Jul-26: Zwerffietser

Linksboven staat al een paar jaar dat ik onder andere zwerffiets. Op mijn website gebruik ik die kreet al enige jaren langer. Als ik op de fiets stap weet ik vaak niet waar ik naar toe ga. Bij een lange vakantie is dat zo, maar het geldt net zo goed voor een middagje fietsen. Zo had ik me laatst voorgenomen om naar Medemblik te fietsen. De eerste keer belandde ik in Kolhorn en Schagen, de keer daarop in Schoorl en Lutjewinkel en pas de 3de keer in Medemblik.

Denk dus niet dat ik niet weet waar die gemeente ligt en welke dorpen er inmiddels onder vallen. Nee, het had te maken met de windrichting en m’n zin. Onderweg kan ik dan ook zomaar een andere kant op gaan, gewoon omdat me dat op dat moment leuker lijkt. Ik hou van die vrijheid en dat dwalen. De fiets is voor mij het optimale dwaalmiddel.

Met langere vakanties gaat dat niet anders, zo ging ik het afgelopen jaar via Exmorra naar Wuppertal en Binche. Die route had ik duidelijk niet van te voren uitgestippeld. Wuppertal stond met de rest van het Ruhrgebied op m’n zwarte lijst. Zo van ‘niet te dichtbij komen, voor je het weet verziek je een leuke fietstocht’. Dus deed ik het opeens toch maar en heb ik er achteraf geen spijt van.

Naast de onbekende route is ook de duur volledig onbekend. Het streefgetal is 3 weken, maar met mooi weer kan dat uitlopen naar 6 of met slecht weer inlopen naar 1. Familie weet dat wel zo’n beetje en daar ik een echte baasloze alleengaander ben kan ik alles op elk moment doen of laten.

De laatste vakantie ging dat toch niet helemaal goed. Een familielid, die ik niet ingelicht had, probeerde me te bellen en ik nam niet op. Niet zo gek, ik fietste op dat moment GSM-vrij ergens in een Drents storingsgebied en had hen niet op de hoogte gesteld van mijn ‘whereabouts’.

Nu vind ik Rasmussen een vreemde anorexiasnuiter, maar ik kan me zijn drang naar vrijheid goed indenken. Zelf ben ik alleen niet zo dom om in een ploegje te fietsen. Bij mij staat ook niet elke avond een dopingteam te wachten in een of ander mal hotelletje waar ik toevallig beland. (Of wel, maar dan hebben ze tot nog toe bij de verkeerde hotels gepost. :-)

Die dopingteams zijn daarnaast nogal fantasieloos en simpel. Ze weten niet goed bepaalde vormen van doping op te sporen en willen daarom maar het hele jaar door controleren. (Als het zo doorgaat zal die controle over enkele jaren elke minuut plaatsvinden waardoor er geen tijd meer overblijft om doping te gebruiken.) Rasmussen is daar met zijn ‘einzellgängerei’ behoorlijk de dupe van. Het was allemaal goed gegaan, als ie zich maar niet in de kijker had gereden.

Nu die zomaar in het geel reed werd er opeens meer op hem gelet, ook met terugwerkende kracht. Hij had niet te allen tijde gemeld waar ie uithing. Dat gaat natuurlijk niet. Want wat ik in het klein doe, doet hij in het groot. Zo begon ie een een half jaartje terug met een trainingsrondje. Z’n plan was Mexico, maar onderweg kwam ie plotseling door de Dolomieten. Voor een normale wereldbrurger is dat geen enkel probleem, maar voor een geelrijder des te meer.

Dus verliest ie zijn mogelijke eindoverwinning en zijn baan. Hij zal een ander beroep moeten kiezen. Hij kan ook de hele wereld aanklagen, om te beginnen bij Theo de R. Of dat werkt is maar de vraag. Zijn voorgaande lotgenoten (eveneens alleengangers en malle snuiters) als Jan Ullrich en Floyd Landys zijn daar nog niet veel mee opgeschoten.

En dan te bedenken dat de Tour me ooit aangezet heeft tot het zwerffietsen.

Geplaatst op 2007-07-26, in Fietsen, RTV-matig. Markeer de permalink als favoriet. 22 reacties.

 1. Ik hoor ook regelmatig verhalen van mensen die zomaar gaan fietsen en dan hun navigatiesysteem gebruiken om weer thuis te komen :)
  Lijkt me ook wel wat.
  maar ik fiets liever waar ik de weg ken eerlijk gezegd…saai he?

 2. Als hij nu gelijk toegegeven had dat hij wat aan het zwerffietsen was geweest had ik je verhaal heel plausibel gevonden (ik zwierf zelf ook vaker maar wat tijdens vakanties dan dat ik een vooropgesletld plan volgde), maar dat hij het ontkende, vervolgens naar verluidt geconfronteerd met de bewijzen tegenover TdR toegaf in Italië te zijn geweest en vervolgens in de Deense pers weer roept dat hij onrechtvaardig behandeld is en wel in Mexico was geeft het een en ander voor mij toch wel een erg dubieus tintje.
  Of het nu uiteindelijk Rasmussen is die nu nog steeds liegt of de ploeg die onder druk van de tourdirectie en de (vooral Franse) media is bezweken en hem opofferde maakt mij dan verder niet zoveel meer uit, de competitie is door dit gehannes niet meer serieus te nemen. Waar was Mentschov geweest als hij voor eigen kansen had kunnen rijden? Waar zou Contador zijn als zijn ploeg zíjn gele trui al langer had moeten verdedigen? Ik kan de uitslag van deze tour na wat er allemaal gebeurd is niet echt serieus meer nemen.

 3. De Tour is voor mij zo’n 20 jaar geleden opgehouden interessant te zijn. Misschien moet dat als een vooruitziende blik worden beschouwd. (;-D)
  Afgezien van die botte mening heb ik ook gruwelijk de ju in over die veel te oude mannen in tricot die in groepjes de tour in hun hoofd affietsen door de polder hier. Zo, dat waren de aversies.
  Toen ik nog niet door afstanden werd gedomineerd nam ik de fiets. Altijd. Ik heb niet eens een brommer gehad en later gebruikte mijn vrouw 90% van de tijd de auto die ik liet staan. Fietsen is dan ook heerlijk, en ik kan me iets van je fascinatie nog wel voor de geest halen. Daarbij is het ook nog eens beregezond, zeker voor de alleengangers onder ons.
  Zolang het maar niet in een gesponsord truitje is, tenminste, want dan haak ik af.
  Medemblik, ten laatste, ligt eigenlijk een beetje op een akelig plekje. Het is halverwege Purmerend en de afsluitdijk, en als je er niks te zoeken hebt, kom je er dan ook niet snel.

 4. @Frans54: Dat liegen kan zelfs bedacht zijn door een communicatiemedewerker van de Rabo. Die zou best bij Rasmussen en De Rooij aangedrongen kunnen hebben met: ‘zeg nou maar Mexico, da’s het lastigste na te gaan en zijn we van het gezeur af’. Vervolgens weet TdR beter omdat Rasmussen misschien tegen hem al eerder Italië heeft genoemd, maar dat ie dat na druk van de Tour-directie en die ‘betrouwbare’ Italiaan is gaan gebruiken. Zo zijn er nog een 10-tal scenario’s te bedenken, maar zolang ik geen tastbare bewijzen zie van onafhankelijke mensen heb ik geen idee wie er allemaal de waarheid verdraaien. Het zou me ook niets verwonderen als Rasmussen in Mexico, Italië en de Falkland eilanden geweest is. Dat lijkt mij niet onmogelijk.
  Overigens loog de nieuwslezer van het 8 uur journaal ook. Hij noemde de Cauberg het hoogste punt van Nederland. Zelf ben ik de Vaalserberg overgefietst en volgens mij is die nog wat hoger. Moet die nieuwslezer nu ook maar ontslag krijgen en een abrubte carrièrebeëindiging?

 5. @Jolanda: Ik heb geen electronisch navigatiesysteem, schijnbaar is bij mij al iets tijdens de geboorte ingebouwd. Topografie is een van mij tics en ik help in Duitsland of Frankrijk dan ook moeiteloos de locale bevolking die aan mij de weg vragen. (Die mensen denken door mijn beperkte bagage dat ik wel uit de buurt moet komen.)

 6. @Jan: Naast het mooi vinden van de Tour-beelden (valleien, kastelen e.d.) heb ik ook last van een statistiektic. Ik vind zo’n algemeen klassement dus mooi en eigenlijk doet het er niet toe wie daar bovenaan staat. Want nationalistisch (pro-Rabo) of persoonsverheerlijkend (Rasmussen) ben ik zeker niet. Van mij mag ook Kirchen of weet ik niet wie winnen. Aan de Rabo heb ik zelfs een hekel, maar dat heeft alles met hun bank(medewerkers) te maken en niets met de Tour.
  Tussen Alkmaar en Medemblik valt heel strak te fietsen door Hoogwoud. Dat staat overigens niet op de fietswegwijzers, die sturen fietsers om langs de drukke N242. Medemblik zelf is een leuk havenstadje waar ik jaarlijks een paar keer naartoe fiets. Voor de tourist die van verder komt is een treinrit naar Hoorn een mooie oplossing. Vandaar is een stoomtram naar Medemblik en vandaar een boottocht naar Enkhuizen. Daar kan weer de trein naar Hoorn en verder genomen worden. Alle 3 die stadjes zijn zeker het bekijken waard. (einde van dit gesponsorde VVV-bericht :-)

 7. ik gps fiets, dan weet je wel de richting die je opmoet, maar niet of daar wel wegen liggen. Zo was de afstand Broek in Waterland -Wormerland 12 km, maar ik deed er ruim 2 uur over om thuis te komen, het was dus ietsjes meer over de weg, maar gelukkig gebruik ik voldoende doping.

 8. @Eline: Ik fiets daar ook af en toe en weet dat daar een belangrijke fietsverbinding mist. Je kan van Broek in Waterland alleen naar Purmerend via Watergang of Monnickendam. Ik ga liever via Monnickendam, waar je met wat leuke landweggetjes kan komen. Monnickendam is trouwens ook een leuk plaatsje. De kortste en prettigste fietsroute vanuit Wormerland zal door ’t Twiske zijn en het pontje van Landsmeer over het NH-kanaal.

 9. Ik snap helemaal niks van de Tour en nog minder van Rasmussen en dat moeten wij maar zo houden lijkt mij. Als je weer gaat zwerffietsen wens ik je alvast een paar fijne dagen/weken. Iets minder wind en regen zou wenselijk zijn.
  Alvast een prettig weekeinde. Is dat ook goed?

 10. @Ellen: Alles is goed en ik wens dus maar hetzelfde terug. Vandaag ook heerlijk weer, droog niet te warm en een lekker zonnetje. T’is wat winderig, maar dan loop ik gewoon een stuk door wat stadsparken en de binnenstad. Merk je er weinig van. Vanavond waarschijnlijk een lekker fris buitje, blijft alles mooi groen en stuift ’t niet. :-)

 11. Ik vind het altijd weer cool dat jij zo op je fiets stapt en godweetwaar terecht komt.
  Wat vind je vriendin daar eigenlijk van?

 12. @Xiwel: Elke dag een bondig live-verslag vanaf de plek waar je op dat moment bent, zou mooi zijn. Helaas kunnen we dat wel vergeten.

 13. @Mack: Geen idee, zulke dingen vraag ik nooit. :-)

 14. @Dolby: Op vakantie blijf ik idd PC-loos. Maar achteraf is toch ook goed?

 15. Nee, Xiwel, dan leef ik niet mee. Je hebt de barre tocht overleefd, dus is de spanning foetsie. Bah. Krijgen we ‘Dijkstra en Ducrot’-weetjes voor onze kiezen. Blèèèèèr!

 16. De Vaalserberg is inderdaad hoger, zowel in absolute zin als wat betreft de werkelijke stijging (62m voor de Cauberg en 82m voor de Vaalser), ook qua lengte wint de Vaalserberg het, de Cauberg wint alleen op stijgingspercentage. Overigens zijn geen van beiden het hoogste punt van Nederland, dat is zendstation Ijsselstein met 375 meter (vooralsnog, een nieuwe ski attractie schijnt nog hoger te worden), alleen kun je daar niet overheen fietsen). Alleen is dit waarschijnlijk meer een gebrek aan algemene ontwikkeling dan liegen dus betwijfel ik of ontslag op zijn plaats is, een terugkeer naar de schoolbanken is wellicht gepaster.

 17. @Dolby: Wel zelfervaren weetjes, dus niet iets uit ‘Het Grote Tour-voorleesboek’. :-)

 18. Laat ik eens aannemen, dat Rasmussen inderdaad heeft gelogen, wat dan nog? Ik zie nog steeds niet goed in, waarom zijn carrière daarmee voorbij moet zijn. Hij wordt niet geschorst, want hij is nog steeds niet positief bevonden.
  Maar goed, dat zwerffietsen, dat vingd ik wel tof, ciwel. Zelf weet ik ook nooit waar ik hen ga, als ik op de fiets stap en ik kan ook zomaar van riching veranderen. Alleen wil ik wel iedere avond thuis zijn. Maar dat zal wel te maken hebben met het feit, dat ik (nog steeds) niet alleen woon.

 19. @Vedat: Aan zijn nummerplaat te zien woont ie in Lombardije (provincie Cremona) en dat is erg dichtbij de Dolomieten. Hij zal daar dus geregeld komen. Het kan heel goed zijn dat die Italiaanse renner zich vergist heeft. Zelf zou ik het wel mooi vinden als Rasmussen onomstotelijk kan aantonen dat ie in Mexico was. In dat geval heeft de Raborooij vanwege zijn klotsende knieën en kromme rug een gele trui weggegooid. :-)

 20. Stiekem hoop ik ook wel, dat hij wel in Mexico was, Xiwel.

 21. Ach, over de tour is nu zoveel gezegd. Hopelijk volgend jaar een stuk beter.
  Ik heb trouwens 5 jaar in Wognum gewooond (1960-1965) maar ik verbaas me er nu over dat het onder Medemblik valt. Wognum was altijd een zelfstandige gemeente (burgemeester Commandeur is nog eens in Amsterdam bij ons geweest om te kijken wie er in zijn gemeente kwam wonen)en het is sindsdien enorm gegroeid. Als het al samengevoegd is, zou Hoorn toch een logischer optie zijn geweest? Vreemd.

 22. @Plato: Ik had er meer reaxi’s over verwacht. :-)
  Gemeente Wognum en Noorder Koggenland zijn begin dit jaar samengevoegd met Medemblik. Wognum wil juist niet bij Hoorn en dan is aansluiten bij Medemblik een mogelijkheid om te voorkomen dat Hoorn in Wognum een nieuwe wijk aanlegd.
  Krom is het natuurlijk wel. Nog even en Zaanstad sluit zich aan bij Haarlem om maar niet opgeslokt te worden door Amsterdam. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: