Jul-06: Balkellende

Het mag duidelijk zijn dat Web-log.nl een stapje heeft gezet om (meer) geld uit haar loggers te halen. Gek vind ik dat niet. Ik vraag me dan ook af of ze wel voldoende inkomsten hebben die hun personeel, licentie- en serverkosten dekken.

Probleem is dat ze dergelijke ‘stapjes’ op een malle manier zetten. Het komt al snel over als ‘gratis-loggertje’-pesten. Web-log werd ooit overgenomen door Ilse, omdat er zoveel ‘klanten’ waren.

Dat die klanten weinig voorstellen had Ilse schijnbaar niet begrepen. Er kwamen betaalde abonnementen, die meer voordelen gaven. Maar een fractie maakte hier gebruik van. De voordelen waren niet opvallend, een groot deel van het klantenbestand is jonger dan 13 en een ander deel vind het prettig om geen rekeningnummer of dergelijke bij een weblogprovider achter te laten.

Bedenk daarbij dat het goedkoopste abonnement qua kosten gelijk is aan een eigen domein met veel meer webruimte en meer vrijheid.

Naast de abonnementen is er nog een bron van inkomsten, en dat is reclame. Reclame op het Internet werkt echter slecht. Bedrijven die adverteren hoeven niet te rekenen op meer omzet, eerder worden ze geboycot vanwege irritatie. Allerlei advertentie-blokkers zorgen er ook voor dat dit niet werkt.

Daarnaast zijn adverteerders geïnterresseerd in grote getallen. Web-log schermt met het hebben van 400.000 web-logs. Dat 70% daarvan ‘uitgebloeid’ is, vertellen ze liever niet. Eerlijk gezegd komen de meeste web-logs niet aan bloeien toe. Na 2 logjes geeft men het op, zoeken ander vertier en vergeten dat ze nog wat rommel hebben achtergelaten bij Web-log.

Een goede web-logdienst ruimt die verdorde zooi op, wat veel servercapaciteit en stroomkosten bespaart. Bij Web-log gebeurt dat dus niet om zo de adverteerders te verleiden. Ik vraag me af welke adverteerder zo dom is om daar in te trappen.

Die nieuwe balk hierboven zou voor reclame gebruikt kunnen worden. Vooralsnog betreft het alleen promotie van andere web-logs en is het te vergelijken met de blogspotbalk waar je ook kunt kiezen voor een volgende weblog.

Toch zijn er enkele verschillen. De web-log-balk is dubbel zo hoog en er zitten knipperende zaken in. Het is dus duidelijk de bedoeling dat er geïrriteerd moet worden om zodoende meer gratis loggers over te halen naar een betaalde dienst. Daarvoor hebben ze een tussenvorm ingevoerd wat de helft kost en per SMS kan.

Dat laatste is niet zo’n gek idee, de doorsnee gratis web-logger SMS’t een veelvoud weg richting TMF en dergelijke. Zelf heb ik geen SMS’er en valt deze optie voor mij af. Net als driekwart van de gratici heb ik ook geen credit card. Vandaar dat ik ook niet meedoe aan dat balkverwijderbijdrage.

In mijn geval zijn er 3 opties:
1. Ik stop met loggen en hou meer tijd over om m’n website-achterstand weg te werken.
2. Ik stap over naar een echte website en zet daar WordPress op. (Andere opties als Blogspot.com, Punt.nl of Pivot vind ik stukken minder.)
3. Ik zie het nog even aan, daar ik niet zoveel last van die balk heb.

Ik kies voor het laatste. Daabij is mijn angst voor vertraging of vastlopen door deze ‘blogtoy’ groter dan de kleur of de inhoud. Ik heb om die reden helemaal geen ‘blogtoys’ op m’n web-log. Die dingen zijn doorgaans erg traag of staan vast waardoor een web-log dat ook doet.

Overigens is die balk niet eens mijn grootste probleem met web-log. Ik vind het veel erger, dat ik die antispamcode niet volledig kan uitzetten. Met het duurste abonnement gaat me dat ook niet lukken.

Advertentie

Geplaatst op 2007-07-06, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. Ik ben ook bezig om WordPress te leren gebruiken.
  Pivot heeft me al 3 dagen gekost en is te omslachtig voor mij. Het weblog bij XS4all doet het voor mij niet, evenals de weblogoptie bij http://www.one.com ( waar ik mijn domein jojootje.nl heb gehost)
  Ik geef mezelf 2 dagen om WordPress op mijn site te krijgen ( en het te snappen voor zover het plaatsen van een logje en invoegen van plaatjes enzo rijkt)
  Oja, als je Opera gebruikt ipv firefox/IE dan zie je die reclamebalken niet :) lekker joh!

 2. @Jolanda: Dit balkje is met 1 scrolletje ook zo uitbeeld. Zelf heb ik ook Opera, en gebruik die gebruik ik liever dan FireFox. Ik gebruik het al voor wat slechtleesbare logs en kan dat ook gaan doen voor de web-logs.
  Toch gebruikt 60% IE6 en daar wil ik wel wat rekening meehouden. Zelf blijft ik ook bij logs weg die ik niet zo handig vind in het gebruik. Daaronder vallen enkele met Pivot. Die vind ik doorgaans niet prettig werken.

 3. WordPress lijkt mij ook de beste optie maar ik heb eigenlijk geen zin om weer helemaal opnieuw te beginnen met een veel langer blog adres en geen historie. Inderdaad zijn er heel veel logs inactief(die van mijn dochter staat al anderhalf jaar zonder update nog steeds online)
  Ik ga nog even lekker door met scriptjes en pruts zo die balk elke dag even weg wat ook best wel fun is. Hopelijk gaat men bij web-log gauw over tot Ideal betalingen en dan zou ik kunnen overwegen om het goedkoopste abbonement te nemen maar dat sms geneuzel daar begin ik niet aan…
  Ilse wil gewoon geld verdienen aan ons werk en logs, daar zouden we eigenlijk wat van moeten terugzien….

 4. @Jager: Ze kunnen beter een oplossing vinden met de loggers. Bijvoorbeeld Adsense, waarbij de logger extra webruimte verdient en Web-log de inkomsten krijgt.

 5. Blogger is met die niet actieve logs een stuk slimmer dan web-log. Als er een tijdlang (ik meen een halfjaar) geen activiteit op je blog is en niet ingelogd op de beheeromgeving wordt het op inactief gezet en de gegevens worden op een afzonderlijke server bewaard. Ze zijn dus niet verloren en je naam blijft van jou, als je weer actief wordt kan het echter een paar dagen duren voordat alles weer uit de archieven opgedoken is.

 6. Ik heb zelf ge-smst,ik doe dat anders nooit en als ik die 1,85 niet uitgeef, doet mevrouw mack het wel.
  Heb je ook al uitgezocht hoe het kan dat bij pauline en bij poderzilver geen balk staat? Ik kan me niet voorstellen dat zij ook ge-smst hebben. Peng heeft er ook geen maar die zou wel eens ge-smst kunnen hebben.

 7. @Frans54: Ik heb net op het domein van WordPress zitten te rommelen. Ben er nog niet helemaal uit. Zoek nog opties voor lettertypes e.d.

 8. @Mack: In veel gevallen komt die balk als een log opnieuw gegenereerd wordt. Aangezien er bij Polderzilver en Paulien niets gebeurd zie je daar nog geen balk.
  Zelf had ik ik ook oude pagina’s waar de balk niet op kwam. Ik heb voor de conformiteit maar mijn hele log hergepubliceerd.

 9. @Xiwel
  Wordpress werkt veel makkelijker dan Web-log. Tenzij je allerlei gekleurde lettertjes wilt. Volgens mij kun je het lettertype niet aanpassen. Dan moet je aan de CSS komen en daar kom je niet zomaar.
  Er zijn wel veel meer themamogelijkheden bij de subdomeinlogs dan een tijdje geleden.

 10. @Nanos: Een hoop beterft gewenning. Bij de eerste verie van web-log kon je de regelafstand tot op de pixel nauwkeurig bepalen en in versie 2 werkte dat niet meer. Eerst vond ik dat lastig/jammer, maar zoiets went. Zo zal een overstap naar Worpress ook wennen neem ik aan. Je verliest wat opties maar krijgt er andere voor terug. Zo vond ik het reageren zonder code heerlijk, maar dat je geen voorbeeld van je reaxi kan zien is natuurlijk jammer.

 11. @Xiwel
  Je kunt de CSS bij WordPress aanpassen als je 4 dollarcent per dag betaalt.
  Als je WP installeert op je ‘eigen’ server kun je ermee doen wat je wilt, ook helemaal eigen CSS maken. WP biedt best leuk wat mogelijkheden.
  Ik kan het niet laten, ik heb ook even een subdomein daar genomen om te kijken wat er tegenwoordig op die manier mee kan. Dat is een hoop meer dan een tijdje geleden.
  Het is wel jammer dat er veel Engelse tekst blijft hangen. En het aanpassen van de weergave van datum en tijd wil niet zoals ik het zou willen, terwijl ik wel de goede code ervoor aangeef.
  Al met al vind ik WP een prima alternatief voor Web-.

 12. @Nanos: Dat was me nog niet opgevallen. Ik heb de tijd wel goed gekregen, maar de datum trekt zich niets aan van m’n instellingen.
  Overigens doe ik in het geheel geen betalingen over het Internet, dat heeft niets met het bedrag te maken. In dat geval zou ik eerder voor een eigen domein kiezen waarbij ik gewoon overboek naar een bedrijf in NL. Nou vind ik dat nogal prijzig voor het aanpassen van een CSS-bestandje.

 13. Nieuwe pc doet het inmiddels en inderdaad zie ik in IE geen reclamebalk. Gelijk even zien dat handige url voor mijn log er weer in te krijgen, heb geen koekjes gecopieerd dus ik ben weer even een onbekende volgens webstreepje)

 14. Tja, ik heb het allemaal gelezen. Ik heb ook WordPress en dat bevalt me goed tot nog toe. Met mijn weblog hoef ik niet veel meer dan ik nu doe.

 15. Wij maken ons er niet zo druk over. Mij stoort die balk eigenlijk neit zo. Enne… gratis blijft gratis, he?

 16. @Natascha: Die balk scroll ik zo uit beeld. Ik vermaak me wel met de onehoopspogingen van Ilse Media om iets te verdienen aan web-loggers. Ik denk dat dat sms-abonnementje icm met de wegpestbalk wel werkt. Maar of dat genoeg om het personeel en de stroomkosten te betalen vraag ik me af.

 17. @Leukerd: Web-log heeft inmiddels een paar foutjes in hun promobalk gemaakt. Dat zorgt ervoor dat 77 pixels inmiddels uitgegroeid zijn naar zo’n 154*, en er in Internet Explorer een foutmelding is.
  (* Hoop niet dat deze wekelijkse verdubbeling doorzet, anders wordt het nog zoeken naar het log. :-)

 18. Vanaf vandaag is de reageermogelijkheid op dit bericht gesloten. Om een of andere reden blijven engelstalige knoeiers hier handmatig troep dumpen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: