Dec-04: Kies-Delen

Alle stemmen zijn geteld, en de definitieve uitslag van de 2e kamer vekiezing zijn te vinden op de website van de Kiesraad. Daar staan ook de voorkeurstemmen en een leuk kaartje. Met dat kaartje valt te zien dat Wilders zijn stemmen uit Limburg haalde, de PvdA uit Groningen en GroenLinks uit Amsterdam.

Hieronder mijn indeling van die getallen:

Hierboven staan alle personen die boven de kiesdrempel kwamen. De kiesdrempel is gelijk aan een kwart kamerzetel, dus zo ongeveer een stoelpoot. De bovenste 18 haalden 1 of meer zetels binnen.

Natuurlijk is het een schande dat meer dan een kwart niet mag stemmen. Deze mensen zijn te jong en daarmee is er sprake van leeftijd-discriminatie. Is er nog geen PvdB, PdvP, PvdK of PvdT opgericht?

Bijna 20 procent had geen zin, geen tijd of wist niet waarop zij wilden stemmen. Die groep is groter dan het aantal Balkenende-stemmers. Dat deze Potterfiguur op 1 staat bevreemd me, zo goed heeft ie het de afgelopen jaren niet gedaan. Erger is dat de hoogstgenoteerde vrouw Eucalypta is. Femke, Agnes en Marianne moeten Rita ruim voor laten gaan.

Daarmee is dan weer bewezen dat er niet op uiterlijk gekozen wordt en dat xi ik als lichtpuntje. Het valt allemaal nog meer mee als je bedenkt dat maar 1 op de 20 stemgerechtigden voor Rita koos.

Geplaatst op 2006-12-04, in Kiesmatig. Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Ach, je mag nu al ruim vijf jaar eerder stemmen dan tot veertig jaar geleden.
  Toen moest je op de dag van het indienen van de kieslijsten 23 zijn, nu moet je op de dag van de verkiezingen zelf 18 zijn. Dat scheelt nog al.
  Bij de verkiezigen van 1967 ging de kiesgerechtigde leeftijd omlaag van 23 naar 21.

 2. Ik vind het bij de lijstaanvoerders altijd wat vreemd om van voorkeursstemmen te spreken: als je geen voorkeur hebt voor een bepaalde kandidaat kan je niet gewoon op de lijst stemmen maar stem je automatisch op de lijstaanvoerder.

 3. Nog wat langer geleden mochten vrouwen überhaupt niet stemmen, en dieren nu nog steeds niet.
  Mooi lijstje! Als gevolg van de verbazende aantrekkingskracht van Balkenende (dat kan ook niet met zijn sexappeal te maken hebben) is de tweede CDA’er pas op plek 15 te vinden. Erg laag. Ook opvallend: Zowel CDA als PvdA hebben geen sterke vrouwen.

 4. de meningen zijn heel erg verdeeld.
  De een vind het zielig als mensen arm zijn, en vele anderen genieten daar van.
  heel raar.

 5. @Epi: Ik wilde inderdaad de veestapel er nog bijhalen wat een kwart miljard extra stemmers oplevert. Het kan nog erger door de honderd miljard insecten er bij te halen. Hoe ver wil die Partij van de Dieren eigenlijk gaan? :-)

 6. @Frans54: Naast de bovenste wordt er ook vaak op de bovenste vrouw gestemd. Lijsttrekkers en de eerstvolgende van de andere sexe krijgen daardoor meer stemmen. Een gemiddelde lijsttrekker krijgt ongeveer 80% van de stemmen die op een partij worden uitgebracht. Bij Wilders, maar ook bij Halsema is dat veel hoger en eigenlijk te hoog. Daar had Marijnissen vroeger ook last van, alsof alles om 1 persoon draait. Is niet echt gezond.
  Bij de VVD is het helemaal de andere kant op doorgeschoten. Melkert had ooit een laagterecord met 60% en daar zit Rutte wel heel erg onder. Naast Ritta kreeg Kamp ook nog 100.000 voorkeurstemmen. Eigenlijk is Rutte daarmee enorm afgesreveerd.
  En over serveren gesproken, m’n web-site ligt er sinds 00:30 uit net als alle andere websites op die server. Daardoor was even de tabel zoek in dit log. Die heb ik even op een andere plek gezet en doet ’t dus weer. Het is 3 jaar terug sinds de laatste storing, maar toen hadden ze er een van 14 dagen. Hopen dat het nu sneller verholpen wordt.

 7. Da’s dus lekker, de server doet het alweer.

 8. Leuk, deze uitleg.

 9. Maar de ‘te’ hoge quotering voor Femke heeft die oorzaak: ze is lijsttrekker èn eerste vrouw. Groenlinkers kiezen blijkbaar niet bewust op de eerste man.
  Jammer dat de partij vooral een grachtengordelpubliek heeft. Ook een beetje eigen schuld als je zeven Amsterdammers bij de eerste kandidaten hebt staan en niemand uit Groenlinksbolwerken als Wageningen en Nijmegen.

 10. @Epi: Vendrik vind ik ook een geschikte politicus bij GL, maar die kreeg maar een miezerig aantal stemmen. En wat je schrijft klopt, er zijn toch ook wel GL’ers in Nijmegen, Enschede, Groningen of Eindhoven te vinden. Daarnaast is de partij vrijwel alleen met Femke voor de dag gekomen, anderen op de lijst heb ik niet in TV-ptogramma’s of dergelijk gezien. In plaats van een ‘one-issue-partij is het meer een ‘one-person-partij’. Wilders is overigens beide.

 11. Wil jij mensen van 10 jaar en jonger laten stemmen dan?? Ergens moet toch een grens zijn. Misschien kan die wel wat lager, tot 16 ofzo. Ik heb zelf laten machtigen maar ik weet ff niet meer op wie ik gestemd heb. Vond mijn eigen bruiloft spannender ;) Heb wel de uitslag op de Deense tv gevolgd.

 12. @Hette: Het was een beetje zeuren richting Partij voor de Dieren. Want als die mogen stemmen, dan ook kinderen van een jaar of 16. Dat laatste is niet zo gek, het betrekt ze meer bij de politiek. Op diverse scholen zijn schaduwverkieizingen gehouden en hun keuzes waren zeker niet slechter als iemand van 40 die stemt omdat ie vind dat ie stemmen moet, maar weinig met de politiek heeft. Ik weet trouwens niet of er al landen zijn die 16-jarigen stemrecht geven.

 13. Vanaf 12 jaar vind ik eigenlijk dat ze best mogen stemmen. Met inderdaad die schaduwverkiezingen op school moet dat best te doen zijn.
  Leuk zo om dat tabel te zien. :-)

 14. Groenlinks wil stemrecht vanaf 16 jaar. Dat moet zeker kunnen. 12 lijkt me erg jong, toen stemde ik nog op de VVD, later werd ik wijzer. ;)
  Doordat de media-aandacht zich focust op de grote namen merk je niet dat de andere kandidaten ook het land in gaan, zalen toespreken, folderen langs deuren en op markten en noem maar op. Zo’n Vendrik zal zich best het schompes hebben gewerkt, maar ja, Nova ziet hem niet staan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: