Nov-26: Citagok-1


Het is alweer een flinke tijd terug dat ik een gokfoto op dit web-log had. Om de categorie ‘Gokmatig’ in stand te houden en omdat ik het zoeken naar citadellen in Google-Maps wel amusant vond, bij deze nog iets om op te gokken. Het betreft een stad in Nederland waar ik in 1984 door fietste. (Die Google-luchtfoto’s zijn wel vreselijk verslavend voor iemand met een geotic.)


Aanvulling: Epi had al snel in de gaten dat het om Dokkum ging.

Advertentie

Geplaatst op 2006-11-26, in Gokmatig. Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Je zou er maar middenin wonen. Erg lijkt me dat, welke stad het ook is.

 2. Ziet er mooi uit, en nogal waterrijk. Ik heb geen idee en dat terwijl ik ook een luchtfoto en topografietic heb. Dus ik haal even Google Earth erbij. Voorlopig gok ik op een Hanzestad.

 3. @Epi: Ik denk dat dit ook een Hanzestad geweest is. Dat verbond stak nogal wat geld in de verdedigingswerken rond hun handelssteden. Toch staat deze plaats niet zo bekend als Hanzestad. Overigens zijn vrijwel alle Nederlandse citadellen omringt door water.

 4. Ik dacht even dat ik raak zat met Zwolle . (Ik heb het een slag gedraaid, voor een betere vergelijking. Die i’tjes krijg ik maar niet weg.) Maar het gaat ook om de inhoud, en die wijkt wel af. Na de hele IJssel te hebben overgevlogen ging ik naar het … Yes, gevonden! Heel vroeger was het er erg gevaarlijk. B. kan het niet meer na vertellen, maar nu is het best een aardig stadje. Was ik in ’86 en ’97 maar zover gekomen, dan had ik het doel vast gehaald.

 5. Ik zou je dolgraag iets vertellen maar ik zou een belachelijk figuur slaan. Ik weet bij god niet waar dit is.

 6. @Ellen: Ik vond ‘m ook niet makkelijk. Epi heeft ‘m eigenlijk al geraden (dus niet Zwolle en niets aan de Ijssel), maar de juiste oplossing geef ik wat later door. Hij kan ook bevestigen dat de bovenkant van de foto het noorden betreft. Er kan dus nog even gegokt worden, maar de Jackpot ligt er al uit. :-)

 7. ik vlieg wel eens rond met google earth, maar wat ik allemaal zie onthou ik nooit.

 8. Mijn eerste ingeving was Enkhuizen, vanwege die “ster” -maar die ligt bij Enkhuizen aan het water. En toen ik zag ‘m, dankzij Epi :-) Hier http://www.hellingasoepboer.nl/staat een kaartje waarop deze stadswal te zien is..

 9. Ik zat gisteren ook te ‘google-earthen’ bij iemand anders. Inderdaad verslavend. Ik kan het zelf niet downloaden met mijn windows 98.

 10. Geweldig is het, google earth en google maps. In mijn tuin staat de parasol van drie jaar geleden nog uit…
  Ja stad is al geraden maar er wordt nogal geheimzinnig over gedaan!

 11. @Mack: http://maps.google.com werkt ook op mijn Windows98se PC dan is wel Internet Explorer 6 nodig. Die PC heeft maar 28MB RAM, dus ook niet overdreven veel. Wel vervelend dat die maps-versie met de USA begint. Optie is eerst naar Europa schuiven en dan inzoomen. Pas op het laatste moment overschaken van ‘kaart’ naar ‘satelliet’.

 12. @Wggb: Ik begrijp dat de reagenten een kans over wilden laten aan andere bezoekers om te gokken danwel te speuren. Goede lezers begrepen al een tijdje dat het om Dokkum (in Engelies Pay-him) ging.
  Op m’n fietstocht in 1984 naar Oslo deed ik Dokkum aan. Eerlijk gezegd vond ik het wel een aardig stadje, maar wist ik toen nog nix van citadellen en is deze me niet echt opgevallen. Ben wel in het centrum geweest dus ook midden in de citadel.
  Alle eer en een vulling voor zijn luchtbed (wel zelf toedienen) gaat dus naar Epi.

 13. Wauw, al weer een prijs. Gisteren postte ik bij Don de 10.000ste reactie, en nu win ik de jackpot en de luchtbedvulling. Mijn weekend was geslaagd! :P
  Die B. is dus Bonifacius die in *zoeken we op* te Dokkum werd vermoord, en in zowel 1986 als ’97 sneuvelde ik (te ongetraind :( ) in de Elfstedentocht midden tussen Franeker en Dokkum, de laatste stad van het rijtje.

 14. Nouja Epi, toch *heel* ver voor een ongetrainde schaatser (ik zou t je niet nadoen) en je hebt die tocht tenminste In Real Life meegemaakt :-)

 15. Dat ik het niet haalde komt omdat ik geen zin had om wekelijks te trainen op een kunstijsbaan. De twee weken natuurijs voor de tocht (zoals bij de laatste) zijn voor mij dan veel te kort om de juiste conditie/vorm te verkrijgen. Maar het is waar Jolie, het waren twee onvergetelijke dagen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: