Sep-16: 0230-Zitterd

Na een uurtje geThornd te hebben vond ik het wel welletjes. Ik heb nog overwogen om er een slaapplaats te zoeken. Dat leek me niet moeilijk. Maar eigenlijk was het nog te vroeg en ondanks de grijzerwordende lucht leek het me wel wat om nog een stukkie verder te fietsen. Mijn ‘conditie’ sputterde nog niet tegen, ik had zelfs geen zere gat opgefietst van de vele Thornse kasseien.

Niet veel later stak ik dan ook bij Wessem de Maas over richting Maasbracht. Wessem is ook een leuk plaatsje, en de kermis maakte het er nog gezelliger. Bij de brug over de Maas was het de bedoeling dat ik een lus van een kilometer moest maken. Ik vond de traproute een stuk gunstiger en omdat ik maar 8kg bagage bij me heb, is het fietssjouwen prima te doen.

Op de brug had ik een prachtig uitzicht op de Maas en op de donkere lucht die ik in het noorden zag. Nou maakte ik me daar niet druk om, vandaag had ik wind uit het zuidoosten. Van Maasbracht had ik meer verwacht. Het centrum was een flinke bouwput, wat de ‘uitstraling’ niet ten goed kwam.

Dan leek me Stevensweert een beter idee. En dat is inderdaad een leuk vestingachtig plaatsje. Die vesting leek me niet militair, maar meer wat dijken tegen het water wat er aan alle kanten omheen stroomt. Bij binnenkomst zag ik nog een pension-verwijzing, maar in het dorp zelf was die niet te vinden. Navraag bij een restaurant met bijna dezelfde naam leerde dat de pension-houdster liever geen 1-nachtsgasten had. Ik kon beter naar Laak gaan waar ik bij een Bed and Breakfast veel meer kans op slagen zou hebben.

Ik volgde dat advies op. Het werd het wel tijd om iets te vinden, want die (inmiddels zwarte) lucht uit het noorden begon me toch in te halen. Het begon al wat te spetteren. Nu was Laak maar een paar kilometer, dus dat moest te doen zijn. Tussen de 25 huizen had ik de B&B had zo gevonden, alleen was er niemand te bekennen. Er brande licht, maar aanbellen leverde geen enkele reactie op.

Zo’n honderd meter eerder was ik langs een 3-sterren hotel gefietst. Dus ging ik daar maar eens informeren. Zonder hun kamerprijs te kennen gaf ik aan op iets simpelers ut te zijn. Daarop boodt de eigenaar mij een kamer aan met gratis avondmaaltijd. Dat leek me eigenlijk geen gek idee. Het regende op dat moment een stuk harder en dat ontnam me de lust om verder te zoeken.

Achteraf was het zelfs een uitstekend idee. Naast de prima kamer was de maaltijd goed en had ik prachtig uitzicht op een paar uur stortbui. Dat ‘verder zoeken’ had me vast een enorm nat pak opgeleverd.

Eigenlijk werd het niet meer droog en de volgende ochtend miezerde het nog steeds. Toch bedacht ik verder de gaan omdat er in Laak en omgeving niets te beleven valt. Het bijbehorende Ohé was eveneens meer een gehucht dan een dorp te noemen. Nee, ik moest zo snel mogelijk van dat ‘Maas-eiland’ af en als het echt beroerd bleef zou ik wel de trein in Echt nemen.

Dat hoefde niet. De miezerbui bleek alleen boven dat Maas-eiland te hangen. Over het kanaal was het vrijwel droog en spetterde het af en toe. Dat was tekort om er nat van te worden. Dus wilde ik wel doorfietsen naar Sittard. Via wat landweggetjes door Susteren en Nieuwstadt ging dat uitstekend.

Sittard zelf heeft best een aardig centrum dat door een stel hoge kerktorens eenvoudig te vinden was. Ik probeerde wat van die torens op 1 foto te krijgen, wat me een soort stadswaltourtje opleverde. Toen ik voor de 3de keer eenzelfde ‘localo’ tegenkwam bedacht ik hem maar iets beter te begroeten. Dat leverde een aardig gesprek op.

Een echte ‘localo’ was het niet, hij kwam uit Rotterdam en woonde de laatste 7 jaar in Sittard. Hij vond het centrum van Sittard ook een stuk mooier dan dat van Geleen waarmee het tegenwoordig 1 gemeente vormt. Dat kwam goed uit, want ik bedacht Geleen rechts te laten liggen ten gunste van Munstergeleen.

Dat een foto met daarop de hoogste kerktorens niet echt ging lukken begreep ie ook, daarvoor staan er teveel huizen in de weg. Hij gaf wel een erg voor de handliggende optie om de foto over het marktplein te nemen. Ik was daar al geweest en toch had ie hartstikke gelijk.

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2007-09-16, in Zwerfmatig-7 en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 27 reacties.

 1. Mooie foto van een heerlijk plein. Menig uurtje hier doorgebracht, lang geleden.

 2. @Jeanne: Ik heb er ook een lekker tijdje terrasgezeten aan de koffie met gebak. Helaas was ik er tijdens lostijd. Dat is te zien aan de vracht- en bestelwagens op het plein.

 3. Jammer dat je Stevensweert hebt laten schieten. Het is een aardig vestingstadje dat gevat is in een vijfpuntige ster. Het kost weinig tijd om het helemaal door te lopen en te bekijken. Toch eens een keertje doen en dan vooral de watersportkant de watersportkant laten.

 4. @Rob: Stevensweert heb ik wel bekeken, ik kon er alleen geen slaapplek vinden. Dat de straten in een soort ster stonden viel me wel op, en ook her en der een soort wal. Maar een stervorm zoals bij Bourtange of Willemstad kon ik er niet in herkennen. Vandaar dat ik de indruk had dat het niet een militaire vesting was, maar een soort verdediging tegen het water. Ik heb nog eens de luchtfoto’s van Google bekeken en kan daar ook geen echte vestingsster in zien.

 5. Ik vind kermissen helemaal niet gezellig! Al moet ik bekennen dat ik de Wessemse kermis niet ken…

 6. wat attent die gratis avondmaaltijd!

 7. @Christiaan: Het was een kleine dorpskermis, wat een dorpspleintje al snel kan opfleuren. :-)

 8. @Leukerd: Inmiddels weet ik hoe het bij hotels werkt en daar maak ik wel eens een beetje misbruik/gebruik van. Gelukkig had ik direct met de eigenaar van doen. Die kreeg de indruk dat ie mij als klant verloor als ie niet met een dergelijk aanbod kwam. Bij mooi weer had ie daar zeker gelijk in gehad en was ik doorgefietst naar Echt.

 9. Als geboren en getogen Geleense localo kan ik je vertellen dat Geleen nooit een centrum heeft gehad, los van het marktplein. Het is een nederzetting waar voorheen wat dorpjes lagen, een typische woongemeente dicht bij de industrie. Het mooie van Geleen is de oostkant, met een heerlijke helling waar bos en boerenland elkaar afwisselen. Veel mensen geloven dat niet, ze kennen alleen de DSM-kant, en die is inderdaad niet al te gezellig.

 10. Waar mensen zijn is het vaak heel gezellig.
  Vooral als het voor de lol is.
  Jij weet je plekjes altijd wel te vinden.

 11. @Xiwel: Valt me dat tegen, zeg. Je bent een mooiweerfietser, dus waarschijnlijk ook een salonsocialist.
  @Smurf: Dat kan zo op een tegeltje.

 12. Fijn, die antispamcode.:-(

 13. @Dolby: Ik neem niet eens regenkleding mee en fiets eigenlijk omdat ik te lui ben om een rijbewijs te halen.

 14. @Dolby: Vreemd ik kreeg geen code en nu alweer niet.

 15. @Plutone: Dan heb ik een goed keuze gemaakt.

 16. @Rene: Op het Smurfblauwe tegeltje wil ik veel zetten, maar niet iets over mezelf.

 17. Je fietst wat af! Maar dan zie je ook wat. Ik vind dat je een leuk reisverslag hebt geschreven.

 18. Ik wens je veel plezier, heb zelf een paar keer in (zuid-) Limburg gefietst. Schitterende ervaring!

 19. Sportief allemaal hoor! Leuk hè, op de fiets zie je heel andere dingen dan in de auto (en vooral: hóór je heel andere dingen)

 20. Bij plaatsen als Sittard, Geleen en Heerlen moet ik op de een of andere manier altijd aan grauwe mijnsteden denken.

 21. @Hette: Ik ben wel in Heerlen geweest. Grauw vond ik het niet maar wel erg saai/zakelijk/ongezellig. Van Plutone begrijp dat zoiets ook opgaat voor Geleen. Bij Sittard ging het wat mij betreft zeker niet op. De indruk die ik van de binnenstad kreeg zou ik niet snel koppelen aan mijnen en/of industrie. En toch ben ik over een flink bedrijventerrein naar het centrum gefietst. Dat bedrijventerrein leek op wat ik ken uit Roermond en Heerhugowaard en kom je eigenlijk bij heel veel plaatsen tegen die meer dan 40.000 inwoners hebben.

 22. @Niklas: Zui-Limburg komt zo in het vervolg. ;-)

 23. @Greetje: Dat is ook de reden dat ik dit al erg lang doe, het is dus wat verslavend. Met een auto of trein ga je meer direct naar een eindbestemming en kijk je alleen daar wat rond. Met lopen heb je minder actiradius en fietsen zit daar tussen in. Zelf vind ik het prettig dat de reis de vakantie is en dat die reis erg afwisselend kan zijn met leuke stadjes en natuur.

 24. Mijn man was toevallig maandag en dinsdag in Heerlen voor een conferentie in Aken. Hij sliep daar bij een vriend, maar hij vindt het niet het mooiste stukje Nederland. Volgens mij heeft ie gelijk.

 25. @Hette: In mijn eerdere reaxi viel een ‘g’ van ‘ongezellig’ weg. Die zal ik er zo bij zetten. Begrijp ik dat je man in Heerlen zat omdat ie niet in Aken terecht kon? Dan lijkt mij Heerlen of Kerkrade ook niet alles en zou ik eerder uitwijken naar Jülich.
  Overigens vind ik Aken zelf ook niet echt aantrekkelijk. Toch vind ik ‘grauw’ niet een term die ik op die steden zou willen plakken, misschien wel 40 jaar terug toen er nog kolenactieviteit was. Luik of grote delen van het Ruhrgebiet vind ik echter wel grauw. Praag vond ik ook erg grauw net als veel Britse steden. Dat heeft vooral met de bouwmaterialen (ik meen zandsteen) te maken die smerigheid aantrekken. Dat kan ik me niet herinneren van Heerlen.
  Is je man ook nog opgeborgen in zo’n onpersoonlijk zakenhotel ver buiten het centrum, wat daar wordt een mens ook niet bepaald blij van.

 26. Oh dit is nog eens leuk om te lezen. In die omgeving ben ik opgegroeid en in Stevensweert gaan we nog steeds heerlijk in de maasplassen zwemmen. In Sittard kom ik nog regelmatig. Ik ben op deze digitale fietstocht even lekker met je meegelift. :D

 27. @Emmelinda: Ik dacht dat je een tijdje terug gestop was, maar bij toeval zag ik dat je toch weer logde. Het bovenstaande verhaal is nog niet af, maar wegens andere dingen kan het vervolg een beetje op zich laten wachten. (Dus plaats ik maar wat ‘flutlogjes’ om die tijd op te vullen. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: