Jun-11: Electronica Slacht-offers

Een maand terug had ik me voorgenomen om af en toe eens een leuke ‘mannen’-zaak in het Alkmaarse te belichten. De stadspropaganda heeft mij teveel oog voor luxe laarzen, ringen en vergelijkbaar damesgericht-spul. Dat terwijl er ook leuke en interressante zaken zijn voor mannen met een technische inslag.

Een daarvan is Radio Elco, een electronica-zaak die Brownie in het vorige log noemde. Elco stond dan ook zeker hoog op m’n lijstje, maar ik wilde daar even mee wachten. Reden is hun recente verhuizing naar het voormalige MyCom-pand aan de oostelijke Laat. De oude zaak was door de heerlijke bende zeker een aanrader. Zo’n nieuwe zaak heeft tijd nodig eer het er ook zo’n gezellige zooi wordt. Aan het personeel zal dat trouwens niet liggen, die zijn meeverhuisd. Naast hun kundigheid kunnen ze prima zwammen en moet je af en toe bukken voor een kwinkslag.


Helaas kwam Elco (dat staat voor Electrolitische Condensator) de afgelopen maand zeurderig in het nieuws. Samen met een autobedrijf en een slager gaven ze flink af op de gemeente ‘die met hun Bierkade-aanpak gezorgd had voor een halvering van hun inkomsten’. Dat klinkt voor de leek aannemelijk, maar je kan er heel veel vraagtekens bij plaatsen. En dat ga ik hier lekker doen.

Van die autozaak kan ik weinig zeggen, daar heb ik geen ervaring mee. Maar als het om Elco en de slager gaat dan zit er een zwaar luchtje aan hun kritiek. Zo is er heel wat inspraak geweest waarbij ook vertegenwoordigers waren van de winkels in het oostelijke deel van de binnenstad. Als die mensen je niet goed vertegenwoordigen, dan moet je daar als zaak iets aan doen.

Elco heeft echter zelf iets doms gedaan door onlangs te verhuizen van het autovrije westelijke deel van de Laat naar het oostelijke deel waar je nog met de auto kan komen. In dat autovrije deel komen veel meer mensen langs je winkel. Het deel waar ze nu zitten ligt minder in de looproute en wordt ook vermeden door de coffeeshop waar zij nu naast zitten. Dat terwijl Elco vooral kleine spullen verkoopt als transistors. Die zijn best mee te slepen naar een parkeergarage. In het oude pand zaten ze dichtbij 2 parkeergarages, en die zijn te ver voor dit oostelijke trappelend. De paar plaatsen langs de straat staan vaak vol, daar zorgen hun buren wel voor, en meer was en is er niet.

De gemeente wil ook aan die kant een parkeergarage bouwen, maar dat gaat nog wel even duren. Nu is het ook zo dat Radio Elco verhuisd is richting concurrent Smorenberg. Die zit nog iets verder aan de Voormeer langs het Noord-Hollands kanaal. Ton Smorenberg is van scannerleverancier opgeschoven naar satellietboer. Elco is ook meer de schotelmarkt opgegaan, maar installeert niet. Ik denk dat veel mensen daarom voor Ton Smorenberg blijven kiezen. Ook dat is trouwens een leuke snuffelzaak en dus een aanrader.

Het leuke is dat Elco en Smorenberg even ver van de Bierkade zitten. De ene richting west en de ander richting oost. Mensen kunnen uit het zuiden prima bij hun winkels komen via de brede Vondestraat. Uit het noorden over de Bierkade mag niet meer per auto wegens het eenrichtingverkeer. Terug richting noord mag wel. Objectief gezien zou dat dus een kwart minder autobezoekers op moeten leveren. Bij Elco waren het (zeker op de oude locatie) enorm veel fietsers en voetgangers die hun winkel bezochten. Als je dat er bij betrekt, dan zou het totale aantal winkelgangers door eenrichting verkeer hooguit met 5 tot 10% kunnen zakken. Dat is heel wat anders dan de 50% omzetverlies waar Elco het over heeft.

Nou kan Elco het ook niet vergelijken met de situatie toen de Bierkade nog in 2 richtingen vaststond met auto’s, toen zaten zij nog op hun oude locatie. Het leuke is ook dat Smorenberg helemaal niet meedoet met de klagerij. Mijn indruk is dan ook dat Elco het aan zichzelf te danken heeft door te verhuizen naar een minder aantrekkelijke uithoek.

Als het om de slager (Roemburg) gaat, dan klopt ook daar iets niet. Zijn verhaal in de krant gaat over de periode dat er in geen enkele richting over de Bierkade gereden mocht worden wegens de werkzaamheden. Dan is het niet zo vreemd dat wat klanten uitwijken naar een andere slager, die zijn er voldoende. Opvallend is dat de slagers in het autovrije deel van de stad stukken beter draaien. Bij Eeken en Jeroen de Vries staat de slagerij immer vol me klanten en daar is al jaren niet meer met een auto te komen.

Inmiddels wil de gemeente ook het oostelijke deel van de Laat autovrij maken. Ik denk dat ze daarmee Elco en Roemburg aan meer klanten zullen helpen doordat het winkelen er plezieriger wordt. Zelf denken deze neringdoenden er (nog) niet zo over.

De laatste keer viel me op dat de oude slagertransportfiets niet meer voor de deur staat bij Roemburg. Dat zou wel eens de echte reden kunnen zijn voor zijn klantenverlies. Jeroen de Vries heeft nog wel zo’n transportfiets voor zijn deur. Die weet dat fietsers belangrijke klanten zijn die je maar beter de vriend kunt houden.


Aanvulling 07-04-2008:
Ik had duidelijk wat zaken mis zoals mag blijken uit de reaxi van Dick. Elco plaatst wel schotels en is duidelijk verkeerd in de krant over gekomen.


Een ‘malle’ advertentie lokte een soort vervolglog uit.
Zie: Bierkade 2.0 van 24-11-2008.

Geplaatst op 2007-06-11, in Alkmaar, Rijwielmatig, Shopmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 27 reacties.

 1. Oude foto van die fiets mag ik hopen ??? ik weet dat het noodweer is geweest….
  ff kijken….. mannenzaken….. hmmm , wat dacht je van de bovenverdieping van Spanjaard ???? Uren …….

 2. @Brownie: Er komen nog wel meer van dit soort logjes, maar dan hopelijk iets positiever.
  Idd een archieffoto, had ik dat erbij moeten zetten? :-)

 3. Grrr. Waarom denkt men toch dat vrouwenzaken altijd over lippenstiftjes en luxe laarzen en glimdingen en, ook erg, babies of koken moeten gaan???
  En dat dat het enige is waarin vrouwen interesse hebben?
  Waarom is Elco dan verhuisd? Zoals je het nu verteld lijkt het of ze van een A-locatie met veel lopend publiek naar een B-locatie waar minder langs komt zijn gegaan. Hebben ze nu meer ruimte? Werd de huur voor het oude pand te hoog?

 4. @Nanos: Ik denk dat ze heel veel geld voor hun oude pand hebben gekregen, daar zit nu zo’n lelijke Witteveen-mode winkel in. Het pand van MyCom stond erg lang leeg en zal mogelijk veel goedkoper geweest zijn en/of iets groter. Elco had dus kunnen weten dat het geen toplocatie was. Ik begreep ook dat hun verstiging in Purmerend opgeheven is. Verder zit wel een beetje de klad in electronica-onderdelen. Dat komt omdat radio’s en TV’s zo goedkoop geworden zijn, dat zelf repareren niet meer lonend is. Ook worden de onderdelen te specifiek en zijn ze vaak niet meer door een hobbyist te vervangen.

 5. Nou hoop ik, dat de plaatselijke krant dit stukje van jou overneemt, Xiwel. Hoeven Elco & Roemburg, zo geschreven lijkt het wel één bedrijf, niet meer zo lang te blijven mopperen, tenminste als ze een goed denkvermogen hebben.

 6. vanaf de dag dat mijn Jantje drie werd leerde ik alle mannenzaken van zuid-limburg kennen. Voor het NS-station van Sittard was een grote zaak met wel 5 of 6 enorme etlages, gereedschappen, pijpen, leidingen, kranen, duizend soorten sleutels en tangen en technisch gedoe op alle gebieden en met alle toepassingen.
  In Sittard gingen wij naar de tandarts. Om de afspraak te halen moesten we een trein eerder nemen. Vanwege die winkel.
  Jan is een bekwame Doe-het-Zelver geworden.

 7. Werkt die Smorenberg niet als een Smoorspoel op de omzet van de Elco?

 8. @F’slag: Zou best kunnen. :-)

 9. @Fialas: We hebben hier ook nog wat enkele gereedshap-achtige winkels, maar het meeste van dat type is opgegaan in grote onpersoonlijke bouwmarkten op bedrijventerreinen buiten de stad. Hier vlakbij is nog leuke kleine zaak met CV- en sanitairmateriaal. Zou ik ook eens over moeten loggen.

 10. “Grrr. Waarom denkt men toch dat vrouwenzaken altijd over lippenstiftjes en luxe laarzen en glimdingen en, ook erg, babies of koken moeten gaan??? En dat dat het enige is waarin vrouwen interesse hebben?”, aldus Nanos.
  Go go go, Nanos!
  Oh ja, ik wil ook zo’n transportfiets, maar dan wel met de naam van onze website erop. Doe eens regelen, Xiwel.

 11. @Vedat: Leuk dat je ze zo noemt. De initialen E.R. horen bij het garagebedrijf. Nu snap ik pas de link tussen die 3. :-)
  De regionale krant staat er al vol mee. Het viel me daarbij op dat iedere schrijver er telkens ‘toevalig’ iets vergeet wat hem of haar niet uitkomt.

 12. @Dolby: Er is bij jullie toch wel een fietsenbouwer of -opknapper in de buurt die zoiets kan maken? Hup steun je eigen regio. :-)

 13. Nee, alleen maar fabriekslullo’s. En degene die het zou kunnen is altijd bezopen van de Whiskey, wordt bij hem een vierjarenplan.

 14. Dus als je een fiets voor het raam weghaalt, dan levert dat minder klanten op? Interessante gedachtengang. Mensen kochten daar dus omdat er een mooie fiets voor het raam stond.
  En wat betreft die winkel, als ik het zo lees was deze verhuizing dus totaal geen goede zet geweest. Hopelijk zijn ze dus binnenkort niet failliet!

 15. @Hette: Met die slager(s) heb ik niet veel, ik ben een semitariër (Eeken heeft trouwesn geen ‘bedrijfsfiets’ die immer in de weg staat :) ).
  Ik zou het wel jammer vinden als Elco failliet zou gaan. Misschien moeten ze wat geduld hebben en weten de klanten ze wel weer te vinden.
  Om ze daarbij te helpen:
  Radio Elco zit sinds een half jaar op Laat 12/14 en niet meer op Laat 166 zoals in de telefoongids en de meeste websites staat.
  Ze hebben trouwens ook nog een zaak in Hoorn.

 16. @Dolby: Ik bedacht dat zo’n reclamefiets wel leuk kan zijn en niet zo moeilijk. Gewoon een zwaart plankje met witte letters bevestigen moet te doen zijn. Toen ik naar een voorbeeld zocht, zag ik dat er zelfs een bedrijfje is dat daarin doet.
  Achteraf denk ik dat het voor mij niets is, ik fiets liever anonym rond.

 17. Ach Elco is geen mannenzaak hoor, ook ik heb er uren doorgebracht…. tenminste toen hij nog naast Baltus zat.
  Ook wij hebben de verhuizing nooit gesnapt. Er kon niets op tegen dat kneuterige pand in combinatie met de chaotische orde en kundig maar oh zo melig personeel.
  Nog een paar leuke “mannen” zaken: Sigarenhandel Broers, Roobeek, Maighstir Hengelsport, De Alkenaer, Groothuizen, Spanjaard…. en volgens mij is Boom geslachtloos ;)
  Laten we hopen dat die in ieder geval blijven zitten waar ze zitten. Het is al erg genoeg dat die echte melkboer hier om de hoek vervangen is door een kinderspeelgoed winkel die nooit open is.

 18. @ElektrA: Over een aantal ga ik vast wat loggen. Ik heb geen echt lijstje maar dacht vandaag nog Roobeek is ook zeer loggenswaardig. De Alkenaer, Groothuizen (er speelde vanmiddag een aardig bandje voor z’n deur) en Spanjaard speelden al langer door m’n hoofd net als nog een berg anderen.
  Kinderspeelgoed (of bedoel je die fragmento’s) zegt me niet veel, ik dacht dat je zo’n smeltveiligheidbord aan de muur had. Dan zal ik het dus mishebben.
  Die meligheid schijnt standaard voor dergelijke zaken te zijn. Ik heb een stel kennissen in Hoorn die ook weerstandjes verkopen en dat zijn ook van die melige zwammers.

 19. Melkboer Laan (in de Tuinstraat) is jaren terug vervangen door de “Gele Olifant”
  De melkboer nam een heel sociale plek in waar mensen verlegen voor een praatje een paar plakjes worst of een pakje koffie melk kwamen halen… en waar je nog op de pof kon kopen.
  Het Kruithuis is ook zo’n leuke zaak en het Hekeltje of kapsalon Evenhuis zijn ook zulke echte “mannen” zaken :)
  maar ach, dat zul je zelf al wel bedacht hebben.
  Fijne dag, E

 20. Ik weet niet hoe het precies komt, maar door die weblogkaart had ik de indruk dat je dichter bij het MCA zat. Die 100 meter die ik op je log aangaf is dus duidelijk iets meer. :-)
  Ik loop wel regelmatig door de Snaarmanslaan en Stuartstraat. Af en toe ga ik daar bij de groenteboer naar binnen omdat ik ook dat een zaak vind die me aanspreekt. Ik heb wel iets met die ingangen op een hoek. Vlakbij mij is ook zo’n hoekgroenteboerin. Dergelijke zaken zie ik liever niet verdwijnen.
  Mijn insteek was om te loggen zoals ik eerder deed over de NL-zaak (klik daarvoor op de link “maand terug”). Dit log voor Elco was ik nog niet van plan omdat ze pas verhuisd waren. Maar door hun aanwezigheid in de krant over de Bierkade drongen ze een beetje voor. :-) Zag dat er nog steeds een brief op hun deur hangt dat je voor 18 mei hun actie kan steunen. Geeft maar weer aan hoe ‘vlot’ ze zijn.

 21. Het blijft evengoed in de buurt natuurlijk :)
  Mocht je meer willen weten over de spoorbuurt, kom dan Vrijdag as om half 4 naar de Bello.
  “Het Schone Van Spoorbuurt Alkmaar” HSVSA wordt dan officieel onthult. Het is zoals je misschien weet een wandelroute door de wijk waar dmv granieten tegels de aandacht wordt gevraagd voor bijzondere gevels en puien.
  Ja, ik heb je NL-zaak log gelezen. Echt hartstikke leuk om Alkmaar nu eens door de ogen van een ander te zien.

 22. Ik heb een leven in de electronika achter de rug. Is er nog wel iemand die knutselt en zelf schakelingen bouwt? Alles is immers in “chips” kant en klaar te koop, maar die zijn toch nauwelijks meer met een soldeerbout op een printje te plakken?

 23. @Dwarsbongel: Misschien is het nog wel erger dat alles bij elkaar gepropt wordt in een chip of eerder samengekit, wat alleen maar voor 1 type radio of dergelijke werkt. Op die manier zijn er enorm veel verschillende brokken electronica die niet op voorraad te houden zijn omdat je er nooit vanaf komt.
  Het laatste dat ik gerepareerd heb was m’n vorige laptop. Het snoertje naar het scherm sleet snel door ook nadat Compaq die in de garantietijd vervangen heeft. Op het meest kwetsbare stuk heb ik een beter soort flatcable er tussen ‘gelast’ en daarna heeft ie al het 6 jaar volgehouden.

 24. Wat leuk!
  Een stukje over de winkel!!
  Mijn naam is Dick.
  Ik ben al 15 jaar werkzaam bij Radio Elco en kom nu via via op deze site.
  Leuk om eens wat reacties van mensen te zien!!!
  Even wat dingen rechtzetten, sommige uitspraken kloppen echt niet!
  Ik vind het het vreemd dat er klakkeloos wordt aangenomen dat gepubliceerde stukken in de krant waar zijn. Wij hebben nooit geklaagd over een omzet die wel eens 50% minder kon zijn.
  Dit valt inderdaad niet te pijlen gezien de tijd dat we nu op Laat nummer 12-14 zitten.
  Wel is het zo dat we pech hebben met de aanpassing van de Bierkade net nadat we verhuist zijn.
  Het vormalige pand werd niet te duur, dit hebben is verhuurt aan de fa Witteveen.
  De lokatie tussen de schoenen winkels en ladingen kleding was voor ons reden geworden meer richting de “technische” kant van de laat te verhuisen.
  Ook de terugloop van verkoop in losse componenten en steiging van verkoop in grotere zoals schotels, versterkers, speakers, enz was een reden.
  Deze spullen konden op het oude adres niet worden afgehaald ivm bereikbaarheid.
  Als laatste wil ik melden dat wij als sind 1997 schotels plaatsen, dus waar het idee vandaan komt dat onze collega Smorenberg dit alleen zou doen weet ik niet.
  Graag zie ik alle hobby-isten weer eens in onze winkel.
  Vriendelijke groet,
  Dick, Radio Elco

 25. @Dick: Bedankt voor de reactie en de rechtzettingen. Ik heb zelf ook ervaringen dat het wel eens mis gaat met wat er in de krant komt. Ik kreeg de indruk dat het klopte door het A4’tje wat tot ver na de actie voor jullie raam hing.
  Dat van het schotelplaatsen ga ik aanpassen.
  Ik zie dat jullie site weer actueel is. Toen ik dit schreef was dat niet zo en stond ie vrij laag in Google. Op de meeste andere sites als de telefoongids staat nog het oude adres. Vooral in het begin heb ik nogal wat bezoekers gehad die zich afvroegen waar jullie zaten.
  Een paar maanden terug liep ik nog iemand met een versterker tegen het lijf die duidelijk zoekende was in de Schoutenstraat. Toen ik hem aansprak bleek ie jullie te zoeken en heb ik hem naar het andere eind van de Laat verwezen. Ik denk dat jullie veel klanten hebben die maar af- en toe komen. Voor hen zou het handig zijn als Witteveen een klein verwijsbordje voor het raam zet. :-)

 26. Grappig, ik had de zoekterm Eeken ingetikt omdat ik pas een foto plaatste van een slagerij waar de klanten buiten in de rij stonden en toen kwam ik op dit weblog terecht waar het zinnetje “Bij Eeken en Jeroen de Vries staat de slagerij immer vol me klanten …” voorkomt.
  Ik heb het log verder niet gelezen maar vond het een leuk toeval.

 27. @Ed: Ik heb even de link in je bericht toegevoegd.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: