Nov-30: Zwerven

Zweefmakreel schreef een logje over waar hij geweest is en waar hij nog wel eens naartoe wil.


Zelf ben ik ook in diverse landen geweest en heb daar eveneens een kaartje van gemaakt. In de oranje gebieden heb ik gefietst en in de rode was ik fietsvrij.

Op de fiets kwam ik door Zuid-Noorwegen, Zuid-West-Zweden, Denemarken, Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, west-Polen, Tsjechië (in de tijd dat het nog Tsjecho-Slowakije heette), Schotland, Engeland, Wales, Noord-Ierland, Jersey, de Ierse Republiek, Frankrijk zonder Corsica, Spanje en Baskenland, Portugal, Italië zonder Sardinië en Sicilië, Monaco, Zwitsersland, Liechtenstein, Oosterijk, San Marino, een beetje Griekenland en Corfu en Algoma, Manitoulin en Michigan.

Algoma is een regio in Ontario die 2x Nederland is en Manitoulin een groot eiland daar in de buurt.

Als vakantie heb ik 1 busreis gemaakt door Zuid-Turkije tussen Konya, Urgüp en de Middenlandse zee. In de overige rode delen ben ik geweest vanwege m’n werk. Daarbij maakte ik ook een uitstapje tussen Ontario, Edmonton, Jasper en Vancouver, en bezocht ik familie in de staat Washington en Britisch columbia. Verder nog in Indiana en Illenois geweest. Ik kan om die reden wel heel de USA en Canada een kleurtje geven, maar dat lijkt me onjuist. Grote delen van het land heb ik nooit gezien.

In Zuid-Amerika was ik alleen in Minas Gerais, Sao Paulo, Belo Horizonte en nog een paar uur op de luchthaven van Rio de Janeiro. Ook voor het werk de UkraIne bezocht rond Kiev en het zuid-oosten. Vooral dat laatste is geen aanrader.

TaiWan heb ik redelijk goed bekeken, noord, zuid, oost, west en midden. Tijdens een tussenstops HongKong en Macao bekeken en een halve dag Bangkok.

Voor m’n gevoel lijkt heel wat. Ik was ruim 3 jaar buiten Nederland, maar heb toch zeker 99% van de wereld nog niet gezien. Wat ik daar nog van wil bekijken weet ik niet.

Grote delen spreken me niet aan. Zo vond ik Zweden ten noorden van Gotenbrg veel te leeg en dat geldt ook voor Noord-Canada, Siberië, Mongolië en Australië. Aan woestijnen moet ik ook niet denken, dus vallen grote delen van Africa, China en het Midden-Oosten af. De benauwde tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Africa, Indonesia en dergelijke, laat ik liever aan insecten en reptielen over.

Een honderdtal verstedelijkte gebieden rond New York, Los-Angeles, Mumbay, Moskwa, Cairo, ShangHai en dergelijke mogen het ook zonder me stellen.

Dan blijft West-Europa zo’n beetje over en daar fiets ik dan ook de laatste 30 jaar mijn vakanties. Lekker groen, leuke stadjes en de meeste mensen verstaan mijn Engels, Duits en brakkig Frans.

Advertentie

Geplaatst op 2006-11-30, in Zwerfmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. Nou Xiwel, dan heb je toch leuke tripjes gemaakt. Zou het ook een uitdaging zijn om dwars door de Verenigde Staten te fietsen?

 2. @Vedat: Als je van saaiheid houdt moet je het zeker doen. Er zijn fietsers geweest die ‘coast-to-coast’ fietsen. Noord-Zuid van Alaska naar Vuureiland is populairder.
  Zelf zag ik geen verschil tussen Illenois, Michigan, Indiana en Washington. In elk plaatsje was een gelijk kruispunt te vinden met een Amoco-benzinepomp en een Danny’s diner aan de overkant. Het is dus heel veel van hetzelfde. (Overigens lijken de Nederlandse winkelstraten ook steeds meer op elkaar via het Blokker-Kruidvat-effect.) Ze hebben best mooie dingen, maar die liggen erg ver uit elkaar. Europa is wat dat betreft stukken aantrekkelijker.

 3. Op de fiets kom ik niet verder dan Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Op de motor heb ik alle landen van west europa gehad op Andorra na (steeds in het hoogseizoen in die buurt en geen zin in de file van campers, caravans en andere vierwielig spul naar boven te kruipen in de warmte alleen om daar ook eens geweest te zijn). Oost Europa lag toen met de motor nog wat moeilijker en daar kom ik niet verder dan Hongarije, Tsjechoslowakije, Roemenië en als je de weg naar Berlijn daartoe rekent Oost Duitsland.

 4. Oh, vergeet zomaar dat ik Albanië ook niet heb gehad, voor het geval er twijfel is of dat tot west of oost europa wordt gerekend.

 5. Ik vind dat je veel gezien hebt hoor! Super! Bepaalde plekken waar je geweest bent lijken me heel bijzonder.

 6. @Hette: Zelf mag je ook niet mopperen. Vooral het Altay-gebergte lijkt me heel uniek.

 7. @Frans: Alnanië zie ik net als Yugoslavië, Polen en dergelijke als Oost-Europa. Met West-Europa, bedoel ik eigenlijk meer het ‘verwesterde’ Europa. Griekenland valt daar maar net binnen. Cyprus niet, want dat ligt in Azië.
  Zelf heb ik een rondje om Andorra gefietst en zag het niet zitten om dat landje aan te doen. Seborga heb ik op een steenworp gemist. Ik wist toen niet van het bestaan. Anders was ik er zeker even doorgegaan. Gibraltar, Man, Jersey en Alderney (die allemaal even onafhankelijk als de FarOer heb ik ook nog nooit bekeken.

 8. Ik kom echt overal, surfend, op xiwels logje……

 9. Het is toch helemaal niet belangrijk waar je was – op de fiets of niet- maar hoe je het beleeft, ergens te zijn.
  Groeten Th.

 10. En dat beleef je op de fiets toch vaak het best.
  Ik hou het bij westelijk Europa. Fietsend reed ik tussen Spanje en Zweden, met niet veel uitslag naar oost (ik zag het toenmalige Oost Duistland aan de overkant van de Elbe) en west (Picos de Europa). Het meest was in Frankrijk, inclusief Corsica (heb ik toch iets waar je (Xiwel) niet geweest bent.;-))
  Per auto Oostenrijk, en vandaar uit lopend naar een bergtop waar de Italiaanse grens over liep. En Engeland en Wales.

 11. @Epi: Ik heb ooit een reisboekje over Corsica gekregen en heb wel eens op het punt gestaan, maar het is er nooit van gekomen. :-)

 12. @Th.: Op de fiets vind ik wat milieuvriendelijker en ik beleef iets te voet of fietsend intensiever.

 13. Je ziet zo wel heel wat van de wereld.
  Ik ben europa nog niet uit geweest.

 14. Zo zag ik Albanië ook, Joegoslavië (toen het nog één geheel was) heb ik trouwens wel bezocht (per dag geld wisselen want een dag later kreeg je voor hetzelfde bedrag minstens tien procent meer, en uitkijken dat ze je geen oude briefjes in de maag splitsen). Gibraltar heb ik wel (kort, ook teveel toeristen)bezocht, die eiland “staatjes” niet, en van het bestaan van Seborga wist ik niet tot jij de naam net noemde, zal morgen eens zien waar dat dan eigenlijk ligt.

 15. @Frans54: Seborga heb ik maar op 10km gemist. Zo ver ik weet hebben zij een eigen munteenheid en doen ze niet mee met de euro. Om diverse redenen is het een zeer twijfelachtig staatje, net als Sealand wat niet meer dan een fort is voor de Thamesmonding.

 16. @F54: Ik heb een paar voeten in Yugoslavië gezet, om te kijken of daar mijn gestolen fiets stond. Die was de nacht ervoor aan de Oostenrijkse kant gestolen en naar mijn overtuiging verkicgt door de hotelhouder.

 17. Ah ben ik dus zonder het te weten toch wel eens in Seborga geweest, ben ooit eens van Ventemiglia via de SS20 binnendoor (daar gaf ik sowieso de voorkeur aan) naar Frankrijk gereden.

 18. @F54: Ze schijnen er een jaar of 20 een grenspost te hebben en betalen geen belasting aan Italië. Niet zo lang terug kwamen ze er achter dat zij vergeten waren in het beschrijven van de republiek Italië wat de aanleiding was. Voor hun munt is zelfs een eigen ISO-code SPL, best geinig. De SS20 is van Italië en ik denk dat die net rond het dorp slingerd. Zelf fietste ik door XXMiglia.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: