Sep-19: Grauw-I

In het vorige logje kwam de ‘kleur’ grauw naar boven. Dwz in combinatie met een stad. Zelf denk ik dat we het dan over een onbestendige kleur hebben. De oorsprong van ons ‘grauw’ zal het Duitse ‘Grau’ zijn, wat gewoon grijs is. Toch is het in het Nederlands niet hetzelfde en heeft grauw volgens mij een negatievere klank.

In Van Dale staat dat het ‘vaal grijs’ is, maar wat is dan ‘vaal’. Dus ook dat opgezocht. Het staat voor flets en een minder intense of een verschoten kleur. Het grappige is dat in grijs net als in wit alle kleuren evensterk vertegenwoordigd zijn, dus hoe valt zoiets ‘flets’ te krijgen?

Zelf heb ik daar een idee over, volgens mij is ‘grauw’ ‘smerig grijs’. Grauw gaat in dat geval een beetje richting bruin. Ik weet ook wel waarom. De ‘grauwe’ steden die ik ken zijn meestal ‘bruinig grijs’ geworden door stof van fabrieken uit de omgeving. Die stofdeeltjes zijn niet zuiver grijs, er zit ook wat geel, rood en/of bruin door.

Kleurafwijkingen richting blauw of groen horen volgens mij niet bij grauw. Sterker nog groen is een soort tegenkleur. Meer groen in een stad doet duidelijk iets tegen de grauwheid. Voor blauw gaat dat misschien in mindere mate op, alhouwel een prachtig blauwe lucht de meest grauwe stad doet opfleuren.

Hiernaast een keuzetabelletje met wat kleuren die (volgens mij) voor grauw in aanmerking komen. Meld even wat volgens jouw de echte kleur grauw is als we het over een grauwe stad hebben. Dat kan door te reageren met A1 of C5, maar ook door kolom A of regel 4 of door iets tussen dit of dat. Kortom roep maar iets. Daarna bepaalt een 3-koppige jury (Xinix, Xiwel en Ximaar) voor eens en voor altijd wat de echte kleur grauw is.

Zie hier het vervolg.

(Om het overzichtelijk te houden kan daar gereageerd worden en hier niet meer.)

Geplaatst op 2007-09-19, in Milieumatig, Ximatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Het lijkt mij dat in grijs niet alle kleuren evensterk vertegenwoordigd zijn. Dan zou wit m.i. het zelfde zijn als grijs. Ik zal eens op zoek gaan naar de kleuren veelhoek waaruit e.e.a. vast te stellen is.

 2. Ik stem op A3. Wat me in de kolom A aanspreekt, is dat er duidelijk bruin in zit. Dat maakt het extra vies en dat versterkt het grauw-effect. Vergeleken met die bruine tinten vind ik het zuivere grijs (kolom B) ineens best fris.

 3. @F’slag: Wit = 100% rood + 100% groen + 100% blauw. Midden-Grijs = 50% rood + 50% groen + 50% blauw.

 4. Eerlijk gezegd, jury, vind ik geen van de kleuren echt grauw. Vaal komt dichterbij, vooral bij die in de eerste rij, dus A1 t/m D1, maar ook die kleuren hebben charme, vind ik.

 5. Combineer A2 en B3 en je hebt grauw, in mijn optiek althans.

 6. Ik vind A2 echt verschrikkelijk grauw.

 7. @Allemaal: Dump nog maar een tijdje uw keuzes, ik kom er over enkele dagen op terug. Nu heb ik het even te druk.

 8. A2 en A3 zijn inderdaad grauw. Grauw zijn steden zonder veel groen etc. Almaty is niet grauw maar juist erg kleurig. Chemnitz is wel weer erg grauw en ook nog eens heel erg ongezellig.

 9. Ik woonde vroeger aan de Grauwe Polder, volgens mij had dat grauwe nog een andere betekenis, maar ik ben vergeten wat…
  D2 is akelig grauw!

 10. A2 …… belgisch grauw vind ik dat, en dit jaar door de ardennen richting Frankrijk gereden, de Antwerpen / Gent kan sla ik altijd zo snel mogelijk over

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: