Mei-03: Stationsboom

De kastanjeboom hierboven ziet er naar mijn indruk prima uit. Hij (of is het een zij?) geniet duidelijk van de Mei-zon. Onder de boom staat een stuk hout met daarop geklad: “IK BEN NIET ZIEK MAAR DE POLITIEK“. Ga met de muisaanwijzer over de foto om op dit dichtwerkje in te zoomen.

Deze boom staat op de krusing Stationsweg-Helderseweg en is een half jaar terug door de boomarts (huisartsen zijn er immers voor huizen) in opdracht van de gemeente Alkmaar opgegeven‘. Hij heeft een ‘ziekte’, wat goed uitkomt want de gemeente wil hier een set stoplichten plaatsen.

Omwonenden hebben dat lang aangevochten, waarschijnlijk omdat ook zij een hekel aan verkeerslichten hebben. Die verkeerslichten zijn niet echt nodig. Door een serie andere verkeerslichten op de Helderseweg is veel autoverkeer uitgeweken naar de Noorderkade. Die loopt parallel aan de Helderseweg, maar dan aan de oostkant van het Noord-Hollands Kanaal.

Een andere reden voor auto’s om daar te rijden is de veel grotere hoeveelheid parkeerplaatsen in Overstad, die via de Noorderkade beter te bereiken zijn. Toch moet deze boom om en moeten ook hier verkeerslichten komen om de bus een vrije doorgang naar Heerhugowaard te geven. Net als met de busbaan op Friesebrug zal ook hier de tijdwinst voor de bussen minimaal zijn, mogelijk veroorzaken deze lichten zelfs een tijdverlies.

Dat terwijl het echte tijdverlies voor het busverkeer te vinden is bij de Ringersbrug-oversteek. Al die automobilisten die in Overstad parkeren lopen over de Ringersbrug de binnenstad in en mogen via drukknoppen het (bus)verkeer op de Kanaalkade stilzetten. Dagelijks steken er een dikke 25.000 voetgangers over en het verwonderd me dat de deze drukknoppen niet totaal versleten zijn.

Zelfs in rustige tijden staan er dan ook kleine files van bussen en auto’s voor deze oversteek te wachten. Het Bus-On-line-plan heeft daar geen oplossing voor. Een mooie boom kappen en nutteloze verkeerslichten plaatsen is schijnbaar eenvoudiger.

Advertentie

Geplaatst op 2007-05-03, in Alkmaar, Milieumatig, OV-matig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 29 reacties.

 1. Een prachtboom, waarvan ze met hun fikken af moeten blijven.
  Boom is mannelijk, een boomin bestaat namelijk niet.

 2. Kunnen ze er dan niet een nieuwe mooie boom plaatsen als ie toch zo ziek is?

 3. Hier in Winschoten stond eens een grote oude boom, toen die ziek werd kwam er een bomendokter bij.
  na een paar jaar moest er verbouwd worden, een woontoren en winkelcentrum, dus nu was de boom opeens ongeneeselijk ziek.
  Mensen en bomen, dat zal nooit wat worden.

 4. “Mensen en bomen, dat zal nooit wat worden”, aldus een smurf.
  Ik kan anders aardig bomen, hoor.

 5. @Hette: De gemeente wil die ruimte opofferen voor meer asfalt, dus een boom terugzetten kan wel, maar niet daar. Mij lijkt het allemaal niet zo nodig. Zelfs met dit droge weer doet ie ’t prima.

 6. @Dol¿y: Om even een andere boom op te zetten: Hoe moet ik je naam lezen? Dolvishakiey of DolLy? :-)

 7. @Rene S: Volgens mij geeft zo’n bomenadvizeur precies het antwoord dat de opdrachtgever wil horen. Uit het boomarts-onderzoek in opdracht van de buurt kwam dus een ander antwoord dan aan de gemeente.

 8. Wat een bananengemeente, dat Alkmaar.

 9. @Xiwel: Precies zoals je me in de aanhef noemt.\õ\
  Ik heb last van een doodgravende stalker, die zelfs op zoekmachientjes naar mijn nick zit te zoeken. Het is een kerel die van elke boom een kist wil maken.

 10. Zo’n boomarts heet toch officieel boomchirurg? Hij zal zich wel goed hebben laten betalen door de gemeente, voor het uitbrengen van dat advies of mag ik niet zo gemeen denken?

 11. @Vedat: Ik ga me niet bemoeien met je denkraam. :-) Volgens mij zijn er zeer veel beroepen in de bomologie.

 12. @Dol¿y: Lijkt me boomlink. :-)

 13. Ik doe niet graag mee aan borreltafelpraat over de overheid, maar bij kwesties rond bomen doe ik dat graag. Ik heb stellig de indruk dat gemeenten altijd vreselijk moeilijk doen als een burger een boom wil kappen, maar zodra het de gemeente goed uitkomt, vliegen de kapvergunningen je om te oren. Deze boom in Alkmaar ziet er prachtig uit. Zelfs als hij ziek is, mag hij van mij gerust blijven staan. Zeker als er stoplichten voor in de plaats moeten komen… wie mij kent, weet dat ik daar geen liefhebber van ben.

 14. Een boom is mooier dan een licht. Bovendien: wat kost een boom per jaar aan stroom? Is een boom nutteloos bij uitvallende stroom? Dacht’t dus effe niet…;-)

 15. @Terrebel: Die boom is druk aan het CO2-zuigen en zet dat netjes om in houten hout en frisse lucht.

 16. @Xi: houten lucht? Dat lijkt me moeilijk ademen worden ;)))

 17. @Frans: Xi dat m’n spatiebalk een keer geweigerd heeft en heb het toch maar even aangepast.

 18. Zonde, eeuwig zonde.

 19. Klopt Erik, die boom is zo’n 100 jaar. :-)

 20. Toevallig in het krantje van de gemeente van vrijdag een stuk over iep- en kastanjeziekte. Zieke iepen moeten zonder meer gekapt worden maar over de kastanjeziekte staat heel iets anders: landelijk blijkt 31% van de kastanjes ziek te zijn door een bloedingsziekte waarbij roestbruine vlekken op de stam verschijnen waaruit eerst helder en later donkerbruine stroperige vloeistof komt. Onder de vlekken gaat de bast rotten. Na de zomer stopt het bloeden en ontstaan zwarte korsten, de bast rondom de korst sterft af en geeft scheuren in de bast. Uiteindelijk kan de boom doodgaan doordat de bast rondom loslaat, het is echter ook mogelijk dat de boom zich van de ziekte hersteld.
  Het advies voor zieke kastanjes is dan: laat zieke (en ook gezonde – ivm besmettingsgevaar) zoveel mogelijk met rust – dus niet snoeien of verplanten. Moet er toch gesnoeid worden begin dan met de gezonde bomen en ontsmet het gereedschap na elke boom. Plant liever geen jonge paardekastanjes aan, deze zijn extra gevoelig voor de ziekte.
  Zieke bomen hoeven niet gerooid te worden, alleen dode of ernstig zieke exemplaren die een gevaar opleveren voor de omgeving moeten worden gerooid.
  De argumenten van de gemeente Alkmaar om te rooien lijken me als het deze ziekte betreft flinterdun te worden.

 21. @Frans: Als je op de link ‘aangevochten’ in het log klik, dan krijg je een vergelijkbaar ‘medisch’-verhaal voor deze boom. Daarin wordt aangeraden om ‘m nog zeker 10 jaar te laten staan. Dat boomarts-verhaal is ook in het bezit van de gemeente, maar die leest er liever iets anders in.
  Als je de boom op het plaatje zie en ook de stam bekijkt met inzoomen, dan kan je moeilijk stellen dat er stukken bast afrollen en/of er bruinigheid uitkomt. Hij ziet er op dit moment gewoon heel goed uit.

 22. Oftewel: de wens om te kappen wordt meer ingegeven door het niet kunnen verplaatsen dan door ziekte van de boom. Als ik als particulier op die gronden een kapvergunning zou vragen kon ik de boom in.

 23. die boom zal wellicht last hebben van een mot die door menselijk gedoe vanuit het zuidoosten naar onze streken is gebracht en hier het blad van de paardekastanje vroeg doet verdorren.
  Maar de boom gaat er niet dood van en wordt niet gevaarlijk. Als in het najaar het afgevallen blad snel wordt weggeruimd kunnen de motten zich niet voortplanten. En wellicht kondigt zich binnenkort een predator aan. Een beest dat die motten lekker vindt en opvreet..

 24. @Fialas: Uit dat rapport hierboven: “De matige aantasting door insecten, met name de mineermot, is als normaal voorkomend en niet als ernstig te beschouwen.”

 25. Een takkenarts is ook niet te vertrouwen.

 26. Inderdaad doodzonde en erg verdacht.
  Bij mij in de straat ging het net zo. Er moesten meer parkeervakken komen, en eigenlijk had de buurt liever de boompjes weg. Want blaadjes en luizenpoep, je weet wel. :S
  Maar nee, die bomen konden niet zomaar weg zei de gemeente eerst. Ineens waren ze toch weg en een week later(!) stond de kapaanvraag in de krant. Daar schreef ik een ludiekboze brief over. Antwoord van de gemeente: bij nader inzien waren de boompjes ziek (ja hoor) en de handelswijze ‘kappen zonder vergunning’ was gebaseerd op een inloopavondje over renovatieplannen in een bouwkeet alwaar geen bezwaren tegen de kap gerezen waren. Er was daar NB niemand van de gemeente aanwezig en dat de bomen gekapt zouden worden was slechts duidelijk uit minieme tekeningen. Maar het mocht niet meer op die manier gebeuren, de verantwoordelijke ambtenaar zou dat ook te horen krijgen. Hopelijk gaat het nu beter.

 27. @Epi: Wel leuk, want hier willen juist de omwonenden dat de boom blijft. Het is de gemeente die de hoeveelheid asfalt wil verdubbelen ten gunste van het busverkeer. Zelf denk ik dat dat niets gaat uithalen, het busverkeer zal er niets sneller door worden.

 28. Jammer, ja! Prachtige boom om te zien.
  Er is toch zo’n mooi spreekwoord
  “oude bomen moet je niet verplaatsen”…
  Maar deze prachtige boom moet weg en ik ben zo bijgelovig als wat en hou mijn hart vast als ze deze boom gaan kappen!
  Waarom geen rontonde om de kastanjeboom!?

 29. @Bloem: Een rotonde was nog niet zo’n slecht idee geweest. Door de vele verkeerslichten in de Helderseweg is die weg een stuk rustiger geworden en kan een rotonde qua capaciteit. Of het qua ruimte gaat weet ik niet, er staat daar ook een huis en ik weet niet zeker of die ook om gaat.
  Maar eigenlijk kan die boom ook blijven staan, want een echt verkeersprobleem is er niet. Het is zogenaamd allemaal te doen voor het busverkeer, maar dat staat er de laatste jaren nooit meer vast.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: