Dec-25: Grijze Kerst

Mensen die graag een witte Kerst willen moeten even naar zuid-oost-Australië, waar naast bosbranddovende regen ook wat sneeuw is gevallen. Het zal niet vaak gebeuren dat zij een witte Kerst hebben aangezien het daar hartje zomer is.

Grijs-I
Hier is het al enige dagen grijs en grauw. Het wolkendek zit potdicht. Tegen de duinen hebben we geen last van neerslag of mist. Gisteren heb ik dan ook een lekker stukkie gefietst en ben ik door een onbekend deel van de Schoorlse Duinen gewandeld. Het was meer struinen door een uiterst groen en uitgestrekt heidegebied. Omdat het windstil was was het dan ook geheel stil. Te ver van enig verkeer en de andere wandelaars durfden alleen op de verharde fietspaden te lopen.

Ik hoorde er zowaar wat kleine vogeltjes. Zo ver in de duinen kom je die bijna niet tegen. Zij houden zich liever aan de duinrand op waar ze in de achtertuinen van mensen kunnen struinen. Vogels houden duidelijk van mensen.

De vogels in de duinen hoor je bijna niet. Hoeft ook niet, omdat het er stiller is draagt hun gefluit een stuk verder. Stadsvogels maken een bak herrie, die willen het verkeerslawaai overfluiten. Vaak lukt dat niet.

Grijs-II
De echte vergrijzing van de Kerst vind plaats op de radio. De Top2000 draait alle grijsgedraaide platen nog een stukje grijzer. Ik ben al geen fan van zenders als Radio-10, die dat soort muziek het hele jaar door draait. Queen of de Beatles hebben leuke muziek gemaakt, maar het nieuwe is er voor mij al decennialang af.

Grijs-III
Enkele dagen terug was er een ‘nieuw soort’ museum geopend, speciaal voor oudere mensen. Door huiskamers en bijvoorbeeld een winkeltje in te richten in jaren-30 en jaren-50 stijl, kan het grijze deel hun (klein)kinderen tonen hoe het vroeger was.

Dat ‘nieuw’ valt wel mee. In 1999 was ik in het kruideniersmuseum van Aris Bouwens te Noord-Scharwoude. Een zeer uniek museum, waar een schoolvriend een deel van zijn trouwfeest had. De 2 oma’s uit (beide rond de 90) haalden naar hartelust herinneringen op. Aris, die de rondleiding deed en leuke westfriese conference, kwam daar maar moeilijk tussen.

Grijs-IV
Met deze kabinetssamenstelling krijgen we duidelijk een grijze regering. Het is maar de vraag of die vergrijzing doorgaat. Deze poging kan nog altijd in de diepgrijze mist van het CDA stranden.

Dus iedereen een prettige grijze kerst. Klik op het kaartje linksboven of hier (bij 2007). Die foto had ik een jaar eerder ook, maar ik blijf ‘m mooi vinden. Zo’n 3x per week loop ik over die kneppelbrug en langs de Grote Kerk naar de winkels.

Geplaatst op 2006-12-25, in Alkmaar, Regiomatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Dank je wel, en jij ook alvast hetzelfde gewenst.
  Aan de andere kant van het land is het niet minder grijs. Boven op mijn hoofd ook. :(

 2. het weer is grijs, de politiek is grijs.
  muziek is altijd mooi, toch geef ik de voorkeur aan voor mij nieuwe muziek.

 3. Oh jongens, Grijs-I t/m Grijs IV ;-} Mja, misschien is het wel heel vernieuwend ;-}
  Anyway, een vrolijke Kerst Xiwel!

 4. Zo zie je maar, het is niet altijd zwart of wit. De foto vind ik ook mooi, Xiwel. Je hebt dus een mooie eerste kerstdag gehad. Ik vraag me alleen af of je nou de fiets aan de hand meegesleept hebt door de duinen. Ik hoop, dat je vandaag ook zo’n fijne dag hebt.

 5. @Vedat: Dat meeslepen doe ik wel eens, zodat ik door het gebied loop en aan de andere kant weer op kan stappen. Best lastig want vaak zijn het mulle zandpaden. Deze keer heb ik de fiets 50 meter meegenomen om hem uit het zicht tegen een boom te parkeren. Vervolgens dus een rondje gelopen.

 6. @Jolie: Het Grijsprobleem zou ook best een inzet kunnen worden waar dit regeerkluitje overlappende belangen heeft. De CU is erg sociaal richting ouderen en ziet fietsen als een oplossing. PvdA wil iedereen nog altijd in de bus schoppen en het CDA zwalkt daar tussenin. Voor je het weet komen er meer goede fietspaden en fietsenstallingen waar vooral de grijze massa van gaat profiteren. Het kan dus goed uitpakken. :-)

 7. Als ze die goede fietsenstallingen dan ook nog bij (bus) stations neerzetten komt het met dat openbaar vervoer voor de langere afstanden misschien ook nog goed.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: