Jul-23: Tour de Vauban
In November schreef ik een logje over citadellen. Ik vind die dingen mooi om te bezichtigen. Het viel me toen op, dat ene Vauban behoorlijk huis had gehouden in de aanleg en verbetering van dat spul. Door die naam ‘Vauban’ krijg ik de laatste tijd flink wat googelaars op dit weblog. Via het gewauwel van Herbert D weet ik inmiddels waarom.
Het NOS-presentatieduo van de Tour de France is de laatste decennia een ware ramp. Bij de finish zitten de hele dag 2 flapdrollen, die net als de wij alleen de TV-beelden zien. Als extra hebben ze een boekje met ‘weetjes’. Als de tour wat tam of mat is, dan worden die ‘weetjes’ opgelepeld. Herbert D is een toplepelaar. Hij vind schijnbaar al vrij snel dat de Tour niet interressant is en blijft dus constant bezig die ‘weetjes’ te spuien. Zijn collega Maarten Du KRO wordt er dan ook terecht kriegel van, wat ie niet onder stoelen of banken steekt.
In die finishkeet is daar dan ook bitter weinig ruimte voor. Die commentaarvesting is mogelijk de reden dat er geen andere malloten te vinden zijn die dit werk willen doen. Avonds wordt dat ‘goed gemaakt’ door een bourgondische maaltijd met grootvader Mart. Goed bedoeld, maar het zou me niet verwonderen als ook dan alleen maar ‘weetjes’ over tafel gaan.
De Touropnames zijn dan ook van uitzonderlijke qualiteit als ze dergelijk ‘commentaar’ weten te overleven. Een ander voordeel is natuurlijk de volumeknop die bij mij op standje min staat.
Toch druppelde er bij Briançon nog een weetwatervalletje van Herbert door; ‘Frankrijk vierde het jaar van Vauban’. Bij Briançon is een dergelijke opmerking zeker op z’n plaats, en ik genoot dan ook van de helicopter-opnames boven hun citadel. Dat is een jaarlijks ritueel waaraan de stad dan ook flink doneert om zo meer touristen te trekken. Deze vestingstad staat al op mijn ‘to-cycle’-lijstje.
Vauban-2007 herdenkt dat deze marquise 300 jaar eerder overleden is. De Tour de France doet duidelijk aan die herdenking mee. Nu snap ik ook waarom de renners door Bergues en Ieper fietsten.
Na wat rond-internetten begreep ik ook wat de caravaan in Bazoches zocht. Eerst dacht ik nog dat het in navolging was van een van m’n zwerftochten. Bazoches stelt qua dorpje niet veel voor, maar het schijnt de woonplaats te zijn van Vaubans-nazaten. Op de kaart is iets ten zuiden van Bazoches het gehucht Vauban te vinden.
Vauban had zijn kasteel bij Bazoches gekocht na een gratificatie van zijn baas Louis de 14de. Die bonus had ie te danken aan een zeer snelle inname van Maastricht. Dat verklaart waarschijnlijk waarom Maastricht niet meedoet aan de viering van het Vauban-jaar.
Geplaatst op 2007-07-23, in RTV-matig, Zwerfmatig en getagd als Citadel, DeMart, TdF, Vauban. Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.
Ik geloof je meteen Xiwel, al volg ik de TourdeF niet goed genoeg (al helemaal niet via televisiebeelden) om er een mening over te hebben :-))
Leuk, alleen snap ik niet waarom je de verslaggevers nou malloten noemt. Ze doen het toch leuk samen. Ze maken in ieder geval van een saaie etappe iets. En die weetjes… Je moest eens weten hoeveel mensen dat op prijs stellen.
Laat ik nou net op een stukje over “jouw” twee malloten stuiten, Xiwel.
lelijkemannen.nl
@Vedat: Die lelijke man is er gewoon aan gewend geraakt (sufgel*ld). :-)
Ik vind het commentaar nog steeds weinig soeps, maar dat zal afhangen van het moment dat ik ‘luister’. Ik draai ze nog al snel hun nek om.
Enkele dagen terug was het weer raak toen Ducrot Dijksta op z’n nummer zette met: ‘Nu toch even kijken naar wat er in de wedstrijd gebeurt’. Hij zei dat op een moment toen Herbert weer net van wal wilde steken over de oma van 1 van de renners die een kippenhok had. De onderbreking van Maarten werd echter op een manier gezegd, dat ik het uitlegde als: ‘begin nou niet weer en hou aub eens eventjes je kop’.
De dag daarop nog zo’n voorval. Herbert zegt over de prestaties van een renner: ‘Daar past diepe stilte bij’. Waarop Maarten zegt: ‘Mij hoor je niet’. Herbert bleef echter doorratelen en zette zichzelf daarmee voor flink voor schut.
Eerder was er ook zo’n ‘rolverdeling’ tussen Smeets en Nelissen. In die tijd mocht Jean de weetjes oplepelen en smeet Smeets allerlei opmerkingen richting Nelissen die op z’n minst kleinerend te noemen waren. Als ik JN was, had me niet zo laten behandelen en m’n biezen gepakt. Terwijl ik best wel iets kan hebben. :-)
Voor die tijd ging het beter toen er nog geen duo aan de finisch zat en er dus geen rolverdeling was. Bij voetbal hoor je ook geen 2 mensen langs elkaar wauwelen. Het kan trouwens nog erger, in de USA zitten bij honkbalwedstrijden doorgaans 3 man die meer met elkaar praten dan verslag doen. Bij die wedstrijden is ook immer een orgel aanwezig zodat je horen kan wanneer het spannend wordt.
Ik vind het commentaar helemaal niks aan. Ook Ducrot niet. Zelf weinig gepresteerd en hij praat alsof hij wel gepresteerd heeft. Bij tennis heeft die Marcella Mesker er ook zo’n handje van. Die is nog knapper, want die weet meestal wat de spelers denken.
Het storendst vind ik dat ze met enige regelmaat door hun gekwebbel belangrijke ontwikkelingen in de koers missen en het zelfs presteren op iets dat vol in beeld is gebeurd stomverbaasd te reageren en vervolgens de Franse regie de schuld te geven.
M.b.t. Vauban geloof ik alles wat je zegt. t.a.v het gaat over het tourduo meen ik gelezen te hebben dat het goed scoort bij de Nederlandse kijker. Ik ben er niet van gecharmeerd. Er is teveel loos gepraat in de ruimte. Het gedoe over (vermeende) doping wordt uitgemilimeterd en dat bovendien niet journalistiek onpartijdig. Ik kijk desalniettemin graag maar soms zet ik het geluid gewoon uit en ja hoor….ook dan kan ik de tour EN de kastelentocht goed volgen. Een uitstapje naar de Belgische zender is ook al een stuk rustgevender. Maar het mooiste is: geluid uit en teletekst (pag. 888) aan zodat het gewauwel in afgeslankte vorm wordt weergegeven.
de Tour kan Hexpress maar matig boeien
De tour boeit Hette ook niet. Ik doe liever mijn eigen tour als ik eens wat langer vakantie krijg.
Ik begrijp nu waarom l’Hexpresse et l’Hetté het culturele van dit logje niet oppikten, de 2de link stond fout. Die staat nu wel naar de google-luchtfoto van Briançons citadel. :-)
nog even over de inname van Maastricht door Louis XIV; het leger van de Republiek heeft de fransozen er snel weer uitgeflikkerd.
Totdat ze onder Napoleon weer terugkwamen. In Tongeren heb ik eens een professor uit Leuven horen vertellen dat de Belgen Nederland dankbaar mogen zijn dat het altijd weerstand heeft geboden aan de franse expansiedriften. Anders waren onze streken nu haveloze franse randgebieden, zoals Thionville, zei de professor.
@Fialas: Ik weet niet of dat zo is, Charleville en Sedan vind ik mooier dan Charleroi, Luik of Heerlen. ’t Zal toch ook iets met de bewoners te maken hebben. :-)
Ik ben wel eens door Thionville gegaan, maar daar kan ik me niets meer van herinneren.