Oct-24: Haakse Fietstunnels

Bij deze een oproep voor medefietsers:

Weet iemand in zijn of haar omgeving een fietstunnel,
die in de diepte een haakse bocht heeft?

Wij krijgen 2 van die tunnels in onze omgeving. Een is klaar en de ander gaat eermaands aangelegd worden. Waarschijnlijk volgen er onder diezelfde weg nog een paar. Nou is daar terecht gezeur over ontstaan waar het (sociale) veiligheid betreft.

Tot nu toe zijn alle 20 fietstunnels in onze gemeente gestrekt aangelegd. Je kan er doorheen kijken en in 1 tunnel zit een zeer flauwe bocht. Die tunnels zijn door de gemeente aangelegd. Inmiddels is onze Provincie ook verzot op tunnels, maar maakt er een paar wegens ruimtegebrek haaks. Hieronder een foto met het ‘zicht’ in de tunnel.

Da’s dus geen zicht. Je weet niet of er om de hoek een maf staat of iemand iets vervelends van plan is. Er komen spiegels om dat te beperken, maar de toegezegde camerabewaking heeft de Provincie op het laatste moment wegens geldgebrek ingetrokken. Bewoners en de Fietsersbond trekken terecht aan de bel en er zijn inmiddels vragen gesteld in de Provinciale staten en aan de colleges van de betrokken gemeentes.

Hierboven nog even een bovenaanzicht met dieptes.

Deze foto van de tunnelbocht met ‘zelfgaangebrachte’ rode asfaltloper lijkt me ook wel duidelijk.

Ik ben een behoorlijke veelfietser, maar kan me eigenlijk helemaal geen haakse fietstunneltjes voor de geest halen. Niet in Nederland, en niet daarbuiten. Als ze er al zijn, dan is dat hoogstwaarschijnlijk in een stad, maar zeker niet ver daarbuiten. Als iemand (Fransen, Vedat of anderen) een voorbeeld van zo’n haakse tunnel weet, dan lees ik dat graag in de reacties. Natuurlijk ben ik dan ook geïnterresseerd in de ervaringen.


Lees hier het vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2007-10-24, in Alkmaar, Fietsen, NH-matig, Regiomatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 26 reacties.

 1. Niet echt een haakse bocht, maar een van de tunnels onder de Zuiderhogeweg hier vertoont aan de westkant wel een zodanige draai dat het zicht op wat er verderop gebeurd of aanwezig is tamelijk belemmerd wordt.

 2. Even kaart er bij gepakt. Is de tunnel in het verlengde van Mart.de Boerstr. Op de kaart lijkt de bocht ruim na de tunnel te liggen, maar de bocht zet al direct na de onderdoorgang van de weg in en ligt dus wel degelijk grotendeels in de diepte tussen de tunnelmuren.

 3. @Frans54: Gevonden. Die maakt idd een bocht die meer is dan de flauwe bocht die ik noemde bij ons in de stad maar zeker niet zo haaks is als in het tunneltje hierboven. Want bij dat bovenstaande tunneltje moet je echt in de remmen om af te slaan en in deze denk ik dat je gewoon gang kunt houden.
  Vanuit de Martinus de Boer kom je dan weer wel in een bosachtig gebiedje. Hoe wordt die ervaren in de avonduren?

 4. Ik zou het niet weten, Xiwel. Ik kom liever niet in fietstunnels.

 5. Tijdens het lezen zat ik me al rot te prakkizeren, Xiwel, maar ik ken echt alleen maar fietstunnels waar ik helemaal doorheen kan kijken. Nou ja, de fietstunnel onder de Maas in Rotterdam uitgezonderd dan. Maar goed, de vraag zit in m’n hoofd en zal iedere keer wel boven komen als ik door een tunnel rij.

 6. Haakse bochten kun je natuurlijk niet rijden. Ik weet in elk geval een tunnel met scherpe knikken, die gaat in Wassenaar onder de N44 door.
  In onze wijk zijn scherpe bochten gebruikelijk, en heel erg lastig. De bedenkers hebben denk ik iets anders gestudeerd dan het vak waarin ze werken.
  Nog zo’n domme gewoonte van onze gemeente: palen met verkeersborden pal op zo’n scherpe hoek zetten, zodat je als fietser echt die bocht niet meer kunt nemen.

 7. Ik begrijp dat zo’n haaks tunneltje slecht is voor het GEVOEL van veiligheid. Tunneltjes hebben sowieso al een slecht imago. Maar is dat eigenlijk terecht? Gebeuren er bij een tunneltje echt meer enge dingen dan op een willekeurige andere afgelegen plek? En zou een haakse bocht het nog onveiliger maken?

 8. @Plutone: Deze vond ik daar bij de Houtlaan-N244. Het ziet er uit dat die zelfs de bocht in de tunnel maakt. Of is daar de N44 omhoog getilt?
  Zelf heb ik een jaar terug bij Siegen een 10 km onder een weg gefietst die op palen stond. Daar had ik wel rondom zicht met mijn overkapte fietspad.

 9. @Christiaan: Klopt. Dwz er is ook nog een onverlaat nodig die zo’n tunneltje of een afgelegen fietspad onveilig maakt. Als die wegblijven is er niets aan de hand … zou je denken. Toch is dat niet zo. Als een fietspad of een fietstunnel onveilig overkomt, dan haken eerst de bangerikken in de avonduren af. Die nemen een andere route. Aangezien dat daar niet kan, nemen ze nog eerder de auto. Vervolgens wordt het tunneltje minder gebruikt, waardoor het onveilige gevoel bij anderen toeneemt. En uiteindelijk durft niemand er meer door.
  Zo erg zal het daar niet worden, maar je moet dergelijke situaties natuurlijk voorkomen met deugdelijke ontwerpen.
  Overigens heeft Alkmaar-Noord de laatste maand last gehad van een stel GSM-rovers. Die zochten fietspaden op die verder van de huizen liggen. Zij sprongen ’s nachts letterlijk uit de bosjes en bedreigden fietsers. Er zijn een aantal GSM’s buitgemaakt en een oudere man ‘mocht’ zijn pinpasnummer geven. Een 2de haalde daarmee geld uit de muur. Bij een verkeerde pincode zou die in elkaar geslagen worden.

 10. Ik denk dat wij in Dokkum wel een tunnel met een haakse bocht hebben, Ik zal de komende dagen eens kijken en zo nodig daar foto’s van maken.

 11. @Xi: in dat plantsoen gebied staan redelijk lantaarns langs het fietspad, maar echt bevordelijk voor het gevoel van veiligheid zal het inderdaad niet zijn. Het stuk verderop rechtdoor (evenwijdig aan de Zuiderhogeweg) ligt door beplanting veel meer ingesloten en voelt daardoor onveiliger aan dan het stuk net uit de tunnel dat voornamelijk grasveld met wat bomen is.Dat plantsoen maakt die korte draai trouwens nog wat onbegrijpelijker: het is in ieder geval niet zo dat er niet genoeg ruimte zou zijn.

 12. In Amsterdam, vlak bij het Centraal Station zit er ook eentje. Je komt vanaf het Singel, en gaat dan onder de Prins Hendrikkade door met een noodgang het hellinkje naar beneden. Scherpe bocht aan het eind. Hij is zo onveilig vanwege de helling, je kunt heel moeilijk remmen en moet een scherpe bocht kunnen maken omdat je anders je tegenligger raakt. Heb daar al heel veel bijna-botsingen gehad…

 13. @Natascha: Waarschijnlijk bedoel je deze. Die bocht is ruimer dan wat hierboven is aangelegd, Dwz ik meet op Google in de binnenbocht een straal van ca. 8 meter, terwijl het hierboven niet verder komt dan 1,5 meter.
  Zoals ik het uit de lucht kan bekijken ligt de Pr. Hendrikkade hoger en kan je er als fietser her en der onderdoor kijken. Wat dat betreft lijkt het zicht me daar ook een stuk gunstiger.
  Maar wat je schrijft, zo’n bocht is daar ook al behoorlijk krap waardoor je moet afremmen en op moet passen dat je geen bochtafsnijdende tegenfietsers op je pad vind.

 14. Ik heb er zelf ook nog een gevonden bij Monnickendam Daar gaat een fietspad schuin onder een weg door. Die bochten zijn minder haaks, maar ik vond het daar zeker niet prettig tandemmen. Nu zijn daar dichtbij 2 alternatieven van een gelijkvloerse oversteek als je die tunnel niet ziet zitten. Bij de Omval is het alternatief minimaal 5km omfietsen, of de auto pakken.

 15. Ik denk dat het met het gevaar wel mee zal vallen. Temeer omdat zich links om de bocht ook een trap in de openlucht bevindt.
  Het is wel raadzaam om die ladder tijdig weg te nemen!!

 16. @F’slag: Die trap is ook een snelle toegang en vluchtweg voor kwaadwillenden.
  Overigens heb ik de richtlijnen van de CROW-120/pg284 over fietstunnels gevonden. Daarin staat duidelijk dat fietstunnels ‘gestrekt’ moeten zijn en dat er geen ‘hoeken/nissen’ in mogen.
  Voor bochten geldt minimale zichthoeken en boogstralen waar hier in de verste verte niet aan voldaan wordt.
  Er is hier dus wel degelijk iets niet in de haak. :-)

 17. Monnickendam en Amsterdam op de grens met Zaandam.
  Schipholtunnel is één lange bocht.
  Het zijn geen fijne uitvindingen.

 18. @Jan Al: Die van Monnickendam had ik 4 reaxi’s eerder geplaatst en in de Schipholtunnel mag toch niet gefietst worden?
  Bedoel de deze tussen Zaandam en Amsterdam? Dat is eigenlijk geen tunnel, want daar is de weg verhoogd en rijden de fietsers op maaiveld hoogte onder een viaduct door. Die bocht is overigens ook bar krap. Het is trouwens helemaal een belachelijk pad dat een flinke omrijlus maakt. Ik mag aannemen dat die niet erg populair is. :-)

 19. Gaan ze matrasjes monteren aan die muur waar je op af fietst?

 20. @Greetje: Ik heb net een vervolgje geplaatst. Daaruit blijkt dat matrassenmonteurs nog flink aan de slag moeten.

 21. Niet te geloven! Ik denk dat dit bedacht is door volwassen mensen die totaal geen benul hebben hoe het leven in elkaar steekt. En al dat geld!
  Fijne zondag Xiwel…..

 22. Ik heb de fietsers daar de laatste jaren zien oversteken, en ik moet zeggen, de oude situatie kon zeker niet meer ! de laatste weken zelfs met gevaar voor eigen leven door het snelverkeer zien laveren , de coordinatie is daar ver te zoeken , ze hebben nu wel veredelde klaarovers neergezet en ik begreep uit de krantenartikelen de verantwoordelijke ook min of meer gevlucht is, danwel beweerd dat alles goed gaat komen. Ik hoop het , het is nu chaos en anarchie op dat kruispunt.

 23. @Brownie: Klopt, wat dat betreft lijken de fietsers er zeker op vooruit te gaan. Toch moet ik nog zien hoe de acceptatie van deze tunnelroute word. De fietsers hebben door de tunnel geen verkeerslicht meer bij de N242-oversteek. Daar tegenover staat dat er voor hen 600 meter oostelijker een verkeerslicht bijgekomen is. En als men deze tunnelroute ‘eng’, ‘link’, ‘lastig’ en/of ‘langer’ vind dan kan dat bij elkaar misschien wel een afname geven van het fietsgebruik tussen Stompetoren en Alkmaar.
  Die tijdelijke situatie is voor velen een ramp. Er zijn in de laatste week flink wat aanrijdingen geweest. Daarbij komt dat sommige automobilisten zich nu pas realiseren dat de verbinding Boekelermeer-Purmerend weggehaald is en wegblijft. Als het eenmaal klaar is kan dat flink overlast opleveren in de Schermer en Beemster.

 24. Ik ken een haaks fietstunneltje in Tilburg. En ook eentje in Bergschenhoek.

 25. @Hette: Ik heb wat gespeurd in die 2 plaatsen, maar zag er bitter weinig tunneltjes. In Tilburg vond ik er een met een flauwe bocht, maar die zal je niet bedoelen. Weet je nog onder welke weg (of het spoor) ze doorgaan?

 26. @Xiwel: je daalt wel degelijk een stuk in dat tunneltje in A’dam. Bovendien is het grootste probleem dat je ook nog eens de brug over moet, dus een rechts-links of een links-rechts zigzag moet fietsen. Die brug gaat dan weer een heel stuk omhoog. Niet te doen in de praktijk!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: