Apr-19: Ook dat nog!

Een jaar of 20 terug heb ik veel naar de ‘Familie Doorsnee’ geluisterd, een hoorspel dat enorm vaak herhaald is en de knusse voorloper was van ‘Zeg eens Aaa’. Er waren wel meer hoorspelen, vooral detective-achtige, maar daar vond ik niets aan; te gespeeld.

Ik luisterde wel naar semi-hoorspelen als ‘De Dik Voormekaarshow’ (op Noordzee en bij de Nuhsurruhvuh) en Radio Bergeijk. Bergeijk draait nog en is hier te beluisteren.

De laatste maanden ben ik helemaal verslaafd aan ‘Bommel‘. Eigenlijk heten de boeken Tom Poes en dat zijn zo ongeveer de enige boeken die ik met plezier lees en waar ik in wegdroom. Dat laatste komt vanwege de prachtige tekeningen.

Nou heb ik niet al die boeken en leek het me wel iets om dit hoorspel te beluisteren. Aanvankelijk vond ik de stem van Bommel te licht en te jong. Ik had meer de stem van een Frits Bolkestein verwacht. En eigenlijk hadden ze die man moeten vragen vanwege zijn naam, uiterlijk, wat ie uitkraamt en manier van spreken. Bolkestein is dus Olivier Berendinus Bommel woonachtig op slot Bommelstein te Rommeldam, ook al weet ie dat zelf misschien niet.

Maar ik kan inmiddels met de huidige ‘2de keus’ goed leven. Ben dus aan zijn stem gewend en zijn manier van spreken is geheel volgens verwachting. Joost de bediende vind ik ook prima net als de overige stemmen. Ik luister er met plezier naar en de leuke tekst-grappen van Marten Toonder zijn goed verwerkt.

Het mooie van de Bommel-verhalen is hun actualiteit. Ook al schreef hij iets in 1955, de inhoud gaat nog steeds op voor onze huidige maatschapij. Of zijn verhalen zijn tijdloos of onze maastschappij herleeft steeds hetzelfde.

Eigenlijk is het een gemiste kans dat de makers niet de tekeningen (of een deel daarvan) hebben ingescand om mee te laten lopen als diavoorstelling. Dwz ik luister via de Windows Media Speler en dat ding komt nu met een random testbeeld. Die ‘slideshow’ was zeker een mooie aanvulling geweest.

Een van de beste Tom Poes-verhalen vind ik die met ‘Slagslager’, die we nu een ambitieuse niets-ontziende manager zouden noemen. Dat verhaal komt ook uit de 50’er jaren. Toen ik het rond 1990 las herkende ik daar een 5-tal managers in in het bedrijf waar ik werkte. Ik weet niet of dat verhaal ook verhoorspeld wordt, ben benieuwd. Wijlen Pim Fortuyn was geknipt voor deze rol, maar dat zal niet meer lukken.

Geplaatst op 2007-04-19, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Ik hou niet van hoorspelen, die verpesten mijn fantasie. Hoogst betreurenswaardig!
  Straks ga ik het Boekenweekgeschenk van 1982 lezen: Marten Toonder, De Andere Wereld. Waarlijk een aangrijpend epos.

 2. Ik heb een fragment gehoord. Die stem is niet goed, vond ik ook. Ik denk ook dat het niet zou wennen.
  Ik lees die boeken liever dan dat ik naar een hoorspel luister.

 3. Ik lees liever dan dat ik luister, en na het lezen komen hoorspelen en films zelden overeen met wat je zelf in je gedachten zag en hoorde en zijn daardoor vaak nogal een teleurstelling.

 4. @F54: Ik ben uiterst snel afgeleid. Da’s erg handig, zo ontgaat me weinig. Nadeel is dat ik me slecht kan concentreren met lezen. Heb ik altijd gehad en kan ik er goed mee leven. TV-kijken of radioluisteren gaat me veel eenvoudiger af. Dus ik vind het wel handig. Daarnaast doen ze het goed en is het materiaal zeer geschikt voor een hoorspel.
  Ik heb gehoord en gelezen dat Marten Toonder de bioscoopfilm van Bommel maar nix vond. Zelf denk ik dat ie deze versie zeker gewaardeerd zou hebben.

 5. Leuk idee om aan te zetten in de achtergrond als je iets heel anders aan het uitvoeren bent! En die stem… Die is “te slank” -dan kan iemand nog zo zijn best doen op de intonatie, het blijft te slank.. Maar als vervanging van radio zou ik eraan kunnen wennen, denk ik

 6. Alles went, vooral een stem (denk ik).
  Een manager als ‘slagslager’ betitelen, dat is een briljante vondst.
  Ik ga zo meteen even naar Radio Bergeijk luisteren. :-P
  Nog een verzoek: wil je me niet meer naar Bolkestein doorsturen?

 7. @Epi: Toch lijkt Bolke wel op Bommel. Ik zal een waarschuwing plaatsen. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: