Feb-05: The Dutch Googies

Op dit moment zijn de ‘Dutch Bloggies’-verkiezingen weer gestart. Een jaarlijks terugkerend evenement der middelmatigheid. De nominaties nodigen mij niet uit te stemmen. Het zal net als met de Top2000 een gevecht worden tussen fanclubs die het beste mensen aan kunnen zetten tot stemmen. Van mij mogen ze, als ik er maar niet aan mee hoef te doen.

Nu bestaat er al jaren een ander systeem dat aangeeft hoe populair een website is. Dat houdt Google bij via hun zogenaamde ‘PageRank’-systeem. Meestal heb ik dat uit staan, maar voor dit logje heb ik hem een tijdje ingeschakeld.

Met die ‘PageRank’ bepaalt Google hoe hoog een website in hun zoekresultaten komt. 10 is maximaal, en dat haalt Google.nl niet eens, 0 is minimaal. Deze ranking hangt erg samen met het aantal links dat naar een site verwijst en hoe vaak er op zo’n link of in een zoekresulaat doorgeklikt wordt naar zo’n site. En nog een handje vol andere criteria waarvan Google liever niet heeft dat wij het snappen. Zelf denk ik dat ‘ouderdom’ van de site erg belangrijk is. Een nul zal waarschijnlijk aangeven dat een site nog niet goed in Google staat.

Ik heb de Ranking opgezocht van de genomineerde (‘Beste -‘ en ‘Best Geschreven -‘ ) Nederlandse weblogs (n), weblogs die ik zelf bezoek en nog wat andere weblogs uit Nederland. Opvallend is dat weblogs op een eigen domein niet beter scoren dan een gratis geval bij web-log. Daarnaast is bekendheid van de logger ook niet echt doorslaggevend. Marijnissen mag dan hoog scoren, maar de loggende Bos en Balkenende doen dat niet. En Jolie wint het van Van Jolen.

Hieronder de lijst die gegroepeerd is op gelijke waardering van Google.

7 www.marketingfacts.nl (n)7 www.dutchcowboys.nl

6 www.hannekegroenteman.nl
6 www.kladblog.com (n)
6 www.flabber.nl (n)
6 www.sargasso.nl (n)
6 www.merelroze.com
6 www.janmarijnissen.nl

6 bieslog.vpro.nl
6 www.jolie.nl/weblog
6 geenstijl.nl (n)
6 www.bright.nl (n)

5 www.renesmurf.nl
5 mack.web-log.nl
5 www.retecool.com (n)
5 www.badmofo.nl
5 www.wijblijvenhier.nl (n)
5 marinalog.web-log.nl
5 www.biertijd.com (n)
5 www.spunk.nl (n)
5 www.verbaljam.nl (n)
5 www.wiskundemeisjes.nl (n)
5 www.burorenkema.nl (n)
5 yukiko.web-log.nl
5 wilgengebroed.web-log.nl (n)
5 polderzilver.web-log.nl

5 www.jaggle.nl (n)
5 www.aarts.web-log.nl
5 loesjes.web-log.nl (Marloes)
5 www.maurice.nl (Maurice de Hond)
5 www.whitelinefirm.nl (n)
5 brechtjesblogje.blogspot.com
5 www.paool.nl
5 xinix.web-log.nl
5 www.penguincountry.web-log.nl
5 annamariaheeftgelijk.web-log.nl

5 www.2525.com (Francisco van Jolen)
5 www.minfin.nl/../..zalm/web-log
5 www.georginaverbaan.nl
5 weblog.fok.nl (n)
5 www.bicat.net
5 www.bitstorm.org (Edwin)

4 cinner.com
4 iljagort.blogo.nl
4 moeke.punt.nl
4 www.wouterbos.nl
4 www.panzerfaust.org (n)
4 ajee.web-log.nl
4 pasula.web-log.nl
4 ongevraagdadviesbureau.web-log.nl
4 www.opa-buiswater.nl
4 www.tutje.nl
4 fialas.web-log.nl
4 janhamelink.web-log.nl

4 womannextdoor.web-log.nl (Jackie*)
4 hetmeisjevandeslijterij.web-log.nl (n)
4 robhamilton.web-log.nl
4 watzegjemenou.web-log.nl
4 www.bubbles.web-log.nl (Ellen)
4 www.fururemusiccharts.nl (n)
4 zijookweer.web-log.nl
4 marklobbezoo.web-log.nl

4 hette.web-log.nl
4 theresesatelier.web-log.nl
4 goinforbroke.blogspot.com
4 www.vanman.nl
4 stroo.blogspot.com
4 zusterruwina.web-log.nl/
4 zweefmakreel.web-log.nl
4 e-write.nl/blog
4 cyberjo.web-log.nl
4 www.detelegravin.nl

4 www.jenni.nl/blog
4 www.xa4a.net
4 scheisse.web-log.nl
4 bijdehandje.mine.nu
4 futre.web-log.nl/
4 www.brillie.nl
4 vedat.beauvois.nl
4 www.markinbeeld.nl/blog

3 www.kimbervie.nl/blog
3 doorgedraaid.web-log.nl
3 fatamorgana.web-log.nl (Roerganger)
3 mariette440.web-log.nl (KoorEnZo)
3 mozes.web-log.nl
3 sporter.web-log.nl
3 dagenvan.nl (Gras en Stroo)
3 www.janpeterbalkenende.nl
3 fijntjes.web-log.nl (n)
3 fransamsterdam.web-log.nl
3 freeasabird.punt.nl
3 epibrator.web-log.nl

3 riavanfelius.nl
3 www.nnanos.nl
3 neviathien.web-log.nl (n)
3 paardenman.blogse.nl
3 postbus0.nl
3 meerkerk.web-log.nl

3 neustradamus.web-log.nl
3 sebbo.punt.nl
3 www.mikebollo.nl (n)
3 plutone.labarca.nl

2 denkendoetgeenzeer.web-log.nl2 fijnegozer.web-log.nl


Flinke Disclamer
Het is me opgevallen dat de PageRank-waardes van Google flink fluctueren en dat in een zeer rap tempo. Zo vond in nnanos.nl de eerste keer met een ranking van 0. Dat kon ik wel verklaren, want die site heeft wat problemen gekend. Nadat Nanos gereageerd had heb ik nog eens gekeken en was de ranking 3. Ik dacht dus dat ik de eerste keer verkeerd gekeken had. Maar nee hoor, vanochtend heeft die site weer een ranking van 0. Voor andere sites schiet het ook aardig op en neer. Mijn eigen site was gisteren een tijdje gezakt van 5 naar 4, maar wordt nu weer aangegeven met 5. Wat hierboven staat is dus duidelijk een momentopname. En daar ik niet uurlijks blijf aanpassen tot ik een ons weeg, blijft het bij die momentopname. Bezoekers die de actuele waarde willen zien kunnen de PageRanking inschakelen in de Google Toolbar. Bij mij gaat die Pageranking-meter binnenkort weer uit; ik wordt er een beetje zeeziek van.

Geplaatst op 2007-02-05, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 39 reacties.

 1. Ja,ik kan wel inpakken hier.
  Maar ik denk dat het inderdaad iets met leeftijd is. Dat is van invloed op allerlei terrein. De sp..-reacties bijvoorbeeld zijn helemaal weg sinds ik er een week uit lag en opnieuw begon (voor zo lang het duurt natuurlijk), terwijl het daarvoor toch zo ernstige dagelijkse kost was, dat ik er wat tegen moest doen.
  Het bezoekersaantal is weer op het oude niveau, dat wel. Dat is dus kennelijk niet dankzij Google.

 2. een weblogs is waard wat de voldoening van de maker krijgt, en dat is niet te meten.

 3. Ik heb die pagerank ook nooit aan staan. Overigens heb ik nu een proffesionele brouwser. Maxthon Browser. Dat is vast iets voor jou, Xiwel. Heel stabiel, met tabbladen en ontzettend veel mogelijkheden.

 4. @Nanos: Inpakken om te verhuizen, want ik heb je net verplaatst. Of Google is in het alfgelopen uur tot inkeer gekomen, of dat systeem werkte de vorige keer niet toen ik je site bezocht. :-)

 5. @Vedat: Ik ben wel tevreden met IE6 en surf graag zonder tabbladen. Ik heb ook FF en Opera. FF omdat ik wil zien of mijn sites bij dat barrel werken en Opera omdat je daar heel goed mee in en uit kan zoomen. Voordeel van IE is dat Windows Media Player en goed binnen werkt. Met FF en Opera vind ik dat erg behelpen.

 6. @Rene: Dat is waar. Ik heb een paar keer meegemaakt dat mensen echt iets met m’n verhalen deden en dat vind ik een stuk belangrijker dan 46000 bezoekers uit Japan. :-)

 7. Even over die Dutch Bloggies. Sinds vorig jaar zijn dat geen pure populariteitsverkiezingen meer. Slechts drie prijzen worden door het publiek bepaald. De rest door een Jury.
  Dus of dan nog het top2000 gevoel heerst bij de uitslag, valt te betwijfelen.

 8. @Steeph: Dan nog blijft het probleem dat ik tussen het voorgedragen spul weinig interressants vind. De meesten daarvan hobbelen achter het landelijk nieuws aan en voegen daar weinig aan toe.

 9. @Xiwel: dat is een ander verhaal. En voor een deel zit het probleem natuurlijk wel in het systeem van nomineren. Dat gaat immers weer wel op basis van aantal stemmen.
  Overigens kan de jury alsnog sites voordragen voor hun categorien. Wie weet komt er nog iets leuks bij.
  Uh, vraagje. Voegen wij wat toe?

 10. @Steeph: Jullie hebben een keer eerder iets gewonnen en ik heb daarna een aantal keren jullie log bezocht. Toen kon het me niet echt boeien. Later heb ik nog wel eens gekeken, maar ook toen weinig eigen inbreng. Een week terug heb ik ook nog eens gekeken wat een van de redenen is voor dit log. Als ik goed zoek voegen jullie wel iets toe, maar voor mij te weinig om er op te stemmen.
  Het liefste zie ik logs a la Carmiggelt. Dus mensen die iets op straat ervaren ipv overnemen uit de krant of van TV met een kleine aanvulling. Dergelijk Carmiggelt-logs zijn helaas (te) schaars.
  Bij sommige loggers kan het volgen van de media ook best omdat zij er zaken aan toevoegen die je op andere plekken niet vind. Zo bekijkt Frans54 regelmatig kabinetsvoorstellen vanuit een boekhoudkundig oogpunt.
  Het weblog van Aarts (100% Mike) vind ik erg goed waar het om eigen inbreng gaat. Helaas hou ik niet zo van ziekenhuisverhalen.
  Als het om de bekendere loggers gaat, dan vind ik Bieslog nog altijd een van de betere. Bij de minder bekenden lees ik graag bij Mack en Jackie*.

 11. Die verkiezingen en pagerankings e.d. interesseren me eigenlijk bar weinig, hoewel ik het wel leuk vind als mijn pageviews een beetje op hetzelfde niveau blijven. En nu ben ik ook wel een beetje nieuwsgierig wat er gebeurd als je de ranking van afzonderlijke logjes zou bekijken (of hangt die aan de ranking van het gehele log??)(bij mij zie ik dat er vrij veel langs komt na op google gezocht te hebben op boterkoek of een van de andere recepten)

 12. @Frans54: De pageranking verschilt per hoofdpagina en heeft vooral te maken met hoe naar je site het meest verwezen wordt. Om die reden scoort bij mij xinix.web-log.nl het hoogste (5), xinix.web-log.nl/xinix (wat je krijgt als je op de kopfoto klikt) is een 4 en http://www.xinix.web-log.nl scoort een 3.
  Dat laaste is omdat ik nergens die www doorgeef. Dat hoeft ook niet want het is een nepper. www is eigenlijk het eerste subdomein en xinix staat al op die plaats omdat ik bij web-log een subdomein heb. Voor de dombo’s die dat niet snappen, maken ze dus ook nog een keer mijn subdomein aan met www ervoor.
  Bij iedereen hier boven heb ik de hoogstscorende pagina aangegeven. Daarom staat er soms wel www ook voor zo’n web-logger. Omdat ik de score van weblogs wilde weten heb ik niet gekeken naar webpagina’s van websites. Dus mensen die op een website een log bijhouden heb ik alleen bekeken op de directe toegangen naar dat log. Stel dat iemand http://www.nogwat.nl heeft met daarbinnen een weblog als nogwat.web-log.nl, dan bekeek ik alleen de laatste.

 13. @Frans54: Ik heb nog even beter bij je gekeken. Eigenlijk werkt blogspot precies hetzelfde als web-log waar het om de zogenaamde rubrieken of categorien gaat. Daar maken beide gewoon submappen voor aan.
  Alleen jouw overzicht van de motorverhalen scoorde een 3 en bij de rest bleef ie op 0. Bij mijn categorien geeft ie in een aantal gevallen een 0 aan en voor de rest regelmatig een 4. Maar ook dat kan met een uur anders zijn, zie de Disclamer die ik onder hetbovenstaande log gezet heb.

 14. Hmmmm, sta net zo hoog als Balkenenede, moet ik snel iets aan doen. Lager mag ook…… Misschien een link naar jou site ? Helpt dat ?? Waarom heb ik dat niet ( op web-log wel… )
  Hoe kom ik aan die stats ? Vind ik wel leuk om te weten….

 15. @Brownie: Ik heb nog even m’n best gedaan en zag dat Balkenende (die sinds 23 november geen vers log geschreven heeft) was gestegen. Hij geeft nu 4 op de meter. Maar heelaas, je bent met hem meegestegen. :-)
  Je kunt bij Google de Toolbar installeren op IE6. Dan krijg je een handig zoekvak en zoekknoppen en kan je ook de Google-pageranking an een website bekijken. Moet je in het hoofdscherm van Google op meer>> klikken.

 16. Xiwel, thx voor de terugkoppeling.
  Overigens hebben ook wij regelmatig eigen stukken. Alleen sneeuwen die soms onder in de stevige stroom stukjes die we als collectief produceren.
  Zo lezen we zelf kamerstukken, gaan we naar congressen, spitten we onderzoeken door en vragen we mensen in het nieuws om bijdragen.
  Eens kijken hoe we dat beter voor het voetlicht kunnen krijgen.
  En ik ga de door jou aangehaalde logs eens bekijken (behalve bieslog, die ken ik al)

 17. @Steeph: Het is best lastig om precies aan te geven waarom ik jullie log niet zo vaak bezoek. Mogelijk zit het er in dat jullie als club werken en misschien elkaars verhalen bijschaven. Ik zie het dan ook eerder als een interactieve internetkrant. Dat jullie o.a. kamerstukken lezen geeft aan dat jullie opzoek gaan naar nieuws wat ik ook erg kranterig vind.
  Ik denk dat ik er over een tijdje een apart logje over maak.

 18. We schaven elkaars stukken niet bij hoor. Ieder voor zich is verantwoordelijk voor zijn/haar bijdrage.
  Dat “beetje kranterig” kan ik plaatsen. Maar goed, er zijn dan ook weblogs in verschillende kleuren en maten. Wij kiezen voor de actualiteit van politiek, milieu, buitenland en nog wat losse dingen.
  Anderen zijn meer op het dagelijkse leven of bijvoorbeeld de media.
  Geef een seintje als je het stuk geschreven hebt. Ben benieuwd.
  En misschien aardig om, gegeven deze discussie, af en toe een blik te werpen:
  denieuwereporter.nl
  Veel discussie over de plaats van weblogs in het medialandschap.

 19. Dat doet mij deugd…….ik sta op 4. :-))

 20. Ik had er nog nooit van gehoord. Mijn blog is puur en alleen voor mezelf, over mijn leven in Duitsland en ik vind het ontzettend leuk dat er zoveel meegelezen wordt!

 21. Dolby tikte ergens: Dat jij die Google-ranking zo serieus neemt valt me tegen. Zeker nooit van Technoratie gehoord, dat de ranking van 650.000 blogs meet?
  —————-
  @Dolby: Geef even aan hoe ik bij Technorati kan zien wat de waardering van Nederlandse logs is, behalve dan het aantal links want dat heeft Google ook al verwerkt.
  Misschien log ik nog wel een keer over Technorati, maar volgens mij krijgen de meeste loggers meer bezoekers via Google.

 22. @Hette: Ik vind je log een van de betere.

 23. @Xiwel: Als we tien bezoekjes per dag via Google krijgen, is dat veel.
  De link gooi ik in jouw dranklokaal, die mag je dan zelf aanpassen.

 24. @Dolby: Die linkteller had ik ook gevonden, dwz volgens mij kijken ze daar alleen naar het aantal links.
  Ik heb gisteren net een tellertje op dit log gezet en zie dat ook net als op m’n website zo’n 60% via Google (ca 36 unieke bezoekers per dag) komt en 0 via Technorati. Ik denk dat Web-log erg effectief bij Google spammed.
  Dat er iets mis is met die Googleranking had ik bovenin al beschreven. Leuk is dat mijn website eenzelfde ranking heeft als dit log. Alleen krijg ik via Google wel 10x zoveel bezoekers naar m’n website.

 25. o wat moeilijk allemaal voor een simpele ziel, maar wat een schitterende foto..

 26. Ik moest héél even aan The Goonies denken..

 27. @Fialas: Die is van maart-2005 hier vlak om de hoek gemaakt. Inmiddels regent het hier, een volgende witte oppervlakte zal hier nog wel even duren.

 28. @Koosje: Moest ven zoeken wat je bedoelde. Het lijkt me een jeugdfilm, die ik (nog) niet gezien heb.

 29. Hum, ik was (ben) een tijdje erg rustig, vandaar dat ik zo laag sta. ;)

 30. OH!!! ik lees het nu pas….*) Niet dat het iets uitmaakt voor de hoeveelheid *bloos* op mijn wangen of het nu 5 feb of 11 feb is….. :-)) *)kinderen en moi zijn/waren ziek, vandaar)
  Inderdaad, ik denk dat Leeftijd van een site een grote rol speelt, jolie.nl is heel oud, al geregistreerd in 1997 door mn collega’s als cadeautje :-)))
  Soms denk ik: ik moet mn tutorials updaten, dan blijft die rank actueel -maar tijd heb ik er niet voor, dus eigenlijk is die rank m.i. op oude zaken gebaseerd.. Hier heb ik een stukje over de techniek van de zoekmachines geschreven met tips:
  En wat je zegt Xiiwel, logs a la Carmiggelt, dat leest fijner dan nieuwsoverschrijverij. En een klein grapje of opmerkelijke foto kan mijn dag ook goedmaken.

 31. @Jolie: In de reaxi’s kan je html gebruiken. Ik heb je link even aangepast. Zelfs 0;i–){for(j=12;j>0;j–){parent.moveBy(0,i);parent.moveBy(i,0);parent.moveBy(0,-i);parent.moveBy(-i,0);}}}’>dit doet het bij mij in IE6. :-)
  Over Google heb ik niet te klagen. De titel van dit log staat ook alweer bovenaan als je er op zoekt. M’n website (met frames) vind ik ook fantastisch. Van de 12000 bezoekers per maand komt ruim 60% via Google.
  Overigens wist ik van jullie malaise en dacht ik je maar niet te storen over het feit dat je Van Jolen er uit logt. :-)
  Overigens wil Technorati je log helemaal niet van een ranking voorzien en sta je bij Alexa erg hoog. Alexa (die via hun Toolbar meet) is erg gevoelig voor Amrikaanse bezoekers. Nederlandstalige sites scoren daar een stuk lager, want welke Nederlander gebruikt de Alexa Toolbar.
  Nu snap ik ook waarom Anna Maria’s Puur van die postzegelverzamelbende in haar sleutelwoordenmeta heeft staan. :-)

 32. Echt Xiwel, gewoon èchte HTML..? Dat hebik nog nooit gezien bij web-log.nl :-) Wat een mooie vooruitgang.
  Technorati en Alexa, ik moet me daar nog in verdiepen… Goed dat je me er op wijst, ik weet er nl. niets van. Alexa hoog vind ik erg apart, want wie komt er nu met een Alexa-toolbar op mijn site? ik heb 2 nichtjes in de VS. (Ja en een oom en tante dus, dat zijn al 3 Amerikanen en 1 nederlandse-amerikaan(se) ;-)) Maar 1 zwaluw maakt nog geen zomer.
  Technorati kan goed kloppen als het alleen met feeds (fiets?;)) werkt, ik heb een handmatige feed ;-}}}}}
  De sleutelwoordenmeta van A-M zal ik morgen ook eens gaan lezen :-))
  En inderdaad, als je frames goed aanpakt, heeft Google er geen enkel probleem mee (alleen [fluistermodus] zijn er zo weinig mensen die het goed aanpakken [/fluistermodus] :-))

 33. Zeg, even over die n-etjes, hè…
  Verbal Jam heeft dit jaar wel degelijk 2 nominaties. Ik zou natuurlijk niet willen dat je lijstje onvolkomenheden bevat. ;-)

 34. @VJ: Is aangepast.

 35. Goh.. sta ik net zo hoog als Wouter Bos. Weet alleen niet of ik daar nou blij mee moet zijn of niet.
  Maar wel leuk dat ik hier genoemd word. :-)

 36. @PeterS: Ik wilde er ook wat blogspotters tussen zetten. :-) (Maar bezoek ook af en toe je log.)

 37. Ik ben denk ik een beetje dom. Hoe ziet je die cijfers dan? Of ligt dit aan FF.

 38. @K&Z: Als je de Toolbar van Google in FF actien hebt, dan op de knop klikken met het woord Google en vervolgens op Opties en dan PageRank aanvinken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: