Jun-24: Gratis Voetmassage

Anderhalf jaar terug heb ik een logje gemaakt over het in de zon zetten van Alkmaar. Tijdens de Wittestokdag kreeg de gemeente een prijs uitgereikt die vooral betrekking had op de ‘Citycircle’. Dat betrof toen een halfafgemaakte (om-)looproute tussen station en binnenstad, die speciaal geschikt was gemaakt voor visueel gehandicapten.

Na die tijd is het erg stil gebleven. Het pad bleef vrijwel ongebruikt waar het de slecht- of nietziende medemens betrof. Andere mensen liepen er wel, maar veelal niet op de bekende gele ribbeltegels. Daar wordt nog altijd omheen gelopen, ook omdat ze net buiten de ‘ideale lijn’ liggen. Ik meldde in dat eerdere logje dat er troep op het pad werd gezet. Die reclameborden en prullebakken zijn er nog regelmatig te vinden. Ik heb het opgegeven om die dingen te verplaatsen, simpelweg omdat ik er niemand mee van dienst ben.

Slechtzienden mogen dan slecht herkenbaar zijn, nietzienden zijn dat des te beter. Zij lopen met een opvallende stok en hebben vaak een stoicijnse hond met halsreclame aan de beugel. In de anderhalf jaar heb ik in heel Alkmaar 8 van deze mensen waargenomen en maar 1 daarvan op die speciale ribbelproute. Dat terwijl ik dagelijks een stuk van dat pad loop en ik er speciaal op let.

In de afgelopen maand werd er plotseling doorgeribbeld. Rond het ziekenhuis verschenen 3 stroken en vlak daarna stukken in de binnenstad richting ziekenhuis. Ik vind het normaal dat er naar en rond een ziekenhuis goed gelopen kan worden, daar horen wat mij betreft die ribbelpaden bij.

Grappig was dat de eerste stukken rond het ziekenhuis (in mijn ogen) verkeerd werden aangelegd. De ribbels lagen niet in de lengte-, maar in de breedte-richting. Dat had ik nog niet eerder gezien en ik attendeerde de tegellegger daar op. Schijnbaar hadden meer mensen hem daar op aangesproken en volgens hem moest het toch echt zoals hij ze aan het neerleggen was.

Vervolgens heb ik het een en ander nagezocht op het Internet en een goede nietziende kennis(drager) gevraagd of er nieuwe regels waren voor de aanleg over zogenaamde ‘uitritconstructies’. (Een uitritconstructie is een doorlopend trottoir langs een weg waarbij mensen die uit een zijstraat komen ook voorrang moeten verlenen aan de voetgangers op dat trottoir.) Mijn kennis was zeer stellig: ‘zulke tegels moeten in de lengte-richting’. Dat heeft te maken met het bewegen van de taststok. Blinden doen dat van links naar rechts (en terug) en dan kan je de ribbels horen en voelen. Bij dwarsgelegde tegels voel je dus niets. Dat leek me een logisch antwoord en het voorkomt dat alle eerder gelegde ribbeltegels over vergelijkbare uitritconstructies gedraaid moeten worden.

Ik heb nog even gewacht om de gemeente aan te spreken op deze recent gelegde dwarsliggers. Een week later lag opeens alles goed en was m’n aanspreken niet meer nodig.

Drie weken later zag ik een jonge vrouw met een zeer korte blindenstok. Zij liep wat heen en weer over het stukje ribbelpad op de foto hierboven. Ik had al eerder begrepen dat zeer slechtzienden kleinere witte stokjes hebben om zo op te vallen. Dat stokje kon en kwam niet bij de grond. Zelf denk ik dat het mogelijk iemand was die het pad controleerde.

Afgelopen week zag ik enkele keren een invalidevoertuigje geparkeerd op het nieuwe stuk ribbelpad bij het Gulden Vlies. Niet dat dat zo’n drama is, want bij de cigarenboer lopen ribbelpadgangers toch vast in reclameborden en een ansichtkaartenrek. Het maakt wel duidelijk dat de gemiddelde mens er geen enkele rekening mee houd.

Bij mij komt het allemaal over als ‘politiek zichtwerk leveren’ zo van ‘kijk ons eens goed in de weer zijn’. Ik vraag me af of deze ribbelpaden in samenspraak met de beoogde eindgebruikers tot stand zijn gekomen. Van die eerder genoemde kennis weet ik dat dat in zijn dorp wel het geval is. Hij gebruikt ze daar dan ook regelmatig. Zelf gebruik ik ‘de onze’ maar als gratis voetmassage.

Aanvulling

Inmiddels denk ik dat er een conflict is tussen de ligging van de ribbelpaden en de APV voor uitstallingen. Die zitten duidelijk in elkaars vaarwater. Als de ribbelpadgebruikers vrije doorgang moeten hebben, dan is uitstallen voor een aantal zaken niet meer mogelijk. Ik denk niet dat daar goed over nagedacht is.

Iets anders is dat de gemeente zelf lekker onhandig in de weer is. Zie de foto hierboven. Het ribbelpad leidt rechtstreeks naar en overmaatse gemeentelijke bloempot van 1,2 meter in doorsnee en zo’n 100kg. Die dingen staan de kinderwagenduwers al danig in de weg. Taststokkers (m/v) moeten een weg om zo’n bak vinden en dat is niet handig daar de onderkant 30cm smaller is dan de rand op dijhoogte. Op de tast lijkt er dus veel meer ruimte te zijn dan er in werkelijkheid is.

Advertentie

Geplaatst op 2007-06-24, in Alkmaar, Ximatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Aan somige mensen moet je het denken niet over laten, Xiwel. Dat er geen rekening wordt gehouden met die stroken, dat komt natuurlijk vanwege de onbekendheid bij de ziende mens. Overigens zijn die stroken in Arnhem wit, trouwens ook op de perrons en stations van de spoorwegen. Kunnen de blinden in Alkmaar de kleur voelen?

 2. kun je de politie niet aanspreken over het parkeren en troep neerzetten op ribbelpaden? Zij moeten toch letten op overtredingen?
  Of schrijf een krachtig ingezonden stuk met een sneer naar die winkeliers.

 3. Hier waren ze eerst zwart (en inmiddels tot vrijwel gewoon trottoirtegelgrijs verworden) en worden ze ook gebruikt om van alles en nog wat op te stallen. Een blinde heeft hier meer kans ongeschonden en ongehinderd het centrum door te komen als hij voelt waar die tegels niet liggen.

 4. PS op andere plaatsen hier waren ze wel weer geel (over eenheid gesproken) maar ook dat begint aardig te slijten. Misschien tgv dat van alles er op parkeren?

 5. @Vedat & Frans54: Zo ik begrijp wordt geel gebruikt omdat dat een opvallende kleur is voor slechtzienden. Maar de meeste oudere tegels beginnen inderdaad te vergrijzen. De kleur spoelt er langzaam maar zeker uit.

 6. @Fialas: In mijn vorige log hierover schreef ik dat ik een aantal keren een reclamebord aan de kant gesleept heb. Soms kwam die daardoor net in de winkelopening van de reclamemaker te staan. :-)
  Het krioelt hier van de stadswachten en politie. Hun bureau zit vrijwel in de binnenstad. Toch heb ik ze nooit iemand zien aanspreken op deze vervuiling.
  Zodra ik zie dat iemand er last van heeft zal ik er zeker werk van maken. Maar ik ga het niet alleen voor de vorm doen.
  Ik vraag me trouwens af of de aanwonenden van zo’n pad op de hoogte gesteld worden van de regels die daarbij horen.

 7. Bekend verhaal. Morgen ga ik meelopen met diverse gemeenteambtenaren en gebiedsmanagers in de zgn. praktijkmiddag. Dan wijzen we hen op struikelblokken en hindernissen, verkeerde gidslijnen, ontoegankelijke bushalte, groenvoorziening die een groenergernis is enz.
  Overigens lijkt het me logisch dat ze geel zijn, die tegels, dat steekt af tegen het grijs van de andere tegels.
  Hier in de stad mag niks buiten gestald worden, geen reclameborden of kledingrekken of wat dan ook. Er is echter wel een winkelier die het nodig vindt kleding aan de zonneluifel te hangen. Heerlijk, loop je zo met je kop in die kleren. Maar daar lopen we morgen langs, of tegenaan dus gelijk een aandachtspunt.

 8. @Kim: Mijn tandemgezel met wie ik ook af en toe wandel is bijzonder lang, zijn hond gaat doorgaans om een luifel heen.
  Ik heb begrepen dat in Alkmaar een actieve groep zit voor Noord-Holland-Noord. Mogelijk verklaart dat al die routes.
  Weet je overigens de minimale afstand van borden en dergelijke langs zo’n pad. Ik meen dat dat 40 cm is, maar heb dat nog niet gevonden.

 9. Van die ribbelpaden heb ik dus echt nog nooit gehoord (en gezien!). Wat ze allemaal wel niet bedenken in Nederland. Het andere uiterste, zoals hier in Leipzig waar alleen de stoplichten voorzieningen hebben voor slechtzienden, is dan natuurlijk ook niet goed. Misschien moeten ze eens een gulden middenweg vinden en niet altijd meteen doorslaan? Want als die paden verder niet gebruikt worden, is dat natuurlijk ook zonde van het geld.

 10. @Hette: Hier in Nederland verschilt het erg per gemeente. Bij de verkeerslichten bij het ziekenhuis liggen ze al zeker 10 jaar, maar dat zijn hele kleine stukjes van 2 meter.
  Die rateltikkers bij verkeerslichten zijn hier ook, maar niet bij allemaal. Voordeel is dat er op het gehoor overgestoken kan worden, omdat de paal aan de overkant ook rateld. Nadeel is dat er vaak teveel ratelaars zijn en moeilijk te bepalen is op welke ratelaar men moet letten.
  In Duitsland ben ik ook wel ribbeltegels tegen gekomen. Volgens mij liggen ze daar ook vooral bij de stations en op de perrons.
  Zelf vind ik die rode RE-treinen (oostduits-ontwerp uit 1990) een drempelverlagend initiatief. Bij veel Duitse stations heb je daardoor geen opstap meer de trein in zoals nog altijd in NL. Die gelijkvloerse instap is handig voor rolstoelen en rollators, maar ook voor slecht- of nietzienden.
  Ik heb gelezen wat dat eerste pad gekost heeft en het zal me niet verwonderen dat de serie die nu aangelegd is hetzelfde kost. Per actieve blinde is dat eenmalig zo’n 15.000 euro. In mijn ogen wordt er met deze aanpak een kanon gebruikt om op een mug te schieten. Ik denk dat elke actieve blinde met dat eenmalige bedrag hele andere dingen had gedaan.

 11. Xiwel, ja een geleidehond loopt daar omheen maar niet iedere blinde of slechtziende loopt met een hond. Daarbij komt dat die kleding alle kanten op wappert zodat je het toch wel in je gezicht krijgt!
  Werd vandaag trouwens nog aandacht aan besteed. Iedereen vindt het een ergernis en het schijnt niet te mogen maar ja…. daar bleef het dan bij.
  Wat bedoel je met het plaatsen van borden, hoe breed het pad, de doorgang moet zijn?

 12. @Kim: Hier hebben de winkels er een handje van om reclamenborden op de stoep te zetten. Zo’n bord is 60 breed bij 1 meter hoog en staat op een voet. Dergelijke gevallen zetten ze net zo makkelijk op zo’n ribbelpad en anders er net tegenaan. Het lijkt mij logisch dat er aan weerszijde wat ruimte is langs zo’n pad zodat er een geleide hond kan lopen. Ik kan alleen niet vinden wat de minimale afstand is voor troep langs zo’n pad. Is daar een maat voor?
  Met die luifel bedoelde ik dat vrijwel alle luifels (en marktkramen) te laag zijn voor die kennis.

 13. Oké ik snap het. Terwijl die dingen ook op een bepaalde hoogte moeten hangen, maar ja, daar wordt dus ook lang niet altijd aan voldaan.
  Hebn nog even het volgende opgezocht in de hoop dat de gegevens nog juist zijn:
  Reclamevergunning
  Algemene regels: – geen hinder /niet ontsierend / derden niet in hun eer aantastend
  Ontheffing reclameborden
  Algemene regels:
  – minimale doorgang voetgangers (1.50 meter)
  – plaatsing in strook 1 meter van gevel
  – maximale hoogte en breedte
  – reclamebord is solide constructie
  Winkeluitstalvergunning
  Algemene regels:
  – minimale doorgang voetgangers (1.50 meter)
  – uitstallen tot maximaal 1.20 m van de gevel
  Maar je zou de apv erop na moeten slaan.

 14. @Kim: Ik was ook bezig en het enige dat ik hier in een APV vond was dat uitstallingen niet verder dan een halve meter uit de gevel mogen. Dat is dan ook meteen het probleem, in een aantal gevallen loopt het ribbelpad op een halve meter van de gevel en moet een geleidehond dus door die tijdelijke reclameborden lopen. Een zeer sportieve hond kan natuurlijk gaan hordelopen. :-)
  Aan de andere kant is vaak wel die anderhalve meter ruimte, maar het lijkt mij niet prettig dat die relameborden tegen het pad staan.
  Met een ander pad is er een ander conflict. Dat ribbelpad houdt op waar de winkels beginnen en naar mijn indruk moet dan de gevel verder gebruikt worden als gidslijn. In zo’n geval is het helemaal niet handig als er reclameborden tegen de gevel staan.
  Nu ik het zo zie denk ik dat onze gemeente helemaal niet nagedacht heeft over de combinatie van uitstallingen en ribbelpaden.

 15. @Allen: Ik heb net een aanvulling geplaatst.

 16. Je hebt ook nog handige makelaars: bij mijn buren in de tuin is een “te koop” bord geplaatst. De paal staat in de tuin (maar net) met tot gevolg dat het bord een centimeter of vijftig boven de stoep uitsteekt. Ik heb er met mijn slechte ogen waardoor ik slecht ben in diepte zien en vooral goed oplet waar ik mijn voeten neerzet al een keer mijn schouder aan gestoten, maar afgelopen weekend klonk er ineens een behoorlijke boink, gevold door een nog luidere klap: een blinde die hier in de buurt woont was het ding ook tegengekomen dat met de stok niet te vinden is en als nieuw opstakel ook niet verwacht wordt en had er even flink naar uigehaald met tot gevolg dat het nog steeds scheef hangt.

 17. Xiwel, dat is typisch een voorbeeld, die bloembak, van hoe het niet moet. Op zulke dingen wezen wij de ambtenaren ook. Je hebt ook paaltjes en fietssluizen enz. waar je met je stok onderdoor tikt maar vervolgens een leuke smak of koprol kunt maken.
  Die gidslijn richting gevel is logisch, om er dan vervolgens reclameborden neer te zetten niet. behoorlijk strijdig met elkaar dus. Veel werk aan de winkel daar!
  Nu is een natuurlijke gidslijn te prefereren, zoals een gevel. Probleem is vaak dat Jan en alleman daar z’n fiets of brommer tegenaan zet. Maar richting stoeprand kom je dan juist weer lantaarnpalen en zo tegen, dus dan wordt het knap lastig de middenweg te vinden!!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: