Nov-23: CDA-PvdA-VVD

Leuke 2de kamer verkiezingen met op het eerste gezicht geen mogelijkheid tot een coalitie. Alle partijen zijn zo klein dat er geen kabinet van gelijkgezinden gevormd kan worden. Of het moet al een enorm minderheidskabinet worden zonder enige invloed.

CDA en VVD wilden doorregeren. Met 63 zetels zal dat moeilijk gaan. Om boven de benodigde 75 zetels te komen moeten ze te biegt bij de PvdA of SP en anders Wilders en ChristenUnie of CU en GroenLinks.

Een links kabinet met PvdA, SP en GL komt ook niet verder dan 65. Zelfs als zij de ChristenUnie erbij halen komen ze nog niet verder dan 71 zetels.

Er zijn ook een aantal onmogelijkheden. De ChristenUnie is het op milieugebied en sociale punten aardig eens met Groenlinks en/of de SP. Maar als het om hun standpunt van euthanesie of speciale scholen gaat, dan staan ze recht tegenover de linkse partijen en de VVD. De SP en VVD zie ik ook niet in een kabinet samengaan.

Met die wetenschap blijven er nog maar 2 opties over. Het linkse kabinet met daarbij het CDA. Omdat het CDA de grootste partij is zal ook dat niets worden. En de laatste optie, het huidige kabinet met de PvdA erbij.

Het CDA regeerde vaker met de VVD, maar ook met de PvdA. En de PvdA met VVD deed het ook een jaar of 8 prima. Hun Paars loste de hoge werkloosheid op onder Kok-Zalm. Dus die 3 moeten ook met elkaar kunnen regeren.

Helaas had niemand dit van tevoren verwacht en zal het niet op veel bijval van de bevolking kunnen rekenen. Maar ook daar is om te zien naar Paars, dat bij aanvang erg ongewenst was. Dan moet CDA-PvdA-VVD ook wel lukken.

Eigenlijk hebben we zo’n kabinet te danken aan het succes van Jan Marijnissen. Die heeft zoveel kiezers bij de PvdA weggesnoept dat de PvdA wel met de VVD en CDA moet gaan regeren. Bij minder succes van de SP had het een kabinet CDA-PvdA kunnen worden. Misschien had Marijnissen dit liever gezien.

Mij maakt het niet zoeveel uit. Ik wil wel zien wat er van de CDA-PvdA-VVD terecht gaat komen, of dat we na een jaar formeren weer nieuwe verkiezingen krijgen.

Onze uitslag lijkt erg op die van Duitsland een dik jaar terug. Inmiddels doet Frau Merkel het nog niet zo slecht en zit zij er nog. Het zou leuk zijn als Balkenende ook vervangen wordt, maar dat zal wel niet gebeuren.

Wij hadden al eens Paars (Blauw van de VVD en Rood voor de PvdA). Qua kleur bevat Paars met het Groen van het CDA alle hoofdkleuren van een PC of TV. RGB: Rood voor de PvdA, Groen voor het CDA en Blauw voor de VVD. Omdat al die kleuren voor een klein deel meedoen krijg je een grijskleur. Ben wel benieuwd of dit het eerste Grijze kabinet genoemd zal worden.

Advertentie

Geplaatst op 2006-11-23, in Kiesmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Dat grijs is wel vol te krijgen hoor. Bos is al aardig grijs, de dames van der Hoeven, Peijs en Dekker zijn grijs, Veerman mag meedoen, Bot ook. We zijn op die manier van Hoogervorst af en van Balkenende. Zalm, hm, nou ja. Toch nog eens over denken…

 2. Volgens mij krijg je bruin als je die pigmenten mengt ;-}
  Maar serieus, ze hebben elkaar allemaal bij voorbaat al zo uitgesloten, dat ik eigenlijk nauwelijks een formatie zie slagen.

 3. Wil je hier alsjeblieft niet meer over praten, want dat zal me toch niet gebeuren…..

 4. #Jolie: Als je de verhoudingen van de zeteluitslag er in meeneemt, dan wordt het bronsachtige kleur. Zeg maar smerig donkergeel. :-)

 5. @Rob: het zou ook geen rechtdoen, omdat de 3 bovengenoemde partijen allemaal verloren tot flink verloren hebben. Maar ook dat was in Duitsland het geval.
  Maar vertel mij anders maar wat er mogelijk is. Het kan zelfs nog enger als het afgelopen kabinet groep Wilders, de CU en de SGP erbij gaan halen. Maar na het gebeblunder met de LPF mag je verwachten dat ze die fout niet meer begaan.

 6. @Nanos: Zolang Rita Rutte haar haar blijft verven zijn we daar ook mooi van verlost. Deze vergrijzing kan wel eens de toekomst worden. ;-)

 7. Met RGB kun je alle kleuren maken, die je bedenken kunt, Xiwel. Kijk maar eens in jouw computer bij Paint.

 8. @Vedat: Als je de verhouding tussen die kleuren gelijkhoudt, dan krijg je zwart, wit of een grijskleur daar tussenin.

 9. Ik ben voor een kabinet met PvdA, SP, GL, PvdD, D66 en CU. Als ik goed heb geteld 76 zetels. Maar onwerkbaar.
  CDA-VVD-PvdA, dat stel je voor. Maar dan heb je wel een regering met twee grote verliezers erin. Ligt toch niet in de lijn der verwachtingen. Hoe dan ook, het zal moeilijk en spannend worden.

 10. @Epi: Die Grijze coalitie is niet mijn voorkeur, maar ik xi het er na 98 dagen op uit draaien. Helaas xi ik vaker dit soort dingen die ik liever niet xi. Voorxag ook de gang van zaken in Afghanistan en Iraq en hoe de VVD zou verliezen met Rutte en zou winnen met Rita. Ik ben niet helderziend, maar vind het gewoon logisch dat dingen lopen zoals ze lopen.

 11. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat die G voor geel stond en dat groen een secundaire kleur was(uit blauw en geel).

 12. @Frans: Dat gaat wel op voor verf en printers. Bij beeldschermen gebruiken ze groen, omdat daar de ondergrond zwart is en als je daar groen en rood op schijnt ontstaat er geel. Dat principe gebruiken ze zelfs voor de nieuwste platte TFT-schermen. Maar zelf vind ik geel ook een primairdere kleur dan groen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: