Sep-12: 0190-Thorn

Na een prima ontbijt vertrok ik de volgende dag de mist in. Tenminste dat was voorspeld. Ik zou vrijwel de gehele ochtend last krijgen van een dikke mist. Dus mooi niet. Ik had 10km zicht en al meteen brak een flauw zonnetje door. Die voorspelling ging dus mooi de mist in.

Via Erp en Boerdonk stak ik bij Beek (of was het Donk) de Zuid-Willemsvaart over. Als gewezen schipperskind hebben dit soort kanalen op mij een aantrekkingskracht. Veel scheepvaart was er helaas niet te zien. Via wat onduidelijke fietspadjes kwam ik door Aarle-Rixtel. Die plaats ken ik van het spelletje ‘plaatsnamenschrijven’ (met de beginletter A). Mijn vader wist heel wat vreemde plaatsen en nu kom ik die allemaal langs de grotere vaarwegen tegen. Maar goed, Aarle-Rixtel was dus niet door hem verzonnen.


En nu ik er toch was moest Helmond er ook aan geloven. In eerste instantie viel het tegen omdat de grote N270 dwars door die stad gaat. Op 1 van de viaducten had ik plots uitzicht op, jawel, alweer zo’n geinig kasteeltje. Nederland heeft er toch meer dan ik dacht. Het inpandige museum was geopend, maar daar gunde ik me de tijd niet voor. Ik wilde vandaag wat meer opschieten richting Zuid-Limburg-Zuid.

In Deurne even een koffiestop gehouden, het moet immers wel vakantie blijven. Een leuk terrasje waar ik wel koffie kreeg maar een vrouw die iets later kwam niet. De bediening had zeker een spontaan ingelaste pauze. Omdat ik -net als die vrouw- de gang van zaken vreemd vond, raakten we aan de praat. Ik had eerder in het dorp een nogal modern standbeeldje gezien. Dwz de kleren die de afgebeelden aan hadden waren van deze tijd.

Volgens de terrasbuurvrouw kon dat kloppen, het was mijneer Van Doorne die daar gisteren onthuld was. Die Daffodilmagnaat stond daar dus met zijn vrouw en ik was waarschijnlijk de eerste Alkmaarder die dit ‘kunststukje’ bewonderde. Ze waren in elk geval beter de vinden dan ‘Der Rudi’ in het Alkmaarse.

Die vrouw was trouwens ook een rondje aan het fietsen en kwam uit de plek waar ik naartoe ging. Op de landkaart had ik een 2de Heusden in Brabant ontdekt en daar wilde ik wel even doorheenfietsen. Uiteindelijk kwam na veel wenken toch nog de serveuse langs voor mijn 2de en haar eerste bakkie.

Via de Galgenberg kon ik vaststellen dat het bekendere vestingsplaatsje Heusden toch een stuk mooier was. In het bos rond die Galgenberg was het prima fietsen. Bij het natuurgebied ‘De Grote Peel’ lukte dat niet. Ik kon er geen doorgaande fietspaden vinden, dus werd het een dorpen- en gehuchtenroute. De zon was goed te zien, maar door de malle landwegenstructuur raakte ik toch flink aan het zwerven.

Zo kwam ik door Meijel, Aan de Grave, Achter het Klooster, Heythuysen en Leveroy, maar ik weet niet meer in welke volgorde dat ging. Vanaf Leveroy ging het weer een stuk vlotter en zat ik zo midden in Thorn. De laaatst keer dat ik daar was, was zeker 20 jaar terug. Ik wist dus wel dat het een leuk wit stadje was, maar het leek wel of ze het in de jaren wat mooier gemaakt hadden. Dat kan natuurlijk best, want met tourisme valt veel geld te verdienen. Het kan ook zijn dat ik deze keer wat beter rond keek en me meer opviel.

Begin met Kaart | Vervolg

Geplaatst op 2007-09-12, in Zwerfmatig-7 en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Weer een kasteeltje, dit keer een kleintje. Ik heb dat ook, als ik plaatsnamen gehoord heb of in de atlas gezien heb dan “heb” ik wat met die plaats en wil ik het zien.

  2. Een gewezen schipperskind… *Pinkt een traantje weg en zingt mee met de nieuwe hit van de engel Zangeres zonder Naam.

  3. @Hanske: De foto is genomen vanaf de binnenplaats van het kasteel. Wat je ziet is 1 van de 2 poortgebouwtjes die er bij horen. Dit kasteel was wel iets kleiner dan die andere 2, maar niet zo klein als dat poort gebouwtje. :-)

  4. Wat een schattig plaatsje Thorn! Oud ook zie ik. De abdij van Thorn werd al in 975 gesticht.

  5. Thorn ken ik alleen van de vliegenplaag. En van Horn, Thorn, Born.

  6. Ik heb heel plezierige herinneringen aan het stadje Thorn. Dat was namelijk ons laatste uitstapje met de hele familie, jaren terug. We logeerden op een grote boerderij compleet met kukelende haan en kalkoen. Erg gezellig. Daarna ben ik er nooit meer geweest.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: