Dec-02: Façade

De laatste jaren wordt in Alkmaar een jaarlijkse puienprijs uitgedeeld. Voor het grauw liggen daarvoor tegenwoordig stemformulieren in de bieb. Ik kon me niet erg vinden in de nominaties en heb niet gestemd. Nu ik me er wat beter in verdiep, begrijp ik dat het alleen om pas opgeknapte puien gaat.

Onlangs maakte ik mee hoe zo’n prijspui tot stand kwam. Wat een cultuurbarbarij. Een van de winnaars beterft een nieuwe winkel van een aardewerkketen. Een half jaar terug werd plotseling een oorspronkelijke winkelpui geruimd. Het duurde maar even of het was een soort doorrijgarage. De bovenverdieping met dak bleef, maar de gehele onderverdieping (inclussief voor- en achtergevel) was weg.

Van muur tot muur kwam er een nieuwe betonvloer in, zodat de koppen en schotels mooi vlak staan en liggen. Als afsluiting werd er met wat stalen balken een nieuwe ‘pui’ teruggezet en plakken ze daar wat houtwerk (of is het kunsstof?) tegen aan. Dat lijstwerk moet de indruk geven dat er weer een historische pui staat. Nee, dan zie ik liever de mooi opgeknapte hoekpui van slager Eeken. Maar ja, daar mocht niet op gestemd worden.

Ik had helemaal niet over die patserige puienprijs gelogd, als ik in hun foldertje niet een bekend adres had gezien. Dat adres was genomineerd voor de puinhoopprijs. Diezelfde club had ook een lijstje gemaakt met zeer vervallen puien en laat daar nu net mijn fietsenbuurman bij staan.

Nou kan ik nergens vinden dat die puinhoopprijs uitgereikt is, maar anders doe ik dat bij deze.

Gelukkig had ik voor de foto prachtig grauw weer, zodat zijn pui nog eens extra uit de verf komt. Sjors van harte! Laat je niet gek maken. Het pand aan de overkant van je concullega fietsenmaker is minstens zo vervallen. En het gaat niet om de verpakking, maar om de inhoud.

Geplaatst op 2007-12-02, in Alkmaar, Fietsen. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Deze pui ziet er gewoon niet uit. Maar het hele pand vertoont onderhoudsgebreken. Ik ben bang dat zijn winkel niet zo goed loopt.

 2. ja sommige panden worden gewoon rucksichloos naar de hel geholpen dus…

 3. @Marcel: Klopt de man is volgens mij 65+ en heeft geen opvolging. Je kan de voordeur (rechts) niet in. Als die al open is, dan loop je vast in de troep. Je moet dus via het klompenhossie linksachter.
  Nou is er weinig aan de hand. Twee huizen verder stond een (woon)pand dat nog meer vervallen was en dat is onlangs door de nieuwe bewoners prima opgeknapt. Een beetje opnieuw voegen en een nieuw pannendak doet wonderen. Na 100 jaar zijn die pannen toch versleten.
  Waar die puienclub voor waarschuwt, dat het de buurt verslonst, valt hier best mee. Reden is dat alle panden bewoond en in gebruik zijn. Als deze fietsenmaker open is staat de hele linkermuur vol met fietsen (anders kan ie niet in zijn werkplaats komen). Toch zet ie die fietsen elke avond weer netjes binnen.

 4. Hopelijk komt er ooit zoiets als een stadslening voor restauratie, zo’n pand is prima op te knappen, als je er op tijd bij bent (daar weten wij alles van onderhand ;-]) Als ze er te lang mee wachten, komt er zo’n karakterloze beton-met-kunststof kubus voor in de plaats ;-/

 5. Hier hebben we (voorzover mij bekend) geen puien nog een puinhoopprijs, maar er is hier in de loop van de tijd ook heel wat kapot gerestaureerd en opgeknapt. Op een gegeven moment moesten de luifels in het winkelcentrum weg zodat er weer zicht ontstond op de historische gevels. Het daarvoor benodigde bouwkundige werk was voor velen reden om dan maar gelijk die hele gevel aan te pakken en b.v. te vervangen door een geheel glazen, sms zelfs iets uitgebouwd of naar boven toe naar buiten uitlopend. Latere wisselingen van eigenaar in diverse panden leidden tot nog wat van dergelijke acties. Van de historische gevels die weer in beeld moesten komen is dan ook bar weinig meer terug te vinden zolangzamerhand.

 6. Het ziet er inderdaad uit alsof het ieder moment in kan storten.

 7. Alle panden bewoond, zeg je? De bovenverdieping van deze fietsenwinkel ziet er knap onbewoonbaar uit, met dat dichtgetimmerde raam, de smoezelige gordijnen en de (althans zo lijkt het) totaal verrotte kozijnen. Triest hoor, dat sommige panden zo verwaarloosd worden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: