Jan-09: Web-logs Op Wit

Rond de jaarwisseling ontstond er enige tumult op het Web-log-forum. “Er werden webminlogs ‘op zwart gezet’. Dat is onjuist. De betreffende web-logs gaan juist op wit, met daarop een simpele Amerikaanse text van Typepad. Het is een vrij genante vertoning. Schakel dan naar een pagina met extra veel balkreclame, want daar draait het om.

Een jaartje terug is webminlog met een promotiebalk gekomen op hun gratis versie. Veel mensen maakt dat niet uit, zij weten niet eens de kopfoto op maat te krijgen en dan ziet zo’n log er door die balk al snel beter uit. Anderen kochten de balk af met een SMS-abbo van 18 euro per jaar. Sommigen vertrokken en een enkeling nam een echt abonnement, dat nog wat meer kost, maar waar je ook meer voor krijgt.

O ja, en dan was/is er ook nog een groepje dat de balk zelf weghaalde, en daarmee de oproep van een webminlog-boodschap opvolgde. Die boodschap staat rechts en is erg duidelijk met ‘of haal ‘m weg‘. Er staat dus niet ‘laat ‘m weghalen’, nee het is overduidelijk dat de logger dit zelf moet doen.

Met wat Javascript-, style- en/of CSS-gepruts verdween dan ook in een aantal gevallen de promotiebalk. Dit bleek toch niet de bedoeling en programmeurs van Web-log, SixApart (TypePad) of misschien wel reclamemaker DoubleClick, kwamen met een tegenscript. Deze kleine ‘koude oorlog’ duurde maar kort. Men zag in dat het op die manier niet ging lukken en dus werden onlangs de algemene voorwaarden van wat extra artikelen voorzien. Zo rond de Kerst kreeg een aantal balkverbergers de boodschap dat de balk weer zichtbaar moest worden of anders gaat binnen 4 dagen het balkverbergende log ‘op wit’.

Nou gaat het echt niet om die reclames. Ik kan me niet voorstellen dat mensen bewust op de ellende van DoubleClick* doorklikken. Nee, het is de bedoeling dat de grote groep gratisloggers doorschuift richting betaald abonnement. Vooralsnog is dat een veel te kleine groep, waardoor Web-log vrijwel zeker het hoofd niet boven water kan houden.

Web-log schermt er wel mee dat zij 300.000 logs hebben, maar vergeten te melden dat daarvan zo’n 200.000 zwerflogs / spooklogs zijn. Logs zonder eigenaar, die eventjes aangemaakt zijn om te zien hoe het gaat en/of logs die gestopt zijn toen versie-2 kwam (wat te moeilijk was). Van de 100.000 logs die wel actief zijn gaat het in de meeste gevallen om gratisloggers.

TypePad kan je in Nederland ook direct gebruiken via SixApart. Dat kost een kleine 5 euro per maand voor de goedkoopste versie, die erg overeenkomt met de versie die bij Web-log gebruikt wordt. Een ieder kan bedenken dat Web-log dus ook niet uitkomt met de SMS-abbo’s van 1,5 e/mnd. Die prijs zal dan ook flink stijgen op het moment dat Web-log voldoende mensen naar de betaalde versie heeft gejaagd.

Ik moet dat allemaal nog zien gebeuren. Gestuntel van Ilse Media (de eigenaar van Web-log) geven geen garantie voor een rooskleurige toekomst. Mijn ontsnappingsplan heet WordPress, daar is ook gratis op een Webminlogmanier te loggen, maar dan zonder reclamebalk.

Hoe WordPress wel financieel rond kan komen en Web-log niet heeft naar mijn mening te maken met de keuze voor het dure TypePad. TypePad is ook zeker beter, maar veel loggers zitten niet op dat beter te wachten. Zeker niet de groep gratisloggers die ooit voor de simpele eerste versie van Web-log heeft gekozen.

Ik lees nog steeds berichten dat de afhakers uit midden-2006 wat rondgedoold hebben bij punt of blogse en uiteindelijk afgehaakt zijn. Erg jammer, want het niet om kunnen gaan met meer toeters en bellen wil niet zeggen dat deze mensen geen mooie, ineterressante en/of leuke verhalen kunnen schrijven. het is daarbij opvallend dat Joris, de bedenker van het oude Web-log-systeem, inmiddels overgestapt is op WordPress.

Die promotiebalk is overigens alleen hinderlijk voor de Internet Explorer gebruikers. In Opera is ie met 2 muisklikken verdwenen en is ie vanaf dan op geen enkel web-log meer te zien. Die optie kan ook bij FireFox door de AdBlocker Plus (ABP) -plugin toe te voegen. Dat SMS-afdokken is dus alleen voor Internet Explorer. En eigenlijk vind ik 18 euro per jaar voor zoiets teveel.


Even een lichtpuntje: Vandaag zag ik dat Tel Sell eindelijk failliet is. Er is dus hoop dat DoubleClick ook ooit op de fles gaat.

Geplaatst op 2008-01-09, in Webmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 22 reacties.

 1. ABP van Firefox werkt inderdaad prima, heb heel even die balkjes gezien en ze daarna in de ABP gegooid, nooit meer iets van vernomen of gezien. Lost ook een hoop reclame op nieuwssites e.d. op als sneeuw voor de zon.(alleen uitkijken dat je niet te enthousiast wordt en daarmee ook dingen als inlogvelden gaat blokken, even goed nadenken waar je het sterretje zet in de omschrijving van de te blokkeren content om met één blokkering van zoveel mogelijk rommel af te zijn is wel zo handig)

 2. Ik weet dat ik via b-cool een heel bijzonder weblogje heb en daar ben ik dan ook heel blij mee. Dat koester ik. zij het dat het soort dingen waar jij overschrijft totaal aan mij voorbij gaan, maar ik weet niet of ik dat erg vind.

 3. @Hanscke: Het bovenstaande is een typsch Web-log-probleem. Neemt niet weg dat deze inluis-tactiek (eerst ongehinderd gratis, daarna reclame en dan zeuren om geld) ook door andere bedrijven wordt toegepast.

 4. Zoals ik bij je vorige onderwerp ook meldde (maar dan off-topic en nu on-topic) ben ik heel tevreden met punt.nl. Je hebt daar ongetwijfeld minder mogelijkheden dan bij web-log, maar ik vind daar precies wat ik nodig heb, met nauwelijks reclame. Het enige echte nadeel vind ik dat de zaak geregeld vastloopt.
  Je schreef dat je het niveau van de punt-weblogs vaak zo laag vindt. Zou kunnen kloppen, ik heb me daar nooit in verdiept. Of liever gezegd: ik heb nooit gekeken of het niveau elders hoger is. Dat kan me ook niet zoveel schelen: er zijn zoveel mogelijkheden om bezoekers te trekken, daarvoor ben ik niet afhankelijk van de andere punters. Overigens ken ik ook verschillende erg goede punt-weblogs.

 5. @Christiaan: Bij web-log zit ook heel veel pulp. :-) Wat dat beterft scoort blogspot of de groep WordPressers beter. Bij Punt zie ik doorgaans zeer schreeuwerige achtergronden en verhaaltjes die nergens over gaan. Ik denk dat Punt deze mensen meer aantrekt dan andere webloghosten. Maar daarbij worden ze op de voet gevolgd door Web-log.
  1 van de zaken die ik beter vind bij Web-log is de navigatie. Je kan hierboven doorklikken naar een vorige log en als je in het logoverzicht klikt kom je niet zoals bij Punt gewoon een stukje lager in de overzichtspagina. Ook kan je een voorbeeld zien van je reaxi.
  Uiteindelijk is er een nog veel betere reden en daarom heb ik bij diverse logaanbieders een test gedaan. Bij Web-log zit een nieuw logje binnen enkele uren in Google. Met mijn goedbezochte website (dus niet dit weblog) was ik al blij dat zoiets binnen een week lukte. Web-log zit tegenwoordig bij Ilse en die weet duidelijk beter door te dringen tot de zoekmachines.
  Maar voor de rest maakt het mij allemaal niet zo uit. Dwz ik heb ooit een vergelijk gemaakt waar het ging om mijn gebruiksgemak en mogelijkheden en ook het gebruiksgemak voor de bezoekers. Dat laatste vind ik het belangrijkste aangezien ik zo ongeveer met alles goed om kan gaan. Inmiddels zijn de verschillen voor de bezoekers niet zo groot.

 6. Ja, dat doorskippen naar de volgende of vorige log is inderdaad wel handig. De eerste woorden van een reactie zijn bij punt ook te zien, alleen zie je daar niet wie de afzender is.
  Mijn logs staan via punt ook binnen een paar uur in Google, dus dat werkt prima.
  Ik ken ook wat WordPress-weblogs. Ik weet niet of het aan de loggers zelf ligt, maar ik vind die pagina’s er ontzettend saai uitzien.
  Waarom bied je je bezoekers eigenlijk niet de mogelijkheid om per e-mail op de hoogte te worden gehouden van nieuwe reacties of nieuwe logs? Je zegt dat dat wel kan bij web-log, maar ik ken geen enkele web-logger die dat heeft ingesteld. Jammer vind ik dat, ik hobbel er nu vaak achteraan.

 7. @Xiwel: Hoe kom je erbij dat TypePad beter dan WordPress is? TypePad haalt het niet bij WP, althans als je over een eigen domein beschikt.

 8. @Dolby: Klopt, ik had het over dat gratisgedoe. Als er geld uitegegeven wordt voor domeinen, dan wordt het een heel ander vergelijk. Maar ook dan zie ik vaak dezelfde thema’s en lijkt het er op dat aanpassingen niet zo eenvoudig zijn.

 9. @Christiaan: Ik had je bij de eerdere reaxi misbegrepen en dacht dat je bedoelde dat je zelf via een mail op de hoogte gehouden kan worden van nieuwe reaxi’s. Ik kreeg daardoor teveel mail en heb dat uitgeschakeld.
  Direct reageerders door web-log op de hoogte laten brengen lijkt me link, ik zou ze mijn mailadres niet toevertrouwen (vul ook immer een nepmailadres in bij reaxi’s). Inmiddels schijnt Feedburner het bij mij wel te doen en die kan je ook op de hoogte houden met een mailtje.

 10. Ik heb niet de indruk dat punt.nl misbruik maakt van mijn mailadres of dat van mijn bezoekers. Ik laat me altijd graag op de hoogte houden van nieuwe reacties, zowel van mijn eigen weblog als van andere. Sneller actie-reactie komt discussies vaak wel ten goede, merk ik. Het levert soms een volle mailbox op, maar die mails mik ik er net zo makkelijk in één keer uit als ik er geen zin in heb.
  En een ander groot voordeel: ik kom nooit voor niks op een Punt.nl-weblog. Bij jou en andere web-loggers kom ik geregeld terwijl er niks nieuws te lezen is. Andere keren kom ik juist niet terwijl er iets heel leuks staat.

 11. @Christiaan: Ik heb eens gekeken bij Feedburner. Inmiddels staat er onderin de linker kolom een link waar je je kan opgeven voor een Updatemailtje. Daarvoor hoef je geen deelnemer van Feedburner te zijn. Maar volgens mij stuurt ie maar 1 ailtje per dag indien er updates zijn. (Ben ik nog niet helemaal achter.)
  Ook wel leuk dat ik af en toe een logje aanvul. Volgens mij zien die feeders dat ook niet. :-)

 12. christiaan

  Nou, ik heb m’n mailadres ingevuld. Ben benieuwd hoe het werkt…

 13. “Maar ook dan zie ik vaak dezelfde thema’s en lijkt het er op dat aanpassingen niet zo eenvoudig zijn.”
  @Xiwel: Juist met WP zijn aanpassingen vrij eenvoudig te doen op een eigen domein. Ja, je moet er wel verstand van hebben en, heel belangrijk, een tophoster voor als je veel bezoekers krijgt.

 14. Volgens mij zien internet-providers nog steeds niet in dat weblog-software kant en klaar aanbieden een gat in de markt is…
  Xs4ALL bijv. heeft wel een blog-systeempje, maar dat is nogal El Cheapo en windows-georienteerd (heel erg on-XS4ALL’s kan ik je verzekeren) en als je daar met een (bijv) Macbrowser gebruik van wil maken, heb je allerlei beperkingen.
  Terwijl providers m.i. hier echt een slag kunnen slaan: advertentie-vrije weblog-space en vooral: kant en klare blogCMS-software..
  Ken je deze trouwens Xiwel?

 15. @Jolie: Die kon ik nog niet. Zoiets als Punt staat daar niet tussen en de goedkopeversie van TypePad is toch iets anders dan de TypePadversie van Web-log. Zo heb je hier wel Captcha-mogelijkheden, maar is die dan weer niet goed uit te schakelen.
  Als het om loggen bij de eigen provider gaat, dan moeten die eerst eens beginnen met het uitdelen van een echt subdomein(en). Gratis providers als Myweb en FOL deden/doen dat prima, maar Wanadoo Orange, Planet, Het Net en heel veel anderen dus niet. Lekker onhandig als je binnen een domein zoekt.

 16. Ik mis de Fruttekoek zelfbouw optie, waarbij je voor een riant bedrag alles zelf moet doen.

 17. Ja! Ik heb vannacht een mailtje gekregen waarin ik werd geïnformeerd over je nieuwe log. Dat werkt dus. Op nieuwe reacties word ik via dit systeem niet geattendeerd.

 18. @Christiaan: Ik heb het ook aangezet en kreeg dus ook een mailtje. Ik heb zelf ervaring met een zogenaamde ‘Ning’ die bij elke reactie een mailtje stuurt, dat staat bij die dingen standaard aan. Toen er in het begin veel gereageerd werd, werd ik daar wel eens moe van. Van de 20 mailtjes per dag gooide ik er 18 weg.
  Zelf doe ik het trouwens anders. Ik weet ongeveer de logfrequentie (bij mij eens per 2,5 dagen) en kijk dan als eerste bij het rijtje ‘Laatste reacties’. Als daar een actievere discussie loopt kom ik iets vaker langs, alhoewel ik net zo makkelijk een week later reageer nadat iedereen zijn zegje gedaan heeft.
  Mijn logs zijn doorgaans niet actueel, ik ben geen nieuwsvolger, en vind reacties die later komen prima.

 19. Pffffieuw. Zoals je wel weet vind ik die captcha van web-log.nl drie keer niks. Wil ik reageren dan moet ik eers naar de datum kijken waarop het logje geplaatst is. Ouder dan een maand of zo en ik krijg automatisch die code voor mijn snufferd. Bij blogse.nl gaat dat prima, is goed toegankelijk. Punt is erg lastig, slecht toegankelijk. heb eens geprobeerd er een log aan te maken en was haast niet te doen met computeraanpassing. Kan aan mijn aanpassing liggen ;) maar dat lijkt me onwaarschijnlijk want hier lukte het wel.
  Wordpress is goed te doen op mijn eigen domein. Van lay-out heb ik geen kaas gegeten en boeit me weinig. Het gaat om de inhoud.
  Vertoef nu veel op Hyves waar je ook logs kunt aanaken maar de mogelijkheden zijn daar zeer beperkt. Het loggen is daar slechts een klein ondergeschikt onderdeel.

 20. @Kim: Als ik bij Web-log vertrek, dan is de Captcha meer de oorzaak dan die reclamebalk. Blogse heb ik ook getest, maar dat is echt veel minder.
  In dat geval is WordPress toch het beste alternatief. Heeft jouw software geen problemen met akismet?

 21. Hé Xiwel, ik kreeg zojuist een update met als (volgens mij nieuwe) titel ‘Xiwel heeft weer wat’. Het was alleen de melding van je Alk-aida log, dus die van gisteren. Ben je aan het sleutelen aan de instellingen van het alerteringssysteem?

 22. @Christiaan: Klopt, daar kom ik nog op terug. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: