Mei-24: Het Regthuis

De afgelopen dag bezocht ik Het Regthuis in Oudkarspel. Vanwege het mooie weer was ik een lekker rondje aan het fietsen. Toen ik door Oudkarspel reed zag ik bij Het Regthuis een stel fietsen voor de zijdeur en stond die deur uitnodigend open.

Dat leek me wel wat. Een goede schoolvriend is er in 1999 getrouwd en toen heb ik alleen het trouwzaaltje gezien. Ik had me destijds voorgenomen om later een keer langs te gaan, om ook het museum te bekijken. Nu kwam het dus zo uit en ik stapte naar binnen.

De balie was verlaten, maar ik hoorde wel stemmen vanaf een bovenverdieping. Dus maar even de trap op (en nog een trap) en daar trof ik een stel mensen druk in conclaaf op de zolder-verdieping. Het was iemand van het museum, die een stel leerlui van de locale basisschool text en uitleg gaf. Omdat ik netjes opgevoed ben, vroeg ik of ik het museum kon bezoeken. Dat was geen enkel probleem, maar ze waren vandaag alleen niet open. Ik had wel wat openingstijden gezien, maar had dus duidelijk niet op de dagen gelet. De museumman zat er totaal niet mee en zei: “kijk maar wat rond.”

Dat heb ik dus gedaan. Het is het voormalige gemeentehuis van Oudkarspel dat dienst deed tot 1941 toen Oudkarspel opging in de gemeente Langedijk. Een leuk oud gebouwtje met daarin veel over de historie van Langedijk. Mij sprak vooral het transportdeel aan. Als kind heb ik vaak met vrachtwagens meegereden en een deel van die oude Scania’s, Magirus Deutzen en Dafs zag ik nu op foto’s terug. Ik was nog meer geïnterresseerd in de zogenaamde ‘Langedijkers’; kleine beurtschepen waarmee ook mijn vader, opa en overgrootvader hun brood verdienden.

Er was wel iets, maar dat stelde erg weinig voor. Ik zag dan wel weer een leuk miniatuur akkerschuitje, waarvan ik vrijwel zeker weet dat ie door mijn oudere hobbybroer gemaakt is. Die bouwsels zijn zeer uniek. Ik denk alleen dat ie zelf niet weet dat er dus ook 1 in dat museum staat.

Ik zag ook een luchtfoto uit ca. 1930, met in het midden de lintbebouwing aan de ‘lange dijk’ en daar omheen de duizenden eilandjes die Langedijk rijk was. Nou heb ik dat soort foto’s vaker gezien, maar op deze was onderaan goed te zien hoe ooit de spoorlijnen door Heerhugowaard nog helemaal open in het landschap lagen. Tegenwoordig staat het daar rondom het spoor helemaal vol met allerlei bedrijven op wat nu De Zandhorst heet.

Nu wil het toeval dat ik net een dag eerder een artikel op de website van de regionale Fietsersbond heb gezet, waarin de gemeente Heerhugowaard plannen besprak over een nieuwe fietsverbinding tussen hun centrum en de Zandhorst. Dat bedrijventerrein is door de spoorlijnen lastig te bereiken vanuit hun centrum. Een van de omwonenden zei dat daar vroeger gewoon een weggetje over de 2 spoorlijnen liep. En nu zag ik dat weggetje dus op die oude foto in Het Regthuis.

Van dat miniatuurschuitje van m’n broer keek ik niet op, maar deze foto had ik daar echt niet verwacht. Het was dus een bar geslaagd bezoek aan een gesloten museum.

Geplaatst op 2007-05-24, in Fietsen, Regiomatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Avontuurlijk dagje. Leuk van die mensen dat je zo even binnen kon komen in dat museum.
  Kon je een overdrukje van die foto krijgen? Misschien vind je broer het leuk om te zien?
  Vroeger, als jongen van 15 (plm 1963) ging ik met vriendjes altijd op de fiets naar Alkmaar om daar wedstrijden te bekijken van Alkmaar ’54. Op de terugweg kwamen we dan via HH-Waard, dat toen bijna alleen nog maar bestond uit een kruispunt, een kerk, een vivowinkeltje en wat langs de weg staande huizen.
  Nu is HHW een plaats van betekenis geworden waar ik de weg moet vragen. Geldt ook voor mijn toenmalige woonplaats (Wognum). Ik kan er dus inkomen hoe heerlijk het is om weer zo’n oude foto onder ogen te krijgen.

 2. @Plato: Ik had m’n camera bij me en heb er dus een foto van genomen, ook daar was geen bezwaar tegen.
  Tegenwoordig is Wognum het handigste via de LF15 door Rustenburg en Oudorp. HHW en hun drukte zou ik rechts laten liggen.

 3. Leuk stukje geschiedenis weer Xiwel! Is dat trouwens het zelfde als Broek op Langedijk? Dat ken ik alleen van een uitstapje naar de historische veiling.
  Leuk fotootje ook. Typisch Hollands.

 4. @Hette: Broek op Langedijk is 1 van de 3 andere gemeentes die met Oudkarspel in 1941 samengevoegd werden tot Langedijk. De andere waren Zuid-Scharwoude en Noord-Scharwoude. Alle 4 zijn het nog plaatsnamen, waarbij Broek op Langedijk het zuidelijkste ligt en Oudkarspel het noordelijkst. Het station van Heerhugowaard heette tot 1976 ‘Heerhugowaard – Broek op Langedijk’ omdat het tussen die 2 plaatsen lag. Nu is het station geheel opgeslokt door Heerhugowaard.

 5. Wat leuk gedaan weer met die luchfoto. Trouwens een hele leuke, als ik dat zo mag zeggen. Wat treffen we het weer he met dat uitzonderlijk mooie fietsweer.

 6. @Ellen: Het is idd erg lekker fietsweer. Na dat bezoekje aan het Regthuis ben ik via Petten en Bergen a/zee naar huis gefiest. Met elkaar 65km. Vandaag ben ik ook maar weer op de fiets gestapt en ben ik in Quatier-sur-Mer geweest. Nou moet het morgen niet weer van dat mooie weer worden, anders was ik helemaal niet meer af. :-)

 7. Nog één mooie fietsdag voor de boeg. Waar ga je vandaag heen?

 8. Wow Xiwel, leuk dat ik je weblog heb leren kennen, in de Waard ben ik geboren en tot mijn twaalfde opgegroeit. Die foto…. in dat kanaal gingen wij kinderen vroeger zwemmen :-) De laatste keer dat in die omgeving was kende ik het niet meer terug.
  Groetjes vanuit Zwitserland

 9. Wat een leuk dagje beschrijf je, Xiwel. Zulke dingen maak je eigenlijk alleen mee op de fiets. Je komt nog eens ergens en je ziet veel meer dan bijvoorbeeld automobilisten. Komende tijd wordt het minder weer om te fietsen. Ik heb het dan over regen, want dat vind ik altijd vervelend, fietsen in de regen. Dan kan ik niet genieten. Ga je die foto nu aanbieden aan de gemeente of provincie, zodat de fietsweg weer boven water gehaald kan worden?

 10. Xiwel, fijne pinksterdagen gewenst. Ik weet niet of je een AZ-er bent (mijn zoon is Ajaxied en dat wil ie graag weten) en of je zelfs wel van voetbal houdt, maar als dat allemaal zo is dan wens ik je succes.
  Plato gaat zich voorbereiden op de regen. De gezelschapspellen maar weer uit de kast en zo….:-)

 11. Altijd goed om oude plannen eens uit te voeren, en zo ontstaan weer nieuwe ideen en zo.

 12. even terug in de tijd dus…

 13. @Plato: Wil je niet meer het F-woord in combinatie met een reliweekend op dit log plempen.
  Bij dat zoveelste potje Ajax-AZ hoop ik dat de club die het mooiste voetbal speelt wint. Dan nog zal ik er niet naar kijken, het boeit me niet zo.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: