Oct-30: Andersom

Een week terug kreeg ik een een bezoeker uit Egypte op m’n log. Hij of zij had gezocht naar iets met ‘Thorn’. Ik had daar eerder over gelogd, omdat ik er in de afgelopen vakantie doorfietste. Of dat ‘Thorn’ bedoeld werd valt te betwijffelen. Thorn is ook het Engelse woord voor ‘Doorn’. In die taal hebben ze de ‘Th’ nog niet omgezet naar een ‘D’. Als ze dat wel doen, dan vervalt een groot deel van de Engelse les. Thief wordt Dief, That Dat, Thus Dus, Thing Ding, Than Dan, baTh Bad, paTh Pad en met enige kleine aanpassingen: These Deze, Thick Dik en Three Drie.

Maar ik thwaal af. Het ging me eigenlijk om het Arabisch, dat in die Google zoekopdracht van rechts naar links geschreven is. De schuifbalk staat daar links en wat nog grappiger is, de pijltjestoetsen werken er andersom. Zet maar eens de cursor in dat zoekvak en druk op het pijltje naar rechts.

Ooit heb ik bedacht dat wij rechts schrijven, omdat we de letters van links naar rechts op het papier zetten. Toen dat nog met inkt ging was het handig om met de rechterhand te schrijven. Met de linkerhand kan ook, maar moet je steeds wachten tot de inkt droog is.

Maar als dit klopt, dan zouden de Arabischschrihjvenden juist met hun linker hand moeten schrijven omdat daar de letter van rechts naar links op het papier gezet worden. Dat heb ik me ooit in 2001 en 2003 afgevraagd op een van m’n website-pagina’s over Links en Rechts. Ik heb daar wel wat reacties op gehad, maar tot op heden niet van doorgewinterde Arabieren.

Bij deze dus een vraagje: Wie weet in welke hand voorheen de Arabischschrijvenden hun kroontjespennen hielden?

Advertentie

Geplaatst op 2007-10-31, in Webmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. Nee ik kan geen uitleg geven, maar mij is idd verteld dat ivm het vlekken van de inkt iedereen rechtshandig moest leren schrijven.

 2. Het begon natuurlijk niet met inkt maar met kleitabletten of zo, misschien maakt het dan minder uit.

 3. Mijn gevoel zegt dat het niet klopt, dat je om die reden van links naar rechts schrijft. Ik geef toe, het is een bijkomend voordeel maar kleine kinderen hebben ook massaal een voorkeur voor rechts.
  Linkshandigen worden gemiddeld minder oud dan rechtshandigen. Ik denk eerder dat het daar in zit, dat als je rechts gaat schrijven als je links bent, dat je dan ouder wordt.
  Goed. Omdat ik al weet dat je het met bovenstaande niet eens bent volgt nu de echte verklaring.
  Ze schrijven met rechts en dat vlekt dus enorm, vandaar dat ze die rare tekens hebben.

 4. @Mack: Goeie laatste zin, daar kan ik wat mee. :-)
  Maar ik zoek eigenlijk afstammelingen van Syrische, Jordaanse, Qatarse, Iraakse, Marokkaanse, Egyptische of bijvoorbeeld Saoudische ouders die zeggen: ‘Klopt wel/niet, want mijn (groot)ouders schreven allemaal links/rechts’.

 5. Ik heb ooit iets gezien over hoe een thorarol werd geschreven. Die wordt ook van links naar rechts gelezen maar als ik het mij goed herinner werd de rol bij het schrijven met de opgerolde einden aan weerskanten gelegd en schreef men in het middendeel van boven naar beneden.

 6. @Aargh: Dat intikken van het spijkerschrift of het gleuvengutsen deden ze waarschijnlijk met 2 handen.
  Toch kan ik me voorstellen dat een Arabische leraar rond 1950 zei: ‘schrijf met je linkerhand, dan vlek je niet zo.’

 7. In Engeland hebben ze gewoon geen Taalunie, heerlijk moet dat zijn!

 8. @Plutone: Ik zie daar ook het voordeel van, maar vraag me af of zij niet een Royal Institute for the Preservation Kings English hebben en er bijvoorbeeld een Society for Native American-English bestaat. :-)

 9. Misschien hadden die pennetjes wel een tulband in plaats van een kroon, Xiwel.

 10. Arabieren schrijven met hun tenen en gaan dan achterstevoren zitten, althans dit droomde ik vannacht. Maar ja, mijn dromen zijn vaak voorspellend, dus daar heb je ook niet zoveel aan.

 11. @Dolby: Ik heb idd meer aan achterafspellende dromen. :-)

 12. @Vedat: Het waren wel vooral koningkrijkjes, maar idd niet zo kronerig.

 13. Toen de arabieren het schrift uitvonden bestonden er nog geen kroontjespennen maar waren er alleen maar vulpennen voor rechtshandigen verkrijgbaar. Met rechts dus.!

 14. Erg grappig, die Arabische Google! Had ik nog nooit gezien. Ik zal eens aan mijn vrouw (van Marokkaanse afkomst) of haar moeder vragen of zij meer weet van het rechts-naar-links-verhaal.

 15. Op mij komt dat schrift behoorlijk vlekkerig over. Met rechts dus, zeg ik.

 16. Ha, ha, leuk stukje over de Th-verhaal. :-)
  Over dat van rechts naar links schrijven kan ik je als echtgenoot van een Israëlische vrouw nog wel iets vertellen.
  Je zat er redelijk dichtbij: het beitelen van letters in steen gebeurde met de beitel in je linkerhand en de hamer in je rechterhand.
  “Altijd van je áf beitelen,” riepen de moeders destijds al. Dat geeft een natuurlijke ‘flow’ van rechts naar links. Immers, de meeste mensen zijn toch rechtshandig en houden hun gereedschap vast als hierboven beschreven.
  Aan de rechterkant beginnen heeft dan het voordeel dat je niet per ongeluk door de reeds gebeitelde letters heen zit te rammen als je een keertje uitschiet.
  Logisch, nietwaar? ;-)

 17. ‘dat Th-verhaal’ wilde ik natuurlijk zeggen! Maar goed dat ik het niet heb hoeven beitelen…

 18. Ik denk dat men van links naar rechts ging schrijven omdat de meeste mensen rechtshandig bleken te zijn. Wat weer te maken heeft met de verschillende functies in de twee hersenhelften.

 19. @Margo: Maar waarom gingen de Arabieren en Joden dan van rechts naar links schrijven? :-)
  Rechtshandigheid heeft ook de maken met het aderstelsel en plaats van je hart, waardoor je links meer last heb van de hartslag. De rechterhand is daardoor nauwkeuriger te besturen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: