Apr-29: Noorderzon

Een paar dagen terug zag ik de ‘Noorderzon’ die afgemeerd was aan de Noorderkade in Alkmaar. Het eerste dat me opviel was de naam. Lijkt me erg leuk om te zeggen: “Ik ben met de ‘Noorderzon’ vertrokken.”

Daarnaast ben ik zelf een doorgewinterde noorderzonvertrekker. Tijdens m’n zwerffiets-vakanties heb ik meestal geen idee waar ik naartoe ga. Dat kan lastig zijn, zo moest ik ooit bij de grens in Tsjecho-slowakije vertellen wat mijn reisdoel was. Ik heb dus maar Praag opgegeven. Nou kwam ik daar wel, maar via een hele rare omweg.

Toen ik langs het schip liep zag ik er allemaal fietsen en mensen aan dek, en een doek dat aangaf dat het hier een fietsvakantie-systeem betrof. Dus de manier om een plek op m’n web-log te krijgen. Toch zou ik zelf niet met zo’n reis meegaan omdat het teveel m’n vrijheid zou beperken.

Geplaatst op 2007-04-29, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. Ga je dit jaar eigenlijk nog op vakantie?

 2. @Hette: Waarschijnlijk wel, maar ook het vertrek weet ik pas op het allerlaatste moment. :-)
  Afgelopen jaar ging ik nogal (en eigenlijk te) laat. In het hoogseizoen wil ik hooguit naar GB of IRL en in het voorseizoen heb ik last van hooikoorts/bronchitis. M’n hooikoorts is inmiddels achter de rug, maar ik piep nog behoorlijk.

 3. Je bent gewoon erg avontuurlijk, dus geef je avontuurlijke antwoorden.
  Fietsen vind ik wel leuk, maar niet te lang.

 4. Zelf zou ik nooit met een georganiseerde reis mee gaan. En dan zo’n reisleider die zegt “en dan kunnen we nu allemaal hier wat drinken”. Brrr! We waren een paar weken geleden in het bijzonder fotogenieke Cesky Krumlov. Daar liep een groep Japanners waar we ernstig medelijden mee hadden. Die liepen rénnend foto’s te maken voordat ze de bus weer in moesten… dat soort dingen beslis ik graag zelf. En nee, ook geen van te voren geboekte fly-drive of zo, als het ergens leuk is blijf ik graag wat langer.

 5. @Natascha: Ik geloof dat bij dit soort vakantie de boot vaart en de mensen overdag fietsen. Hoe georganiseerd dat gaat weet ik niet. Je zou het kunnen zien als een hotel dat met je meevaart.
  Ik zou dat best leuk vinden … voor een dag. Maar als de wind anders staat zien ze mij niet meer terug aan boord. :-) Ook het steeds eten aan boord lijkt me nix. Als ik zwerffiets dan eet ik al bij uitzondering in het hotel of pension waar ik overnacht. Ik vind het gewoon leuk om zoiets zelf uit te zoeken. En liefst elke dag iets totaal anders.
  Japanners (vooral de oude garde) durft bijna niet alleen opstap en voelen zich erg geborgen in een groep met een Japanse reisleider. Die mensen kunnen enorm last hebben van heimwee.
  Zelf heb ik 1x deelgenomen aan een ‘georganiseerde’ rondreis. Door een gebrek aan deelnemers ging die reis bijna niet door en werd daardoor zeer ongeorganiseerd. Ik vond het prima en had er flinke schik in. De andere reisgenoten vonden het een ramp. Vanaf dat moment ben ik niet meer met zo’n reis meegegaan, uit angst dat ik wel een goed georganiseerd trip tref.

 6. Het is niks voor mij, maar ik vind het idee wel heel leuk.
  Een georganiseerde reis is ook niet mijn eerste keus. We hebben het één keer gedaan, acht dagen Turkije naar allerlei oude steden als Efese en Hierapolis, expres maar kort voor als het verplichte gesjouw achter zo’n akela aan ons teveel zou zijn.
  Dat viel heel erg mee en de reis was zeer de moeite waard, voor een keer.

 7. Met de Noorderzon vertrekken doen ze allemaal op het zuidelijk halfrond toch?

 8. Het lijkt mij wel enig eigenlijk. En met de noorderzon vertrekken klinkt helemaal spannend. :-))

 9. @Eline: Ik verwacht dat de uitdrukking op het zuidelijk halfrond waarschijnlijk iets anders is. :-)

 10. Wat een leuke site over jouw zwerffiets-vakanties heb jij, Xiwel. Vooral de manier waarop jij het doet, spreekt mij erg aan.

 11. @Vedat: Het is een erg makkelijke manier en flexibele waar je weinig conditie voor nodig hebt. Er zitten wel nadelen aan. In een groep gaat het niet lukken en je moet van zoeken houden. In Nederland is het slim om in voor zoiets ook lid te worden van ‘Vrienden op de Fiets’.

 12. Ik ben behoorlijk onder de indruk van dat kaartje op je zwerffietswebsite. Wat een afstanden! De Noorderzon is voor veel mensen vast een uitkomst, maar ik kan me goed voorstellen dat je zo’n groepsfietsreis niks vindt. Dan is er van het vrijheidsgevoel dat je op je eigen fiets hebt, natuurlijk weinig meer over.

 13. @Christiaan: Gewoon een questie van lange adem. Ik doe het zo’n 30 jaar, dus per jaar gezien valt ’t wel mee.
  Zo’n schip lijkt me ook wel relexed. Mijn ouders hebben jaren gerijnreisd en waren daar ook uiterst tevreden over.

 14. Jij moet haast VVD stemmen zo erg als jij aan je vrijheid gehecht bent.

 15. @Mack: Daar ben ik te liberaal voor. ‘Liberal’ in de USA wordt trouwens gebruikt voor mensen die ruimdenkend zijn. De VVD is vooral voor vrijheden waar anderen last van hebben. Als milieu-ontziende pacifistische sociaal-liberale anti-globalist maken ze weinig kan op m’n stem. :-)

 16. Wat is een anti-globalist? Ben je dan tegen het feit dat de wereld een bol is ofzo?

 17. Anti-globalisten zijn tegen globalisering. Het komt er op neer dat je in NL een fiets koopt die in NL gemaakt is. Bedrijven die globalisering propageren laten fietsen voor NL maken in een laag lonenland waar geen zicht is op de arbeidsomstandigheden en hoe er omgesprongen wordt met het milieu. Dat controleren zal nooit lukken en deze bedrijven gaan uit zo’n land weg als het daar goed geregeld is en de spullen dus te duur worden.
  Ik ben het overigens alleen maar in theorie, want het is erg moeilijk om de oorsprong van producten te achterhalen.

 18. Met zo’n reis zit je binnen de groep én binnen de boot opgesloten. Ook niks voor mij.
  Ik ga per fietsbus van Oad/Cycletours, maar uitsluitend als heen- en terugreis. Zo kom je dieper Europa in dan per fiets vertrekkend vanaf je eigen huis. Maar verder laat ik ook alles aan het toeval, het weer e.d. over (met dien verstande dat ik aan het eind van mijn vakantie tijdig bij de afgesproken ‘bushalte’ moet zijn).

 19. @Epi: Daar gebruik ik de reguliere trein voor. Afgelopen jaar nam ik die terug van Saarbrücken naar huis. Een jaar daarvoor deed ik een stuk in het midden met de trein tussen Memmingen en Würzburg omdat het bar koud werd in de omgeving van Memminngen (Zuid-Duitsland).
  Echt ver wil ik overigens toch niet. Mijn ervaringen in Zuid-Italië, Portugal en Griekenland nodigen niet uit om dat vaker te doen. Ben trouwens ook een keer uit Napels naar huis getreind, ook een leuke belevenis.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: