Mei-30: BisDomus
Aangestoken door medelogger Vedat begreep ik dat Alkmaar ook best mee mag doen met het Pierre Cuypersjaar. Waar Vedat nog een stuk moest fietsen, loop ik hier 800 meter en neem ik een foto van de Domus. Op de website van het Cuypersjaar staat dat de Dominicuskerk afgbroken is, ze waren echter vergeten dat een traptoren als aandenken is blijven staan. Inmiddels heeft de razendsnelle webmaster het overzicht aangepast.
Dit log zou ook in m’n serie over leuke winkels in Alkmaar kunnen passen en dat komt omdat in de Domus een Holland Handels Huis zit. Een soort Xenos, maar dan meer aparte prullaria. Ik loop er graag eventjes rond. De Domus is een klein winkelcomplex waar ook de Kijkshop, een Wibra en nog 4 andere winkels in gevestigd zijn. Vaak zijn ze aan het knoeien met de roltrappen, het is altijd maar afwachten welke de opwaartse richting heeft. Bovenin heb je een mooi uitzicht en kijk je net over de omringende daken.
In 1969 werd geprotesteerd tegen de afbraak van de Dominicuskerk. Zelf kan ik me die kerk niet meer voor de geest halen. Ik woonde toen nog niet in Alkmaar en had weinig interresse in architectuur. Naast het torentje is er ook nog een grote torenklok te bewonderen bij de ingang. Bitter weinig Domusgangers zullen weten dat het traptorentje een echte ‘Cuypers’ is.
Na enkele foto’s trok ik 800 meter verder richting Verdronkenoord. Daar staat de Sint Laurentiuskerk en een voormalig parochiegebouw die Petrus Josephus Hubertus Cuypers rond 1860 en 1878 ontworpen heeft. Net als de Dominicuskerk staat deze kerk ook rondom ingebouwd in de binnenstad. Het is nog een hele toer om een deel van die kerk op de foto te krijgen. Ik heb dus een aardige rondgang gemaakt eer ik tevreden was.
In mijn speurtocht op het Internet kwam ik ook op de website van het Bisdom Haarlem waar Alkmaar onder valt. Daar staat een canon over de kerkgeschiedenis en stond de Sint Laurentiuskerk genoemd met daarbij de foto van de Sint Laurenskerk. Dat is echter een geheel andere kerk, namelijk de Grote Kerk die al een tijdje dienstdoet als kopfoto van dit weblog.
In dat RK-canon staat iets over het Heilige Bloedwonder van Folkert van Alkmaar. Schijnbaar was dat eerst in de Grote Kerk. Later kwam er een stadsrondgang en nog veel later ging het over naar de Sint Laurentiuskerk. Erg lastig als die kerknamen zo op elkaar lijken. Om het nog onhandiger te maken bestaat er ook nog een Sint Laurentiuskerk in Oudorp. En Oudorp is tegenwoordig een wijk in Alkmaar.
Het Bisdom heb ik ook maar een verlichtend mailtje gestuurd. Ben wel benieuwd hoelang het daar duurt eer zij hun website aanpassen.
Geplaatst op 2007-05-30, in Alkmaar, Kunstmatig, Shopmatig en getagd als Architect, Bouwkunst, Cuypers, Domicus, Domus, Kerk, Laurentius, Rijksmonument, RK, Toren. Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.
Leuke site.
Ben van plan een nieuwe fiets te kopen om ook weer het lange-afstand-fietsen op te pakken.
Recreatief dan.
Ben een jaar of zeven gestopt met lange afstanden, had het een beetje gehad.
Maar nu kriebelt het weer.
Van alles bekijken wat je anders niet zou zien, prachtig allemaal, en je bent ook zo voldaan na zo’n dag fietsen he.
Succes verder en de groeten van Marcovanrooijen.web-log.nl
Kijk zo leer ik waarachtig op één dag meer dan door alle wandelingen door Alkmaar samen. Interessant.
Zou er in Zaanstad ook iets van Cuypers zijn? Ik vrees van niet. Bij mijn weten heeft Zaanstreek historisch gezien niet te veel te bieden. Of ik heb er nooit oog voor gehad. Mijn woonplaats Wormerveer wordt voor een groot deel gedominieerd door fantasieloze eenheidsworstwijken waar het overigens wel prettig wonen is. De Zaanstreek in zijn geheel werd vroeger gedomineerd door fabrieken met een hoog getverdemme kdoemeneusdicht gehalte, tegenwoordig is er een trent om heel Zaanstreek tot één groot bedrijventerrein om te toveren. Maar misschien heb ik ook wel geen oog voor schoonheid
@Plato: Er staat in het verhaal een link naar het overzicht van Cuypersgebouwen per provinicie. Daar staat niets in over de Zaanstreek. In onze provinicie staat het meeste in Amsterdam/Amstelveen zoals het beruchte Amsterdam CS, en verder wat spul in Alkmaar, Haarlem, Lutjebroek en ’t Gooi. Het gaat vooral om grote kerken. Die zijn niet bepaald dik bezaaid in de Zaan.
Zaanstad vind ik wel bezienswaardig, maar dan als industrieel erfgoed. Als techneut spreekt me dat ook aan. Dus niet alleen de Zaanse Schans die iedereen kent, maar ook de andere molens en de fabriekspanden langs de Zaan. Ook de houten zaanse huizen zijn mooi, maar die staan vooral in Krommenie, Assendelft en Westzaan.
@Marco: Gewoon doen, en er geen wedstrijd van maken. Vroeger fietste ik heel anders en ging ik meer weg om het fietsen. Reed om alle dorpskernen. Tegenwoordig ga ik er dwars door, zet ik de fiets aan de kant en loop ik zelfs stukken. Soms staan de zaken zo dicht op elkaar, dat je die beter wandelend kunt bekijken.
Je hebt het knap voor elkaar gebokst, Xiwel. Ik heb het twee keer moeten lezen om door te hebben wat ik had gemist. Ik ben benieuwd of je antwoord krijgt van het bisdom. Ze zijn niet zo van de gelijkgeverige, die kerkbestuurders.
Het Holland Handels Huis, dat vind ik een leuke winkel! Ik ken alleen die in Deventer. Het lukt me nooit om door die winkel heen te lopen zonder iets te kopen.
Op Wikipedia heb ik een lijst gevonden van alle gebouwen die hij ontworpen heeft. Ik wist helemaal niet dat hij ook in Antwerpen gewoond heeft. Interessant zeg.
Inderdaad, Wormerveer heeft niet zoveel. Dat is waar. Het zij zo.
A.s vrijdag ga ik een weekje naar Callantsoog. Lekker uitwaaien in het kleinste huisje wat we hebben kunnen vinden. Ook in Callantsoog zul je niets van Cuypers vinden. Maar het is er wel heerlijk rustig.
@Hette: Wat ik op Wikipedia vond was een selectie. Het overzicht waar de ‘Cuypersjaar’-link bovenin naartoe staat lijkt me completer, maar hebben ze per provincie gerangschikt. Op die site staat ook een link naar Archimon waar veel foto’s op staan.
Ik ga dezer dagen voor jou een foto maken van het v/m door Cuypers ontworpen Ursulinenklooster in Eijsden, thans gemeentehuis. Een enorm gebouw en erg mooi. Er is een kapel aan vastgebouwd, daar werden wel eens theatervoorstellingen gegeven. Mocht geloof ik niet van bisschop Gijsen.
Toen ik het complex voor het eerst zag dacht ik als Amsterdammer: precies het Centraal Station..
@Fialas: Je bedoelt waarschijnlijk dit. De beschrijving snap ik niet helemaal. Het betreft een voormalig Ursulinenklooster wat nu een gemeentehuis is en waar andere architecten bij zijn genoemd. Is er nog wel iets over van Cuypers?
Het leuke is dat deze dus niet genoemd wordt op de website van Archimon en het Cuypersjaar. Ik zal in elk geval die laatste de link sturen.
Hallo, met veel interesse je log gelezen.
Greets Joanna
In Enschede staat een kerk die is ontworpen door een zoon van "jullie"Cuypers, namelijk J.Th.J. Cuypers. Deze kerk werd gebouwd in 1893 en ook op deze kerk staat een klein torentje dat gelijk is aan het kleine torentje op de kerk in Alkmaar. Zie Josefkerk Enschede
@F’slag: Jos C heeft ook erg veel ontworpen, vaak ism vader Pierre. Heel veel is ‘geleend’ uit eerdere ontwerpen. De grote toren lijkt op die van Dominicuskerk in Alkmaar. Die had ook een grotere spits met rondom kleine spitsen.
Bij de Chinees tegenover de V&D hangt een grote oude foto waar die spits goed te zien is schuinachter/boven hun huidige pand. Ik kom daar vaker en heb vaker naar die foto gekeken, maar nu viel me pas die grote spits op.
@Joanna: Ik heb duidelijk niet opgelet, in m’n logje over het Regthuis schreef je al waar je geboren was.
Hoi. Offtopic: waar heb je dan mijn oude weblog gevonden? Staat die dan nog op web-log.nl? Mijn archief begint eerst vanaf 2005, 2004 heb ik gewist.
Een molok is een ding waar je de huisafval kan verzorgen, speraat heb je ze ook voor glas en blik. Die staan op ons hele stadgebiet verstrooid, is nog practisch. Zijn ca. drie meter diep in de grond gegraven.
Prettig weekend, love Joanna
@Joanna: Ik heb de directe link gemaild.