Sep-23: Grauw-II

Uit de reaxi’s op Grauw (I) haal ik dat jullie er gemiddeld zo overdenken als ik. A2 komt het meeste voor, gevolgd door D2. Ik zou die kleuren (licht bruinig grijs en licht gelig grijs) kunnen mengen en dat kunnen bombarderen tot ‘standaard grauw’.

Dat doe ik dus mooi niet. Ik heb nog een beetje doorgedacht over wat ‘grauw’ is, en kwam tot de conclussie dat het tussen ‘grijs’ een ‘goor’ ligt. Grijs is duidelijk een kleur. Grijs kan je als verfkleur kopen in de winkel. Met goor lukt dat niet en het wordt ook nog een hele toer om een blik grauwe verf te bemachtigen. Om over donkergrauw en lichtgrauw maar te zwijgen.

Eerlijk gezegd ben ik (en ik niet alleen) door de vandalen van Van Dale op het verkeerde been gezet, omdat zij het over een kleur hebben. Naar mijn idee is het maar ten dele een kleur en voor een groot deel een structuur. Zo bestaat er geen glimmende versie van grauw; grauw is altijd mat en ruwig. Verder is grauw niet 1 egale kleur, maar een ongeordende verzameling grijstinten met wat uitschieters naar bruin.

Het (volgens mij) beste voorbeeld van grauw staat hiernaast en kwam ik in mijn WC tegen. Jawel, een ongekleurde closetrol is ruw, mat en barst van uiteenlopende en vooral ongeordende grijstinten waar ook iets bruinigs in te ontdekken valt.

Ander ongekleurd karton is is net zo grauw en onaantrekkelijk. Zo kan je wel auto’s kopen die grijs zijn, een hout- of bijvoorbeeld een metalic-structuur hebben, maar zal je tevergeefs zoeken naar een matte kartonkleurige auto met echte kartonstructuur. Schijnbaar vinden we ongekleurd en ruw karton afgrijselijk.

Advertentie

Geplaatst op 2007-09-23, in Milieumatig, Ximatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. A2 is voor mij beige, voor grauw kom ik toch echt op D2 uit.

 2. @Niklas: Ik schreef al dat die een goeie 2de was en waarschijnlijk ligt de ‘kleur’ meer tussen A2 en D2. Als ik de kleur van de closetrol naast de kleuren zet, dan ligt die iets meer bij A2.
  Maar het heeft ook allemaal te maken met de instelling van een beeldscherm. Sommigen hebben hem iets te licht staan waardoor zij voor een donkerdere kleur kiezen of te donker waardoor zij voor een lichtere kleur kiezen. Ik zie ook beeldschermen die te koud of te heet zijn, dat kan niet altijd ingesteld worden. En schermen die te fel of te mat staan. Met dit soort kleurennuances geeft dat al snel grote verschillen.

 3. Toch zijn er mensen die het authentieke grauw echt mooi vinden. Het zijn er niet veel, maar ze bestaan. En het zijn vooral architecten. Die bouwen de laatste jaren graag met kaal beton, dat qua kleur en structuur aardig in de buurt komt van je wc-rol.

 4. @Christiaan: Toevallig wilde ik ook dat betongrauw er bij halen, maar ik vond de kartongrauw erg overtuigend. Betongrauw -wat vaak stadsgrauw wordt- begint met de betonnen stoeptegels, die zijn in het begin nog netjes. Als ze langer liggen lopen ze vol met onuitveegbaar vuil en zien ze er grauw uit. Dat geldt zelfs voor de gele en witte ribbeltegels voor slechtzienden en blinden.
  Huizen die van ruw beton (of zandsteen) zijn, zien er in het begin ook nog aardig uit. Maar ook daar is het de (lucht)vervuiling die het beton vult met vuil en mat maakt. Zo’n gebouw is dan ook niet meteen grauw, maar wordt het wel. En de grauwe stad is volgens mij de combinatie van te weinig kleurverschillen. Dus het ontbreken van groene bomen en struiken in combinatie met teveel kleurloos en ruw beton.
  Oplossen kan door minder luchtverontreinigen (vooral open opslag van erts en steenkool afdekken of nathouden, wat al in NL gebeurtd), meer struiken en bomen en de gebouwen schoonspuiten of voorzien van vuilafstotende tegeltjes. Dat laatste zag ik in de grote steden van Taiwan, daar is elk groot gebouw aan de buitenzijde betegeld met glimmende tegels net als bij ons in de badkamers. Vuil hecht er vrijwel niet aan en anders spoelt de regen het wel schoon.

 5. Heeft grauw ook niet iets te maken met een kleur die er níet meer is. Dus in de zin van: eerst was het blauw, nu is er nog iets grauwigs van over?

 6. @Greetje: Volgens mij is grauw ook vrijwel kleurloos. Maar zoals ik bij het andere logje reageerde is grijs de meest kleurloze kleur. Daar zijn alle kleuren even sterk in vertegenwoordigd. Mijn indruk is dat grauw niet gelijk is aan grijs en daarom zou het qua kleur iets van grijs moeten afwijken.
  Als mensen grauw zijn, dan missen ze overigens ook gelaatskleur, maar zijn niet echt grijs in hun gezicht. Grijs haar bestaat wel, maar een grijs gezicht niet. Ik vond trouwens wel de kleur donkergrauw die genoemd wordt bij herdershonden.

 7. Ja grauw is grijs en vies zo kun je dat wel omschrijven inderdaad. Hier in Braunschweig staat ook een vreselijk kleurloos grauw gebouw, een studentenflat. Brr, net een apenrots.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: