Mrt-07: Links-Rechts

Bij de vorige verkiezingen voor de 2e Kamer had ik een overzichtje gemaakt voor de stoelenverhouding waar het om links en rechts gaat. Diezelfde mehode heb ik nu ook toegepast voor de 1e Kamerzitjes. Ondanks het niet meedoen van de PVV is er in die links-rechts-verhouding sinds de 2e Kamerverkiezing bitter weinig veranderd, het landschap is een fractie minder links geworden. Zie mijn eerdere log over m’n bedenkingen over de termen links en rechts en hoe ik de partijen heb ingedeeld .

Zelf heb ik niet gestemd voor de Provinciale Staten en dus ook niet indirect voor de Eerste Kamer. Dit jaar vond ik de koppeling lastig. Ik zou voor beide verschillend willen stemmen. Nou ben ik ook voor de afschaffing of verandering van beide bestuurslagen en het leek me daarom verstandig om weg te blijven. Wie weet zet dat de politici meer aan het denken.

Waarschijnlijk ben ik 1 van de weinigen die wel een verkiezingsdebat heeft bijgewoond en niet heeft gestemd.


(Inmiddels staat de aangevulde grafiek hier.)

Geplaatst op 2007-03-08, in Kiesmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Kun je dan niet beter stemmen op een partij die zoals jij die bestuurslagen wil wijzigen?
  (Of zijn die er niet… ik weet het eerlijk gezegd niet; hooguit dat onze potsierlijke Blanke Top Der Duinen de senaat wil afschaffen, andere plannen ken ik niet zo.)

 2. @Jolie: Voor NH zijn die er vrijwel niet. Er was niet eens een partij die zich sterk maakte om de waterschappen samen te voegen met de provincie. Want om het nog erger te maken, ik mag hier ook nog een stem uitbrengen op dat gespuis uit Edam/Purmerend die moeten zorgen dat ik droge voeten hou en in de polders prettige asfaltwegen heb.

 3. Mensen die niet stemmen zijn het leven in vrijheid niet waard, ondanks dat het stemmen vrijblijvend is.

 4. @Rene S: Ik vind dat mensen de vrijheid hebben om te kiezen, en ik koos er deze keer voor om niet te stemmen. Moet ik me nu gevangen laten zetten? :-)

 5. Hahaha Renesmurf, dat heb je mooi gezegd, het is wel een beetje zo, in andere landen vecht men om stemrecht – en het blijft vrijblijvend natuurlijk.

 6. Als instantie met nog een behoorlijk lokaal inzicht maar toch voldoende afstand tot de gemeenten zie ik nog wel nut in de provinciale staten als bewaker tegen al te enthousiaste plannen van gemeenten. De koppeling met de Eerste Kamer vind ik echter zeer ongelukkig: je moet een keuze maken tussen wat je op provinciaal niveau belangrijk vind en wat je landelijk belangrijk vind. Dat kan de zuiverheid van de keuze die mensen maken nooit ten goede komen.

 7. Dus je hebt bewust gekozen om niet te kiezen. Wel jammer eigenlijk, Xiwel. Met een stem kun je meer invloed uitoefenen dan zonder stem.

 8. @Vedat: Dat is maar de vraag. De NH-politici vinden inmiddels de opkomst in NH wel erg laag (40%) en misschien zet dat ze tot nadenken. Daarbij kwam dat ik tegengesteld wilde stemmen. Voor de EK zou ik een partij kiezen die er in NH en qua provinciale zaken er niets van bakt. Omgekeerd zou ik ook voor een Provinciale partij kunnen kiezen die het ietsje beter doet, maar die wilde ik niet in de 1e kamer hebben.

 9. Dat klinkt me heel waar gezegd Frans54. Misschine zouden we het normaler moeten vinden om meer stembiljetten in te vullen op een verkiezingsdag, om die koppeling weer te kunnen scheiden. (Zeg ik een beetje ongelukkig qua woordkeuze)

 10. Als ik je kopfoto bekijk dan kun je als wandelaar beter niet voor de linkerkant kiezen terwijl ik eventuele automobilisten niet zal aanraden daar rechts te kiezen.
  Overigens, als je hier in Twente woont mag je blij zijn dat er nog een provincie is. De steden lopen elkaar hier voor de voeten. Gelukkig biedt de provincie dan nog uitkomst en roept een ieder weer tot de orde of neemt zelf de beslissing.

 11. @F’slag: Twente (waarom geen Twenthe?) is natuurlijk ook een zeer krachtig blok met Almelo, Hengelo en Enschede. dan stelt Zwolle ook niet zoveel voor.
  Het padje op de foto is alleen voor fietsers en voetgangers. Bij een tegenligger stapt meestal 1 fietser af en gaat aan de kant tussen de bomen staan. Altijd leuk voor een praatje. Wandelaars vind je er wat minder. Het padje is op geen landkaart te vinden, terwijl er toch een stel touristishe fietsroutes overgaan. Het hoeft niet, want je kunt er op 500 meter omheen met een landweg.

 12. Is het padje ook niet te vinden op maps.google.com ?
  Twenthe (met h) is ouderwets en wordt al lang zonder h geschreven.
  Krachtig blok van 3 steden???
  Enschede bouwt een kunstijsbaan voor de regio, Hengelo betaald mee, Almelo wil niet want Enschede en Hengelo willen weer niet betalen voor industrieterrein in Almelo.
  Enschede wil eventueel voorzetting van luchtvaart op vliegbasis Twente.
  Hengelo wil ook wel maar wil niet meebetalen. Almelo ook niet.- Oldenzaal heeft nog niet ja gezegd maar heeft ook nog geen nee gezegd tegen de luchthaven.Een deel van de bewoners wil die luchthaven weer niet. Maar als die komt wil Oldenzaal weer niet meebetalen. Op dit moment stappen er al honderden uit deze steden op vlgveld Twente op het vliegtuig voor een verwegvakantie.
  En iets dergelijks speelt ook bij de plattelandgemeenten.
  Je hebt hier echt een goede regionale krant nodig om alles nog te kunnen bijhouden.

 13. @F’slag: Zijn er dan echt geen nietjes nodig om de zooi bij elkaar te houden? ;-)
  Het padje staat niet op het landkaartendeel van Google en op het satellietdeel is driekwart niet te zien door boomkruinen.
  (Waarschinlijk maak ik er later nog een goklog over.)

 14. Jippie, weer een goklog! :P
  De Gelderlander is sinds het tabloidformaat (ruim een maand) inderdaad voorzien van nietjes. Ook hier veel over Hengelo (maar een ander, dat van het gezinsdrama). Een Zwolle hebben we trouwens ook (bij Winterswijk) ;-)
  (Daar zit een mooi topologje in: meervoudige plaatsnamen.)
  Als ik mag stemmen stem ik braaf. Alleen voor Europa maak ik een uitzondering. Meestal ben ik dan met vakantie en als ik niet eens in een Frans stembureau kan stemmen houdt het op.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: