Dec-05: Doorpakjesavond

Nog een log dat er op 5 december uit moest. Het is een vervolg op het jargonlog. Afgelopen dagen vielen me nog 2 irritante woorden op. Het eerste is ‘markeren‘, dat Jan Marijnissen gebruikte in zijn overwinningsspeech: “Ik markeer het punt …”

Nou moet zo’n woord kunnen ware het niet dat er de afgelopen weken op Politiek24 steeds een documentaire herhaald werd met daarin Bomhoff, een LPF-minister van enige kabinetten terug. Bomhoff vond dat Balkenende er een vervelende manier van vergaderen op na hield. Er werden nooit duidelijk zaken afgesproken. Volgens Bomhoff zei Balkenende dan: “Ik markeer de volgende punten …” Alsof dat een soort afspraak was.

Kortom Bomhoff maakte duidelijk korte mette met dit gebruik van markeren. Daar ben ik het mee eens. Nu vraag ik me af of iedereen in Den Haag maar in het wilde weg punten markeerd, of dat Jan deze docu gezien heeft en bedacht zijn taalgebruik aan te passen in verband met de komende coalitie.

Een ander woord is ‘doorpakken‘. Dat woord hoor ik alleen vanuit de CDA- en VVD-monden. Een lelijk woord, dat schijnbaar daadkracht moet uidrukken. Mijn asociator koppelt het direct aan de bekendere term ‘gepakt worden’. Dus nog even ‘doorpakken’ bij de uitgeknepen groepen, daar is vast nog wel iets te halen.

Advertentie

Geplaatst op 2006-12-06, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Ik associeer doorpakken meer met iemand die ergens aan de lopende band van een inpakafdeling staat. Nu zou ik er geen bezwaar tegen hebben als dat het voorland van de leden van het kabinet Balkenende was maar ik vermoed toch dat ze het anders bedoelen.

 2. ik vind het wel goede woorden.
  Beter dan engelse overnemen.
  pakken is sowieso een rechts woord, afpakken, aanpakken, uitpakken, inpakken, en ze lopen altijd in pakken.
  Markeren doen mensen wel eens met zo`n stift, op papier.

 3. @Rene: Dat is ook de oorsprong van dit woord. Dus eigenlijk gaf Balkende aan dat ie in het vergaderverslag alles geel maakt wat hij belangrijk vind. In dat geval is de uitdrukking van Marijnissen minder handig. Die ging niet over een verslag, maar een eigen toespraak.

 4. Doorpakken betekent in die kringen ‘het karwei afmaken’. Een bedenksel van Lubbers, die indertijd de ‘kar trok’.:-)
  Die LPF-minister (vice-premier) heet overigens Bomhoff, Eduard Bomhoff, dus niet ‘Bonhoff’.

 5. @Dolby: Bedankt. Ik had het op het gehoor geschreven en was nog van plan om het na te zoeken. Hoeft dus niet meer.

 6. Graag gedaan, Xiwel.

 7. Surround. Dolby Surround.

 8. :) Twee ergerlijke woorden, inderdaad. Dat ‘doorpakken’ bestaat gewoon niet in die betekenis. Zal als ferme taal bedoeld zijn maar is een onzinwoord.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: