Dec-20: Screensaver?

Terwijl Nederlandse huishoudens overstappen op de spaarlamp, stappen winkeliers over op het platte reclamescherm. Dit zijn gewone LCD- of plasma-schermen die gemiddeld 200 Watt slurpen. Wat gelijk is aan het verbruik van zo’n 20 spaarlampen. Het is maar de vraag of die schreeuwerige beelden beter werken dan een ouderwetse poster.

De winkeliers denken duidelijk van wel. In de Alkmaarse binnenstad tel ik inmiddels zo’n 300 van die schermen, en dat aantal blijft groeien. Ik neem aan dat dit niet een typisch Alkmaars verschijnsel is en Nederland dus binnenkort een paar extra kolencentrales nodig heeft.

Een winkel aan de Langestraat maakt het wel helemaal bont. Die laat het scherm dag en nacht aan. ’s Avonds en ’s nachts is echter het zware rolluik naar beneden en het scherm is zo opgesteld dat je er dan niets meer op kunt lezen. Da’s dus net zo dom als een 200 watt lamp in een verlaten kelder laten branden.

Advertentie

Geplaatst op 2007-12-20, in Alkmaar, Milieumatig, Shopmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Je hebt vast ook berekend hoeveel het de winkelier op jaarbasis kost. Als je ‘m dat nou eens vertelt, dan zet ‘ie het apparaat misschien wel uit.

 2. Ik dacht dat je met “screensaver” dat rolluik bedoelde…

 3. Winkeliers zijn meestal wel gevoelig voor wat het publiek vindt, misschien zou het goed zijn om met de plaatselijke afdeling van milieudefensie een actietje te organiseren?

 4. Ze willen natuurlijk niet, dat zwervers voor de etalage televisie gaan kijken. Krijgen ze etalagebenen van. Of heeft Alkmaar geen zwervers? Ik neem toch aan van wel, want zelfs Doetinchem heeft zwervers.

 5. Hier moet ik gelijk in geven. Dit kan echt slimmer en is inderdaad verspilling.

 6. @Christiaan: Alleen met dit scherm kan al 200 euro aan electriciteit bespaard worden als ie uit is zolangs als het rolscherm naar beneden is. Als de beelden van een PC komen, dan is er nog meer te beparen door die ook uit te zetten.
  Misschien ga ik dat wel doorgeven, maar ik dacht: ‘laat ik er eerst maar eens over loggen’. :-)

 7. @F’koek: Ik heb je nieuwe logplek gevonden en ga je weer vaker bezoeken.
  Die dubbele schermconstructie sprak me ook aan, maar daar wilde ik niet meteen mee schermen.

 8. @Aargh: Een goed idee. Ik denk dat Milieudefensie en Greenpeace zich wat drukker moeten maken over deze opmars. Mogen ze ook doen over de senseo en die nieuwe daglichtlamp van Philips. Het heeft weinig nut om te meutelen over spaarlampen zolang electronicaconcerns de mensen blijven verleiden met nieuwe energieverslinders.

 9. @Vedat: Hier zijn ook een paar zwervers, maar ik denk niet dat zij dit repeterende programma over kleren leuk vinden. :-)

 10. @Marcel: Een schakelklokje doet wonderen.

 11. Ah Xiwel, wat fijn toch dat ik elke keer weer op je kan rekenen ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: