Sep-11: Opsporingsbericht

Ik zal niet in 1 ruk m’n afgelopen fietstocht verslaan. Dergelijke ervaringen blijven doorgaans jaren in m’n hoofd hangen en kan ik over een week of maand zonder moeite intikken. Bij deze iets anders tussendoor voor de broodnodige afwisseling.

Voor de Fietsersbond lees ik regelmatig de regionale politieberichten. Na de vakantie waren dat er dus wat meer. Naast de gebruikelijke ongelukken las ik ook 2 berichten over een 12-jarige ‘vakantiefietser’.

Deze jongen was met zijn ouders in Schoorl op vakantie en fietst wegens een beperking op een 3-wielfiets. Rond 11 uur ‘s-ochtends werd hij vermist en gingen de politie, reddingsbrigade en staatsbosbeheer opzoek. Er werd ook een politiehelicopter ingezet. Schoorl heeft een mooi groot duingebied met daarachter een uitgestrekt strand.

Bij het eerste politiebericht werd het signalement doorgegeven en stond er en-passant bij dat de jongen gefascineerd is door druk verkeer en verkeerslichten.

Uit het 2e politiebericht van zo’n 8 uur later begreep ik dat de zware inzet niets had opgeleverd, maar dat de jongen wel aangetroffen was onder het Stadskantoor van Alkmaar. De grap is dat daar ook het hoofdbureau voor Noord-Kennermerland staat, waar de politie van Schoorl onder valt. De jongen vond dus eigenlijk de politie in plaats van andersom.

Hij mankeerde niets en helaas stond er niet bij waarom hij daar was. Uit mijn dikke duim kan ik daar wel wat voor bedenken. Als ie van verkeer en verkeerslichten houdt, dan heeft ie in Schoorl weinig te zoeken. Het duingebied en strand zijn zelfs 100% verkeerslichtvrij. Het eerste grote verkeersknooppunt is bij Schoorldam. Daar valt de drukke N9 te volgen naar Alkmaar en krijg je bij de afslag naar Bergen nog een flinke set verkeerslichten.

Helaas houdt daar het fietspad op en worden fietsers langs de oude Helderseweg naar het centrum van Alkmaar gestuurd. De gemeente heeft dat wegdeel de laatste jaren volgepropt met verkeerslichten. Twee setjes rond de Huiswaarderbrug, 1 set bij de Kruseman van Eltenweg en nu zijn ze bezig verkeerslichten te plaatsen bij de Stationsweg. Die jongen wist niet wat hem overkwam en had waarschijnlijk de dag van zijn leven.

Toch moest het klapstuk nog komen; de verkeerslichten onder het Stadskantoor. Normaal is dat al een chaos met de slechtwerkende verkeerslichten, maar de afgelopen weken is het er nog een slagje erger. De gemeente legt ook hier een stuk busbaan aan, waardoor er tijdelijke verkeerslichten staan en de vele harmonicabussen zich in alle denkbare bochten moeten wringen.

Ik schat dat die jongen daar zeker 4 uur heeft staan kijken. Een ‘normaal’ mens vraagt zich daar ook af wat er in godsnaam allemaal aan de hand is. Hij zal trouwens niet verder gekomen zijn, want met zijn bredere fiets kon ie vast niet door de smalle betonafzetting richting Geestersingel. Met mijn normale fiets hou ik daar naast mijn trappers al geen ruimte over.

Wat ie nog wel had kunnen doen (en hopelijk heeft ie dat gedaan), is het Stadskantoor zelf bezoeken. Daarin heb je helemaal een mooi overzicht op de verkeerschaos.

Het is mij wel duidelijk, bij die jongen kan Alkmaar niet meer stuk!

Hieronder nog even zijn uitzicht vanonder het Stadskantoor op de kruising Helderseweg-Geestersingel:

Advertentie

Geplaatst op 2007-09-11, in Fietsen, Regiomatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Zeker de afgedankte verkeerslichten van mijn woonplaats opgekocht daar in Alkmaar. Hier wordt juist geprobeerd verkeerslichten zoveel mogelijk te laten verdwijnen uit het stadsbeeld. Het aantal de laatste jaren aangelegde rotondes moet wel haast het een of andere record opleveren, volgens mij staan er in mijn woonplaats nog maar twee sets.

 2. PS één van die twee sets staat dan ook nog op de kruising Lange West/Stationsweg/Vogelzang, die binnen het 30-km gebied ligt.Daarmee de onduidelijkheid over die 30 km die door het wegprofiel ontstaat nog eens extra vergrotend.

 3. @Frans54: Hier is het wat onduidelijk. Aan de ene kant komen er rotondes bij en aan de andere kant werd er 1 vervangen door een gewone kruising met verkeerslichten. In het laatste geval is het argument dat een rotonde een beperkte capaciteit aankan. Door het plaatsen van die lichten gaan auto’s en vooral fietsers een andere route zoeken waardoor de oude rotonde zonder problemen de capaciteit had aangekund. :-)
  Langs deze Helderseweg is het bijna niet mogelijk om rotondes aan te leggen omdat ie vlak langs het Noord-Hollandskanaal loopt.

 4. Hans zou zeggen: “Is soos!
  (Reaxi aangepast door Xiwel. Klik op de link en zoek naar soos voor de vertaling.)

 5. Gelukkig dat hij de politie teruggevonden heeft!

 6. Kan ook zijn dat de jongen een uniformfetisjist is.

 7. @Dolby: De politie heeft naam en woonplaats in hun bericht gezet, dus ik zou hem even kunnen bellen om dat na te vragen.

 8. @Xiwel: Ja, zal hij leuk vinden.

 9. Als nu maar niet iedereen die dit gelezen heeft gaat bellen want dan is de lol er snel vanaf.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: