Mrt-07: Buitengewoon

Ik kijk tegenwoordig alleen on-line TV, die met de dag beter wordt. Zo kijk ik graag naar het Humor-kanaal en heb daar een hele mooie uitzending van Najib Amhali gezien. Als Paul de Leeuw er is, dan start ik een andere stream. Humor-TV is net als Geschiedenis-TV en Politiek 24 een webversie van de gewone TV. Je bent dus afhankelijk wat er op een bepaald moment voorgeschoteld wordt.

Bij Programma’s On Demand (Podcasts) is dat probleem er niet. Op die manier start ik Nova of het Journaal als het mij uitkomt. Van Nahib zijn ook podcasts beschikbaar, maar dat zijn maar kleine fragmenten. Van Hadimassa vind ik op podgebied helemaal niets. Ik ben dan ook erg blij dat die in ieder geval op dat Humor- (of was het het Geschiedenis-?) kanaal zit.

Hadimassa was duidelijk de voorloper van Van Kooten en De Bie. Ze speelden daarin en schreven er heel veel voor. Typetjes als Jacobse en Van Es of Robbie Kerkhof zie je daar al vorm krijgen. Daarnaast kan ik ook vreselijk lachen om Ton van Duinhoven. Veel items zijn ook nog akelig actueel en het is bijna niet te merken dat dit spul uit 1970 komt.

De gedateerdheid merk je pas als ze het over een flitslampje hebben om een foto in het donker te nemen. Dat was toen niet als grap bedoeld en nu vind ik het zeer komisch om te merken dat we toen ook al in een wegwerpmaatschappij leefden.

Er zijn ook uitzendingen van het Simplistisch verbond, maar die zie ik op het Geschiedeniskanaal. Op datzelfde kanaal zag ik een mooie documentaire uit 1984 over Marga Klompé de vrijgezelle vrouwlijke partijleider van de KVP uit de 60-er jaren. Zij had een scherpe kijk op dingen en zette zich toen af tegen het doemdenken als ‘we krijgen vast een 3de wereldoorlog’, ‘het gaat helemaal fout met het milieu’ en ‘de jeugd van tegenwoordig is een ramp’. Dingen die je nu nog hoort, alleen was zij wat reëler en wist ze dat het dingen zijn die steeds terug blijven keren.

Toevallig zag ik ook een stuk Buitenhof dat herhaald werd op Politiek24. Ik viel met mijn neus in de boter. Een professor legde zaken uit over de meervoudig verzuurde paspoorten. Schitterend om deze man te zien betogen op een manier die rond 1960 normaal was. Hier zijn geen typetjes tegen opgewassen, deze man kan zo een eigen show starten. Volgens mij deed Rob Trip behoorlijk moeite om niet in de lach te schieten.

Die hele uitzending is het bekijken waard. Plasterk als minister in plaats van columnist en 2 aankomende senators in de vorm van een president-directeur van Shell en advocate Böhler. Ook prima spul voor Kopspijkers of Koefnoen. Er is dus nog zat goede humor op TV, het zit alleen een beetje verstopt.

Geplaatst op 2007-03-07, in RTV-matig. Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. O wat interessant, zo steek ik nog ns wat op :-) ik kende die web-tv-kanalen helemaal niet. Mijn voorkeur zou ook naar on-demand uitgaan, maar die kanalen zijn ook heel handig.
  Zoals er nu bijv. onder staat dat het over de nevenfuncties van Arib gaat (dat ellendige gezuer van Wilders ook weer..) En als ik die tickertape zat ben, zet ik er gewoon een half venster overheen.. Op de (echte) TV kan dat niet ;-)

 2. @Jolie: Ik had al eens gelogd over die marqueeellende. Daar had ik zo’n ‘on top’ afplakprogramma’tje bij gezet. Die heb ik meteen maar even op m’n nieuwe laptop gezet.

 3. Ik kende die webkanalen ook nog helemaal niet. Wel een uitkomst als je als Nederlander in het buitenland woont.

 4. @Hette: Hier vind je een groter overzicht.

 5. Ohja, inderdaad Xiwel!
  Kun je het afplakprogrammaatje niet even porten naar MacOS X, en… meteen een versie maken voor elk TV-toestel, zodat ik ongehinderd naar ontbijtprogrammas kan kijken ;-))

 6. @jolie: Ik heb ‘m met Delphi-2 gemaakt wat ontwikkeld was voor Win95, maar achteraf totaal geen moeite heeft met Win98 t/m WinXP. Helaas heb ik geen Mac en kan ik niets testen. De code is erg eenvoudig. Maak een leeg window en zet de optie ‘ontop’ aan.

 7. Ah, in dat geval voldoet gewoon een leeg document in BBedit denk ik :-)) jammer dat zoiets er nog niet is voor TV-toestellen ;-))

 8. Handige links! Ik viel net met Karin Bloemen in een bubbelbad. :S

 9. Toch kijk ik liever naar een echte tv dan naar een monitor op mijn bureau.

 10. @Dolby: Ik kijk dan weer liever naar mijn cristalbright laptop. :-) (Ik heb geen bureau.)

 11. Wat een leuke tips! Dank :)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: