Jan-05: WE

Ik woon naast het MCA (Medisch Centrum Alkmaar), een flink regioziekenhuis dat in De Hout ligt en als iets kleins begon in een oude Cadettenschool. De gevel van de Cadettenschool is nog immer intact en vind ik best mooi. Aan weerszijde van dat oude hoofdgebouw zijn 2 vleugels die bij het originele ontwerp horen. Die vleugelgebouwen ogen wat nieuwer en eerst dacht ik nog dat het een uitbreiding was voor de cadetten.

Een half jaartje terug viel me op dat die vleugels rondom de letters W en E bovenin hebben.

Het mag bekend zijn dat ik een afkotic heb en dus wel wilde weten waar die letters op slaan. Bij het hoofdgebouw staat alleen een infobordje over de Cadettenschool uit 1893 en op de Alkmaarse monumenten site staat alleen spul in de binnenstad bescheven. Dit gebouw ligt daar net buiten.


Ik begon dus maar zelf te fantaseren. De kroontjes boven de letters gaven aan dat het wel iets konininklijks moest zijn, bijvoorbeels Willem Eén. Nou gaat dat moeilijk, want die man lag toen dit gebouwd werd al een eeuwtje onder de grond. De meeste kans maakte Wilheminna en Emma, in de tijd dat Emma regentes was en Wilhelmina te jong om het volle koningschap op zich te nemen.

Ook dat heb ik op het internet nagezocht, maar daarvover vond ik niets wat betrekking had op dit gebouw. Ik had nog wel een zwaardere speurtocht in kunnen zetten door de grote bieb door te spitten of door slimmerikken in de omgeving te vragen. Maar zo belangrijk vond ik het nu ook weer niet.

Totdat ik enkele maanden later nog zo’n bekroonde E tegenkwam boven een deur aan het Kennemerpark. Daar staan ook huizen uit eind 1800 – begin 1900. Op het moment dat ik daar liep, ging net een oudere vrouw naar binnen. Dat bleek inderdaad de bewoonster te zijn en zij wist dat de E voor Emma stond.

Alkmaar heeft net ten zuiden van binnenstad een Emmastraat met daar omheen een buurt met de naam Emmakwartier. Veel huizen aan die Emmastraat zijn uit dezelfde tijd. Die cadettenschool ligt aan de Wilhelminalaan. Wat Emma en Wilhelmina met Alkmaar hadden (of Alkmaar met hen) is me niet geheel duidelijk, maar ik weet nu wel wat die W en E betekenen.

Updeet 001a:

Door een hint van Vedat bedacht ik alsnog mijn postzegelalbum in te zien. Eerlijk gezegd was ik dat al eerder van plan, maar tot nu toe vergeten. Aangezien beide een bekroonde letter hebben die niet door elkaar staat, denk ik inmiddels dat het eerder om Wilhelmina en Emma gaat, dan om Willem III en Emma. Maar misschien vind ik nog meer en gooi ik er nog een updeetje tegenaan.

Advertentie

Geplaatst op 2008-01-05, in Alkmaar, Kunstmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Dat was ook het eerste waar ik aan dacht bij het zien van de bekroonde letters. Maar ja, hoe kan het ook anders als je zelf een E als dochter hebt ;-)

 2. @Aargh: Ik ben niet zo koninklijk onderlegd en kon me ook voorstellen dat Wilhelmina een 2de naam met een E had. Achteraf is het vrij logisch. Dat komt ook omdat ik nu pas weet dat deze delen ook rond 1893 gebouwd zijn. Ik zag dat pas toen ik de link naar de ontwerptekening vond. Op het oog lijken die zijgebouwen zeker 20 jaar jonger dan het hoofdgebouw.

 3. Het zou ook een sponsoractie van een kledingwinkel kunnen zijn.

 4. @Christiaan: Ik geef toe; het was een inkoppertje. :-)

 5. mooie details aan zo’n pand… vele zien het helaas niet…

 6. @Huub: Eigenlijk had ik dit logje rond sinterklaas moeten plaatsen vanwege de chocoladeletterlook. :-)

 7. Zou mooi staan op een schouw.

 8. Is dat hele oude gebouw die op de site van MCAlkmaar staat nog in bedrijf of is het ziekenhuis naar de buitenkant van Alkmaar verplaatst?

 9. @Hanscke: Als je op de onderste link klik zie je de oude voorkant op een luchtfoto. Die kan je verschuiven en dan xi je dat er een heel complex achter ligt. Er is wel sprake om het ziekenhuis op een of andere manier te verplaatsen aangezien 900 bedden midden in de stad niet erg praktisch is ivbm parkeeroverlast. Toch is daar de eerste 10 jaar weinig kans op.

 10. Xiwel, ik kan je blij maken. Op het Centraal station in Amsterdam is een koninklijke wachtruimte. In die wachtruimte is een schouw en op die schouw zijn ook de W en de E van Willem III en Emma. Ik heb die foto’s op mijn homepage staan.

 11. @Vedat: Mooie tip, ik xi nu dat ik archiefstuk 470 moet inzien of het Willem III betreft of Wilhelmina. Zelf denk ik het laatste aangezien Willem III bij de opening al 3 jaar overleden was en het gebouw aan de Wilhelminalaan staat. In het Emmakwartier bestaat geen Willem (III)-straat of -laan. Dat zou betekenen dat die wijk ook van na zijn dood is.
  Ik heb de linken in je reaxi iets aangepast. Die initialen-foto is erg duidelijk. Bovenin heb ik ook een Updeet gedaan.

 12. Goedemorgen, in dat ziekenhuis heb ik als klein kind 1944 met diphterie gelegen, dat weet ik nog heel goed.
  Interessante log.
  Love Joanna

 13. @Joanna: Waarschijnlijk heette het toen het Centraal Ziekenhuis. De eerste keer dat ik me kan herinneren was rond 1960. Zelf ben ik er geweest vanwege amandelsknippen. Maar beter kan ik me het bezoek aan mijn oma herinneren. Daarvoor moesten we van die mooie ouderwetse stenen trappen op.

 14. Kan het niet zo zijn dat de E voor Emma staat en de W toch voor Willem III? Door de W op de andere hoek te plaatsen wilde men misschien aangeven dat hij al het hoekje om was.

 15. @F’slag; Zou kunnen. Op elk gebouw zitten rondom zo’n 30 E’s en 30 W’s, misschien zitten er wel 3 W’s van Willem-3 tussen. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: