Oct-03: XXL-WC

Regelmatig loop ik een rondje door de stad en als ik slim ben tap ik nog even af voor ik de deur uitga. Soms gaat dat wel eens mis en krijg ik onderweg aandrang. Ophouden tot thuiskomst lukt niet altijd en als man ben ik dan ook blij met de plasplekken in de binnenstad. Fris zijn die vaak niet door de onverlaten die geregeld de afvoer verstoppen met sigarettepeuken, In zo’n geval ruik ik maar even de andere kant op.

Voor dames (zonder hulpstuk) is het meer behelpen, zij moeten hun toevlucht nemen in de wachtrij voor het toilettarium van de V&D of duiken een café in. Dat laatste is niet echt een oplossing. Je bent niet verplicht een consumptie te nemen, maar vaak doet men dat wel. En dan is het veelal een drankje wat er even later weer uitwil.

Onlangs liep ik weer eens een zuidelijk rondje en bedacht ik de Action in het voormalige Wastoragebouw te bezoeken. Altijd leuk die uitdragerij. Beneden zit de AH-XXL waar ik nooit iets van mijn gading kan vinden. Ook deze keer kwam ik er met een leeg mandje uit.

Bij binnenkomst in dit winkelcentrum kreeg ik aandrang. Het is er vrij nieuw en ik dacht dat er wel ergens WC’s in dit WC moesten zijn. Echter geen enkele wegwijzer die maar iets in die richting aangaf. Ik bedacht ook maar even boven te kijken en dat was geen gek idee. Helemaal rechts in de verte zag ik een bord dat er op leek.

Daar trof ik een setje toiletzalen voor dames, heren en invaliden. Er was geen mens te bekennen en ook geen schaaltje voor ‘fooien’. Als man kon ik naar de zithokken, maar koos ik voor het ruime plasserettedeel. Ook daar zag het er uit als of een 20-man/vrouw sterke schoonmaakploeg net vertrokken was. Menig 4-sterrenhotel zal moeite hebben om dit properheidsniveau te evenaren.

Het was ook een heel verschil met mijn bezoekje aan het openbare strandtoilet bij het Kurhaus van Scheveningen. Die halve euro vond ik geen bezwaar. Dat de deuren niet meer sloten was nog tot daar aan toe net als de loshangende verlichting. Erger vond ik dat het er gewoon vuil was. Iets wat ik daar niet verwachtte, maar meer in India.

Advertentie

Geplaatst op 2007-10-03, in Alkmaar, Milieumatig, Shopmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. Ik vind die toiletten vaak verschrikkelijk. Op stations gaat het meestal nog wel.

 2. Bedankt voor dit pleelog, ik ben nu misselijk.

 3. Sjonge wat een verschillen.. En van het Kurhaus zou ik zoiets niet verwachten.
  Het plaatje vind ik trouwens heel geinig, heel origineel. Best lef van zo’n vormgever.

 4. Dat men toiletten op een bovenverdieping plaatst is alleen gewenst indien de zaak van roltrappen is vcorzien. Als je aandrang hebt en dan ook nog eens een of twee trappen op moet dan kan dat behoorlijk wat problemen veroorzaken!

 5. @F’slag: Klopt. Dit winkelcentrum heeft roltrappen en vlak bij de toiletten ook een lift. Toch denk ik dat deze toiletten een beetje ‘verstopt’ zijn zodat niet de hele woonwijk hier 3x daags afgaat. :-)

 6. @Jolie: In dat ‘pictogram’ zag ik eerst een omaatje met een gedraaid hoofd en een knotje. Nu pas zie ik dat het een Pipi Langkoustyp is. Dat sluit ook beter aan bij het plaatje bij de herenafdeling, dat ‘jongetje’ leek op de bekende Calvin.

 7. @Vedat: Om die reden mag het ook wel eens gezegd worden als een toilet er wel netjes uitziet.
  Zelf vind ik de WC’s in de NL-treinen doorgaans zeer onaantrekkelijk en mag de NS eens beter in de Regional Expressen van Duitsland kijken. Die zijn veel netter, ruimer en dumpen en doen niet aan railbemesting.

 8. Wat betreft wc hebben mannen het toch maar makkelijk. Wat mij er overigens ook aan herinnert dat ik ook een wclogje gepland had staan (maar dan wel over de wc-manieren in Kazachstan).

 9. Ga eens op vakantie in Nieuw-Zeeland. Daar zijn alle openbare toiletten kraakhelder!

 10. @Christiaan: Slecht voor mijn ecologische voetafdruk. Of ik moet al op de fiets naar die paar engelstaligen en hun set vulkanen gaan. :-)

 11. @Hette: Behalve die India-opmerking -waar ik dat land waarschijnlijk tekort mee doe- heb ik het buitenland er maar buiten gehouden. Zelf heb ik eravringen in de o.a. USA, Ukraine en Taiwan. Als ik daarover schrijf, dan heeft Dolby niet vast genoeg aan een teiltje. :-)

 12. Mooi logje met prachtig aangepaste terminologie

 13. Ja Xiwel, qua milieu is Nieuw-Zeeland geen goede vakantiebestemming. Het is er ontzettend mooi en afwisselend, maar bijna alle landschappen die je daar kunt vinden, hebben we ook in Europa: paradijselijke stranden, fjorden, bergen, vulkanen, glooiende schapenweides, noem maar op. Het is wel bijzonder om dat allemaal in één vakantie mee te maken. Maar eigenlijk zijn alleen de schone openbare toiletten echt uniek.

 14. ’s Lands wijs, ’s lands plee, leerde ik toen ik, lang geleden, voor het eerst op dienstreis werd gestuurd in het buitenland, terwijl ik hier te lande toch nog tonnetjes heb meegemaakt…

 15. Plasserette…. sjiek woord, die houden we erin.

 16. Soms moet je gewoon en dan is het prettig als er openbare toiletten zijn. Wat ik nooit begrijp waarom mensen zijn die het vies moeten maken.

 17. @Marcel: Dat zo’n toilet als in Schevening vies wordt verwonderd me niets. Als er geen onderhoud gepleegd wordt, en het er rommelig en slechtverlicht uitziet, dan gaan vertrekken mensen sneller uit zo’n toilet en nemen ze minder moeite om iets wat misging schoon te maken.
  Zelf gebruik ik regelmatig de borstel en raap ik zooi op die naast het toilet ligt. Dat van die sigarettenpeuken vind ik het ergste. Dat valt lastig op te ruimen. Ik ben jaren voor een filterverbod op sigaretten. :-)
  En natuurlijk geldt ook hier dat vuil vuil aantrekt.

 18. Nou dus jij maakt het ook allemaal mee. Soms is het niet te bevatten, of er is niks, of het is vies, of ja, toch heel schoon, maar dan moet je er natuurlijk wel in kunnen. Het ontlasten is nog steeds een ondergeschoven kindje. Goed verhaal!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: