Dec-26: ‘Fijne Kerst’

Die kreet boven dit logje krijg ik m’n bek niet uit en zal ik ook niet op een kaart of in een reaxivak schrijven. Als voorzorg heb ik voor het tikken van dit logje naast m’n PC en muis een flinke braaktobbe gereed gezet. Hopelijk blijft ie leeg.

December-maand lijkt weer stokjes-maand te zijn. Een van die stokjes betreft het opnoteren van persoonlijke onthullingen. Vaak komt dan iets als allergie om de hoek kijken. Die allergie heb ik ook. Met het woord ‘Kerst’ heb ik geen probleem, maar met het woord ‘fijn’ des te meer.

Bij fijn moet ik meteen denken aan Kortjakje; het huftertje dat zich de hele week ziek meldt om vervolgens op zondag voor in de kerk te zitten. Fijn is in mijn denkraam dan ook gekoppeld aan de woorden ‘zwaar-gereformeerd’ en ‘hypocriet’. Fijn vind ik dus niet fijn.

Ik koop dan ook nooit fijne augurken of fijne doperwten. Met fijngestampte muizen heb ik minder problemen. Doorgeefstokjes maal ik direct fijn.

Rond de jaarwisseling los ik mijn probleem anders op. Ik wens mensen nix met Kerst. Meestal wens ik mensen een goed vers jaar toe, met woorden als ‘voorspoedig’, ‘veilig’ en ‘vriendelijk’. Met kerst zoeken mensen het zelf maar uit, want bij ‘vrolijk’ krijg ik ook het idee dat er teveel gezopen wordt.

(ben even de tobbe aan het legen)

Geplaatst op 2006-12-26, in Overmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Fijne dagen nog. En braak ze!

 2. Ik vind fijn wel een fijn woord.
  Waarom weet ik ook niet.
  stokjes zijn niet meer zo gewillig.

 3. Gereformeerden hebben de naam. Hoe gereformeerder, hoe geraffineerder. Dat is niet terecht. Hervormden op gereformeerde grondslag zijn zo fijn als poppenstront. Hun denkwijze is wat anders en dat is niet fijn voor andere mensen.

 4. @Vedat: Dat is zo, ik bedoelde dan ook niet specifiek gereformeerden of alle gereformeerden. Per locatie is dat nogal verschillend. Sommige hervormden en artikel-mensen kunnen er ook wat van. Hier verderop is een dorp dat 7 van die soorten kerken heeft. Dat was al zo toen ze nog geen 2000 inwoners hadden. Geeft aan hoe lekker men kan ‘samenwerken’. Binnen zo’n kerk zijn het vaak maar een paar die bar fijn zijn. Vaak uit eigen belang. Bij mij heeft dat woord dus een nare lading gekregen. Bij fijn zie ik meteen zo’n uitgestreken gezicht voor me.

 5. Gezellige kerst. Vrolijke kerst. Spetterende kerst.
  Hmmm daar stopt het dan weer.
  Hoe waren je kerstdagen?

 6. Dat had ik vroeger ook met ‘fijn’. Maar ik constateerde hier dat ‘fijn’ een revolutie heeft doorgemaakt. Net als Renesmurf vind ik het nu een woord waar weinig mis mee is. Maar ja, als je er nare associaties mee hebt is het moeilijk daarvan los te komen.

 7. @Hette: Ik wens mensen met Kerst helemaal nix, dat zoeken ze maar lekker zelf uit. De reli’s mogen fijn naar de kerk gaan en de rest vreet zich een bult. Ik doe aan beide niet mee, bomen laat ik netjes in het bos en ik eet niet meer dan anders.
  Wel de beste wensen voor 2007. Ik wens wel altijd iedereen een goed nieuw jaat toe, niet zalig, maar gewoon voorspoedig, gezond, vriendelijk, veilig enz. Daarbij kreet ik nooit iets over ‘jaarwisseling’ wat net zo microscopisch kort is als ‘middag’ (12:00:00). Van mij horen mensen dan ook ‘een goede namiddag’, daar heb ze tenminste nog iets aan. :-)

 8. nou, goeiedag.
  Voor vandaag en de rest van het jaar.
  Goeiedag!! :)

 9. Laat die tobbe nog maar ff staan…….*blurp*.
  ………jaarwisseling gewenst. :-))

 10. Hihihihihi… had jij de stokjes ook al gespot :-)) En de braakbak hadden wij afgelopen weken wel regelmatig kunnen lenen, maar dan voor de langsrennende (en langzaam ophoepelende) griep ;-))
  ik fluister maar heel zachtjes woorden als de beste wensen voor het nieuwe jaar, zoals we de komende twaalf maanden aanduiden ;-) Dat we je logjes met homor en een scheutje venijn nog maar vaak mogen zien!

 11. Ik wens jou een gezond, gelukkig en voorspoedig 2007 toe.

 12. Goedemorgen deze morgen in het nieuwe jaar. Ik vind hem er nog hetzelfde uitzien als vorig jaar, heb jij dat nou ook?

 13. Bij mij zag het er om 12.09 al uit als middag Ellen. ;-)
  Xiwel, dan wens ik je een nieuwjaar zoals je het zelf graag zou willen hebben, met veel fijne momenten al dan niet op de fiets.

 14. Ik reageer wat laat.. maar moet je nog even melden dat ik wel moest glimlachen om je log. Fijn dat ik het nog gelezen heb. :)
  Ik heb ook een fijn-allergie en dat komt omdat een ex-vriendin het altijd over “fijn” had. Zo’n “fijn” gesprek gehad, zulke “fijne vrienden”. Een “fijn samenzijn”. Ja, uit die categorie die jij bedoelde.
  Oeps.. ik hoop dat je tobbe er nog stond. :)

 15. @Zij: Dat ie fijn is. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: