Dec-16: Digipleite

Sinds kort ben ik een Digitenne-expert. Niet dat ik zelf Digitenne heb. Ik kijk gewoon ‘on-demand’ en verlaag me niet meer tot zapperij. Nee, mijn familie en kennissen zijn aan het overstappen op Digitenne.

Zo kwam ik toevallig bij een 72-jarige achteroom langs. Dat doe ik een paar keer per jaar. Even kijken en horen hoe het ermee gaat. Naast de TV stond een setje dozen met Digitenne-spul. Dus vroeg ik of dat beviel. Nou d’r beviel niets. Mijn achteroom is een gewezen boekhouder en snapte niet hoe die het aan de gang moest krijgen. Dus die doos stond daar al een tijdje onaangeroerd.

Omdat ik er toch was heb ik het eens geprobeerd. Terwijl hij de gebruiksaanwijzing besturdeerde stopte ik de stekkers in de diverse gaten. Kon maar op 1 manier, dus zo moeilijk was dat niet. Via de bijgeleverde afstandsbediening liet ik het geval zelf naar TV-zenders zoeken. Dat waren er maar een paar. Na het invoeren van een code om het bijgeleverde creditcardje te activeren bleken er veel meer zenders te zijn.

Met die menugestuurde aanpak was het dus zo gepiept en heb ik aan m’n achteroom uitgelegd hoe de afstandbediening werkte. Met het lezen van de gebuiksaanwijzing was ie daar nog niet aanbeland. Zoals gewoonlijk staat daar dus teveel onzin in en gebruik ik zo’n aanwijzing alleen als naslag werk. Dus als het niet wil. En het wou deze keer gelukkig wel.

Een paar dagen terug ging ik bij een fietskennis langs. Hij had ook digitenne en die deed het niet goed. De primafoners (die hem geleverd hadden) snapten er ook niets van. Hij kon maar enkele seconden kijken en dan viel het signaal weg. Geen idee wat dat was. De instellingen kon ik niet bekijken, want het menu op de TV viel met datzelfde signaal ook uit. Niet zo handig dus.

Verplaatsen van de antenne hielp niet en uit en aanzetten evenmin. Nou was deze man wat technischer en hij had 1 kanaal wat wel bleef. Een of ander nostalgiekanaal. Via dat kanaal kwam ik dus wel in het menu. Opnieuw zenders laten zoeken hielp niet, signaalsterkte bleek met 90% ruimvoeldoende en alle instellingen leken normaal.

Bij een 2de rondje door alle menuopties zag ik dat het signaalsysteem op ‘multinorm’ stond. Eigenlijk houdt dat in dat het kastje zelf wel ziet welke systeem nodig is. Gelukkig weet ik dat wij in NL al jaren PAL B/G hebben. Die multinorm kon ik omschakelen naar PAL en dat bleek de oplossing. Vanaf dat moment deed ie het prima.

Nou was ik deze keer wel aan de gebruiksaanwijzing begonnen. Toen het apparaatje zenders aan het zoeken was had ik daar de tijd voor. Bij de FAQ was dus niets te vinden over dit probleem, laat staan dat er een oplossing voor beschreven was.

Geplaatst op 2007-12-16, in RTV-matig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Sinds er geen ethersignaal meer is, ben ik met mijn vakantiehuisje in de Achterhoek ook aangewezen op digitale ontvangst. Ik heb voor 70 euro een ontvanger gekocht bij de Mediamarkt, zonder abonnement dus alleen voor Nederland 1, 2, 3 en Omroep Gelderland.
  Het installeren was geen probleem, maar de werking is wel echt digitaal: het werkt wel (1) of het werkt niet (0). Had ik met mijn oude analoge antenne nog wel eens sneeuw door het beeld (halve ontvangst), met de digitale ontvangst krijg ik meteen de woorden ‘geen signaal’ te zien. Vorig weekend was dat het geval, waarschijnlijk door het slechte weer.
  Verder valt me op dat het beeld soms even stil blijft staan, of een déél van het beeld (een paar vierkantjes). Nee, ik vond de analoge ontvangst beter. Kon ik ook nog wel eens Duitsland ontvangen en een extra regionale omroep: RTV Oost.

 2. @Christiaan: Digitenne is gewoon een veranderd ethersignaal. Dat digitale is wel grappig en zag je ook wel eens bij de Tour de France als de verbinding met de motorcamera slecht was. Of het beeld bevriest, of stukjes van het beeld bevriezen. Vaak komt dat door storing van slecht-ontstoorde machines. Vroeger hoorde je dat knetteren en zag je dat als strepen en nu blokkert het. :-)
  De Duitse TV is nog gewoon via de hark te ontvangen, die kan je nu op Münster richten.

 3. Het zal allemaal wel beter zijn en nog andere goede redenen hebben, maar ik heb geen zin meer om als proefkonijn te fungeren. Ik hou het nog even bij de kabel, dat vind ik het makkelijkste.

 4. Ik ben om twee redenen verheugd vanwege dit logje. Ten eerste hebben gepensioneerde boekhouders kennelijk nog geld genoeg voor digitenne, en ten tweede, mocht ik ooit digitenne aanschaffen, weet ik wie ik moet raadplegen.
  Ik heb ondertussen toch al een enorme hoge pet van jou op als het om technische kennis gaat. Voor mij pas je in het rijtje: Hawking, Einstein, Newton en van Planck.

 5. @Xiwel: Sinds 7 december 2006 zijn de ARD en de ZDF NIET meer met een hark-antenne te ontvangen of met een analoge satelliet-ontvanger, daarom moesten wij een nieuwe satelliet-installatie. Alleen de commercielen zijn nog te ontvangen (RTL enzo), maar het is de verwachting dat ook dat niet lang meer gaat duren.
  @Christiaan: wij hebben een state-of-the-art satellietinstallatie, die het veelvoudige kost van Digitenne, en hebben ook last van groene blokjes in beeld. Dat heeft te maken met atmospherische storingen en de sterkte van het signaal wat wordt uitgezonden door de satelliet, en niet met Digitenne.

 6. @Natascha en Cristiaan: Ik had alleen even op de website van de WDR gekeken en daar was nog op te vinden dat hun UHF-zenders rond kanaal 58 te vinden zijn. Gewoon even de oude antenne gebruiken en kijken of die zender er nog is, dat kost niet meer dan enige inspanning. :-)

 7. @Natascha en Cristiaan: De websites van de WDR maar ook BR zijn wat verouderd. Op de BR-site zijn ook nog de UHF-kanalen te vinden terwijl op een andere plek te lezen is dat die zenders in November-2007 stoppen. Als ik de WDR-site goed begrijp, dan doen alleen hun UHF-zenders bij Aken, Monchau en in Sauerland het nog. Dat zal ook te ver zijn vanuit de Achterhoek.

 8. @Mack: Net als Einstein en Hawking duw ik maar wat op knopjes en komt het vanzelf wel een keer goed. Met voortgezette kleuterschoolopleiding kom je dus al een heel eind.

 9. @Vedat: Als je maar 1 TV hebt is het Digitenne een stuk goedkoper (8 e/mnd) en leveren ze een schoner signaal dan de kabel. Als je tegelijkertijd naar een ander kanaal wilt kijken, dan moet je nog eens 8 e/mnd betralen en is het net zo duur als de kabel. Nadeel van Digitenne/DVB-T is dat het eenrichtingverkeer is en telefonie en internet er nog niet langs gaan.
  Nou is internet via de kabel ook nog altijd erg prijzig. Als ik meer TV zou willen kijken, dan nam ik eerder Digitenne dan de kabel. Maar zoals getikt heb ik voldoende aan online-kijken via het internet.

 10. Ik heb er niet zoveel aan, neem het dus niet. De uren dat ik p week TV kijk zijn sporadich, bovendien heeft P. er een op zijn slaapkamer en wij ook, zouden we of 3 digi’s moeten hebben of analoog + digi…… no thanks !
  Bovendien zou ik geen tijd meer hebben je logjes – helaas steeds sporadischer – te volgen . . . .

 11. @Xi: het is zelfs nog goedkoper:€ 6,95 per maand. En dat vind ik een stuk acceptabeler voor het weinige tv kijken wat ik doe dan de ruim 16 euro die UPC rekent.

 12. @Xiwel, @Brownie
  Het kost € 6.95 per maand, ook als je 3 ontvangers hebt. Je kunt een tweede en derde smartcard bijkopen a € 12.95 per stuk en koppelen aan de eerste kaart. De extra ontvangers kosten nieuw ca € 90 per stuk (de eerste is gratis). Pas bij meer dan 3 smartcards moet je een tweede abbo afsluiten.
  Heb zelf sinds 15 dec digitenne in gebied waar officieel geen ontvangst is, maar beter beeld als ooit met de kabel. Meteen de HDD recorder genomen en ben zeer tevreden.
  Nadelen? Niet echt. Bij de kabel kon je voorspellen dat er een brommer langs zou komen dankzij enkele horizontale strepen in het beeld zodra deze binnen 200m afstand waren. Digitenne heeft hier geen last van. Vreemd genoeg de twee opgenomen films heel af en toe wel.

 13. @Ruud: Bij de digitennesite van KPN vind ik geen goed prijzenoverzicht. Zo weet ik ook niet of die smartcard eenmalig is of per jaar. In het laatste geval betaal je dan dik een euro per maand en zo kwam ik op 8 euro per maand uit. Je kan die extra ontvangers ook huren voor 3 euro per maand. 90 euro voor zo’n ontvanger zou ik ook binnen 3 jaar afschrijven, want dan zal het systeem wel weer veranderd zijn en voldoen dergelijke ontvangers niet meer. Iets dergelijks zie je nu ook met de oudere ADSL-modems. 90 euro komt dan neer op 2,5 euro per maand, misschien is dat huren zo gek nog niet.
  Voor mijzelf hoeft het niet, ik heb de kabel ook al 2 jaar de deur uit en kijk online.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s