Nov-15: Be-Lg-Ie

Het Goede Doel (met Utregs reserve burgemeester Westbroek) bracht in de 80’er jaren het liedje ‘België’ uit. Een aardige plaat over een migratieprobleem. De zanger (en Leefbaar Nederland- en daarmee Fortuyn-oprichter) Westbroek twijfelt daarbij sterk om te verhuizen naar België. Iets wat een aantal economische vluchtelingen van Nederlandse komaf heeft gedaan.

Inmiddels moeten Westbroek en aanhang voortmaken, want België is aan het afbrokkelen. Vandaag staat een stukje op teletext dat de vlaamse gouverneur de Limburgen wil samensmelten. Het is nog even wachten en er komt eenzelfde voorstel voor de (Nederlandse en Belgische) Brabanden, de (Luxemburgse en Belgische) Luxemburgen, de (Franse en Belgische) Ardennen en als klap op de vuurpijl de (Noord-Franse, Belgische en Zeeuwse) Vlaanderennen (of Flandria).

Het is duidelijk dat de ratten het zinkende schip, dat België heet, ontvluchten. Dat federaal verdeelde land heeft zoveel tijd in ‘hun’ EU-hoofdstad gestoken, dat ze andere belangrijke zaken als ‘binnenlandse samenwerking’ compleet vergeten zijn. Inmiddels wordt dat pijnlijk ondersteerpt met de langstlopende kabinetsformatie die ze ooit gekend hebben. Na een half jaar is er nog geen enkel zicht op ook maar iets dat op een kabinet lijkt.

Het knelpunt ligt ergens bij Waterloo tussen Brussel en Nijvel (of Bruxelles en Nivelles) en gaat om het BHV-kiesdistrict. Wat wij normaal vinden (dat bijvoorbeeld een Noord-Hollander op een Limburger mag stemmen), kan in België alleen in BHV (Brussel-Halle-Vilvoorde). De Walen willen dat zo (en België bijeen-) houden. De Vlamingen willen echter dat er net als in de rest van dat ‘land’ alleen nog maar op buurtpartijen gestemd mag worden. (Dus Noord-Hollanders op Noord-Hollanders en Limburgers op Limburgers.)

De EU kent ook zo’n federale kiesaanpak, en het is de manier om verbroedering en/of verzustering te ontmoedigen. Deze ‘eigenbuurt-eerst’-methode is zeker te danken aan de grote aanhang van meneer de Winter. Helaas is zijn visie ook overgeslagen op Wilders en Verdonk en het duurt niet lang of Kamp wil ook dat Nederland in kampen wordt opgedeeld.

Nu maar hopen dat de versplintering niet zo ongunstig afgewikkeld wordt als in het voormalige federale Jugoslavija.

Geplaatst op 2007-11-15, in Kiesmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Bij Rob Hamilton loopt al een tijdje een discussie hierover waarin zich ook een Vlaming mengt die op hoge toon verkondigt dat we niet weten wat er speelt, dat dat gebied gewoon Vlaams grondgebied is en er dus helemaal geen discussie hoort te zijn, hoeveel Walen er ook mogen wonen, en meer van dat Vlaams nationalisch gedoe.

 2. @Frans54: Ik bezoek wel het weblog van Rob en hij komt hier ook regelmatig langs. Toch reageren we niet zoveel bij elkaar en dat heeft waarschijnlijk met de uiteenlopende schrijfstijlen te maken.
  Ik ga niet zeggen dat ik een Belgiëkenner ben, maar ben wel o.a. een paar jaar terug bij Jezus Eik over de taalgrens gefietst en dit jaar dus weer eens door de Ostkantons. Mogelijk heb ik meer Belgische plaatsen bezocht dan een doorsnee Belg.
  Het klopt wel dat veel Nederlanders niet goed weten wat er allemaal in België speelt. Maar dat hebben ze waarschijnlijk aan zichzelf te danken. Ze houden veel voor zichzelf. Heeft waarschijnlijk met de RK-leefwijze te maken, met Limburgers in NL is het vaak niet veel anders. En wees eerlijk, jij moet toch ook niet denken aan een 2de kamer vol met Verhagens en Verhoevens. :-)

 3. je bent goed op de hoogt, compliment. Misschien moet de redding uit de oostkantons komen; vandaag in Welkenraedt uitvoering van l’enfant et les sortilèges bijgewoond, van Maurice Ravel. 320 zeven- en achtjarige kinderen in het theater, ook duitstaligen, en allemaal leefden ze mee en begrepen ze het.

 4. Dus we krijgen één provincie Holland? Maar, zoals jij het schrijft is het net als een steen, die in het water geworpen wordt. de plek van de steen is dan Brussel en dus krijgen we vanuit Brussel één Europa, zoals het hoort.

 5. @Vedat: Ik schreef over België, waar een voorstel gedaan is tot ‘herindeling’. Of Nederland daarin gaat volgen is maar de vraag. Op dit moment is de Nederlandse saamhorigheid wat groter dat de Belgische.

 6. Op WordPress zitten veel Belgische bloggers. Ik heb op veel van hun blogs links gezien naar de petitie voor het behoud van België. Ik denk dat het zo’n vaart niet loopt.
  Het is onvergelijkbaar met Joegoslavie. Voor een groot deel gaat het om geld (dat Vlaanderen in Wallonie steekt) en om erkenning (de Walen voelen zich soms wat verheven), maar etnisch gescheiden groepen zoals in Joegoslavie zijn er niet, lijkt me (afgezien van de taal). Uiteindelijk zijn er teveel voordelen voor beide partijen om samen te blijven en Brussel is ondeelbaar, dat is misschien wel het belangrijkste.

 7. @Wessel; Helaas zijn er wel overeenkomsten met het voormalig Jugoslavije. Ik denk alleen niet dat het zo erg zal worden in België, alhoewel men 20 jaar terug ook niet in Jugoslavije verwacht had dat het zo uit de hand zou lopen.
  Wallonië was eerst de kolenbron, maar toen dat makkelijker per schip uit landen als Mexico te halen was, was het niet interressant meer. In NL hebben we iets vergelijkbaars gehad met het veel kleinere Limburg. Kuststeden als Rotterdam, Amtwerpen, Zeebrugge en Gent hebben tegenwoordig voordeel en dat zie je terug in een lagere werkloosheid.
  In Jugoslavija was Servië de belangrijkste deelstaat met de meeste inwoners en ´hun´ machtscentrum Belgrado, dat hoofdstad was van zowel Servië als Jugoslavije. In België is dat Vlaanderen wat het grootste is met de meeste inwoners en doet ook aan een dubbelgebruik van Brussel.
  Met de federale aanpak van België is het zo dat Vlaanderen altijd meer ministersposten krijgt dan Wallonië simpelweg omdat Vlamingen niet op Walen mogen stemmen. Misschien is dat uiteindelijk de manier om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten.
  Duitsland is ook federaal, maar bij de landelijke verkiezingen mag een NederSaks wel stemmen op een Saarlander.
  En voor de rest heb ik het natuurlijk een beetje uitvergroot, moet kunnen lijkt me. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: