genoeg voer te kunnen verbouwen, zoveel vreten die meest in stallen levende beesten. De Keuringsdienst van Waarde liet dat in twee afleveringen zien. Van hun site:
  De Keuringsdienst laat zien hoe eenvoudig het is om een oerwoud met de grond gelijk te maken en hoe snel dat gaat. Prachtige beelden. En om nooit meer op te houden met huilen.
  China zal inderdaad een probleem worden. Het is begrijpelijk dat ze daar ook allemaal een auto en een breedbeeldtv willen, dat mogen ‘wij’ ze ook niet verbieden. Eén voordeel; in het Westen duurde het een eeuw of twee voor er milieumaatregelen kwamen, dat moet in China sneller kunnen.

 10. @Epi: Als ik het goed inschat gaat het nog geen 10 jaar duren. Daar zit dan ook meteen het echte probleem. Ik gun het de Chinesen en de rest van de wereld ook. Probleem is dat dat niet gaat passen. Bedenk maar dat we in een roeiboot zitten met capaciteit voor 2 dikkerds en 8 duntjes. Die roeiboot ligt tot het randje en maakt af en toe al water. Nu worden 3 van die duntjes heel snel vetgemest.

 11. Prachtige vergelijking Xi: de dreiging van het water. Het feit dat de boot niet groter is dan hij is, om hem drijvend te houden zullen dus die resterende 5 dunnetjes buiten de boot vallen (als de dikkertjes alle natuurlijke hulpbronnen gebruiken blijft er niets over voor de dunnetjes) en als de dikkertjes (oud en nieuw) maar genoeg aankomen is de capaciteit van de boot dan uiteindelijk toch te klein, is de boot reddeloos verloren en gaan de dikkertjes alsnog ten onder.

 12. @F54: Een bijkomend probleem is dat die dikkers en duntjes nog steeds kinderen produceren. :-)
  Om nog even in verhouding door te redeneren, die 2 dikkerds proberen per jaar 1kg te verliezen (wat ze overigens niet lukt) en die 3 duntjes komen elk 8kg per jaar aan.

 13. Ja, het zijn griezelige ontwikkelingen Xiwel. Ik ben wel eens in zo’n Wal-mart geweest, en het is daar zo gewoon en ingeburgerd: ik dacht destijds eerst dat het een Amerikaans woord was voor ‘winkelcentrum.’ ;-}
  Wel vrees ik dat wij als een soort oude Romeinen staan te wijzen en zwaaien dat het mis gaat (in dit geval met de wereld ipv. met het R.rijk) en we ondertussen net als die Romeinen geen enkel effect hebben.

 14. Consumer us, alles platter en groter en beter. En terwijl India en China als vervuilers erbij komen, doet Amerika nog steeds haar best niet om minder te vervuilen. En ondertussen zitten wij hier in het kleine Nederland heel hard te schreeuwen dat t zo niet goed gaat. Af en toe voel je je toch net Pinkeltje.

 15. Ik heb grote bewondering voor de man die de keten in een generatie van helemaal niets heeft opgebouwd. Knap staaltje ondernemerschap.

 16. @Erik: Dat is dus iets anders gelopen. Wal-mart begon 50 jaar terug met een meneer Walton. Die is er een jaar of 15 terug mee gestopt en daarna kon het bedrijf niet meekomen in de concurrentieslag. Vanaf dat punt zijn er een stel gladde jongens in het bedrijf gekomen die met de China-truc kwamen. Iets wat Walton nooit wilde. Net als de rest van de Amerikanen was dat een soort Buy-American-figuur. Aan dat laatste hadden zijn opvolgers totaal geen boodschap. Het ging er niet meer om hoe er winst gemaakt werd, maar dat er winst gemaakt werd.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: