Nov-03: 0760-Idar of Oberstein?

De volgende morgen kreeg ik ontbijt op de kamer. Dat was geen verassing maar volgens afspraak. De Leuks doen niet aan een eetzaaltje en vinden het makkelijker als de gasten op de kamer eten. Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst op die manier ontbeten heb. Lekker was het wel en ik zat er heerlijk in het zonnetje. Jawel, ook die dag begon stralend.

Niet veel later zat ik weer op de fiets richting Saarburg-centrum om daar de fietsroute langs de Saar op te pikken. Ik vond wel een rustige weg langs de Saar, maar het Saarfietspad waar ik de voorgaande dag op reed bleek niet verder te gaan dan Saarburg. Fietsers zag ik trouwens ook niet meer. Het zal dus wel maandagochtend geweest zijn.


Zo’n 10km zuidelijker kon ik de Saar over. Aan de andere kant kwam ik wel Saarfietsroutebordje tegen, maar niet meer zo’n fraailiggend fietspad waar ik gisteren mee verwend was. De ‘grote’ B51 was trouwens erg verlaten. Ik had mooie vergezichten over de lange Saarbochten en begreep dat de automobilisten ‘m gesmeerd waren naar een weg die minder omreed.

Ergens bij een steengroeve reed ik Rheinland-Pfalz uit en Saarland in. Ik vind eigenlijk dat Saarburg ook gewoon in Saarland hoort, maar volgens pa Leuk is dat nooit zo geweest. Zij zijn schijnbaar Rheinlanders, maar liggen verder van de Rijn dan ik thuis in Alkmaar.

Mettlach zag er als plaatsje best aardig uit. Het leek me handig om hier het Saardal oostwaards uit te gaan. Opeens fietste ik langs een grote fabriek van Villeroy & Boch en begreep dat die dure pottenbakkers wat geld in hun stadje gestoken hadden. Hier in Alkmaar zit een nieuwe V&B-winkel naast de Wereldwinkel. Steeds als ik er langs loop denk ik waarom fuseren die niet, dan is meteen het armoedeprobleem uit de derde wereld.

Rond Losheim fietste ik in het ‘Naturpark Saar-Hunsrück’. Ik vond er weinig natuurarkerigs aan. Wel was ik in een compleet andere wereld beland. Weinig verkeer dunbevolkt en ver zicht. Rond de rivierdalen van de voorgaande dag was dat net andersom. Oudsher liggen daar de gotere plaatsen, wordt er veel verkeer door die dalen geprakt en kijk je tegen heuvelwanden aan. Qua tourisme zat ik nu ook op het niveau van de Wieringermeerpolder. Toch was er met zo’n 24 graden heerlijk te fietsen en was ik best tevreden met deze ingeving.

Ik had namelijk verwacht dat ik wel een flinke klim zou moeten maken om van de lage Saar in dat behoorlijke heuvelland te komen. Maar met de Los mee merkte ik weinig van dit klimmen. Via Nunkirchen, Wadern, Primstal en Birkenfeld dwaalde ik verder oostwaards. Allemaal plaatsjes van het type 6+ of 7-.

Daarna werd het weer wat drukker op de weg en keek ik langs de Nahe tegen hogere bergwanden op. Ik was bij Idar-Oberstein beland. Daar ben ik 25 jaar terug wel eens doorgefietst richting Straatsburg. Het kwam toen op mij over als een leuk touristisch stadje met veel jade-sieradenwinkeltjes. Die glinstersteentes lijken daar in dat riviertje voor te komen.

Deze keer kwam dit dubbelstadje duidelijk anders op mij over. Via verkeersborden richting Zentrum werd het een geklim van jewelste over zeer ruime wegen die qua bestrating op een tankbaan leken. Na een halfuurtje knoeien was ik kompleet het overzicht kwijt en heb ik een stel bouwvakkers gevraagd waar nu in hemelsenaam hun centrum was. Van hen begreep ik dat ik een keuze moest maken voor Idar of Oberstein. Beide schijnen een eigen centrum te hebben. Ik koos voor het centrum langs de Nahe en karde met een rotgang naar beneden.

Uiteindelijk heb ik nog steeds geen idee of ik daarmee in Idar of Oberstein zat. Mijn landkaart geeft dat net zo min aan als Google-Earth of de plaatselijke bordjes. Maar goed, ik zat in een gezellig en druk centrum, dat voor geen meter leek op wat ik 25 jaar terug gezien had. Dus als dat Idar was, dan zat ik nu dus in Oberstein.


Via de website en interactieve landkaart van die gemeente, weet ik dat het laatste regeltje correct is. In Oberstein zelf ben ik zo’n kaart niet tegengekomen, en begrijp ik dat ik de volgende keer mijn laptop moet meesjouwen.


Begin met Kaart | Vervolg

Geplaatst op 2007-11-03, in Zwerfmatig-7 en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. En je zat dus inderdaad in Oberstein, dat zich tot de toeristische trekpleister van de twee heeft ontwikkeld.

 2. Laat de laptop maar lekker thuis, de verrassigen zijn veel leuker. Maar je had toch ook kunnen vragen in welk centrum je was, Xiwel. Onzekerheid over iets, lijkt me niets voor jou.

 3. @Rob: De vorige keer heb ik dus in Idar overnacht en eigenlijk vond ik dat toen een mooier plaatsje. Ik ben daar trouwens niet naartoe gefietst om dat te kijken of het nog wel zo is. Ik wilde richting oost en in dat geval lag Oberstein dus meer voor de hand.

 4. @Vedat: Die onzekerheid viel toen wel mee. Ik was op zoek naar een centrum en dat heb ik dus gevonden. Die raadgevende bouwvakkers wezen wel met kreet: “Oberstein oder Idar?”. Als ik daar meer aandacht aan had besteed, dan had ik nu nog wel geweten waar de een of de ander was. Schijnbaar stond ik er precies tussen op een hoge heuvel bij een T-splitsing zonder wegwijzers.
  De grap is dus dat die plaats zich steeds op borden voordoet als Idar-Oberstein, en dat er borden zijn richting centrum. Eigenlijk zijn er 2 centra op een kilometer of 8 uit elkaar en is mij op borden niet duidelijk geworden welk centrum zij bedoelden. Ik kwam ook niet de gebruikelijk borden tegen als Ortsteil Oberstein.
  Nu ik die kaartlink van hierboven zie, halen ze steeds het trukje uit om Idar-Oberstein bij het koppelteken af te breken en Idar- staat dan net boven Idar en Oberstein boven Oberstein.

 5. Ik had vroeger een tante Leuk. Op alles wat je zei reageerde ze met Leuk. Ik ken geen van beide plaatsjes, dus je kunt me van alles wijs maken. maar ik ben net zo, als ik ergens ben wil ik ook precies weten waarik ben en hoe het heet.

 6. Mooi verslag weer. Je ziet een hoop als je zo fietst.

 7. Prima, dat je de volgende keer je laptop moet meesjouwen. Ik kijk nu al vooruit naar een lifeverslag.:-)

 8. Rare jongens, die Germanen! Was je bijna terechtgekomen in het hoofdstuk Xi-Wie-Waai-Weg…

 9. @Dolby: De enige computer die mee mag op vakantie is m’n fietscomputertje van 3,95. Internet, de krant en loggers laat ik mooi thuis.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: