Nov-11: 0830-Soonwald

Vanuit Kirn was het eenvoudig fietsen naar Simmertal. Daar begint het Soonwald en zoals ik eerder tikte was dat een soort reisdoel geworden. Eigenlijk kwam dat idee rond Saarburg bij me op. Op die manier zou mijn vakantie niet te lang worden en had ik de mogelijkheid om de trein door het Rijndal naar huis te nemen.

Simmertal is een gehucht, met een 1 zaakje, een slager/bakker/kiosk die ook een koffiehoek had. Ik had de indruk dat ik daarna nog minder aan horeca of winkels zou vinden, dus heb ik er lekker aan de koffie met gebak gezeten en een half literje cola voor onderweg meegenomen. Achteraf bleek dat een goeie zet, ik bleef zeker 40km verstoken van enig verkooppunt.


Na Simmertal moest ik meteen een flinke klim maken. Dat was waarschijnlijk de klim waar die Kirner fietser tegenop zag. Daarna viel het best mee, de weg bleef hoog en kabbelde en slingerde rustig verder. Het was ook erg rustig op die weg, waarmee ik eerst door Seesbach kwam.

Inmiddels was het fietsklimaat een stuk aangenamer met een graadje of 22, een beetje zon, vrijwel geen wind en droog. Hier viel trouwens weinig ‘wald’ te bekennen, ik had naar alle kanten een mooi en vrij uitzicht. Zo’n 10 km later fietste ik wel volledig omringd door bomen. Her en der kwam ik langs een setje huizen, dat zo nu een dan een plaatsnaam had. Die mini-gehuchten zag ik niet op wegwijzers. Wegwijzers waren er trouwens zeer schaars en ik zwierf dus maar wat rond met de grillen van de weg mee. Aan mijn autokaart had ik hier ook niets. Ik verwachtte meer van een soort locale plattegrond die je vaak in dit soort natuurgebieden treft.

Ergens tussen Kreershäuschen en Münchwald dacht ik iets te zien aan de overkant bij een parkeerterreintje. Ik sloeg dus linksaf en had toen bijna een ‘wielrenner’ in mijn fietstas. Hij maakte een flinke slip en raakte me net niet. Als ik 1 meter later op deze manier afgeslagen had, dan was het een flinke botsing geweest. Zelf reed ik door dat zoeken maar een kilometer of 20 en hij wilde mij met een gangetje van 40 inhalen. Als ik niet zoekende was geweest had ik er ook 40 gereden, want het ging daar redelijk naar beneden.

Ik kon niet beter dan mijn excuses aanbieden en vragen of hij of zijn fiets niets mankeerde. Dat viel mee, alleen wat schrik. Op die weg had ik het laatste half uur geen verkeersdeelnemer gezien of gehoord. Ik hoorde zijn slippen te laat en de 2de fietser die ik deze dag ontmoette had ik bijna het ziekenhuis ingewerkt.

Aan de kant van de weg heb ik nog een tijdje met hem gepraat, een soort WW’er van een jaar of 40 die hier regelmatig een rondje wielrende. Hij kende de wegen goed en gaf me wat goede tips. (Aan dat bord had ik trouwens niets, er hing alleen een verouderde reclame.) Voor een deel ging hij dezelfde kant op en heb ik met hem opgefietst. Zijn ‘accu’ bleek beroerder te zijn dan de mijne. Vooral heuvelop had ie moeite om me bij te benen.

In het Soonwald is goed te fietsen, maar dat moet over de gewone weg. Erg is dat niet, zelfs op de grotere wegen kwam ik vrijwel geen auto tegen. Het is zeker een mooi natuurgebied, maar ik was eerder deze vakantie verwend met een mooier bosgebied bij Gileppe.

Hij sloeg uiteindelijk af richting oost en ik ging verder naar het noorden richting Koblenz. Dat deed ik via Argenthal en Simmern/Hunsrück. Van die WW-fietser had ik begrepen dat daar een prachtig spoorbaan-fietspad richting Boppard gaat.

Simmern is een aardig kreishoofdstadje met weinig inwoners, maar wel met alle voorzieningen. Best een goede plaats om te overnachten, maar daar vond ik het nog veel te vroeg voor.

Na veel speuren vond ik aan de westkant van Simmern het spoorfietspad (of is het een fietsbaan?). Dat lag daar dieper en had ik zonder die bijna-aanrijding nooit gevonden. Het is een schittterend pad, dat een kilometertje voor deze spoor fietstunnel begon.

Duidelijk een geluk bij een bijna ongeluk. :-)

Begin met Kaart | Vervolg

Geplaatst op 2007-11-11, in Zwerfmatig-7 en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Zo zit het leven vaak in elkaar

  2. ’s Avonds is dat wel een eng fietstunneltje. Leuk verhaal weer en je hebt weer heel wat gezien. Heb je eigenlijk wel eens door Denemarken en Noord Duitsland gefietst? Dat plan hebben wij ooit eens opgevat.

  3. @Hette: Zoals je kunt zien hangt er prima verlichting in dat tunneltje. Ik denk dat het fietspad enger is, want daar is geen verlichting langs. Het is dan ook een echt recreatief fietspad, wat vaak niet zo handig is om van dorp naar dorp te komen. Omdat het ver van grote steden/woonwijken is zal het echter meevallen. Ik zou er geen moeite hebben om avonds te fietsen.
    Ik ben 2x door Denemarken (Rodby-Kobenhavn-Helsingor, Fredrikshavn-Legoland-Flensburg en Gedser-Rodby) gefietst en 3x door Noord-Duitsland (Winschoten-Fehmarn, Cloppenburg-Winschoten, Pasewalk-Rügen-Rostock en Fehemarn-Rendsburg). Daarnaast nog wat door het zuiden van NiederSachsen, maar ik neem aan dat je dat niet meer onder Noord-Duitsland schaar.
    Denemarken vind ik duur en niet zo handig. Dat komt omdat ik de laatste decennia in kleine hotels wil overnachten. Die zijn er weinig en behoorlijk prijzig. In Noord-Duitsland is goed te fietsen. Het gebied rond Plön (Holsteiner Schweiz is erg mooi) en ook steden als Lübeck, Stralsund en Stade. Langs de Ems fietsen is best mooi door de stadjes en de natuur daarlangs. Op de Ostfriese eilanden ben ik nooit geweest. Die zijn erg klein en dan zit je meer op een pont dan op de fiets. :-)

  4. Met de trein naar huis!? Lui zwijn! Wel vervelend trouwens dat zijn fiets zo geschrokken was.;-)

  5. Dat is wel heel leuk, dat je door zo’n bijna-aanrijding nog een leuk gesprek hebt en allerlei nieuwe dingen ontdekt :-)

  6. @Xinix, ok. Want wij wilden bij Puttgarden oversteken en dan via het eiland Aero en over Flensburg weer terug. Tevens met een uitstap naar Bornholm. Maar goed, da’s toch voor over een paar jaar waarschijnlijk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: