Sep-24: 0292-Sint Geertruid

Ik fietste verder richting Munstergeleen en liet zo het munsterloze Geleen rechtsliggen. Volgens mij moest in Munstergeleen iets reli-achtigs zijn en fietste dus op de grootste kerk af. In het dorp zag ik steeds wegwijzers met ‘Pater Karel’. Toch kwamen die niet uit bij die kerk. Die kerk was zelfs een beetje saai en verlaten en de Pater Karel-bordjes kon ik er niet meer vinden. Ik keerde een beetje op mijn schreden terug en ontdekte bij een voorlaatste kruising dat ik een andere kant op moest.

Op die manier kwam ik aan de rand van het dorp bij een soort boerderijtje. Alles er omheen zag er keurig uit en deed niet aan een boerderij denken. Het werd me duidelijk dat dit een soort bedevaartplaats moest zijn. Er liepen wat mensen rond, maar ik had geen zin om me daarbij te voegen. De buitenkant vond ik mooi zat en ik wilde doorfietsen zolang het nog droog was.

Na Spaubeek en Schinnen kwam ik een andere ‘bedevaartsplaats’ tegen in Thull. Vanuit een klein landweggetje zag ik opeens de grote letters ‘Alfabrouwerij‘. Rechts daarvan stond een glazen ‘muziektent’ met mensen in galakledij. Ook daar vond ik me niet zo bijpassen met mijn fietsbroek en reclameloze fietsshirt. Toch leuk dat zo’n gehucht spul levert wat ik in mijn supermarkt kan vinden.

Om een vreemde reden wilde ik eens op een andere manier door Zuid-Limburg slingeren, langs wat plaatsen die regelmatig in mijn tracker opdoemen. Zo kwam ik ‘geheel spontaan’ door Nuth en leek het me wel wat om via Vink naar Hulsberg te fietsen. Blijkbaar heb ik ergens een prutpad gemist waardoor ik in Wijnandsrade belandde.

Van dat plaatsje had ik nog nooit gehoord, maar ze hadden er wel een leuk slot waar ik door kon fietsen. Via deze malle omweg kwam ik toch in Hulsberg, dat me ook trok omdat ie op oude middengolf-zenderzoekschalen staat. Droitwich, Athlone en o.a. Beromünster waren om die reden ook al eens op mijn pad gekomen, dus waarom niet even in Hulsberg kijken?

Het zendmastje van Hulsberg stelde weinig voor en stond zowat in Valkenburg. Met 10 trappen erbij stond ik dan ook middenin dit casino- en discodorp. Gezellig druk omdat teveel mensen bang waren voor een buitje. Zelf bleef ik er om die reden ook een tijdje rondhangen. De lucht was weer donkerder geworden en er kwam af en toe wat regen uit.

Mijn fiets kon ik droog parkeren en zelf heb ik er een tijdje met plu gebanjerd. Zo zag ik een soort stadsmuur en heuveltje met ruïne. Vanaf die ruïne had ik een mooi uitzicht op een stoomtreintje, dat een flinke hoeveelheid CO2 uitstootte.

Zo kijkende begreep ik dat dit het laatste buitje was voor deze dag. De lucht trok open en ik karde in een prettig zonnetje via Margraten, Honthem en Eckelrade naar Sint Geertruid. Gezien de stortbui van de voorgaande avond, vond ik het deze dag erg meevallen. Al-met-al zal er nog geen 2 mm water gevallen zijn en verkeek ik me iets te vaak op de grauwe lucht.

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2007-09-23, in Zwerfmatig-7 en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. Als je inderdaad door Vink bent gekomen via een kronkelweg vanuit de buurtschap Hunnecum, welke deel uitmaakt van de gemeente Nuth, dan moet je wel aan het eind van die weg linksaf zijn geslagen om in Wijnandsrade terecht te komen. Zo niet, dan moet je wel haast een afslag te vroeg hebben genomen bij het bejaardentehuis “Op den Toren” in Nuth zelf, waardoor je verzeild kon raken in Wijnandsrade. In het laatste geval ben je langs het beeld gekomen dat je bij mij op mijn logje hebt kunnen zien.

 2. @Rob: Je eerste route klopt. Ik heb nog even op Google gekeken. Waar de weg Vink eindigt op de Kersenboomkensweg zag ik links dat gebouw op m’n foto dus ben ik daar maar even op af gereden. Nu zie ik dat er ook nog een hele woonwijk achter ligt.
  M’n idee was om bijvoorbeeld de Kinkervoedersweg te nemen. Waarschijnlijk leek me dat meer een uitrit van een boerenbedrijf dan een weg.
  Vreemd, nu meldt @home alweer dat ik een bezoeker uit Nuth heb gehad. :-)

 3. Wat leuk, die foto van de Alfabrouwerij. Als kind kwam ik daar vaker, want mijn vader werkte daar. Toen was het nog niet zo’n bekend biermerk.

 4. “De buitenkant vond ik mooi zat en ik wilde doorfietsen zolang het nog droog was.”
  Wat heb je toch tegen regen, Xiwel? Dat is een geschenk van onze lieve heer.

 5. @Dolby: Mijn fiets (en de meeste fietsen) hebben iets tegen regen. Na een flinke bui mag ik mijn ketting smeren en in regen is de kans op lekrijden een stuk groter. Zelf heb ik er geen hekel aan, ik neem niet eens regenkleding mee. :-)
  Bij ander weer had ik het waarschijnlijk ook bij de bezichtiging van de buitenkant gehouden.

 6. Schimmert valt onder de gemeente Nuth. Misschien verduidelijkt dat iets….

 7. @Rob: Ik bedacht om zomaar wat rond te dwalen omdat ik al een aantal keren redelijk recht door Limburg ben gegaan. Toen ik op de kaart zag dat ik dicht bij Nuth was leek dat me wel wat. Ik heb niet de moeite genomen om een telefoonboek in te zien. (Nu achteraf dus wel even. Ik ben dan ook in een grote boog om je woonstede gefietst. :-)
  De rapportage van Internetaansluitingen is nogal wisselvallig. Bij sommigen providers zie je zelfs buurten zoals Langeheit. Meestal is het de plek waar aangesloten wordt op het hoofdnet. Voor de Kabel zou dat best in de woonplaats Nuth kunnen zijn. Om nog meer te veraden: Fialas wordt aangegeven als Hulsberg, maar de kans is ook groot dat zij daar niet woont.

 8. Wat een prachtige foto van die stadsmuur!

 9. @Hette: En toch zijn dat ook allemaal grauwtinten, die dan wel weer opgefleurd worden door het bijna radioactieve gras. :-) Het lelijkste op dat plaatje is het jaren-50-huis. Dat een gemeente zoiets toelaast.

 10. Ik vind je wel een bikkel hoor. Ik bedoel, ik ben ook een fietser. Maar met deze voorspellingen…..

 11. @Leukerd: Je moet eens met Dolby in gesprek gaan. :-)
  Het werkt trouwens anders. Nix doen is ook nix en met een fiets in met de trein vind ik ook een gedoe. Dan kan je maar beter op de fiets stappen en doorgaan tot het te hard begint te miezeren. Dan kunnen die eerste 2 opties altijd nog.

 12. Hoewel ik er verder niet op reageer heb ik weer genoten van een flink stuk fietszwerftocht. (op Grauw heb ik maar niet gereageerd omdat dat enerzijds al behoorlijk uitgekristalliseerd was en anderzijds omdat ik met mijn lichtelijk kleurenblinde ogen waarschijnlijk meer dingen als grauw beoordeel dan anderen)

 13. @Frans: Gun ook je ogen de rust die ze nodig hebben. :-)

 14. Weet je wat nu zo grappig is. Ik lees regelmatig jouw fietsverhalen en vind dat leuk om te lezen. Maar zelf fiets ik bijna nooit! Ik heb er ook niet echt zin in.

 15. @Marcel: Prima, ik hou wel van wat ruimte op het fietspad. :-) Zelf lees ik ook logs over bijvoorbeeld motorrijden of ouderschap, waarbij ik me niet in kan denken dat ik er aan ga beginnen.

 16. @Xiwel 00.03: Het laatste waar ik aan denk als het regent, is een fietsketting. ;-)

 17. Collegiale correctie: lees de kop van dit stukje nog eens goed. ;-)

 18. @Verbal Jam: Dom van me, wel op de text en niet op de titel letten. Ik maakte me meer zorgen om het koppelstreepje die alleen bij 2 Brabantse sinten wordt gebruikt. Arme Truidje. :-)

 19. Ach, overkomt ons allemaal wel eens. Ik ben zelf altijd blij als iemand me even op mijn missertjes wijst. Dus vandaar.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: