Mei-14: Buurtstemmers

Met mijn topotic en tic-de-statistique ontkom ik er niet aan om iets over het Eurovisie Song Festival te loggen. Ik vind het winnende deuntje van Servië niet verkeerd en zeker een betere keus dan het niemendalletje dat Nederland inzond. Maar daar wil ik het niet over hebben.

Mij sprak vooral de ophef aan dat oostbloklanden op oostbloklanden stemden. Dat men op elkaar stemt is niet nieuw en is volgens mij al gaande zolang het ESF bestaat. Deze keer was Nederland daar echter de dupe van dus kon kritiek niet uitblijven.

Via Guidje (ESF-connaizeur haut categorie) kwam mij het stemoverzicht van de halve finale ter oge. Daar ging het immers mis, daar rolde ons nummer ‘from the top of the world’. Die lijst heb ik iets praktischer gemaakt door de stemmende landen op geografische volgorde te plaatsen. Niet dat dat helemaal mogelijk is, veel landen hebben nu eenmaal meer dan 2 buurlanden.

Vervolgens heb ik paarse hokjes geplaatst om stemmen die naar het buurland gingen. Al snel viel me op dat er 2 stemkampen waren; de voormalige Sovjet-Unie en het voormalige Joegoslavië. Opmerkelijk hoe men binnen deze kampen elkaar de stemmen toeschoof. Dat kan natuurlijk komen omdat de muziek en/of liedtexten uit de omgeving meer aanspreken of dat men toch nog een band met elkaar heeft.

Dat laatste is gezien Joegoslavië wel opmerkelijk, omdat dit land niet bepaald vriendschappelijk uit elkaar ging. Als er 1 ding uit deze uitslag mag blijken, dan is het wel dat men de culturele-strijdbijl zeer diep begraven heeft. Als mede-wereldburger ben ik daar erg blij mee.

Het buurtstemmen was zeker niet beperkt tot deze 2 groepen. Zo gaf België als een van de weinigen punten aan Nederland en niet zo’n klein beetje. België zelf kreeg maar liefst 86% van haar punten uit Georgië. Hier is duidelijk sprake van een vergissing. De Georgiërs wilden op Zeeuws-Vlaanderen stemmen maar wisten schijnbaar niet dat dat deel van Vlaanderen in Nederland ligt. De Terneuzense presidentsvrouwe heeft nog het e.e.a. aan de Georgiërs uit te leggen.

De Noordse landen zijn ook al jarenlang buurtvast. Zo gaf Noorwegen haar hoogste punten aan IJsland, hun vroegere kolonie waar ze nog steeds mee in de EFTA zitten. Zweden, Finland en Denemarken (oud EFTA-leden) duwden ook een flink aantal punten richting IJsland, dat uit de rest van Europa vrijwel geen punten kreeg.

Dat het Griekse deel van Cyprus de punten kreeg van Griekenland en het Verenigd Koninkrijk en vooral niet van Turkije zal ook niemand verbazen, ook dat is een jaarlijks terugkerend ritueel.

Leuk om allemaal uit zo’n lijstje te halen, maar wat heeft Nederland daar aan? Om in het vervolg hoger te eindigen zijn er 3 opties:

1. De Sovjet-Unie en Joegoslavije worden gedefragmenteerd waardoor zij veel minder punten aan elkaar kunnen uitdelen of
2. Nederland start een burgeroorlog. In dat laatste geval moet Nederland zeker in 12 landen uit elkaar vallen, om genoeg punten aan elkaar te kunnen geven of
3. Nederland gaat de volgende keer in het Servo-Kroatisch zingen, met die taal zijn meer punten te vergaren.

Met dat Eurovisie-gestem mag je je ook afvragen wat dit voor de toekomst van de EU inhoudt. Gaan deze 2 groepen ook hier de bal in het eigen kamp rondspelen?

Aanvulling:
Nu ik toch bezig was, leek het me wel iets om ook een lijstje te maken waarbij Joegoslavije weer 1 land is. In dat geval kunnen ze niet op zichzelf stemmen. De Sovjet-Unie als geheel samenvoegen ging me wat ver. Ik heb wel de Baltische staten (Letland, Litouwen en Estland) als 1 land mee laten doen en ook Armenië en Georgië samengevoegd. (Daar had Azerbadjan bij gekund, maar die deden niet mee). Moldavië stelt qua inwonertal ook niets voor en daar hun taal vrijwel Roemeens is heb ik die bij Roemenië gezet.

Verder Zweden en Finland samengevoegd (de helft van Finnen spreek Zweeds) net als Ijsland (heeft ook maar een kwart miljoen inwoners) met Noorwegen en Denemarken. Andorra hoort natuurlijk bij Spanje en Zwitserland en Oostenrijk is ook 1 pot nat, deze inwoners stemden vrijwel identiek.

Vervolgens heb ik de punten netjes herverdeeld en het resultaat laat zien dat er voor de eerste 9 niets verandert. Joegoslavije Servië had gewoon een sterke inzending.

Nog een aanvulling
Ik heb inmiddels ook de (hele) finale bekeken. (Voor de laatkijkers: Halve Finale en Finale.) Daar deden landen als Groot-Brittanië en Ierland mee. Wat een bagger! Dan is het echt niet verwonderlijk dat men op Servië heeft gestemd.

Omdat nu ook Zweden meezong werd het ‘Schandinavische’ stemmenschuiven nog een stuk duidelijker. In de halve finale gingen al hun stemmen naar IJsland. Ondanks dat haalde dat land de finale niet. Zweden mocht zonder voorronde aan de finale meedoen en hun matige nummer kreeg nu ‘zomaar’ alle stemmen uit IJsland, Noorwegen en Denemarken. Verder kreeg het vrijwel geen stem. Dus als ergens aan buurtstemmerij gedaan is, dan was dat in Noord-Europa.

Bij deze de lijst van de finale op de manier gerangschikt zoals ik die eerder voor de halve finale heb gemaakt. Lijkt dus erg op de halve finale.

Voor Servië viel me op dat zij de meeste punten kregen uit de voormalige Joegolanden, en wel het maximum van 12 punten per land. Vanuit de voormalige Sovjetlanden kregen ze stukken minder; 4,3 punt per land. De overige voormalige oostbloklanden gaven meer met 6,5 en de westerse West-, Noord- en Zuid-Europese landen gaven maar liefst 7 punten per land. Dus op de ex-Joegoslavische landen na is niet te stellen dat Servië gewonnen heeft door stemmen uit Oost-Europa.

Net zo opvallend zijn alle stemmen uit Frankrijk, België, Nederland, GB, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op Turkije. Turkije haalde voor de rest bitter weinig stemmen op. Zal het iets te maken hebben met de Turkse gemeenschappen in deze landen, of is ‘onze’ smaak zo belabberd? Want ook dat nummer vond ik maar zeer matig.

Advertentie

Geplaatst op 2007-05-14, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

  1. Je hebt er weer werk van gemaakt.
    In die voormalige Joegostaatjes is het vaak zo dat de vrouw van de drummer van de band (of de vriend van de achtergrondzangeres) uit een naburige staat komt en aldus een hoop extra punten binnenhaalt. Zo zouden ‘wij’ het dus ook moeten aanpakken: Laat die Almelose uit Turkije afkomstige Miss World meedoen, een Poolse bouwvakker, een nichtje van de vrouw van de Georgische president en een Bosnische ex-crimineel en we zitten geramd.

  2. Ik wilde eerst niet in “complottheorieen” geloven, en heb lange tijd stug volgehouden dat het met smaak te maken had. Na dit jaar lijkt het me wel duidelijk dat er toch meer aan de hand is. Ik las ergens op een ESF-forum dat 1 van de leden van de EBU uit de school geklapt was dat er in een aantal landen fraude-achtige praktijken hadden plaatsgevonden. In 1 niet-nader-genoemd land in Oost-Europa waren tijdens de halve finale meer dan 100.000 stemmen uitgebracht, waarvan minder dan 10 op een niet-Balkan land. Dat kan niet met smaak te maken hebben….. Heeft er iemand een stemcomputer gehackt?

  3. Nou Xiwel, je hebt je tijd nuttig besteed, zo te zien! Ik heb het songfestival niet gezien (want ik was oud en nieuw aan het vieren) en ik geloof dat ik daar niet rouwig om hoef te zijn. Ik herinner me dat er vorig jaar ook al stemmen opgingen om niet meer mee te doen vanwege de Oost-Europese buurtjespolitiek.
    Ik begrijp de kritiek wel, want onbekend maakt onbemind. De meeste West-Europeanen kennen Oost-Europa niet of nauwelijks en beschouwen die landen daarom als één pot nat. Dat is niet leuk om tegen te strijden. Dan verliezen we nog liever van de Duitsers, want die kennen we tenminste.
    De beste oplossing om het songfestival weer leuk te maken, is dus om vaker naar Oost-Europa op vakantie te gaan. Dan gaan die landen meer tot de verbeelding spreken en kun je je beter met één of meer Oost-Europese landen identificeren.
    Een meer technische oplossing is ook denkbaar: laat de inwoneraantallen bepalen hoe zwaar de stemmen wegen. Dan maken West-Europese landen als Duitsland, Frankrijk, United Kingdom en Italië tenminste weer de dienst uit, net als in de EU. O ja, en Turkije!

  4. Sorry, maar ik was nog even bezig met dat overzicht. Ik heb nu alle nullen vervangen door minder opvallende streepjes. Op die manier is beter te zien dat de Joegostemmen op Turkije en Hongarije na vrijwel niet de oude Joegogrens over zijn gegaan.

  5. @Christiaan: Dat is al jaren een probleem. Zo hebben Luxembourg, Malta, San Marino, Liechtenstein, Seborga, Gibraltar, Far Oer, Guernsey, Jersey, Alderney, Isle of Man, Ahvenanmaa, Jan Mayen, Svalbard, Monaco en Andorra en natuurlijk Vaticaanstad al jaren een voordeel.
    Je zou clusters kunnen maken met een inwonertal van 25 miljoen, waarbij de Benelux 1 mag afvaardigen en Duitsland 3 (bijvoorbeeld West, Oost en Zuid). Klein probleempje is de Russische Federatie die dan met 6 afgevaardigden mag komen.
    Maar misschien is het wel iets om eerst aan regionale voorrondes te doen.

  6. Door statistieken goed te lezen, kun je hele mooie verhalen maken. Ik zie, dat jij het telkens weer omdraait, Xiwel. Jij maakt van verhalen statistieken.

  7. @Vedat: Ik interpreteer er lustig op los. :-)

  8. Spngfestival ?……….wat is dat ?

  9. n moet dus een o zijn. ( so sorry ) :-))

  10. Het songfestival interesseert me totaal niet. En het gaat natuurlijk om het Slavisch zijn. Slavische broeders weet je wel. Vooral tussen Rusland-Servie-Oekraine. Ik ga er trouwens wel heel graag op vakantie. Daar zie je nog niet zoveel Nederlanders.

  11. Echt een hele leuke exercitie! Complimenten!

  12. @Hette: Ik ben ook geen songfestivalfan. De eerste uitzending heb ik in een halfuur gekeken. Dus erg veel doorgespoelt in de hoop een leuk liedje te horen. Zoals altijd veel van hetzelfde en Nederland was daar geen uitzondering op. De finale ga ik ook wel een keertje kijken/doorspoelen.
    Mij ging het vooral om de discussie over de scheve stemverhouding sinds Joegoslavije en de Sovjet-Unie uit elkaar gevallen zijn. Het leek me dus wel wat om dat via een andere ordening door te lichten. Al snel werd het me duidelijk dat de Joegopunten naar mede Joegodeelnemers gingen. Hetzelfde gold voor het Sovjetcluster. Uitwisseling van stemmen tussen die clusters was zeker niet opvallend hoog, zo kreeg Moldavië geen enkele stem uit het Joegokamp. Omgekeerd kreeg Macedonië geen enkele stem uit het Sovjetkamp.
    Later bedacht ik om landen als Joegoslavije weer als 1 land mee te laten doen. De grap was dat dat niets uitmaakte. Ook zo kregen ze nog ruim de meeste stemmen. Dus de uitslag is wat dat betreft onafhankelijk van de Slavische broederschappen.

  13. Dat komt omdat Macedonie en Moldavie niet echt populair zijn. Moldaviers zijn geen slaven maar Roemenen en Macedonie wordt meestal beschouwd als een afvallig land geloof ik. Ik weet niet precies hoe de verhoudingen liggen maar populair zijn ze niet. Rusland en Servie hebben altijd al een hechte verbinding.
    Maar het Songfestival is in het Oostblok, en dan voornamelijk op de Balkan erg populair. Ze doen ook nog niet zo lang mee en dit is voor hun een bevestiging dat ze bij Europa horen.

  14. @Hette: Als je de eerste lijst bekijkt, dan is het goed te zien dat de ‘Former Yugoslav Republic of Macedonia’ juist wel veel punten uit de overige Joegoslavische landen heeft gekregen. Na Servië kregen zij de meeste punten. Ze kregen echter geen enkel punt uit de voormalige Sovjetlanden. Dat geeft voor mij duidelijk aan dat men aan het buurtstemmen is en niet aan het (Slavische) ras-stemmen.
    Bij Moldavïe speelde een zelfde effect. Zij kregen geen enkele stem uit de Joegolanden, maar haalden vooral stemmen uit de voormalige Sovjetlanden. Ik weet dat Moldavië meer een soort aanhangsel is van Roemenië en daarom heb ik het in mijn 2de lijst dan ook met dat land samengevoegd.
    Nog opmerkelijker is Georgië dat ook geen enkele Joegostem kreeg, hun grootste aandeel stemmen kwamen ook uit de Sovjetlanden. Georgiërs zijn duidelijk geen slaven, dus ook hier is niet naar ras gestemd, maar meer naar voormalige langenoten.
    Dat er meer richting landgenoten dan ras-genoten gestemd is is vrij logisch. Zowel Joegoslavije als de Sovjet-Uniet heeft erg veel aan interne volksverhuizingen gedaan. Zo woont er in het oostelijke deel van Moldavië een flinke kluit Russen die zich via Pridnnestrovie zich af wilde scheiden van Moldavië.

  15. Xiwel, ik ken de geschiedenis van Moldavie en de Sovjet-Unie..

  16. @Hette: Daar ging ook van uit, maar er zijn meer meelezers. :-) Ik vroeg me wel af of Moldavië in het Moldavisch of het Russisch zong. Aan de geschonken punten door Roemenië denk ik dat het Moldavisch was, in dat geval is het opmerkelijk dat ze zoveel punten uit Belarus en Rusland hebben gekregen.
    Over die autonome regio hoor ik tegenwoordig bitter weinig. Zo ik begrijp bestaat ie nog (waarschijnlijk door steun vanuit Moskou), maar is het door geen enkel land erkend als onafhanklijk land. Dat was wel de wens. In de 90-er jaren heb ik een aantal malen naar hun Engelse uitzendingen geluisterd en die logen er niet om.

  17. Ik heb trouwens net de finale bekeken en kwam er daar achter dat Moldavië in het Engels zong. Ík vond het trouwens geen sterk nummer, vandaar dat ik het de vorige keer nogal snel doorgespoeld heb.
    Het leek wel alsof er in de halve finale betere inzendingen waren. Spanje, GB, Ierland, Ukraine, Griekenland, Frankrijk en Zweden vond ik tragisch belabberd en stuk voor stuk slechter dan Nederland. Wat een pulp.
    Een heel leuk nummer vond ik dat van Roemenië, maar het gaat natuurlijk niet alleen om leuk. Turkije was wederom nix en mijn stem was waarschijnlijk gegaan naar Georgië of Servië.

  18. Je had Finland natuurlijk met hetzelfde gemak aan Rusland kunnen plakken, veel meer dan de helft van de Finnen spreekt Russisch als tweede taal. Die helft die volgens jou Zweeds spreekt blijkt in het land zelf trouwens moeilijk te vinden (nb ik ken het van eind jaren 80 begin jaren 90, misschien is de situatie inmiddels veranderd)

  19. Had je de trend ook al opgemerkt dat de hoge punten uit Israel naar Rusland en voormalige Sovjetrepublieken zijn gegaan? Dat zijn natuurlijk al die Russische immigranten in Israel. “loyaliteitstemmen” is een ziekte, helaas….

  20. @Frans54: Officieel zijn er 3 groepen in Finland, de Finnen (die het Suomi noemen), de Zweden die het Finland noemen en de Sami, maar die is erg klein en loopt door alle noordelijke landen. De Finse taal is verbonden met het Ests, Hongaars en Turks (volgens taalkundigen zijn het Turkse huidenverkopers geweest die die talen hebben achtergelaten in deze landen). Het is ook gekoppeld aan het Russisch, maar het verschil met het Ests is stukken kleiner.

  21. @Natascha: Israel is helemaal een lastig probleem. Net als Cyprus en Turkije ligt het in Azië, maar het is erg verwesterd en heeft idd veel inwoners uit Polen en de voormalige Sovjetstaten. Israel zelf gaf de meeste punten aan Belarus. Ik weet niet dat dat nu zo’n grote levereancier was of dat dat land zoveel Joodse inwoners heeft. Van de Ukraïne (die daarna de meeste punten kreeg) weet ik wel dat Kutshma en aanhang Joodse voor ouders hadden. Israel zelf kreeg trouwens de meeste punten uit Frankrijk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: