Jun-22: Terugwinnen

Een ieder zal bekend zijn met verkeersdrempels en plateaux in alle soorten en maten. De reden voor die dingen is het terugdringen van de snelheid en ontmoediging zodat men (vooral doorgaande automobilisten) meer gebruik maakt van de hoofdwegen. Volgens mij werken deze hobbels vaker niet dan wel. Als de drempels irritanter worden, waardoor flink snelheid moet worden teruggenomen, dan neemt de agressie toe. Die agressie wordt vervolgens ontladen op het stuk tussen de drempels waar het ‘tijdverlies’ moet worden goedgemaakt.

Verder zijn er nog wat lastige bijverschijnselen. Oudere mensen krijgen door deze dingen lichamelijk het meest op hun donder, terwijl zij geen snelheidsduivels zijn. De echte snelheidsduivel is vaak een jongere die blij is met de drempels. Waarom naar een cross-terrein gaan als de gemeente de eigen woonwijken met drempels omtovert tot cross-gebied? Een andere flinke doorrijder betreft de pocher met een goede baan. Die heeft vervolgens ook een dikke 4-wiel aangedreven terreinauto, waardoor drempels voor hem minder irritant zijn.

Dus heb ik zelf maar een oplossing bedacht met de ‘snelheidsvreter’ **:

Her en der leg je een rolband in de weg. Auto’s die te snel rijden drijven de band aan die in tegenrichting gaat draaien. Dat heft niet alleen de te hoge snelheid van de auto op, maar levert meteen energie voor bijvoorbeeld straatverlichting.

**) Patent wordt aangevraagd door mijn goede kennis Guust F.

Advertentie

Geplaatst op 2007-06-22, in Overmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 37 reacties.

  1. Even voor de duidelijkheid: de voorwaartse beweging van de auto wordt bij te hoge snelheid geheel gestopt of blijft de auto nog met een zekere (lagere) snelheid voortbewegen?
    Is dat laatste het geval dan kan dat tot uiterst verrassende effecten leiden op het moment dat de band verlaten wordt en de aangedreven wielen weer vaste grond onder zich krijgen, zeker als de bestuurder zich door de snelheidsvermindering genoodzaakt heeft gevoeld nog extra gas bij te geven.

  2. Hahaha, schater, -en die reactie van Frans54 er nog achteraan…
    Misschien deze constructie vooral dichtbij ziekenhuizen plaatsen? Dan kunnen die weer wat verdienen aan het oplappen van verongelukten :-) En de verzekeringen weer malussen (OK, ok: ‘mali’ :)) opleggen aan ieder die bij zo’n “terugwinner” (hence!) een ongeluk maakt.
    Het zal ze in elk geval leren, de snelheidsduivels ;-)

  3. @Frans54: Het gaat eerst nog even om het principe. Strafmaatregelen uitvoeren met zo’n band behoort tot de mogelijkheden. De echte onverlaten kunnen worden ‘vastgehouden’ totdat zij hun snelheid minderen.

  4. Briljant idee, hoewel nog niet helemaal ten volle uitgewerkt. Heeft Guust wel meer last van [lol].
    Maar waarom de rolband niet vervangen door een snelheidsverminderende substantie [bisonkit?].
    En dan onder de substantie in de rijweg een chip inbouwen, die de motor van de auto zodanig beïnvloed, dat de snelheid wordt begrensd. Waarmee ik in één keer ook het door Frans aangestipte probleem [de katapulteer-factor] heb ondervangen.

  5. @Radar: Zo gaat het terugverdieneffect verloren. Deze band steelt energie van de auto en levert dat aan het lichtnet. Voor dat katapulteffect had ik net boven je reactie al een oplossing: Hou de auto zolang vast tot ie snelheid mindert. De gasten die dat niet snappen en harder gaan, leveren dus meer energie op aan het lichtnet en komen niet meer vooruit. :-)
    Ik heb trouwens ook wel eens een harkoplossing bedacht. Prikkers die uit de weg komen als er te hard gereden wordt. Toch leek me dat niet zo’n goede oplossing voor het milieu (wel voor de bandeneconomie).
    Dat van die motorbeïnvloeding zie ik er nog wel eens van komen. Technisch is zoiets nu al mogelijk. Maar het zal kostbaar zijn en dat hele kostenprobleem had ik nu juist met die terugverdienband opgelost. :-)

  6. @Xiwel: ik behoor nog tot de generatie, waarvoor het oplossen van een probleem niet altijd MOET leiden tot het ook verdienen aan zo’n oplossing.
    Voor mij staat de oplossing op zich voorop.:)

  7. @Radar: Zelf zie ik dat als fietser iets anders. Ik heb geen zin om via algemene belastingen mee te betalen aan problemen die anderen veroorzaken. Dus een beetje: ‘de vervuiler betaalt’. :-)

  8. Tjesus wat een briljant idee.

  9. Ik vind trouwens dat sommige oudere mensen wel te langzaam rijden. Dan maak je voor hun eentje met katapulteffect he.

  10. @Xiwel: hetgeen het verschil [ook in het denken] tussen generaties alleen maar benadrukt.
    Ik [en gelukkig nog genoeg anderen met mij] heb geen moeite te moeten “meebetalen” aan het oplossen van problemen, ook als het niet specifiek “mijn” probleem is.

  11. Ze hebben hier de gemeenst denkbare drempels in parkeergarages liggen. Daar moet je ‘stilstaand’ overheen, en dan krijg je nog een opdonder.
    @Radar
    Ik wil best wel meebetalen voor het oplossen van problemen die niet specifiek ‘mijn’ probleem zijn, maar dan moeten het wel problemen zijn én ze moeten dan ook opgelost worden. Helaas verzinnen ze wel eens problemen die geen probleem zijn, en dan lossen de oplossingen die vaak nog niet eens op ook. Daar wil ik dus niet aan meebetalen. Is dat ook een generatieverschijnsel?

  12. @Nanos: Geen idee, ik denk dat Radar van een hele andere C.Jamin-dubbeldik-ijsjes-generatie is dan jij of ik. :-)

  13. Het is volgens mij zinvoller die mensen af te remmen door in elke lantaarnpaal standaard een radargenerator te plaatsen ( radarverklikkers reageren nl. ook op een deuropenenr ). Qua electronica kost dit max. 1 euro en maakt alle – illigale – Stingers in een klap onbruikbaar.
    Ik zou ook nog een verhandeling over de eerste natuurwet [ actie = reactie ] te houden en te stellen dat je met een vaartje over een drempel met een auto van een gemiddeld gewicht van 1000 kg, een meer rechte lijn volg ( en dus confortabeler rijdt ) dan dat je stapvoets eroverheen hobbel ( zoals je eerder genoemde oudjes doen )
    Greetz, en niet te hard over de hobbels fietsen,
    Kees

  14. @Brownie: dat is volgens mij een beetje hetzelfde verhaal als dat waarin inhalen onmogelijk blijkt ondanks een aanzienlijke snelheidsverschil. Je vergeet de factor tijd, de lijn mag dan rechter zijn, de afwijking van geheel recht komt veel abrupter en heeft daardoor toch een aanzienlijk sterker onconfortabel effect op de inzittenden (en op de levensduur van de auto)

  15. Net als Jolie verwacht ik een behoorlijke toename van de ziektekosten, wat volgens mij niet opweegt tegen de winst die op de oplossing gehaald zou moeten worden. Dan liever meer flitspalen, dat lijkt enorm goed te werken.

  16. Hilarisch! En om de gehoorzame bestuurder tegemoet te komen werkt de band ook alleen als je te hard rijdt, anders kun je gewoon doorrijden. En áls je te hard rijdt, beweegt de band in tegengestelde richting zodat hardleerse bestuurders telkens weer terug bij af zijn. Voor die agressiefactor heb ik nog geen oplossing overigens, maar die zal denk ik wel omhoog gaan ;-)

  17. @nanos: volgens mij ben je de draad een beetje kwijt. Want dit logje van Xiwel brengt toch het PROBLEEM van de hardrijders ter tafel? Of is het nu de discussie vordert ineens geen PROBLEEM meer.
    Ik ga er maar van uit dat het nog wel een PROBLEEM is en dan is het verrassend en verheugend tegelijk te lezen, dat je bereid bent aan de oplossing daarvan mee te betalen.
    Mocht je in het verleden al teveel hebben meebetaald aan het pseudo-oplossen van pseudo-problemen dan is dat vervelend voor je,. En kan ik me voorstellen, dat je daar een beetje “zuur” van bent geworden.

  18. @CiNNeR & Teddy: Het gaat natuurlijk om een ‘slimme’ band. Die zorgt ervoor dat er geen ongelukken komen. Rij je 30 dan staat de band stil. Rij je 50 dan gaat de band 50 en wacht ie tot je 30 rijdt, waarbij de band netjes decellereert tot 0. Maar goed, dat zijn natuurlijk details die op te lossen zijn. :-)

  19. @Brownie & CiNNeR: Probleem van de huidige flitspalen en radarcontrole (en politiecontrole) is dat deze hoofdzakelijk langs de grotere wegen te vinden zijn. Dergelijk spul zorgt ervoor dat er langer geslopen wordt via een dorpsstraat, een landweg en/of een woonwijk die daar ongeschikt voor zijn. Zulke sluiproutes hebben een schrijnend tekort aan flitspalen of radarcontroles (om over politiecontrole maar te zwijgen). De optie van Brownie zou goed kunnen werken, ik weet alleen niet of iedereen zo’n radardetector aan boord heeft. Een handige optie is trouwens de gelijkwaardige kruising. Als daar veel van zijn in een route door een dorp, dan wijken de doorgaande automobilisten eerder uit naar de randwegen en/of hoofdwegen.

  20. Ik ben voor algemene herinvoering van paard & wagen.

  21. Je hebt aan alles gedacht! Bij VWS zoeken ze nog mensen, misschien iets voor jou? Ik denk dat Eurlings wel wat hulp kan gebruiken ;-)

  22. Brijant idee, maar is het ook veilig? Want hoe weet de band hoe snel de auto rijdt die de band opmoet?

  23. @Marcel: Meten is weten. Kan met radar of andere detectie, die meteen in de gaten houdt of de ‘vandaal’ zijn snelheid veranderd.

  24. Uitvoerbaar is het wel, maar gevaarlijk ook. Het plan vind ik overigens heel leuk, al zal een achterop komende automobilist het wat minder minden. Trouwens, wat te denken van een motorrijder, die ineens teruggegooid wordt in snelheid. Aanleggen dat ding en een bordje er bij waarop staat; Eigen schuld. dikke bult. De wegbeheerder stelt zich niet aansprakelijk bij onbenullig gedrag!

  25. Ik ‘onverbeterlijke hardrijder, maar niet binnen de bebouwde kom’ vind het een briljant idee. Alles om de verkeersdrempelmaffia te dwarsbomen. Xiwel, als ik de macht heb wordt jij mijn minister van verkeer en wat er staat. We voeren dit in en als tegenprestatie mogen we op de snelweg wat harder.
    P.S. Bij Daewoo zoeken ze nog auto-ontwerpers. Jij hebt duidelijk talent.

  26. @Mack: Ik log dit ‘helemaaal niet’ om hoger op je IQ-lijst te komen. :-)

  27. Ik had jou sowieso bovenaan gezet.

  28. @Xiwel, ok, met de radar snelheid meten. Dan kan er ook meteen een boete uitgeschreven worden. Voorlopig heb je me overtuigd!

  29. @Marcel: Die boete hoeft niet eens, dat kan met de band. Daar wordt een zogenaamde tijdstraf gegeven zoals bij ijshockey. Direct straffen schijnt beter te werken. De gemeenschap verdient aan zo’n straf door het afgetapte vermogen. :-)
    Overigens overtuig ik mezelf toch niet, het was alleen te doen om eens anders over die rothobbels en dergelijke na te laten denken. Ik zou wel eens een goede willen zien waardoor mensen echt correcter gaan rijden en ouderen en voertuigen niet gemold worden.

  30. Een goede rothobbel bestaat niet.
    Soms verlang je weer naar die straten met kuilen. Hetzelfde effect als die hobbels maar dan veel goedkoper.

  31. Ik heb nog een mogelijk technisch probleempje met de constructie: het voertuig is een aanzienlijke massa die in voorwaartse beweging is. Is het niet zo dat hoewel de band net zo snel achteruit draait als de wielen vooruit die massa in eerste instantie zijn voorwaartse beweging vast zal houden en moet de band dan niet aanzienlijk langer zijn dan in de tekening om te voorkomen dat het voertuig er over heen schiet?

  32. PS dat probleem kan ook veroorzaakt worden door de reactietraagheid van de band volgens mij. (ik begin te begrijpen waarom je de patentaanvraag aan Guust F. laat)

  33. Wie weet wil Dagobert Duck investeren in je idee.

  34. Wat gebeurt er na al deze acties als ik er met de fiets overheen rijdt? Laat maar, ik geloof niet dat ik het wil weten.

  35. @Plato: Natuurlijk ligt er een prachtig fietspad naast en anders moet je al harder fietsen dan 30. :-)

  36. @F’slag: In een nabuurdorp hebben we een zeer kuilige weg en daarin zijn de drempels een verademing. :-)

  37. @Dolby: Ik zal oma Duck inseinen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: