Jun-02: De Eftaling dan maar?
De nationale regering begint ‘m een beetje te knijpen. De kans op alsnog een Nederlands-Ja (Dutch-Yes) voor de EU lijkt erg onwaarschijnlijk. Balkenende en aanhang heeft iets met ‘ons’ Nee gedaan, maar dat slaat niet erg aan in de EU. De EU zit ook niet te wachten op een tegengeluid van zo’n klein landje. En ze denken waarschijnlijk dat Nederland toch wel zal bijdraaien, want: ‘wat moeten ze anders?’
En inderdaad, in plaats van het onmogelijke te willen; een EU volgens Nederlands-model, zouden we ons ook eens kunnen verdiepen in de alternatieven. Onze regering is daar in het geheel nog niet mee bezig en loopt op die manier achter de feiten aan. Volgens mij zien ze nog als uitweg dat er geen referendum komt en het Haagse clubje voor ons toch maar Ja gaat zeggen. Het lijkt me niet dat Balk-IV daarmee wegkomt.
In mijn vorige EU-logjes heb ik het wel eens gehad over een alternatief, ik heb dat idee her en der ook op andere logjes achter gelaten. Mijn voorstel is om over te stappen van de EU naar de EVA (de Europese Vrijhandel-Associatie) die bekender is onder de Engelse naam Efta (European Free Trade Association).
Die club heeft geen duur parlement wat heen een weer reist tussen 3 hoofdsteden. Het enige dat ze willen is samenwerken en daar is die ongein niet voor nodig. De Efta is flink geslonken en bestaat thans alleen uit Noorwegen, Ijsland en Zwitserland met in hun kontzak Liechtenstein. Vroeger zaten ook Zweden, Finland en Groot-Brittannië in de Efta, maar die zijn overgestapt naar de EU.
Zweden en Finland hebben dit redelijk overtuigd gedaan, maar bij GB heb ik mijn twijffels. Zij hebben nog steeds hun Britse Pond en piekeren niet over de Euro. De Efta en de EU werken samen in de EER (Europese Economische Ruimte) wat in het Engels EEA (European Economic Area) heet.
Voordat we zo’n stap zetten moet we bedenken of dat is wat ‘we’ willen. Gaan we er op die manier op achteruit of vooruit? Haagse politici stellen dat het daar (ons nationale belang) niet om gaat binnen de EU, maar ondertussen gaan ze wel zo met de EU om. Zalm wilde maar wat graag een kleinere bijdrage aan de EU en Den Haag is ook zo blij als een kind als Nederland een EU-commissaris mag leveren. Schijnbaar doet het er niet toe of beide goed is voor de EU.
Dus de Efta maar op dezelfde manier bekijken lijkt me. Voordeel 1 is minder kosten wegens de afwezigheid van een extra en zeer dikke bestuurslaag. Minder kosten verhoogt onze concurrentiepositie. Extra kosten voor leuke speeltjes als de Airbus-1850 voor 1850 inzittenden vervallen eveneens. De Efta wil zich niet op die manier op de wereldkaart zetten, dat hebben ze in de afgelopen 47 jaar dat ze bestaan wel bewezen.
Voordeel 2: Geen gesleep met subsidies zoals die voor de landbouw en de infrastructuur. Het geklooi met subsidies, waardoor o.a. boterbergen en wijnplassen onstonden, komt bij de Efta niet voor. Zelf erger ik me er aan dat de EU enorm veel geld gestoken heeft in snelwegen in Ierland, Spanje en Portugal. Naar het stimuleren van fietsgebruik gaat geen cent. Dat verCO2-en van deze landen zie ik als verkeerd besteden van mijn belastingbijdrage aan de EU.
Voordeel 3: Nederland wordt binnen de Efta de grootste als het om het aantal inwoners gaat. De huidige Efta heeft bij elkaar minder inwoners als Nederland, we kunnen er dus flink de dienst uit maken. Dit punt moeten we natuurlijk verzwijgen anders willen de andere Efta’ers ons er mogelijk niet bij hebben. Hier zit nog een andere dikker adder (een Black Adder) onder het gras, want stel je voor dat de Britten ons voorbeeld gaan volgen.
Voordeel 4: Energie. Er ligt inmiddels een dikke kabel tussen Noorwegen en Nederland, die Nederland groene waterkracht-electriciteit levert. Als we met Noorwegen in een verbond zitten, dan lijkt me dat zeker gunstig. Ze barsten van de waterkracht en wij vreten stroom. Onze gas-contracten met de EU-landen kunnen we ook opnieuw tegen het licht houden. Noorwegen heeft zelf genoeg gas en olie en Zwitserland is een kleine verbruiker. We houden dus meer over en kunnen de daling van het Wad iets minder snel laten verlopen.
De vraag is of er nadelen zijn. Kunnen we nog wel handelen met onze grote buur Duitsland? Dat lijkt mij geen enkel probleem. Zwitserland doet dat ook. We kunnen zelfs de Euro houden als we dat zouden willen, er zijn meer landen buiten de EU die de Euro hebben. En de open grenzen dan? Ook dat lijkt me geen probleem, Noorwegen en Zweden hadden hun grensen 20 jaar eerder open dan de EU en die grenzen zijn nog steeds open.
Ook militair gezien is er weinig aan de hand. Nederland kan in de Navo blijven zoals Noorwegen of ze kunnen er uit stappen zoals Zwitserland. Bij de EU voorzie ik nog een heel gezeik als die aan een eigen leger gaan beginnen.
Het zou mij dus niets verwonderen als we voor de Efta zo een Ja krijgen van de bevolking. Ik vraag me dan ook af of we nog een 2de alternatief moeten onderzoeken.
Xi ook: | Plutone 31-05-2007: Grondwet De Telegravin 31-05-2007: En nu zegt u JA ..! Rob Hamilton 24-05-2007: Nederland en de EU Hette 26-03-2007: 50 Jaar Xiwel 24-03-2007: 50 Jaar EEG/EG/EU Xiwel 26-05-2005: Waar stemmen we voor? |
Geplaatst op 2007-06-02, in Kiesmatig en getagd als Balkenende, EER, EFTA, EU, Euro, EVA, Grondwet, Referendum, Tom. Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.
Ik zie er wat in.
Ik wil dan eerst de tegenstanders horen, die er ongetwijfeld ook zijn.
Nederland kan in elk geval niet zonder samenwerking, maar dat staat ook nergens op het spel.
De EU leeft niet in onze mind… zie mijn laatste loggie maar… gaat ook over de EU…
@Huub: Ik heb je log weer bij m’n linx. Ik begrijp dat je weer regelmatig logt.
@Rene S: Toen ik het aan het tikken was zat ik me echt suf te piekeren of er wel tegenstanders zijn. Ze zullen in elk geval minder fanatiek tegen zijn.
Eigenlijk is het net zoiets als samenwerking tussen gemeentes in plaats van gemeenlijke samenvoegingen. Dat laatste wordt steeds meer gezien als annexatie, ofwel grote gemeentes die kleine gemeentes opslokken. Dergelijke ‘herindelingen’ leveren vaak minder voordeel op dan men vooraf beweert en vooral de inwoners van de kleinere gemeentes zijn hier vaak tegen. Binnen de EU is Nederland zo’n ‘kleinere gemeente’.
Gemeentes die samenwerken op bijvoorbeeld verkeersbeleid, woningbouw of onderhoud van groenvoorzieningen houden hun onafhankelijkheid maar besparen wel op kosten en houden meer rekening met elkaar. Die inwoners hoor je niet klagen over die samenwerkingen. De Efta is daarmee te vergelijken, waardoor ik vrijwel geen tegenstand verwacht.
Wel een flinke stap terug hoor, de Efta. Eigenlijk is dat gewoon uit de EU stappen, maar alleen nog een beetje samenwerken. Ik geloof nog steeds wel in de EU, al is de ambtenarij en bureaucratie natuurlijk hemeltergend. Maar ik snak ernaar dat Europa een wereldmacht is die zich krachtig kan opstellen tegen Amerika. Nu maakt Amerika de dienst uit door gebrek aan samenhang in Europa.
Zijn er niet-EU-landen die de euro hebben? Ik dacht het niet. Er zijn ongetwijfeld landen buiten de EU waar je op veel plaatsen met de euro kunt betalen, maar daar is het zeker niet de officiële munt!
@Xiwel: De link naar DT is eigenlijk onnodig, want in mijn bijdrage vraag ik slechts aandacht voor een fotof*ck van een stemcomputer.
@Dolby: Ik las daar het dreigement in van Timmermans, wat eigenlijk een soort aanleiding was voor mijn logje.
@Christiaan: Zelf ben ik dus geen voorstander dat we een soort tegenhanger van de USA gaan worden. Ik heb liever dat de USA opspitst in een aantal autonome delen waardoor ze niet steeds aan die grootheidswaanzinnige plannen beginnen. Ik heb het idee dat bij veel mensen in de EU er geen wens is voor een federaal Europa.
In de praktijk zal de EU ook nooit tegenwicht bieden aan de USA en dat komt omdat GBR, IRL en zelfs ITA teveel mensen in de USA hebben. Daardoor zullen zij te USA-gezind blijven zeker als het er op aan komt. Het gedrag van Blair bij de Iraq-oorlog lijkt mij duidelijk genoeg en ook het feit dat GBR de Euro niet wil.
De USA roept ook steeds meer aversie over zich af. Als de EU op eenzelfde manier gaat acteren, dan schiet de wereld en ook Europa daar ook niets mee op.
Toetreden tot de EFTA is ook wel toetreden tot een organisatie met landen die een hoop dingen ook nog niet op orde hebben. In Zwitserland zijn er kantons waar vrouwen nog geen stemrecht hebben (!), bovendien is het permanent het Duitse gedeelte van Zwitserland dat niet bij de EU wil. Als het aan het Italiaanse en Franse deel lag waren ze er al lang bij. Ijsland doet aan walvisvangst. Dat vind ik nu ook niet echt iets dat je moet gaan toejuichen of bevorderen. Noorwegen komt heus nog wel bij de EU als gas en olie op zijn. En Liechtenstein is een belastingparadijs (net als Zwitserland trouwens. Van mij mag de EU de banken daar wel eens zuiveren). Allemaal fragwürdige reputaties. Bovendien hebben die landen gemeen dat ze allemaal erg DUUR zijn. En aangezien iedereen nu al zeurt dat het leven met de euro zo duur is, wordt het leven zonder de euro maar in de EFTA volgens mij alleen nog maar duurder.
Heb je nog een ander alternatief?
@Hette: Wat je schrijft klopt, maar die landen in de Efta dringen elkaar niet hun wil op. Ik heb het idee dat een groot deel van de Nederlandse bevolking moeite heeft met wat zij noemen de bemoeizucht van de EU. Dat ze duur zijn heeft o.a. te maken met hun beter draaiende economie en het feit dat Nederland (zijnde Zalm) Nederland op een verkeerde koers in de Euro heeft gezet. Netto heeft dat elke Nederlander eenmalig circa 17000 gulden gekost. Dat merk je niet als je in de EU zit, maar wel als je naar landen buiten de EU gaat. Het voordeel van die verkeerde guldenomzetting was dat Nederland zeer goedkoop werd en veel banen heeft gepikt van de omringende landen. Wat ook niet zo fris was. Net toen het met Duitsland slechter ging had Nederland ‘zomaar’ haar werkloosheidsprobleem (op die manier dus) opgelost.
In Noorwegen is 2x een referendum gehouden en beide keren wilde die bevolking niet in de EU. Daar past Nederland mooi bij als zij ook bij het volgende referendum Nee gaan stemmen. Want een Ja zie ik er nog niet van komen.
Natuurlijk zijn er meer alternatieven, maar die lijken me minder haalbaar. Volledig uit alles stappen lijkt mij niet echt handig en de EU naar onze hand zetten zie ik ook niet als reëel alternatief. Sterker nog ik denk niet dat Balkenende maar iets ‘positiefs’ (in de ogen van de Nee-stemmers) in de EU kan bereiken.
Nederland is met maar 16 miljoen inwoners een marginaal verschijnsel in de EU geworden. Toen de EEG begon was dat wel anders. En waarom zou Nederland veto-recht moeten hebben als NordRhein-Westfalen met meer inwoners dat niet heeft? Met Turkije erbij wordt het nog leuker. Op moment dat die in de EU schuiven zal dat land het grootste zijn qua oppervlakte en inwonertal. De EU heeft dan zo’n 550 miljoen inwoners en daarop stelt 16 miljoen erg weinig voor.
Als het om onhebbelijkheden van landen gaat, dan kan ik vrijwel elk land in de wereld noemen inclussief Nederland. Ik vraag me wel eens af of onze intensieve varkenshouderij niet minstens zo erg is als de walvisvangst.
@Christiaan: Of het een stap terug is, is maar de vraag; hierarchies staat de Efta naast de EU.
Misschien moet de Nederlandse bevolking zelf eens pro-actiever worden en zelf eens gaan inlezen. Het lijkt tegenwoordig wel of de Nederlanders bij het handje moeten worden gepakt. Mijn God, op het internet staat genoeg te lezen over de EU. Dat stoort mij al langer in Nederland. Ik heb erg veel aan de EU te danken, anders zou ik bijvoorbeeld nooit in Denemarken kunnen trouwen en zou mijn man nooit een lange verblijfsvergunning hebben gekregen.
Ik kan me zo verschrikkelijk ergeren aan de mentaliteit van de Nederlanders tegenwoordig. Ik kan er een heel boek over schrijven maar dat is slecht voor mijn hart.
Maar ik moet er wel lichtelijk van kotsen.
Ik vind het maar een heel gezeik met de Europese Unie. Laten ze de Unie op dezelfde leest schoeien als de EVA, dat lijkt me beter.
@Hette: Wacht nu eerst maar het EU-referendum in Duitsland af. Of mag die niet en neemt de regering haar bevolking iets uit handen? :-)
Dat trouwen in Denemarken is niet echt een belangrijk punt voor de gemiddelde Nederlander. Zij trouwen liever dichtbij de kennissen en familie wat wel zo praktisch is. Ik vraag me overigens af of Noren niet op jullie manier in Denemarken kunnen trouwen. Zelf denk ik van wel.
Als het om migratie gaat dan weet ik ook niet of het beleid van de EU beter is dan dat van Nederland of de Eftalanden. De binnengrenzen mogen verdwenen zijn, maar dat geknoei bij Gibraltar en de Canarische eilanden is mensonterend. 1 op de 3 overleeft de oversteek niet.
Migratie is een wereldwijd probleem en zou binnen de VN beter aangepakt moeten worden. Nederland doet daar bijvoorbeeld iets aan via ontwikkelingshulp zodat de mensen niet op pad hoeven. Nederland geeft meer van haar BBP uit aan dergelijke hulp dan de overige EU landen. Migratie betreft ook vooral jonge mannen die de oudere mensen in de steek laten. Ik weet dan ook niet of migratie gestimulleerd moet worden.
Maar eigenlijk ging dit logje daar niet over. Het probleem is dat Balkenende en de regering in een lastige positie zitten. Ze hebben wat kleine puntjes gescoord in de EU, maar ik vraag me af of dat voldoende is om de Nee-stemmer om te krijgen. Meer gaat NL ook niet voor elkaar krijgen en de vraag is dan wat nu? De PvdA en D66 zijn naar mijn mening bij de laatste verkiezing flink afgestraft o.a. omdat zij erg pro-EU-grondwet waren. Bos weet dan ook heel goed zijn mond te houden uit angst dat er nog meer kiezers weglopen richting SP.