Nov-25: Bert’s Uitzicht

Oplettende langskomers zullen gemerkt hebben dat ik een oude kopfoto heb teruggezet. Ik loop regelmatig over de Kneppelbrug, een stukje Stadswal en dan langs de Grote Kerk, die allemaal op deze kopfoto staan. Doorgaans steven ik dan af op de (voor mij) dichtstbijzijnde supermarkt, al dan niet via een tussenstop in de bieb.

Tussen de Grote Kerk en de supermarkt ligt het Canadaplein met daaronder een mooie gratis fietsenstalling en daarop een vreemd kunstwerk, wat nog het meeste lijkt op 3 grote RVS-dildo’s. Daarachter ligt theater De Vest. Op de buitenmuur van hun theatercafé prijken sinds enkele weken 3 halve ballen met daarin foto’s van Bert Klunder.

Op de meest prominente halve bal kijkt Bert richting dildo’s en Grote Kerk en in die halve bal staat de text ‘Je moet het willen zien’. (Klik op de foto om ter inzooming.) Bert overleed een jaar eerder en dit gedenkteken vind ik erg passend en -gezien het uitzicht- zeker niet zonder humor.

Als je zijn blik iets verder volgt, zou hij door de Grote Kerk en een setje huizen precies in het bronzen rechteroor van Rudi Carell kijken. Der Rudi moet het met een veel minder uitzicht doen. Hij staat op een miezerig pleintje waar zijn zicht beperkt is tot 5 meter door een vensterbank met geraniums.

Op de website van het NHD staat een leuk filmpje over de onthulling van Bert’s gedenkteken.

Advertentie

Geplaatst op 2007-11-25, in Alkmaar, Kunstmatig, Ximatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 23 reacties.

 1. Wel een bijzondere onthulling, Xiwel. Jammer, dt zijn weduwe en dochter nu in Haarlem wonen.

 2. Je moet het inderdaad willen zien… die RVS-moslima’s.

 3. @Dolby: Ik heb nooit zo goed begrepen wat dat 3-tal voor moeten stellen. Zelf dacht ik dat het bewoners waren van de planeet Dildonia.

 4. @Vedat: Ik neem aan dat de weduwe een vriend ik Haarlem heeft, waarom zou ze anders naar zo’n stad moeten. :-)

 5. *snik* …dildo’s? …burka’s?
  ….er heeft nog niemand een brandend kruis voor deze KKKsmurfen gezet?
  (het doet me denken aan de academie die ik ooit uitgezeten heb (als de studieduur in die tijd niet ingekort, was ik overgestapt naar een *normale* studie) ….al zou “glimmend” en “iets dat lijkt op ogen” daar waarschijnlijk nog te figuratief “dus” VERBOTEN geweest zijn, wat een helse tijd was dat, wat een missers.. *SNEL ophouden eraan terug te denken*)
  Wat doet RVS anno nu per kilo?

 6. @Jolie: Geen idee, maar ik denk dat ze grotendeels hol zijn.

 7. Het zouden ook Sidonia’s kunnen zijn. Maar ja, dan had Berts (zonder apostrof) uitzicht ergens in Vlaanderen moeten zijn.

 8. @Dolby: Bedoel je geen Xidonia’s? :-)

 9. Ik kan me wel en beetje vinden in jouw gedachten dat het dildo’s zijn maar voor mij kunnen het ook uitvergrote spermavisjes zijn. Dit soort kunst spreekt mij dus niet aan. Verder ken ik Bert Klunder niet goed genoeg om te oordelen of hij hier terecht staat.En Rudi Carrell mag blij zijn dat hij nog ergens een plekje in Nederland heeft gekregen.

 10. Inderdaad een leuk filmpje. Altijd fijn als een herdenking niet zo zwaar op de hand is. Zou bij een cabaretier ook wel gek zijn. Die Dolly Dot kan een aardig moppie zingen, jammer dat ze dat niet vaker doet.
  Jullie hebben daar in Alkmaar trouwens wel veel beroemdheden voortgebracht. In Utrecht kom ik niet veel verder dan Dick Bruna (tevens de rijkste Utrechter), Henk Westbroek en Jochem Uytdehaage. Het zijn er wel meer natuurlijk (minister Vogelaar bijvoorbeeld), maar BN’ers uit grote steden zijn altijd van heel Nederland en worden daardoor minder aan hun thuisstad gekoppeld.

 11. @Christiaan: Jullie hadden toch ook Herman Berkien?
  Ik ben niet zo BN’erig, waar ik al in mijn eerdere logje over schreef. Bert Klunder was ook geen erg bekende Nederlander, misschien vond ik hem daarom wel aardig. En ik was een grote fan van de RVU-programma’s (Beter van Niet en Mannen voor Vrouwen) waar hij aan meewerkte.
  Alkmaar wordt tegenwoordig erg gekoppeld aan Borsato. Zijn geleende muziek vind ik wel aardig, maar van zijn zingerij heb ik niet zo’n hoge pet op. Ik heb hem hier trouwens (nog) nooit in de stad zien lopen. Joost Z wel, maar daar heb ik ook niet veel mee.
  De winkel van Angela G’s vader is wel erg karakteristiek. Daar ga ik misschien nog wel eens over loggen. :-)

 12. @Hanscke: Het was ook een groot verschil. Dat spul van Bert Klunder hing er zomaar opeens, zonder gemeutel. Over Rudi Carell is heel erg gemeuteld. Hij staat nu op een achteraf plek. Ik neem aan dat er van hem in Bremen meer te vinden is. Daar heeft ie zo ongeveer zijn hele leven gewoond en gewerkt.

 13. Haha, Herman Berkien ja, van het Utrechtse lied ‘Als ik boven op de Dom sta’. En Tineke Schouten natuurlijk. Ik was de volkse afdeling even vergeten ;-)

 14. @Christaan: Ik ken mijn klassiekers. :-)

 15. @Christaan: Tot vandaag kon ik helemaal geen bekende Amersfoorters. :-)

 16. ’t Is maar een idee hoor, en het gaat me helemaal niet aan natuurlijk, maar kunnen ze Carell gewoon niet voor Bert en tussen die RVS mompelpalen zetten? Misschien hebben die twee wat aan elkaar. Je moet even je geest wat rekken, maar het lijkt me best te doen zo..

 17. Nee, bekende Amersfoorters ken ik ook niet (Johan Heesters was voor mij ook totaal onbekend). Vreemd is dat niet: even googelen leert mij dat Amersfoort sinds Johan van Oldenbarnevelt en Jacob van Campen weinig beroemdheden heeft voortgebracht. En dat voor een stad met meer inwoners dan Alkmaar. Ik bedoel maar.

 18. @Jan H: Er is ooit over gesproken om Carell ook ergens op het Canadaplein te zetten, maar uiteindelijk heeft ‘men’ (gemeente en/of een of andere belangengroep) toch voor die andere locatie gekozen.

 19. @Christiaan: Heesters kon ik dus wel, maar ik wist (tot een paar dagen terug) niet dat die in Amersfoort geboren was. Ik meen dat met zijn 100ste verjaardag een documentaire over hem is uitgezonden.

 20. Op 23 oktober ging ik tekeer in een logje tegen een kunstwerk op de oprit bij Kootwijk, en wat denk je? Zondag stond het er niet meer.

 21. @Mack: Ik heb nog flink gefotozocht, maar vind in Google geen ‘mal’ Kootwijker kunstwerk. Hoe zag het er uit? Ik ben nu toch wel benieuwd.

 22. Ik zou me kunnen voorstellen dat bij felle zon die dildo’s agressie oproepen door de felle, verblindende weerkaatsing…
  De stokslagen die ze dan eventueel zouden krijgen, alarmeren dan waarschijnlijk direct de hoeders van de dildo’s door hun holle gegalm.

 23. Ik vind het best mooie kunst.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: