Jan-11: Ringersbrug

Regelmatig krijg ik fotozoekers met de term ‘Ringersbrug’. Nou heb ik die brug wel eens genoemd, maar voor zover ik weet heb ik (tot nu toe) nog nooit een foto van dat geval geplaatst. Vandaag was er weer zo’n Ringersbrugzoeker, dus ging ik maar eens kijken wat Google-afbeeldingen van die zoekvraag bakt.

Van de 18 resultaten op de eerste pagina staan er 16 via Xinix.web-log.nl, eentje van een kabelbedrijf en eentje van een ontwerpbureau. Op geen van die plaatjes (ook niet verderop) is ook maar een stukje Ringersbrug te bekennen. Toch mal voor de drukste brug van Alkmaar die voorzien is van een geinig zwaaimechanisme. Dus bij deze wat foto’s.

Allereerst maar 2 van mezelf, deze is genomen vanaf de Noorderkade in Overstad:

Op mijn oude PC vond ik deze die de zaterdagspits goed weergeeft:

Hier een uitvergroting om te zien of er nog bekenden tussen schuifelen.

De brug is vernoemd naar de Ringersfabriek (chocolade) waar later de meubelzaak van Klerq in kwam, en die nog later deel uit ging maken van winkelcentrum Noorder Arcade. Het prettige van die Ringersfabriek was dat ze een behoorlijk grote klok hadden, die vanaf de Kanaalkade (de overkant=stadskant van het Noord-Hollandskanaal) prima te zien was. Dat was erg handig, aangezien daar een hele rist bushaltes te vinden waren/zijn. Tegenwoordig wacht ik er nog wel eens op de bus en ontbeer ik die klok node.

Deze voetgangersbrug is in 1997 aangelegd en ontworpen door Lody Trap. Alle voetgangers moeten dan ook aan weerzijde een setje traptreden nemen. Vervolgens staan zij stil voor een zebra met verkeerslichten. Dat is de achterdeur uit waar het om de Kanaalkade gaat. Die staat dan ook zaterdags muurvast om de 30.000 bruglopers over te laten steken. Het was veel beter geweest als de Kanaalkade voorzien was van een ‘Luikse tunnel en de voetgangers dus een aansluitend viaduct over de Kanaalkade hebben.

Helaas zit dat zelfs niet in de nieuwste plannen voor Bus-Online. Want ook de bussen hebben enorm last van deze voetgangersstroom. Die stroom wordt vooral veroorzaakt door de ruim 3000 parkeerplaatsen in Overstad, achter en onder de Noorder Arcade. De 2de Friesebrug is door deze situatie zinloos. De 2,3 seconde die daar gewonnen gaat worden, staat niet in verhouding tot de 10 minuten die hier verloren wordt.

Anderhalf jaar terug was ik erg blij met de komst van Google Earth/ Maps die redelijk scherpe luchtfoto’s had voor heel Nederland. De Ringersbrug was daar ook goed op te zien en ik vond het toen leuk om er een bewegend plaatje van te maken.

Tegenwoordig doet maps.live.com het in ‘bird’s eye’-mode nog wat beter, met luchtfoto’s vanuit 4 windrichtingen. Die foto’s bedekken (nog) niet heel Nederland. Zo zit Amsterdam er niet in. Alkmaar wel en hieronder zijn 2 luchtfoto’s van de Ringersbrug in standje dicht en open. Die foto’s zijn vrijwel zeker op zondagochtend gemaakt aangezien de brug helemaal leeg is. Duidelijk een zeer unieke situatie.

En nu maar afwachten of er eindelijk een Ringersbrugfoto in Google-afbeeldingen komt.


Vedat vroeg hoe de sluiting van deze brug in elkaar stak. Rechts heb ik een poging gedaan. De brugdelen zwaaien in elkaar. Aan 1 kant zitten 3 geleidewielen om de andere kant op de juiste hoogte te krijgen.

Geplaatst op 2008-01-11, in Alkmaar, Brugmatig, Webmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Prachtig, die bird’s eye images.
  Er zijn nog heel veel lege plekken, dat wel.

 2. hey die brug ken ik wel… woon zelf ook in Noord Holland, alleen iets Noorderlijker… ;)
  maar eh klopt wel dat google soms niet klopt met bepaalde zoekworden… ik zocht laaste een plaatje voor een dvdcover voor op mijn dvdlog… en alles wat er stond waren plaatjes naar covers die op mijn dvdweblog stonden… maar die hadden niets met de zoekopdracht te maken…

 3. @Aline: ‘iets’? :-)
  Voor plaatjes gebruikt Google de naam van het bestand en anders woorden in de buurt in een tekst. Bij deze brug is dat laatste gebeurd. Waarsschijnlijk omdat de bestanden p12345.jpg heten. Bij de bovenstaande plaatjes heb ik daar dus opgelet en ben benieuwd of Google het gaat snappen.

 4. Heel uniek. Het is de eerste brug die ik zie met een eigen fietsenstalling voor één fiets.
  Is daar een verklaring voor?

 5. @F’slag: Hij is niet van de brugwachter, want die zit 2 bruggen verder. Dichter bij de winkels zijn betere stalmgelijkheden. Zeker een fietser die van wandelen houdt.

 6. ja maar iets van 39 km… :P

 7. leuk Die brug ken ik dus niet. Kom weinig in de kop van NH. Blijf hangen bij Beverwijk, maar nyu weet ik er iets van. Leuk! Tja en soms blijf je zoeken ook bij google Het is een vak apart

 8. Off topic: Weet je wel dat ik dit jaar al 1 keer op de fiets naar mijn werk ben geweest? Al net zo vaak als vorig jaar. En ik denk erover om het record van vorig jaar te gaan verbreken.

 9. @Mack: Zie je daar nog kans toe? :-)

 10. Zeker Xiwel: Als het aardig weer is op woensdag en op donderdag. Ik heb helemaal geen hekel aan fietsen hoor, maar die Alfa is zo verslavend hè? En in het weekend mag ik er niet mee rijden van mevrouw Mack dus ik grijp zoveel mogelijk mijn kans.

 11. Ik heb nog de oude Ringersbrug meegemaakt ;-) of daar ook nog foto’s van zijn? Google Earth een uitvinding hoor. Wij varen dit jaar met de boot in Venezie en Belgie, men kan zijn vaarroute al van te voren bekijken, super.
  Een goede start in de nieuwe week Xiwel.
  Love Joanna

 12. @Joanna: Ik kan me geen oude Ringersbrug voor de geest halen. Wel dat vroeger de Kanaalkade een loshaven was. In die tijd was een brug op de huidige plek daardoor niet mogelijk. Voor 1952 lag de Friesebrug een stuk westelijker, mogelijk bedoel je die. Zo’n 25 jaar terug is de Tesselsebrug erbij gekomen tussen de Spoorbrug en de Ringersbrug. Maar ook daar kan ik me niet herinneren dat er eerder een ander bruggetje was. In mijn schooltijd was de keus beperkt tot de Friesebrug of de Spoorbrug.

 13. @Joanna: En Venezia is tegenwoordig in Birds Eye-mode nog een stuk mooier. Laatst heb ik een flinke tijd via die optie door die stad gedwaald.

 14. Ik vind het wel een heel aparte brug, moet ik zeggen, Xiwel. Ik vraag me alleen af of je de naad ook ziet als de bugdelen tegen elkaar aan liggen.

 15. @Vedat: Er is een naad zichtbaar van ongeveer 1 cm. Niet dat je daar doorheen kan kijken richting water, er zit een soort roldeurmechanisme in verwerkt. De ene kant heeft een U-profiel waar de andere kant in schuift/rolt met kleine wieltjes. Gesloten is de brug daardoor een stuk steviger dan open. Als ie open is hebben de uiteinden een duikplankeffect en dicht merk je daar niets van.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: