Mei-06: Pre-Payglop

Zelf ben ik nog immer mobielvrij. Ik heb geen automobiel en ook geen mobiele telefoon. De enige mobiele die ik heb is van schelpen uit Wales en dat ding hangt al een jaar of 20 aan m’n plafond.

Toch heb ik me de laatste week wat verdiept in het mobiel bellen. Een nietziende kennis stuurde mij erop uit om te zien wat er zoal op belgebied in de aanbieding was. Qua locatie is dat niet zo lastig. Die belwinkels zitten hier allemaal op een hoop in en om het Payglop. Het drukste straatje van Alkmaar als je het aantal mensen per vierkante meter telt.

Toen ik die kennis vertelde dat daar de hele belbende bij elkaar kluitte, kwam hij op het idee om dit straatje om te dopen in de Pre-Payglop.

De straatnaam Payglop doet bij de gemiddelde doorloper geen enkele bel rinkelen als het om de oorspronkelijke betekenis gaat. Zover ik weet komt ‘glop’ van ‘Galop’ en was Pay misschien een voorouder van Patricia Paay. Pay kan ook komen van een huis met de naam ‘De Groene Papegay‘ dat de achteruitgang via dit straatje had.

Aanvulling 01:
Op aandringen van Vedat en Liz heb ik wat verder gezocht. Dat van die Papegay zal niet kloppen de Payglop bestond al in 1427 toen er iemand doodgeslagen werd. Dat huis zal later geplaatst zijn rond 1610.
In het oud-hollands betekent ‘pay’ pad. Verder had ik het mis met Glop. Galop ligt voor de hand, maar galopperen in het Kleine Glop en Wijde Glop (ook in Alkmaar) is van zeer korte duur, daar deze straatjes uiterst kort zijn. In een Etymologisch woordenboek staat:

Glop in friesland (fries: gloppe), ‘ slop, nauwe steeg’ in de 17e eeuw [1625] ook ‘open ruimte, gat’, afgeleid van gluipen.

Lijkt dus een Gluippad te zijn dat ruim 580 jaar bestaat. Dit straatje is berucht om de zakkenrollerij. Zo ik nu begrijp kunnen deze gluipers vast subsidie krijgen voor hun cultureel-verantwoorde inbreng.

Advertentie

Geplaatst op 2007-05-06, in Alkmaar, Shopmatig. Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

  1. Het kan natuurlijk ook, dat je er vlug doorheen moet lopen om niet teveel geld kwijt te raken. Overigens valt het mij een heel klein beetje van jou tegen, Xiwel. Ik had wel verwacht, dat jij precies uit zou zoeken waar die naam vandaan komt. Dat ben ik zo gewend van jou.

  2. @Vedat: Volgens mij is het al eens uitgezocht door de krant, maar dat is nergens te vinden. Zover ik na kan gaan is deze straatnaam wel uniek in de wereld.

  3. het is wel een speciale naam, dat zeker.

  4. Glop komt van steeg….

  5. Liz en Vedat: Ik heb het logje aangevuld.

  6. Zo ken ik je weer, Xiwel. Deze uitleg vind ik leuk om te weten, bedankt.

  7. Je bent me al voor met de uitleg zie ik, ik zou al verkondigen dat het hier (Frl) gebruikt wordt om een steeg(je) aan te duiden, ook wel om een achterom tussen huizen aan te duiden, eigenlijk ook te zien als een smalle steeg aan de achterzijde van twee rijen woningen.

  8. @Frans54: De gloppen hier in de stad liggen net buiten Westfriesland. In Hoorn en Enkhuizen zijn ook straatjes met Glop er in. Payglop staat al in 1427 in een ‘Kronijck’ genoemd, dat is 2 eeuwen eerder dan de verwijzing in het etymologisch woordenboek. Je zou je zelfs kunnen denken dat de naam uit Alkmaar overgewaaid is richting Friesland. :-)

  9. Haha subsidie om daar zakken te rollen. Nou ja, het zou best kunnen in Nederland. Er zijn zoveel gekke dingen de laatste tijd in NL.

  10. Wat een mooi etymologisch onderzoek, heel leuke taalweetjes in de aanvulling ook. De taal is wat dat betreft echt een museum van onze cultuur (zoals een leraar kunstgesch. ooit beweerde) :-)

  11. En wat moet je anders over Alkmaar vertellen na zo’n weekend?

  12. @Mack: Klopt, ik kan moeilijk hier over loggen. :-)

  13. @Jolie: Qua onderzoek valt het wel mee, komt allemaal van het internet. Dat pay kan trouwens ook nog komen van pais en vree.

  14. @Xiwel, Vrede, maar dat is natuurlijk weer tegenstrijdig aan “gluipen” :-) Toch?

  15. @Jolie: Maar Padsteeg vind ik zo dubbelop, niet dat er geen Straatwegen bestaan. De andere gloppen heten Wijde (die redelijk wijd is en eigenlijk breder dan lang) en Kleine (die ook echt klein is). In Hoorn is een Arminiaanse Glop, dat vast met Armenen van doen heeft. Verder is er nog ’t Glop in Hoorn en Enkhuizen, maar daar schiet je ook weinig mee op. De hoogste glopdichtheid was in Oost-Vlieland, dat betreft hoofdzakelijk persoonsnamen (Jan Cupidoglop) en beroepen (Hoedemakerglop). In Friesland zelf heb ik nog geen glop gevonden.

  16. grappig die tegel in je linkerkolom

  17. Whahahaha maar wel juist…gluipers met dikke pakken en mooie praatjes in de pre-payglop.
    Ik ben sinds kort mobielloos en ik heb hem nog niet één keer gemist. Heerlijk en het scheelt heel erg in de maandelijkse kosten.
    En als ik naar Alkmaar ga dan ben ik liever in de buurt van de Boterstraat. Als ik me niet vergis zit daar een heel prettige oude platenzaak. Kan het Pop-eye zijn? Ik kom er niet heel vaak dus ik kan me vergissen.

  18. @Plato: Zelf loop ik ook vaak door de Boterstraat die op 100 meter parallelloopt aan het Payglop. Pop-eye klopt. Aan het eind van die Boterstraat zit tegenover V&D en mijn huischinees ook zo’n belgeval.

  19. Interessante discussie over een inderdaad curieuze straatnaam. Maar wat ik minstens zo curieus vind, is dat je zonder mobiele telefoon door het leven gaat. Oké, de mensheid heeft eeuwenlang zonder gekund, maar het moderne leven heeft zich toch aardig gegroepeerd rond twee communicatiemiddelen: internet en de mobiele telefoon. Ik kom steeds vaker in situaties waarin ik denk: hoe had ik me hieruit moeten redden zónder mobiele telefoon?
    Ik denk dat mijn vrienden hun geduld zouden verliezen als ze me alleen maar kunnen bereiken wanneer ik thuis ben. Ook zullen ze het niet waarderen als ik alleen maar afspraken wil maken op een exact tijdstip op een nauwkeurig omschreven plek.
    En een ander praktisch punt: naar een mobiel nummer bellen is stukken goedkoper als je dat vanaf je eigen mobiele telefoon doet (mits voorzien van abonnement).
    Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen op dit vlak!

  20. @Christiaan: Net als jij 8 jaar eerder: wat je niet weet dat je niet mist.
    Ik ben overigens altijd de enige die overal op tijd komt, ondanks dat ik ook geen horloge heb. Dat op tijd komen wordt erg gewaardeerd en zit er in dat ik op de fiets ga. Ik denk ook dat mensen niet op tijd komen omdat ze onderweg gebeld worden. Soort kip en ei gedoe dus.
    Ik bel voor 10 cent per minuut naar mobiele telefoons via bel1643. Daarnaast heb ik ook nog wat vrienden zonder zo’n geval. Verder bel ik liever naar vaste telefoons. Ik hang dus wel eens op als iemand in de auto de telefoon opneemt en blijft doorrijden. Dat vind ik redelijk onverantwoord.
    Ik heb wel de indruk dat ik een stuk relexter door het leven ga dan de gemiddelde medemens.

  21. ja dit is het straatje wat wij bedoelden… die we helaas te laat zagen… en de winkels waren hier stipt om 17.00 uur dicht… ;)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: