Jan-16: Xiwel heeft weer wat

Een weekje terug logde ik over de verwitting van stoute Web-logs. Daar kwamen (hoe kan het ook anders) ook weer de verschillen tussen de CMS’en (Content Management Systems, ‘logsoftware’) naar boven. Christiaan noemde een aardige mail-optie, die Punt.nl wel heeft en vele anderen zoals Web-log.nl niet.

Zelf gebruik ik zoiets nooit en ging ik toch maar eens opzoek in het CMS van Web-log. Daar vond ik een Feedburner-optie die bij mij niet was ingeschakeld. Voor de mensen die dat willen gebruiken heb ik dat dus maar ingeschakeld. Op de beheerpagina van Feedburner trof ik echter een mail-optie aan, iets wat Christiaan waarschijnlijk bedoelde. Dus ook dat heb ik maar aangezet.

Nou waren er 2 opties; een invulveld op de eigen webpagina of een link naar een aanmeldscherm. Dat invulveld stuurde me echter ook naar een aanmeldscherm, waar ik vervolgens weer zo’n rotcode in mocht vullen. Dus werd het de eenvoudige link. Dan is die code er ook, maar vul je niet voor noppes het invulveld op mijn web-log in.

Zelf had ik me ook maar even (links onder) aangemeld om te zien of en hoe het werkte. Dat viel mee, er komt maar 1 mailtje per dag, als er die dag een of meer nieuwe logjes zijn gemaakt. Je krijgt dus niet bij elke reaxi een mailtje. Het werkte in elk geval wel.

Vijf dagen later verscheen op Over.web-log.nl een artikel over een nieuwe blogtoy: Het e-mail abonnement. Dat klonk bekend. Na goed lezen komt het er op neer dat ook zij de Feedburner-mail ontdekt hebben en gebruiken. Ze doen niet veel anders dan ik dus enkele dagen eerder had gedaan, met als verschil dat de gammele blogtoy-server er tussen hangt.

Die speelgoedserver zorgt mij voor teveel gezeur. Bij WIE had ik hem er ook tussenuit geknipt, wat het laden van m’n web-log flink sneller en betrouwbaarder maakte. Ik heb dus weinig trek om via die blogtoy-server mijn mail-feed aan te bieden.

Ik las er echter wel dat er wat in te stellen is bij Feedburner. Daar heb ik gisteren eens naar gekeken. Texten die ik kon veranderen heb ik Nederlands gemaakt, een aantal dingen blijft helaas in het Engels. Volgens Feedburner komen er meer talen, dus wie weet.

Ik dacht trouwens dat het wel aardig was om dat mailen aan Feedburner uit te besteden. Maar nu ik xi dat mijn mailadres als afzender komt, kan ik eigenlijk net zo goed zelf een mailtje versturen als ik iets nieuws heb gepost. Dat is erg eenvoudig met 1 mailgroep en een link (en/of het hele artkel) in een mailtje plakken. Dan is ook alles in het Nederlands en zonder aanmeldcode.

Advertentie

Geplaatst op 2008-01-16, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Ah, xi het. Maar begrijp ik nou goed dat je vanaf nu zelf mailtjes gaat versturen als je iets nieuws hebt geblogd?
  Ik blijf erbij dat ik het ook prettig vind om mailtjes te krijgen van reacties, zodat ik weet wanneer er op mij wordt gereageerd. Het kan soms de spuigaten uitlopen, maar dan kan ik me altijd weer afmelden (als die optie er tenminste is).

 2. @Christiaan: Dat zelfversturen is zeer weinig werk en het is een stuk toegankelijker (geen code). Ik overweeg dat dus wel, maar ook dan alleen even snel nadat ik een nieuw logje heb. Ik ga niet telkens mailen als er reaxi’s zijn. :-)
  Dat mailen op reaxi’s kan Feedburner niet aangezien zij geen zogenaamde reaxifeed krijgen. Het kan wel als Web-log/TypePad net als Punt zelf iets verzint, maar dat zie ik niet snel gebeuren. Er zijn ook systemen die mailtjes sturen als er op een reaxi van je gereageeerd wordt, dus niet op alle reaxi’s van iedereen. Maar daar is Web-log ook niet echt op ingericht, je kan er niet reageren op een bepaalde reaxi.
  Eigenlijk heb ik er ook over gelogd om te zien of er belangstelling voor ditsoort mailerij is of dat bezoekers zeggen geef mij maar een feedreader of ik kom wel een paar keer per week zo even kijken.

 3. Ik kreeg vannacht opnieuw een melding van ‘Xiwel heeft weer wat’. Maar dat wist ik dus al…

 4. hahaha… ik heb het blogtoytje gewoon gebruik en neergezet… en ben er inderdaad flink mee bezig geweest…
  ik vind het wel een leuke optie…

 5. @Aline: Ik heb even getest, maar volgens mij voegt de blogtoy vrijwel niets toe. Je kan ook in Feedburner zelf zo’n ‘widget’ voor TypePad maken en aanpassen naar het Nederlands. Maar ook dan lopen aanmelders vast op die Engelse verificatiecode. Zo’n link als ik nu heb vind ik dus mans zat.
  (Vooralsnog al 2 aanmelders, Christiaan en ik. :-)

 6. het kan allemaal naar Nederlands omgezet worden… ;) echter ben er momenteel te lui voor omdat ook uit te zoeken… ;) maar bij sommige is het al helemaal Nederlands… ik heb wel nog een teller gevonden die bijhoud hoeveel lezers er via deze optie zijn…

 7. @Aline: Als er meer dan 10 subschrijvers komen ga ik daar aan beginnen. (Waarschijnlijk rond Sint Juttemis.)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: