Sep-28: Triest

Voor mijn vorige logje had ik foto’s gemaakt van 2 bruggen die nog geen 50 meter van elkaar liggen. Tussen die 2 bruggen ligt al jaren een roestbak. Vandaag las ik in de krant dat dat toch een soort woonboot was van een kluizenaar. Die 64-jarige kluizenaar bleek al zo’n 3 maanden dood in het ruim te liggen.

In het algemeen is het triest als iemand pas na 3 maanden wordt gevonden. In dit geval is het nog wat maller aangezien het schip bij het drukste verkeerspunt van de binnenstad ligt, op 10 meter van de ingang het Stadskantoor en op 20 meter van het hoofdbureau ‘Mallegatsplein’ van de politie.

Dagelijks gaan er hordes agenten en stadswachten over dat ‘Rustig varen’-bruggetje, wat op 6 meter langs deze roestbak gaat. Die brug wordt ook gebruikt door een berg stadskantoormensen en parkeerders die van de parkeergarage naar de binnenstad lopen. In die 3 maanden zijn er zeker zo’n half miljoen voetgangers en fietsers via deze brug langs dit schip gegaan.

Zelf zal ik in die periode zo’n 70x over dat bruggetje gegaan zijn. En ondanks de geringe afstand heb ik nooit iets geroken. Dat gaat ook moeilijk, want het verkeer stinkt er flink en ook het ‘Afgesloten Kanaalvak’ is verre van fris.

Om het wat inzichtelijker te maken bedacht ik mijn toevlucht te nemen in de luchtfoto’s van Google. Daar staat het schip goed zichtbaar op. Op diezelfde foto zie je ook net de rondvaartboot onder het Texelse Hek uitkomen. Dat ding is dus dagelijks een aantal keren rakelings langs deze afgemeerde doodskist gegaan.

Dat alles geeft je toch te denken. De man mocht dan weinig contact wensen, maar moet het dan zo lang duren eer hij gevonden werd? En als ie eerder was gevonden, was ie dan nog te redden geweest met een ziekenhuisopname? Hij was zo ver ontbonden, dat dat wel niet meer vast te stellen is.

Nederland kent zo’n 2,5 miljoen mensen die alleen wonen. Nou zijn dat echt niet allemaal kluizenaars. Toch is het vaak wel slecht geregeld als er iets misgaat. Zelf had ik een goede regeling met de buren. We brachten de krant heen en weer. Dus als die krant niet kwam zou er iets mis kunnen zijn. We hadden elkaars telefoonnummer en sleutel voor geval van nood. Helaas zijn zij verhuisd en de nieuwe buren lezen geen krant maar het Internet. Eens kijken of daar een handige ‘handshake’-methode mee te bedenken is.

Advertentie

Geplaatst op 2007-09-28, in Alkmaar en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Hopelijk blijf je nog vele jaren Xiwel. Nu is Plato niet erg snugger vandaag. Waar zie ik dat wrak nu liggen? Want ik ben (zo van boven gezien) geen groot kenner van Alkmaar.

 2. @Xiwel: In alle eenzaamheid dood gaan, dat is pas triest. Drie maanden rotten maakt dan niet meer uit voor de overledene.

 3. @Plato: Bij de luchtfoto heb ik er RIP op gezet.

 4. Drie maanden niet gemist worden is wel heel erg.

 5. @Dolby: Volgens een familielid wilde deze man in afzondering leven. Wel weer gek dat ie op zo’n lawaaipunt lag. Ik weet van anderen dat die keuzes vaak helemaal niet zo bewust gemaakt worden. Vaak is het wat oorzaak-en-gevolg waardoor mensen in een situatie raken die ze later zogenaamd omarmen. Hij schijnt er 40 jaar gewoond te hebben tussen 24 en 64-jarige leeftijd.
  Als ie gevallen is en niet meer bijgekomen, dan heeft ie van dat eenzaam sterven ook niets gemerkt. Als ie lang daar bij bewustzijn gelegen heeft, dan lijkt me dat vreselijk.

 6. @Xiwel: Doe eens kijken.

 7. Ach, als die man een zelfgekozen kluizenaarsbestaan leidde, heb ik er geen medelijden mee dat hij drie maanden dood in z’n boot lag. Misschien vond hij dat zelf wel een romantische gedachte. Dat niemand het eerder heeft opgemerkt is natuurlijk niet zo vreemd: je kunt van de buitenkant toch niet zien of de man binnen dood of levend in z’n stoel zit?
  Een beetje luguber is het allemaal wel natuurlijk, maar ik raak er bepaald niet door van slag.

 8. Je kunt je ook aanmelden bij een Alarm-Alert of zoiets, Xiwel. De bedoeling is dan wel, dat je drie mensen bereid vindt om te komen kijken bij jou. Alleen, als je dood bent, dan kun je niet op dat knopje drukken, dus toch maar de buren jouw krant laten lezen. Als ze die niet krijgen, dan komen ze vanzelf wel kijken.

 9. wat dompies daar is het StadSkantoor voor :))

 10. Wat gaat er nu met de boot gebeuren? Idee: Laat een nieuwe kluizenaar zijn intrek nemen opdat jullie Alkmaarders kunnen laten zien dat je van hevoorgaande feit geleerd hebt.

 11. @Dolby: Beetje laat en als je de NHD-link volgt zie je dat ik GS mogelijk op een ideetje gebracht heb. :-)

 12. @Christiaan: Deels denk ik er zo over, maar ik heb ook heel wat kennissen en familie waarvan ik weet dat het vaak iets anders in elkaar steekt. Iemand die zich er niet in verdiept denkt dan ook snel; een alleenstaande die weinig contact wil. Vaak is dat niet bewust gekozen en lopen zaken zoals ze lopen. Afdoen als ‘hadden ze maar niet zo moeten zijn’ is me dan weer net iets te eensvoudig.

 13. @Hanschke: Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Die boot zal wel verkocht worden en van die plaats verdwijnen. Als ik meer lees of hoor zal ik het hier zeker melden.

 14. Afschuwelijk, wat een naar idee dat zo;n man daar zo lang heeft gelegen. Doet mij denken aan mijn beneden buurman, die heeft drie-vier weken zo in huis gelegen en was nog bij kennis dat ze de deur openbraken. Week later in het ziekenhuis alsnog gestorven.
  Ik wens mijzelf een iets ander einde van mijn leven toe.
  Ik heb daar trouwens ook vaak gelopen over die bruggen.

 15. Het is triest om in eenzaamheid te sterven. Dat geldt voor iedereen! Het niet vinden van het lichaam van eenzame mensen is niet zo verwonderlijk. Ze zijn immers eenzaam, dus komt er niemand om te kijken of alles nog goed is.

 16. Wat erg om eenzaam en alleen te sterven, ookal heeft hij er voor gekozen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: