Oct-29: 0646 Leuk Voorval

(Dit logje had ik al op 1 september geplaatst, maar herfiets ik bij deze zodat ie in de rest van het verslag past. De reaxi’s heb ik meeverplaatst en de text is iets bijgewerkt.)


Op het eerste heuveltje na Bitburg na, had ik er dus een zeer vlakke etappe van gemaakt. De gang zat er lekker in en rond 3 uur was ik 120km verder in Saarburg. Ergens na Echternach had ik dat als reisdoel bedacht. Ik was al eens eerder aan de andere kant van de Saar aan deze plaats voorbij gefietst en het leek me wel wat om het nu toch maar eens te bezoeken.

De enige vorm van uitputting kwam door de warmte. De hele dag was het zo’n 27 graden in de schaduw. En het laatste stukje lukte het me niet om overal in die schaduw te fietsen. Onderweg had ik al een flinke uitpufpauze gehouden in Echternach en hier in Saarburg heb ik ook een hele tijd op een schaduwrijk terras van een ijsboer gezeten.

Bij een rondje lopen kwam ik een overzicht van pensions tegen op een soort VVV-bord. Dure hotels met zwembad en sauna trekken me niet zo en de pensions leken nog een flink stuk van het centrum te liggen. Zo rond half 5 raapte ik m’n moed bij elkaar en ging ik opweg naar het volgende stadje aan de Saar dat vast niet zo toeristisch zou zijn.

Achteraf gezien deed ik dat verkeerd. Ik dacht langs de Saar te fietsen, maar die bleek nergens meer te vinden. Nou was dat niet zo erg, want na zo’n 500 meter stond er een flink bord aan de weg met daarop: ‘DZ & EZ Zimmer Frei’. En aangezien ik een afkortingentic heb wist ik dat EZ voor EinzelZimmer staat. Die zijn stukken schaarser dan de DoppelZimmers.

Dus toch maar even kijken. De pensionhouders waren er niet, maar een oudere dochter hielp me prima. Vader was met haar kinderen op pad en zou zo komen. Dat wachten duurde maar even. Hij (‘opa’) was met zijn kleinkinderen naar de rodelbaan geweest boven op de berg. Die baan was aangelegd door een stel Hollanders die er een vakantiepark gebouwd hebben.

Volgens hem een fantastisch ding. Hij was duidelijk zeer content met die baan, waar zijn kleinkinderen zo verzot op waren. Eigenlijk kwam het over als een heel onwerkelijk gesprek van een localo die vol lof was over iets wat die maffe Hollanders aangelegd hadden.

Het leuke was dat die man, net als een klein riviertje in de buurt en zijn pension, ‘Leuk’ heet. Op z’n Duits klinkt dat als ‘Loik’ en het heeft daarin niet echt een betekenis. Dat het in het Nederlands erg vaak gebruikt wordt wist ie wel. Na 35 jaar pensionhouderij had ie dat dan ook vaak moeten horen.

Voor zijn kleinkinderen was ie duidelijk een hele leuke opa. Later op de avond was het nog steeds warm en heb ik nog meer met hem gesproken op het terras. Hij zat vol met locale annecdotes, maar was ook erg geïnterresseerd en kon prima luisteren.

Nu was er ook een oma Leuk, die duidelijk slechter tegen de warmte kon. Ik begreep ook wel dat ze haar man een soort flierefluiter vond en ik denk dat ze daarin gelijk heeft. Maar ja, ik ben nu eenmaal gek op flierefluiters en fluit af en toe ook zelf flier.


Aanvulling:

Meteen bij binnenkomst had ik Saarburg al flink bekeken. Zeer touristisch, teveel Nederlanders, maar niet onaardig. Eigenlijk is het een soort Saarse variatie op Valkenburg. Het centrum is rond een leuke waterval in de Leuk. Als ‘standaard-tourist’ heb ik daar op het terras gezeten en pizza gegeten.

Vlak bij die waterval staat een opvallende kerk met eentorenige tweelingspits.

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2007-10-29, in Zwerfmatig-7 en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. De flier is een mooi instrument.
  Loik Voorval.

 2. Die toren was dus een DT oftewel een Doppelturm.

 3. Leuk verhaal! En ook leuke foto’s! Helaas doet me dat er wel weer aan herinneren dat ik over 2 dagen weer terug naar Duitsland vlieg haha

 4. @Hette: Toch ook een leuk land. :-)

 5. Ik vond het brood daar in Saarburg zo lekker.
  Je kunt vanuit Saarburg prachtig de berg op klimmen, door de wijngaarden heen. En dan met de kabelbaan weer naar beneden. Of andersom.

 6. Ik zie nu opeens pas de rest van je verhaal, had meteen op reageer geklikt.
  Ik vind PKW altijd nog een erg mooie afko in Duitsland.
  Verder fluit ik graag en op van alles, maar daar zal ik je niet mee vermoeien.

 7. @Plutone: Het barst er ook van de FeWo’s. :-)

 8. Prachtig verhaal, dat zijn de verrrrassssende ontmoetingen met het fietsen! en..niet te vergeten… de mazzel hebben met dat warme weer geen heuveltjes tegen te komen:-)
  Maar de “warmte?”, “de zon?”…het regent hier pijpestelen:-(

 9. Nou, en nu niet meer zeuren over tikfouten op teletekst, Xiwel. In deze blog tel ik er zeker zes! :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: