Sep-08: 0090-Veghel

Niet ver van dat Alemer maaspontje kwam ik fietsknooppuntrouteborden tegen. Die heb ik voor een deel gebruikt om iets strakker richting Heeswijk-Dinther te fietsen. Het weer was lekker met zo’n 22 graden en inmiddels veel zon. Ik heb nog overwogen om via Oss te gaan, maar dat heb ik toch maar links laten liggen. Het werd dus Nuland en dwars door de Heeswijksche Bossen.

Heeswijk (en dan vooral hun Kasteel) wilde ik ook al eens eerder bekijken, maar tot nu toe was het daar niet van gekomen. Achteraf bleek dat kasteel een heel stuk buiten Heeswijk te staan, bijna in Middelrode. En omdat ik keurig in hartje Heeswijk belandde werd het dus een flink stukje terugfietsen richting ‘s-Hertogenbosch. Ik had inmiddels 80km gefietst, wat ook in 10km had gekund.

Inmiddels was het 5 uur en ook dit slot was gesloten. Ik kon er wel mooi omheen fietsen en het zag er prachtig en verzorgd uit. Uit borden begreep ik dat deze meer gebruikt werd dan die bij Ammerzoden. Alleen kwam het kasteel van Ammerzoden (die ik bij toeval zag) authentieker bij me over. Ik had daar een groter ‘middeleeuwen’-gevoel.

Heeswijk zelf vond ik wat tegenvallen door een slechte verkeersafwikkeling en weinig vertier. Ik heb nog wel overwogen om hier te overnachten, maar toen ik een bordje zag met daarop ‘Veghel 6km’ leek me dat een beter idee. Dat ik niet eerder op dit idee gekomen was heeft iets te maken met mij dure landkaart van Falkplan. De kaartenmakers zijn daarop vergeten het woord Veghel te plaatsen.

In een mum was ik in hartje Veghel, met een hoge kerktoren is dat niet zo moeilijk. Aan het dorpsplein waren leuke terrasjes bij wat bistro’s en kroegen. Dat gaf de burger moed. Na een kwartiertje rondkarren merkte ik dat in deze Mars-en-Nuts-stad geen hotelletje te vinden was. De VVV was dicht en er hingen geen slaaptips voor de ramen.

Een fietsenmaker hielp me echter fantastisch opweg. In het centrum was een Bed and Breakfast en toen ik daar aanbelde begon het flink te regenen. De sticker van ‘vrienden op de fiets’ gaf me een gevoel dat dit wel iets moest worden.

Dat was zo. De uitbaters waren nog maar net een dag terug uit Canada, maar vonden het niet vervelend om 1 overnachtende te herbergen. Ik was ook blij met deze oplossing, zeker gezien het omgeslagen weer. Er werd me nog wel gevraagd waarom ik geen lid was van ‘vrienden op de fiets’. In dat geval had ik voor de helft van het geld kunnen overnachten.

Nou vond ik deze prijs al prima en had ik daar dus absoluut geen problemen mee. De reden dat ik er nog nooit aan begonnen ben heeft te maken met het feit dat ik dit soort vakanties al een jaar of 30 doe en er in het begin geen ‘vrienden op de fiets’ bestond. Toen het begon waren het vooral dingen bij de boer of echt bij iemand overhuis. Dat trok me ook niet erg aan. Als er meer zijn zoals deze, met een kamer of 5 in het centrum van een stad, dan begint het er op te lijken en zie ik het wel zitten.

Toch heb ik nog bedenkingen over (oneerlijke?) concurrentie met gewone pensions en hotels, want vanwaar het grote prijsverschil? Is het zo dat wanneer ik er gewoon B&B er belasting afgedragen wordt en als ik via ‘vrienden op de fiets’ slaap niet? Ik heb deze aardige mensen niet met deze gedachtes vermoeid, ze hadden al genoeg last van jetlag en ik vond het leuker om over Canada te praten waar ik ooit 4 maanden gewoond en gewerkt heb.

Het huis (of was het een museum?) was ook flink reden tot gesprekstof. Het stond vol met herkenbare spullen uit (over-)grootmoederstijd. Naast bekende koektrommels viel me vooral een bakkelieten radio op van rond 1935 en de DE-wandkoffiemolen die mijn broer van mijn ouders geërfd heeft. Achteraf gezien een goed plan om even door te fietsen naar dat ‘onbekende’ Veghel.

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2007-09-08, in Zwerfmatig-7 en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Zo, ik ben ook door het bijlezen van de “Z” heen, je hebt weer aardig wat afgefietst en ik heb de verslagen met belangstelling, en soms enige herkenning, gelezen. En nu maar snel kijken wat ze onder de “A” de afgelopen dagen weer geschreven hebben voor ik weer een week achter ben.

  2. Al weer een mooi kasteel, ik heb ze even vergeleken. Die in Ammerzoden vind ik mooier. Bij B&B en vrienden op de fiets heb ik altijd zo iets van “het kan verkeren”…zou Brederode zeggen

  3. @F54; Sorry, ik had de text wat korter moeten maken.

  4. @Hanscke: Pas op er kan nog een kasteel komen.

  5. Tja, wat zal ik er van zeggen. Iets doen in 80 km als het ook in 10 kan?

  6. @Marcel: Maar met zo’n ingekorte versie had ik natuurlijk niet Ammersoyen en Zaltbommel aangedaan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: