Jan-28: Capitaal Vaudje

Lidwien Gevers (en de redactiemedewerkers) van het NOS Journaal mogen nog wel een beetje bijgeschoold worden. Sinds 1991 is Abuja de hoofdstad van Nigeria en niet Lagos.

Zullen deze NOS’ers weten dat Dodoma en niet Dar Es Salaam de hoofdstad is van Tanzania? Dat Kazakhstan het tegenwoordig doet met Astana en niet meer met Almaty of Alma Ata. En dat de hoofdstad van Ivoorkust verplaatst is van Abidjan naar Yamoussoukro?

Geplaatst op 2008-01-28, in RTV-matig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 27 reacties.

 1. Goh, zo leer ik nog eens wat bij…

 2. M’n arme zoon! Volgend schoolseizoen beginnen de geschiedenislessen voor hem op de Middelbare school. Om over Aardrijkskunde nog maar te zwijgen! Hoefde ik vroeger alleen maar de hoofdstad van de USSR te weten, tegenwoordig zijn er heel wat meer landen.

 3. Ach ja, het is al een hele kunst als je de weg kunt vinden in het Media Park.

 4. De Mont Blanc is zelfs niet eens meer de hoogste berg van Europa.

 5. @Mack: Iedereen weet toch dat dat Mingi-Tau is.

 6. Oh? Ik dacht de Haalberg bij Epe.

 7. @Terrebel: Jugoslavije is ook al zo gefragmenteerd. Dat wordt dus flink Songfestival kijken. :-)

 8. Misschien moeten ze ‘ns investeren in een nieuwe atlas? ;-)

 9. Ik had me nog zo voorgenomen om vanaf mijn vakantieadres niet op andermans weblogs te gaan reageren. Maar als het over m’n eigenste NOS gaat (mijn werkgever), kan ik dat natuurlijk niet nalaten.
  Niet dat ik veel weerwoord kan bieden, want dit is natuurlijk een stomme fout. Mijn indruk is (maar dat mag ik natuurlijk niet hardop zeggen) dat er bij tv meer van dit soort fouten worden gemaakt dan bij de radio en teletekst, waar ik zelf werk. Ik denk dat dat komt doordat het beeld bij tv zo bepalend is, dat de inhoud soms het ondergeschoven kindje dreigt te worden. Natuurlijk staan er op teletekst ook wel eens foutjes, maar doorgaans niet dit soort ‘kapitale’ blunders.
  Het tv-journaal had laatst nog een aardig akkefietje: bij een verhaal over de Koerden in Turkije werd een kaartje getoond waarop het oosten van Turkije was gearceerd als ‘Koerdistan’. Dom, dom, dom. Officieel bestaat Koerdistan niet, en ALS je het wilt laten bestaan, dan hoort er ook een deel van de omringende landen bij. Nu kreeg de NOS veel kwade reacties van Turken, die ons toch al verwijten dat we op de hand van de Koerden zijn omdat we bijvoorbeeld de PKK-strijders niet als ‘terroristen’ willen kwalificeren.
  Zo, nu ga ik weer verder met vakantie vieren ;-)

 10. O ja, ik dacht eerlijk gezegd dat Dar Es Salaam nog steeds de hoofdstad is van Tanzania. De andere voorbeelden van veranderde hoofdsteden kende ik wel. Ik vind trouwens wel dat die derdewereldlanden eens moeten ophouden met al die wijzigingen. Alsof hun arme bevolking daar iets mee opschiet.
  De hoogste berg van Europa is bij mijn weten de Elbroes. Of is die inmiddels ook verplaatst?

 11. @Jolie: Gewoon gratis Wikipedia gebruiken, daar staan dit soort zaken ook juist in. :-)

 12. @Christiaan: Het leuke van deze fout is, dat vrijwel niemand hem gehoord zal hebben. Op schrift valt zoiets veel beter op. Ik heb dan ook even teruggespoeld om te horen of zij dat nu werkelijk zei. Lagos is trouwens wel de grootste stad, maar is niet eens de hoofdstad van de deelstaat Lagos. Dat is Ikeja. (Zal wel gesponsord zijn. :-)
  Gewoon even zoeken op Mingi-Tau.

 13. Ja zeg, je denkt toch niet dat ik op mijn vakantieadres ga zitten googelen naar de Mingi Tau? Maar ik heb de link gevolgd en zie dat we allebei gelijk hebben.
  En nu ga ik echt weer de zon in!!!

 14. @Christiaan: Ik xi jullie hier ergens rondlopen bij Ban Nong Song Ton

 15. Sterker nog Xiwel, het is Lídwien Gevers.
  Ook schokkend: volgens de Bosatlas is niet langer Colombo de hoofdstad van Sri Lanka, maar Sri Jayewardenapura Kotte. Probeer dat maar es te onthouden.
  Het wordt er niet duidelijker op als al die Derde Wereld landen telkens hun hoofdstad verplaatsen. Zou een goeie quizvraag zijn: zoveel mogelijk landen spuien waarvan de hoofdstad níet de grootste stad van het land is. Ik kom – zo snel eventjes – tot de volgende (met erachter resp. de hoofdstad en een andere stad in het land die sowieso al groter is):
  Brazilië (Brasilia. Rio de Janeiro)
  Australië (Canberra, Sydney)
  Nieuw-Zeeland (Wellington, Auckland)
  Zwitserland (Bern, Zürich)
  Canada (Ottawa, Montréal)
  Verenigde Staten (Washington, New York)
  Marokko (Rabat, Casablanca)
  Turkije (Ankara, Istanbul)
  India (New Delhi, Delhi)
  Er moeten er nog véél meer zijn.

 16. @Guidje: Oeps, ik heb mijn foutje aangepast. :-)
  De grootste stad van Brazilië is natuurlijk Sao Paulo. Ook New York is niet eens de hoofdstad van de eigen deelstaat, maar Albany. (Notabene vernoemd naar hun vroegere marxistische aartsvijand. :-)
  ShangHai is ook een stuk groter dan BeiJing en Mumbai is groter dan Delhi. Karachi is vele malen groter dan Islamabad. Volgens mij valt over dit puntje nog wel een website te vullen. :-)

 17. Nederland had altijd een unieke situatie in de wereld waarbij de hoofdstad van het land (Amsterdam) niet de plaats is waar de regering zetelt (Den Haag). Leg die maar eens uit aan een buitenlander, dat heb ik al jaren geleden opgegeven. Overigens kan het zijn met al die veranderingen in de wereld dat het nu niet meer zo is.

 18. Amsterdam heeft ruim 50% meer inwoners dan den Haag. Voorlopig zitten ze dus nog wel goed als hoofdstad. Trouwens dat je al fietsend veel aadrijkskundige wetenswaardigheden opdoet blijkt wel uit deze log.
  Ik zal binnen kort eens loggen over het drielandenpunt in Twente.

 19. @Natascha: Voor de wending was Bonn Regierungssitz en Berlin de Haupstadt (dus ook voor West-Duitsland). Heel veel mensen hadden daar ook moeite mee inclussief wat triviantvragen.
  In de Philipijnen was ook de regering verplaatst van Manilla naar Quezon City. er stond ook wel her en der dat Quezon City de hoofdstad was, maar volgens mij is het nu weer Manilla.
  De grootste moeilijkheid is Tel Aviv en Jeruzalem. Veel landen en de UN erkenen Jeruzalem niet als hoofdstad van Israel. Ik heb een oude Times wereldatlas waar 3 kaarten in staan met Tel Aviv als hoofdstad en 3 met Jeruzalem als hoofdstd. :-) Leuk voor een quizvraag in ‘Met het oog op tafel.’ Want je kan er op wachten dat die vraag veel gedonder geeft. :-)

 20. @F’slag: Je logt dus nog wel? :-)
  (Gok op Salland-Dinkelland-Almeloerland)

 21. Ach, hoeveel autochtone Nederlanders kunnen correct het verschil tussen de Hofstad en de Hoofdstad van Nederland aangeven?

 22. Ja, ik log nog wel maar was een tijdje druk…druk…druk.
  Verkeerde gok Xiwel Ik zal kijken of ik met fotos kan beginnen.

 23. Bij Met het Mes op Tafel stellen ze enkel vragen waar ze niet een hoop gedonder over krijgen. Weet dat uit eigen ervaring. ;-)
  Toen ik nog op de middelbare school zat, kocht ik altijd op vakantie in Frankrijk een schoolagenda met achterin een kaartje van Europa. En inderdaad, daarin werd Den Haag als hoofdstad opgevoerd. Maar het is toch makkelijk uit te leggen: de koningin woont (officieel) in Amsterdam en de regering zetelt in Den Haag. De constitutionele monarchie ten voeten uit.
  Ik beschouw bij Israël Jeruzalem eigenlijk altijd als hoofdstad (ondanks dat ik in dit conflict meer sympathie heb voor de Palestijnen), dus die keuze is niet politiek gemotiveerd. Andere discussiepunten: Zuid-Afrika (weet nóóit of dat nu Pretoria, Kaapstad of Johannesburg is) en Bolivia, officieel in het bezit van twee hoofdsteden: La Paz en Sucre. Die laatste heeft een flinke discussie opgeleverd bij het pubquizzen.
  Over dat pubquizzen gesproken, de leukste discussie ging over de vraag: ‘wat is qua inwoneraantal de grootste níet hoofdstad van Europa?’ Volgens het antwoordformulier moest dit Hamburg zijn, maar dat kon niet (want slechts grootste niet-hoofdstad in de Europese Unie) en ons team vulde na een hevig twijfelen tussen Sint Petersburg en Istanbul die laatstgenoemde in. Reactie van de quizmaster: ‘dat reken ik niet goed, want het is geen Europese stad.’
  Zucht.

 24. @Guidje: Nix verklappen, ik moet nog kijken. :-)
  Sucre is toch de winter hoofdstad van Bolivia omdat La Paz te hoog ligt?
  En idd Istanbul lijkt mij.
  Met steden heb je ook altijd het probleem woonplaats-gemeente-agglomeratie. Zo heeft de woonplaats Amsterdam ca 660.000 inwoners en Amsterdam Zuid-Oost 80.000. Als je voor de agglomeratie Zaanstad (140.000) en Amstelveen (80.000) meereken, dat zit je zo boven een miljoen. Probleem is dan hoort daar ook de Haarlemmmermeer (120.000) bij, of hoort die bij de agglomeratie van Haarlem?
  Bij Hamburg heeft de gemeente 1,7 en de agglomeratie 4,0 milj. Barcelona heeft een kleinere gemeente met 1,6 maar hun agglomeratie is 5,3.

 25. Dit lesje Aardrijkskunde is aan mij wel besteed want ik was van dit alles niet op de hoogte.

 26. @Hanscke: Graag gedaan. :-)

 27. Gisteren trouwens nog zo’n leuk missertje in het NOS-Journaal. Bij een straatinterview zegt een Amerikaan dat Florida een belangrijke staat is, daar die maar lieft ‘nineteen’ miljoen inwoners telt. Dat werd in de ondertiteling vertaald met 90 miljoen, bijna 3x zoveel als California schijnbaar. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: