Jul-10: Tour de France 2007

Afgelopen jaren heb ik hier gelogd hoe de Tour de France telkens wegen kiest waar ik ook gefietst heb. Denk niet dat het omgekeerde het geval is, want op de fiets doe ik maar wat. Mijn zwerfrichting hangt af van de wind, het wegdek en of ik iets leuks zie.

De Tour is dit jaar voor het eerst on-line te zien in Nederland. Dat kon vorig jaar al in Duitsland en Frankrijk, maar die hielden me tegen op mijn IP-adres. Schijnbaar mogen sportuitzendingen niet over de grens bekeken worden.


Proloog
Dit jaar begon de Tour met een korte tijdrit in London. Daar draai ik mijn hand niet voor om. Ik heb er een nog kortere tijdrit gefietst van hooguit 3km. Dat was tussen 2 kopstations. Treinen gaan namelijk niet door Londen, ze eindigen er alleen. Ik wilde er wel door en dat moest met de metro. Een fiets door de metrohekjes duwen leek me niet zo handig, en fietsen leek me sneller. Dus fietste ik in 1986 op een zaterdagochtend rond 7 uur over de Thames.

Etappe 1

Kwam door Ashford waar ik in 1983 fietste en eindigde net als ik in Canterbury. Daar sliep ik in een soort kerk van de Quackers omdat de jeugdherberg vol was.

Etappe 2

Deze begint in Dunkerque, daar heb ik zo’n 100x overnacht, maar nooit gefietst. Tijdens enkele van die overnachtingen was er de Ronde van Duinkerken en had ik last van 3 profploegen in het hotel. Een daarvan was Raleigh. Eigenlijk helemaal geen last van gehad, ze ontbeten veel vroeger dan ik en terwijl zij hun rondje fietsten werkte ik heerlijk in een staalfabriek.

Na Duinkerken gaan de renners door Bergues, waar ik wel gefietst heb, eveneens in 1983. Da’s een mooi stadje. Ze gaan daarna ook door Rexpoëde en Oost-Cappel dat op vrijwel op de grens met België ligt. Via teveel WOI-graven komen de renners door Ieper waar ik in 1999 fietste. Verder gaan ze door Merkem, Ichtegem, Torhout, Lichtevelde en eindigen ze in Gent. In 1983, 1995 en 1999 fietste ik in een andere volgorde door die plaatsen.

Etappe 3

Ook deze etappe is het raak en volgen ze een weg langs de Oise van Guise via Origny-Ste-Benoite, Ribemont, La-Fere, Charmes naar St-Gobain die ik in 2005 in dezelfde richting fietste. Duidelijk pikwerk dus. Ze finishen in Compeigne waar ik in 2001 was.

Etappe 4

Hier maar een klein stukje gelijk-op van Nogent-l’Ataud via Hondevilliers naar Sablonnieres. Ik fietste daar in 1995 tussen Laon en Fontainebleau. Mooie steden die de heren renners dus moeten missen.

Etappe 5

Deze dag gaan ze door Nitry, Joux-la-Ville, Domecy-sur-Cure en Bazoches. Daar fietste ik in 1990, maar ik was wel zo slim om in Vézélay te overnachten. Dat culturele erfgoed ligt tussen die plaatsen en daar fietsen die dombo’s in een grote boog omheen.

Etappe 6

Hier komen de renners halverweg door Chagny, waar ik in 1998 overnachtte tijdens 1 van mijn ‘etappes’. Ik was toen halverwege mijn 5 megameterrit en trof het dat ze daar de Franse feestdag op de 13de juli vierden. Zal het toeval zijn dat de renners hier ook op 13 juli fietsen? De Renners finishen in Bourg-en-Bresse en dat deed ik 1999.

Etappe 7

Start in Bourg-en-Bresse en komt al snel door Pont-d’Ain, waar ik in 2001 te vinden was. Een stuk oostelijker gaan ze door Seyssel en Fragny. Het valt me op dat de Tour vaker die weg neemt. Ik fietste er in 1990 opweg naar familie in Zwitserland.

Etappe 8 en 9

Gaan over de toppen van de Franse Alpen. Ik pleeg me niet zo uit te sloven, dat doen ze maar mooi zonder mij.

Etappe 10

Die is weer lekker vlak en begint langs de Durance. Net als vorig jaar nemen ze weer een heel stuk D4. Ze komnen dus net als ik in 2001 door Claret, Théze en Sisteron. Net voor de finish gaan ze nog door Roquevaire, die plaats lag op mijn route van 1991. Ik heb toen bewust Marseille ontweken omdat het er wel heel erg druk werd met verkeer. Achteraf had ik dat niet moeten doen, omdat ze een leuk havenbuurtje hebben.

Etappe 11

Gaat vrijwel geheel over wegen waar ik in 1991 en 1999 gefietst heb. Dus plaatsen als Coudoux, La Fre-les-Oliviers, Arles, St-Gilles, Vauvert, Aimargues, Lunel, St-Just, Lansargues, Mauguio en de finishplaats Montpellier zijn me bekend. In Lunel heb ik overnacht. Toch is het geen prettig fietsgebied. In de Rhônedelta waait het als de pest en is geen boom te vinden.

Etappe 12 en 13

Na de start in Montpellier gaan ze door plaatsen waar ik nog nooit geweest ben. Toch lijkt het me wel eens wat om Albi of Castres te bekijken.

Etappe 14

Hier komen ze door Carcassonne waar ik in 1991 fietste. Dit is met Mont-Saint-Michel 1 van de mooiste werelderfgoederen die Frankrijk rijk is. Jammer dat zoveel touristen dit weten.

Etappe 15 en 16

Alleen St-Beat komt me bekend voor. Daar ging ik in 1999 met de Girone mee richting Barcelona. Voor de Tour is dit een dal waar ze wel door moeten om de andere toppen van de Pyreneeën te bekijken.

Etappe 17

Ook hier maar 1 kruising in het onbeduidende plaatsje Masseube. Ik overnachtte daar in 1991 en fietste vervolgens naar de Gironde-doorgang van etappe 15. Het kan dus zoveel eenvoudiger en korter. Bij de Tour de France is energieverspilling duidelijk een hoofddoel en voor mij is het hooguit een bijzaak.

Etappe 18

Gaat door Perigueux, wat ik een mooie stad vind. In 1995 overnachtte ik daar op mijn tocht naar Lisabon. Niet dat ik dat toen al wist.

Etappe 19

Is een tijdrit op een plek waar ik enkele keren omheen gefietst ben, maar dus niet door.

Etappe 20

Komt in Parijs aan. Daar heb ik wel eens overnacht op een fietstocht, maar dan zonder fiets. Die was stuk en ging per trein naar Nederland. Ondanks mijn tussentijdse overnachting in Parijs was ik toch sneller dan mijn fiets in Alkmaar.

Deze keer dus duidelijk minder bekende plaatsen dan in 2005 en 2006. Toch genoeg reden om af en toe een stuk Tour de France te bekijken. Die gevaarlijke wegen rond Diskmuiden waren me maar al te herkenbaar. Dan snap ik weer waarom Vlamingen zo weinig fietsen.

Advertentie

Geplaatst op 2007-07-10, in RTV-matig, Zwerfmatig en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. (Heel erg off topic; ik was benieuwd of jij nog steeds verlost was van dat ballukje…ook niet dus)

 2. @Xiwel: Hoog tijd dat jij je laat uitbetalen voor zoveel mooie fietsroutereclame.

 3. @Dolby: Ik heb eerder medelijden met bezoekers die zich weer door zo’n traditielog moeten worstelen.

 4. @Xiwel: Je bent dus een sadist die medelijden met zijn slachtoffers heeft, al ik je goed begrijp.

 5. @Dolby: Hoeft niet uit sadisme voort te komen, kan ook iets dwangmatigs zijn. :-)

 6. Brrr de Tour intesseert me totaal niet! Ik snap niet dat je daar nu uren naar kan kijken eerlijk gezegd.
  Ik doe liever zelf een Tour de France!

 7. In een volgend logje wil ik graag horen hoe jij die IP-blokkade hebt omzeild. Want je gaat mij niet wijsmaken dat iemand uit Alkmaar, waar de victorie begon, zich door een paar uienvreters en bierzuipers laat tegenhouden.

 8. @Hette: Ik kijk geen uren, en heb ook flink last van die renners in het beeld. Eigenlijk kijk ik dus alleen voor het landschap en dat hou ik hooguit een kwartiertje vol. :-)

 9. @Mack: Helaas-Pindakaas.

 10. Tjonge, jij bent lekker bezig op de fiets. Ik heb gewoon voor de TV gehangen vandaag. Ik vond die plaatsen en kathedralen rond de Yonne (schrijf ik het goed?) wel mooi. Lijkt me wel wat om daar eens tijdens een vakantie rond te zwerven.

 11. Valt me wel een beetje tegen, dat je niet voor de Karavaan uit rijdt, Xiwel.

 12. @Vedat: Hoezo, ik ben al thuis. :-)

 13. @Plato: De wegen zijn er erg mooi geasfalteerd, heerlijk om te fietsen. Morgen komen ze door een mooier gebied. (Laten ze vast rond kwart voor 2 dit zien.) Eigenlijk is heel Frankrijk prima om te fietsen behalve Île de France (dus groot-Parijs) en de omgeving van Lille.

 14. Hé XiWel!
  Alhoewel ik niets met de TdF heb, bij deze bedankt voor je tip, top!
  Ik dacht dat het hem zat in de aanpassingen van de kop, maar idd ik had per ongeluk 2x de openen in een nieuw window aanstaan!
  Nogmaals hartelijke dank!
  Leo.

 15. Heb je in al die plaatsjes en dorpjes nog een tastbaar bewijs van aanwezigheid achter gelaten? Zo in de trant van ‘Xiwel was hier’

 16. @F’slag: In elk geval een hoogstpersoonlijke bandafdruk, Soms meer zoals een gerepareerd toilet in een hotel. Overigens probeer ik de inheemse samenleving juist zo min mogelijk te verstoren. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: